Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 17:23 1 574 32

792 лв. средна пенсия догодина предвижда проектобюджетът на ДОО

  • средна пенсия-
  • проектобюджет-
  • доо-
  • догодина

Таванът на пенсиите остава 3400 лева догодина. Минималната пенсия ще бъде 467 лева от 1-и януари до 30-и юни, а от 1-и юли 2023-а година става 523,04 лева

792 лв. средна пенсия догодина предвижда проектобюджетът на ДОО  - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Таванът на пенсиите остава 3400 лева догодина. Минималната пенсия ще бъде 467 лева от 1-и януари до 30-и юни, а от 1-и юли 2023-а година става 523,04 лева - това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Той ще бъде обсъден утре на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи "Хоризонт".

Проектът предвижда отпуснатите до 31-и декември 2022-ра година пенсии да бъдат повишени от 1-и юли догодина с 12 процента по така нареченото швейцарско правило.

Предвижда се средната пенсия догодина да достигне 792 лв. и 51 ст.

Според проекта, разходите за пенсии за 2023 г. ще надхвърлят 19 милиарда лева, което е с близо 4 милиарда повече в сравнение с настоящата година, и ще бъде около 11,1% от прогнозния БВП.

Проектобюджетът на ДОО за догодина предвижда 710 лв. минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се и за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители. Максималният осигурителен доход ще бъде 3 400 лв.

Дневният минимален размер на обезщетението за безработица, както и максималният му размер, се запазват съответно на 18 и 85,71 лева. Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст ще бъде 710 лв.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 30 Отговор
    ай стига сте ги хранили тия пенсионери бе

    хвърлят си парите от терасите или по цял ден играят бинго

    Коментиран от #3

  • 2 Ми направете тавана 5000 лв

    27 2 Отговор
    И средната пенсия може да стане и 800 лв.!Няма по нагли от нашите управляващи!Хората мизерстват с 400 лв пенсия,те си направиха техните космически

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Интернационал

    8 1 Отговор
    Още ли съществува ада на земята? С сефарадските евреи и турци и цигани? Гето...
  • 5 бай Иван

    19 0 Отговор
    А до 2023г. цените тройни спрямо сегашните и възрастта се вдига за пенция.............
  • 6 Стига дискриминация и демагогия

    19 1 Отговор
    На някой отдавна пенсионирал се стажът му се зачита колкото е отработен, на друг х 1,1, на втори х 1,2, а сега вече по 1,35. Каквото ще е, да е еднакво за всички. Масово ощетявате старите пенсионери и то със значителна сума. И не, не искам да намалите на едните, а на другите да признаете стажа с последния коефициент.
  • 7 Ъхъъъ

    21 6 Отговор
    Някой може ли да ми обясни защо са толкова високи пенсиите на определени индивиди които цял живот са хрантутници и не са произвели и един лев ?
    Или правите пенсиите еднакви за всички така че да преживяват нормално или ги направете с индивидуални партиди. Не може да ме убедите че един скапан ЗЕЛЕН чорап заслужава по голяма пенсия от учител или доктор или който и да е инженер произвел много повече блага за държавата !
    Отделно пенсията НЕ Е за да живеете охолно а нормално. пенсия от 3400лв дава доста охолен живот на доста пенсионери от МВР / военните и т.н. Май е време да спрем да си плащаме данъците на тези хрантутници

    Коментиран от #11, #16, #18, #19, #23

  • 8 планина от палачинки

    17 1 Отговор
    Смятайте какви ще са цените. У БГ-то току-така заплатките не се вдигат.
  • 9 Даскал

    16 5 Отговор
    Евала... средната пенсия по-висока от минималната работна заплата, нямам думи! Всичко в тази страна е нагоре с краката.

    Коментиран от #12

  • 10 докога?

    12 0 Отговор
    На Дондуков вдигат заплатите с 1000 лв, а на бедните пенсионери обещават жалко подаяние за догодина.
  • 11 Батко ти

    10 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъъ":

    Ще ти го обясня кратко, и ясно! Докато гласуват някои, за продължаваме подмяната, така ще е... Синове и внуци потомствени айдуци–комунисти!!! Техните пенсии на нищо "работилите" са тавана!
  • 12 Бай Даскал

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Даскал":

    не ти е виновна " средната" пенсия, защото ако ти си изял едно кюфте, а аз девет средно по пет ли сме изяли???? Заплатите трябва да СИ ОПРАВИМ защото тия кърлежи с по ПЕТДЕСИТАНА хилки заплати още сто години "ще ни оправят"!!! И един средностатискически пенсионер с 40 четиридесет години трудов стаж взима 300 лв. а един милиционер 4000?????!!!

    Коментиран от #14

  • 13 Цончо

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ми направете тавана 5000 лв":

    Ама 30г работят без да внасят осигуровки и взимат заплата в плик, нали? Сега политиците им виновни, че оня не внасял и “цакал държавата”
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бн321

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Ганчо":

    Айде, стига с тоя плик под масата! Това беше само в строителството.
    Да не мислиш, че в тия пликове са давали хилядарки на работещите? Най- много по 10-20 лв. Частникът е алчен и стиснат. Като ти дадат 10 лв. над заплатата, знаеш ли как ще се отрази това на пенсията ти след 30 год.? Точно никак. Нито стотинка повече няма да ти дадат, щото си внасял данък за 10 лв. повече към заплатата.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 2 Отговор
    Много ми харесва,като заговорите какво ще стане в БЪДЕЩЕ€€€€НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ........А,по-късно мълчите като стар пандизчия!Какво стана в последната година с швейцарското правило???????
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъъ":

    Аз ви обясних къде е проблемът,но явно не си ме чел!Всеки държавен служител ЕЖЕМЕСЕЧНО ТРЯБВА ДА СЕ САМООСИГУРЯВА КЪМ ДОО И ЗОО и НЯма да има дупка в НОИ!Само не ми казвайте,че било все едно дали той или държавата!Докато държавата осигурява ще сте на този хал!

    Коментиран от #22

  • 19 безпартиен

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъъ":

    Много точен коментар!Само в МВР има над 5000 "работещи" пенсионери с пенсия + заплата от 3000 лв.+ 20 заплати за пенсиониране!Защо се пенсионират ако им се работи?За да се източва бюджета и да се пречи за кариерното израстване на млади кадри!Поне 1 милиард се губи от бюджета са издръжка на такива пенсионери по министерства,области,общини вместо да се дават на нуждаещи се!Но за сметка на това са и най-верните избиратели,та за това ги държат!Ние сме единствената държава в ЕС където е възможно пенсиониран от бюджета да остане на работа но и с пенсия като бонус!Дали пък няма желаещи за работните им места?

    Коментиран от #26

  • 20 Каун

    8 0 Отговор
    Щом се нарича средна пенсия би трябвало да е половината от максималната
  • 21 Българин

    9 2 Отговор
    намалете пенсиите мах 1500лв .
  • 22 Слепок

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Соооррри ама е все едно дали човекът се осигурява или държавата го осигурява. Парите в случая са в едно и също чекмедже. На всичкото отгоре НОИ всяка година се дофинансира от бюджета иначе и такива пенсии нямаше да има.

    Коментиран от #24, #29

  • 23 асдаа

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ъхъъъ":

    Пенсиите няма как и не трябва да са еднакви. Въври ги виж онези дето цял живот са работили в сивия сектор, крили са осигуровки и сега ще реват че пенсията им е малка. Малка е щото са си изпукали осигуровките и голяма пенсия не им се полага. И никой не е спира да си направиш индивидуална партида - втори стълб, трети стълб. И резултата е ясен - пенсии от втори стълб през крив макарон или мизерни.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Абе....

    6 4 Отговор
    Какво са виновни хората, че държавата ви след комунизма се разпадна. Всички работеха на черно, без да ги осигуряват. Тези хора им липсва сега стаж. И вие млади, не видели и нищо не преживял индивиди, ще определяте пенсии.! Дано ви постигне същата съдба, като сегашните енсионери!

    Коментиран от #31

  • 26 Държат

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "безпартиен":

    Ги на работа, за да им увеличат пенсиите …
  • 27 Бетата на гамата

    1 2 Отговор
    Бумкай банго бумкаййй, малко ееее... Друг да ви го плащаааа...
  • 28 ОБЕКТИВНИЯ

    4 0 Отговор
    ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ! СЪОТНОШЕНИЕ НА МИНИМАЛНА
    КЪМ МАКСИМАЛНА ПЕНСИЯ
    1:8! ЗАЩО? А Д"У"ПЕТАТСКИТЕ
    ЗАПЛАТИ, ПО СТОЯНЕН РЪСТ НА ФОНА НА ТОТАЛНОТО ОБЕДНЯВАНЕ. БИ БИЛО ДОБРЕ ДА ИМА МАЛКО СОЛИДАРНОСТ
    В ТОВА ТРУДНО ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕ!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 3400 лева

    4 5 Отговор
    Пенсия?! А как става тя? Пенсионира се категорийния и продължава да “работи” и за няколко години песията Му, става такава!
  • 31 Енгелс

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Абе....":

    Никога на Земята в никоя държава не е имало комунизъм. Имаше социализъм, но не и комунизъм. Вземете се ограмотете.
  • 32 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Добре, че ПП вдигна пенсиите! Най общо казано минималната пенсия е 467 лева, а максималната 3400 лева. Това е. Иначе дървени философи много.Истината е, че коалицията начело с ПП се оказа най социалната от 31 години насам. За пръв път се направи РЕВОЛЮЦИЯ в пенсионното осигураване, като пенсиите бяха вдигнати 2 пъти:-месец юли всички пенсии, а месец октомври преизчислени пенсиите на близо 894000 пенсионери. Това са старите пенсии изостанали от новите и затова за тях бе направено това презчисление, за да се доближат до новите такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол