Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 15:24 1 398 32

Георги Ганев: Какво правим, когато дългът стане достатъчно голям и България не може повече да взима?

  • георги ганев-
  • дълг-
  • голям-
  • българия-
  • взимане

Служебният кабинет и служебният финансов министър по-скоро не искат да внасят бюджет. Това означава, че натискът за редовно правителство, което да внесе бюджет, се увеличава, коментира експертът 

Георги Ганев: Какво правим, когато дългът стане достатъчно голям и България не може повече да взима? - 1
Снимка: NovaNews

"Има нужда от подобно изслушване на служебния финансов министър в парламента. Важната новина е, че служебният кабинет и служебният финансов министър по-скоро не искат да внасят бюджет. Това означава, че натискът за редовно правителство, което да внесе бюджет, се увеличава".

Това каза пред БНР Георги Ганев, икономист, преподавател, бивш депутат от "Демократична България".

И допълни, че има известно разполагане на партиите в политическото бюджетно пространство:
"ДБ и ГЕРБ звучат в полза на силното намаляване на дефицита в рамките на фискалните правила. ДПС звучат като "има гледни точки". БСП не изпитват притеснение от големи дефицити и повишаване на дългови нива. "Възраждане" са против влизане в еврозоната и друго не ги интересува".

В предаването "12+3" Ганев допълни, че безразборното харчене на пари и увеличаване на харчовете, само защото някой протестира, означава голям дефицит и трупане на дълг:

"Какво правим, когато дългът стане достатъчно голям и България не може повече да взима? Ако предвидим разходи, а не ни дадат заем, за да ги изпълним? Да, има протести, има викове "харчете за мен", но никой не иска реформи. Това води до задънена улица. Води до срив. Сега е моментът да се направят реформи в българската социална система, за да започнат да се харчат парите на българските данъкоплатци, но не за да получават субсидии и най-големите богаташи. Това е безумният социализъм от всички за всички. Същото важи и за пенсионерите. Има пенсионери с огромни доходи извън пенсиите, защото имат имущество и печелят от него, например".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Опонент

    21 5 Отговор
    Какво правим с високите заеми? Решението е просто : Някои отиват в Канада (да си харчат от взиманите заеми), а други остават тука (и ги връщат с лихвите).

    Коментиран от #8

  • 3 Теле

    6 5 Отговор
    Ставаме русия, ако сме в ЕС, не ни като укрите
  • 4 Зрител

    5 0 Отговор
    Какво правим ли, ами каквото ни кажат началниците. То не че сега не е така, но тогава вече няма да ни хвалят, ами даже няма и да разговарят с нас.
  • 5 Ясно е

    12 1 Отговор
    Кво правим...ами стойка Г и се държим за палците-не че сега не правим същото вече 33 години....
  • 6 провинциалист

    6 2 Отговор
    Много обичам топексперти-икономисти да ми обясняват колко е опасно да се повишават пенсии и заплати.

    Коментиран от #9

  • 7 реване

    10 1 Отговор
    Какво правим, когато дългът стане достатъчно голям и България не може повече да взима? ПИТАЙ ГЪРЧОЛЯТА. НА ТЯХ ИМ ГО ОПРОСТИХА. После почнаха пак да взимат дълг,ама по-малък.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 не е опасно

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    да се увеличават пенсиите, опасно е ако се изплащат със заеми. Заеми се взимат, за да се инвестират в икономиката, която при разтеж да увеличи приходите, от които да се увеличават и пенсиите.

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Крокодил

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "не е опасно":

    А какво правим със спекулантите които ограбват народа, значи заемите влизат в тяхните джобове
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Истина

    15 2 Отговор
    Защо не запознаете обикновените хора колко е броя на работещите пенсионери в МВР и МО, като преобладаващата част от тях са упражнили това си право от преди 7 години!
  • 13 Стони Пораро

    8 1 Отговор
    Ставаме ро би на Световната банка. Ааааа, то вече сме. Бананите много солени излаязоха?
  • 14 Ми да проваме и ше видим😂😂

    6 0 Отговор
    Предлагам масово хората да емигрират че ше баде по интересно
  • 15 Опонент

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "един":

    Рязко се увеличи темпът на взиманите заеми при въпросния Ви симпатичен К.Петков, а впрочем при същия бизнес в Канада данъците му биха били още по-големи, защото не са плоски (10% в/у печалба). И оценката Ви за нахалство е нерелевантна (неуместна). За канадската пенсия и българската пенсия на експремиер нищо не казвам, а оставям Вие да прецените размерите им.😃

    Коментиран от #19

  • 16 Соломон Паси

    9 0 Отговор
    Какво правим с високите заеми? Ами купуваме от САЩ десетина самолета, даряваме ги на украинците и ще имаме спокойствие за година две.
  • 17 провинциалист

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "не е опасно":

    Абсолютно си прав, тънкият момент е доколко на практика се случва да проработи схемата растеж-увеличаване-повишаване...
  • 18 Тодор Димов

    7 0 Отговор
    Е-е... как какво правим? Затваряме държавицата... и кой откъде е. И се туря край на всякакви мъки, амбиции и простаци.
  • 19 един

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Опонент":

    Не чете ли изказването на Асен Василев,в което казва,че Правителството на Петков е оставило с 1млрд.$ по-малък външен дълг от заварения от ГЕРБ!Що за лъжи си измисляте не разбирам!Кабинета на Петков бил изтеглил големи заеми,а след няколко месеца служебното правителство заявява че е нужен заем от 16млрд.лв!Чел ли си по-въпроса,или си съчиняваш лъжи?!

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Един

    7 0 Отговор
    НАЛИ РАДЕВ УПРАВЛЯВА ВЕЧЕ ЕДНА ГОДИНА И ПОЛОВИНА! КОЙ НИ ДОКАРА ДО БЛАТОТО? РАДЕВ С НЕГОВИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ!
  • 21 Опонент

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "един":

    Че какви и чии са лъжите? - Самият Вие сте си отговорил, посочвайки изявлението на служебното правителство (на президента, избран с гласовете на едни (БСП, ПП, ДБ И.Т.Н...), и без гласовете на други) за необходими милиарди бъдещи заеми.

    Коментиран от #22

  • 22 един

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Опонент":

    Твърдиш, че "Рязко се увеличи темпът на взимането на заеми от..........Кирил Петков",ще говириш ли със цифри,или завоалирано по-комунистически?

    Коментиран от #23

  • 23 Опонент

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "един":

    Точните числа ги има служ.мин. на финансиите - питайте и него... Ето пример за заем от Ас.Василев 22.03.2022:"Министерството на финансите изтегли нов 500-милионен заем, като тенденцията е правителството на Кирил Петков да се финансира на все по-висока цена от вътрешния пазар."
  • 24 Опонент

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "един":

    Ето друг пример за 2022г.: "Правителството тегли трети 500-милионен заем на 4 април." Има и други публикувани информации.

    Коментиран от #25

  • 25 един

    2 3 Отговор

    До коментар #24 от "Опонент":

    И,милиард и половина да са изтеглили,сигурно забрави,че правителството на Борисов изтегли 16 млрд. дълг,сега служебното се кани да тегли същата сума,или аз нещо не разбирам от цифри,1,5млрд. изглежда е повече от 16млрд!

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Опонент

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "един":

    Рязко се увеличи темпът (размер за 6месеца, спрямо размер за 12години т.е. за 24полугодия) на вземане на заеми.
  • 27 Опонент

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "един":

    Много добре си разбирате и от цифри и от числа записвани чрез цифри.
    Управляващите (и кандидатите за такива) знаят как финно да ни манипулират с полуистини (непълна истина), за да се възползват.
  • 28 дедя

    6 0 Отговор
    Намалете си заплатите или ги замразете спрете субсидията на партиите под 4% и оберете чекмеджето

    Коментиран от #30

  • 29 Манци белия

    1 0 Отговор
    Висите по стълбовете
  • 30 Само

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "дедя":

    на чекмеджето не може да се разчита (на нощно шкфче е и не събира необходимите милиарди) , а и е отдавна опразнено, ако изобщо е било пълно за изнудвачески снимки.
  • 31 тунджаи

    0 2 Отговор
    на вси4ки работеши пенсионери им спираме пенсиите
  • 32 Разиел

    1 0 Отговор
    Като не може да се взимат бадева пари от ЕС, България трябва да се издържа сама, като най-обикновен бизнес. Действията и счетоводството трябва да отчитат печалба. На Запад ,когато 3 последователни години един бизнес е на загуба, то той се закрива служебно. Същото ще стане и с България - ще се закрие. А пенсионерите винаги бодат в очите администрацията. Има си закон за пенсионирането и той трябва да се спазва. А това ,че някои пенсионери имат имоти и печелят от тях няма лошо. Това показва че тези хора за разлика от Държавата са мислили находчиво и съобразително и в момента живеят достойно. А завистта не Ви подхожда г-н Ганев , ако можете и Вие си осигурете достойни старини.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол