Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 10:39 1 790 63

Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е твърде тежко

  • петър чобанов-
  • бюджет-
  • дефицит

ДПС предупреди, че ни чакат много големи дефицити

Петър Чобанов: Наследството на „Промяната“ е твърде тежко - 1
Снимка: БГНЕС

Ако продължим бюджет 2022 през следващата година, това ще ни донесе над 11 милиарда лв. дефицит и над 15 милиарда дълг. Тежко е наследството на кабинета на „Продължаваме промяната“ и компания. Оттам нататък трябва да се подхожда отговорно как може да се овладее подобна ситуация. Това не може да бъде направено от служебен кабинет и вариантът, който избра служебния кабинет ни насочва точно натам.

Това каза за БНР доцент Петър Чобанов - депутат от ДПС и председател на бюджетната комисия в 48-то Народно събрание

„Това, което виждаме в данните за октомври за изпълнението на бюджета е показателно за цялата следваща година - октомври имаме над 1 милиард дефицит само за месеца. Това ни чака и следващата година средно месечно, както виждаме, ако продължим действията на сегашния бюджет. Оттук нататък всякакви спекулации, че тези оценки не са достатъчно коректни, отпадат, тъй като октомври е месецът който ни показва какво ни очаква“.

Ако все пак до март няма редовно правителство, в разпоредбите е предвидено да продължават социалните плащания, както и възможност да се вземе нов дълг, както и „някои буфери“, които допускат известна гъвкавост, ако се наложат плащания извънредни теми, както и актуализация на пенсиите от средата на годината, допълни Чобанов в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“. Минималната работна заплата няма да расте и това увеличава риска повече хора да влязат в графата „работещи бедни“, коментира той.

„Това е допълнителен аргумент в посока да се увеличи общественият натиск бързо да се създаде редовен кабинет, който има своя политика по доходите и ще помисли не само за минималната заплата, а и за останалите доходи“.

„Не призовавам към протести, възможностите за натиск са и други и включват най-вече това хората да са сигурни, че политиците ще седнем и ще преговаряме, а няма да се оправдаваме с едни сини и червени линии, а ще поемем своята отговорност в тази трудна ситуация да бъде съставен редовен кабинет. Протестите в момента няма да доведат до това. Протестира се, когато дадено правителство не си върши работата“, поясни той.

Относно отстъпката от 25 стотинки на литър бензин, Чобанов коментира:

„По отношение на тази отстъпка имаме проблеми с Европейската комисия. Има изпратено писмо, че тя противоречи, по начина по който се прилага, на правилата на единния пазар, тоест нямаме право да изключим нито един гражданин на ЕС от ползването на подобна отстъпка“.

Според Чобанов трябва да има и отстъпки за бизнеса, но е необходима по-точна калкулация как може да се реализира мярката. Той призова:

„Да се работи за един редовен кабинет, който да включва всички проблеми в една програма за управление и само така може да ги решим. Иначе, „на парче“, противопоставяйки една група на друга, не можем да постигнем никакъв напредък“

„Наследството на „Промяната“ е твърде тежко и ни чакат много големи дефицити. Въпросът е как по-ефективно да бъдат изразходвани тези средства, без да се пренебрегват социалните нужди на хората. Трябва да видим как да се харчат по-ефективно тези средства, а това става само тогава, когато се участва реално във властта, когато имаме достъп до цялата налична информация. В мента я нямаме. Дотогава можем да гадаем по редица теми. Имаме много информация, но тя може да се окаже недостатъчна, тъй като нямаме механизма, с който да се вземат решения.“

„Винаги, когато ДПС е участвало във властта е доказало, че е намирало решения. Това са периоди, които се характеризират с висок икономически растеж, с намаляване на дълговете“, заяви Чобанов.

„Предстои да разглеждаме данъчните закони. Към момента в тях не е предвидено увеличаване на данъците. Възможно е, но няма как в момента да се пипат данъци в тази трудна ситуация на практика.“

ДПС все още очаква покана за разговори на с президента на „Дондуков“ 2, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А по време

    43 3 Отговор
    на ДПС нямаше ли дефицити
  • 3 Мафията вън!

    51 16 Отговор
    Тази лъжлива мантра на ГЕРБ няма как да стане истина, колкото и да ни я повтарят. Истината е, че Продължаваме Промяната се опитаха да рестартират държавата, но засегнаха интереси на определен кръг олигарси, които бяха на държавтага хранилка при ГЕРБ.

    Коментиран от #28, #46

  • 4 баба Вуна

    35 5 Отговор
    Абе какво тежко наследство бе, след като Ради иска да купува още самолети на картинка.
  • 5 Хи хи

    26 3 Отговор
    „Това, което виждаме в данните за октомври за изпълнението на бюджета е показателно за цялата следваща година - октомври имаме над 1 милиард дефицит само за месеца . В съседната статия пък сме били на плюс. Кое е вярното ?
  • 6 Вълк единак

    48 9 Отговор
    А наследството на ДПС и Герб е пагубно за България. Разделяй и владей, колкото по бедни и гладни толкова по лесно се манипулират и купуват хората, колкото се може по не образовани за да се управляват по лесно без протести.
  • 7 Тежко е наследството

    17 2 Отговор
    Ще трябва да инвестирате във висока икономика да видим какво ще измислите
    Само не давайте 14 милиарда евро на бан че те няма да могат да си облепят сградата със тях..прекалено много работни часове
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!!!!!

    8 28 Отговор
    КАКЪВ ЕНИЧАР ВИ КЛАТИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ИЗВИНЯТ ППтата ЧЕ РАБОТЯТ ЗА ЛИЧНОТО СИ ОБОГАТЯВАНЕ И КРАДЕНЕ НА НАРОДНИ ПАРИЧКИ !!ПП=БАНДИТИ МАФИЯ!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чобан а а

    29 2 Отговор
    Сега проблема на туй момче е следния..трудно става прехвърлянето на еврофондове към бюджета извън програмите..той предпочита да каже ето ги програмите и да трупне неговите хора там и готово парите усвоени във правилата..той не иска да създава икономика да се зори да мисли не е добре
  • 12 БеГемот

    34 3 Отговор
    Преди малко четохме че има един милиард излишък сега тоя майкопродавец говори за дефицит....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Твърде

    37 3 Отговор
    нагъл и безсрамен си !
  • 15 Мафиозо

    30 1 Отговор
    слугата на пеевски, ко да очакваме, геноцид над бедни и пенсионери !!!!
  • 16 Този е лъжец от ГЕРБ!

    24 3 Отговор
    Трябва да има съд за такива политици като тоя, които разпространяват неверти данни и всяват паника в населението.
  • 17 тикви продажни

    26 2 Отговор
    А нследството след мафията ДПС,БСП,ГЕРБ и подлогите им партийки е за затвора, поробихте народа си предатели алчни!
  • 18 Разумен

    30 4 Отговор
    Чобанина плюе Промяната, защото те категорично и публично отказват да се коалират с тях ДПС и ГЕРБ. Двете партии са прогнили от корупция и кражби, лъжи и манипулации.
  • 19 анонимен

    14 4 Отговор
    Комунистите в лицето на отрочетата които създадоха /ДПС и ГЕРБ/ клатят държавата и контролират неразумните и малоумните в България ! Старото римско правило "разделяй и владей" още не може да бъде разбрано от малоумието в държавата и внася напрежение отдавна и чрез медии и врачки /социолози/, на всеки политик от тези шайки на престъпността плюс вече и Възраждане се знае миналото, което е тъмно червено и агентурно, но как да го разбере малоумника като помни колкото макак 3 минути, след тези минути главата му минава под контрола на манипулацията ! Избиването на интелигенцията след 09.09.44 г. е равно на избиването на цялата нация, остана само едно стадо което нито умее да мисли, нито има памет за да си спомня ! Ако ще и 100 % да са гласувало населението, червените измекяри пак ще спечелят, дали ще е ГЕРБ, БСП, ДПС или Възраждане комунизмът ще продължава да поддържа бедност и страх сред стадото !
  • 20 Тоя пък се оплаква от наследство

    17 2 Отговор
    Че какво наследство оставихте Вие като политик и толкова години народен представител?Как се става на 24 години главен експерт в отдел „Анализи" при дирекция „Ковчежничество" на БНБ.?Да не би да е Българския Бил Гейтс или Уорън Бъфет?Я стига с тези приказки за наивници!И как така се "отдаде" на една такава "национална" партия като ДПС?Или от там чу звука...не на камбаната,а на парата!Аман от продажни душици!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ТИР

    5 12 Отговор
    За тези 32 години все направили грешка тези после другите,,,
    как пък никой не осъдиха за това,ПП удърно набута Държавата в дългове и кризи, предплатените ни самолети пък щяли да дойдат евентуално 2030г,,,,Хр,Иванов обясняваше че никой не ни е виновен за зле сключения договор,,,, и това ако не е шизофрения какво е ?
  • 23 белия автобус

    3 5 Отговор
    друго не знам но пенсиите трябва да се вдигат.
    Заплатите - работещите и така могат.
    Вече свикнаха
  • 24 Светлина

    16 4 Отговор
    Докога подобни паразити ще изричат една и съща лъжа. За 7 месеца какво били направили. Не ви ли е срам? Кражби 30 години и пак сте зинали за европейските пари
  • 25 НИК

    16 4 Отговор
    "Тежко е наследството на кабинета на „Продължаваме промяната“ и компания. " Абе Чобанин това ако е тежко наследство след 7 месеча управление, както ще кажеш за предишното наследство от 11 години управление на ББо ко и шайката, както и ти не беше ли част от това наследство за известен период от време????? Какво тежко наследство, като Ви казаха хората колко е излишъка в бюджета, както и Европейския статистически институт не ви ли каза, каква е статистиката за БГ в последната 1 година, и че и вие и служебното правителство само всявате излишни смут и изкуствена паника в населението само и само да изкарате управлението на ПП некадърно.
  • 26 демократ

    13 3 Отговор
    От къде се пръкна този Толуп / по Боко / ???
  • 27 пери

    12 4 Отговор
    Гербавите и дпс-то не могат да сварят в напреварата да хвърлят кал по ПП. Чак се задъхват по тв-студията.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иван Тушев

    16 3 Отговор
    А, наследството от вас и от ГЕРБ, какво е? На последно място по всичко в Европа.
  • 30 Как

    17 5 Отговор
    Ей ,не могат да простят на промяната че им разбута далаверата. Плюят яко!

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Олигофренията

    11 3 Отговор
    е също така тежко наследство.
  • 33 гост

    4 6 Отговор
    По всички сайтове пише , че бюджетът е на дефицит , само у Факти е на плюс. Ще се доверя на другите сайтове, защото тук фактите не са факти.Смях !
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Знам ли

    4 1 Отговор
    Времената са такива че трябва да се инвестира в качество на живот и във градовете и във селата..образование здравеопазване парко места..когато България стане добро място за живеене българите ще стоят тука и ще строят икономика..това е във директен разрез със политиката на герб които не обичат да има много бели че не им гласуват
    хората отпускат достатъчно пари важно е да не се крадат
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Чобанов?? ДПС винаги е намирало

    7 4 Отговор
    Начин или да Разпределя Порциите, или да, взема много от тях, и то по голями!! Това сме Запомнили от Моженето на ДПС!! Я се скрий Клепар!!
  • 40 Този на снимката

    8 3 Отговор
    беше шеф на Комисията за финансов надзор. Заедно с Пеевски срутиха КТБ , ограбиха парите, и сега седнал да ми говори за дефицитен. А втория стълб на пенсионните фондове как ги контролираше, чобанче? Боклук!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мда

    4 1 Отговор
    Много добре допълни "и компания", защото те не бяха сами !
  • 43 Коментар

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Ля ля ля":

    Също както "съдиха" Хънтър Байдън, когато лаптопът му попадна в други хора ли???
    Публично известен голям международен скандал стана тогава, но нищо! Нито го съдиха, нито го опандизиха!!!

    Други опорки имаш ли пъленидиоте???
  • 44 Иван

    3 4 Отговор
    На депесар не трябва да се вярва.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Коментар

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Мафията вън!":

    Истината е, че троловете на Мустафата не можете и първолаците да убедите с опорките си!!!

    Опитали се да рестартират държавата - Кирчо, Кокорчо и Христо Иванов ("бившия" гербаджия)???
    Как по-точно???
    - Като изхарчиха 9 млрд за 9 дни, незнайно за какво???
    - Като увеличаваха външният дълг на България ежеседмично???
    - Като спряха директния внос на руски газ, за да го купят същия през посредници с 30% надценка???
    - Като приеха да купят още 8 самолетни обещания от фащ (подобно на тиквата, срещу която уж се борят), нищо че първите няма изглед да пристигнат в следващите години???
    - Като пуснаха р. Фалшива Македония към ЕС (всички евроатлантяги /вкл герб и дпс/ гласуваха дружно заедно за вдигане на ветото)???

    Всички те - ГЕРБ, БСП, ДПС, ПП, ДБ И ЯНЕВ, СЛУЖАТ НА ЕДНИ И СЪЩИ ГОСПОДАРИ, С ОФИС В СОФИЯ, КОЗЯК 16!!! НЯМА КАК ТИЯ СЪЩИТЕ ДА СЕ ОПАНДИЗЯТ ПОМЕЖДУ СИ, ПРОСТО ЩОТО КОЗИРУВАТ НА ОБЩ ВЪНШЕН НАЧАЛНИК!!!
    ПРИМЕР ОТСКОРО - УЖ АРЕСТУВАХА БОКО, А РЕАЛНО САМО ГО РАЗХОДИХА ДО АРЕСТА (ДОКАТО ЛОЙД ОСТИН СИ КАЦНА НА ЛИЧНОТО ЛЕТИЩЕ В БЪЛГАРИЯ)!!!

    ЕВРОАТЛАНТИЗМЪТ Е ВРЕДЕН ЗА СВЕТА, НЕ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #58

  • 47 Чочо

    7 3 Отговор
    Ти в коя държава си живял досега....късогледо.
    Къде са 12 години,къде са 8 месеца.
    Като говориш за тежкото наследство на другите имаш предвид тежкото наследство на герберщината.

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дааа, тежко е....

    3 2 Отговор
    Кефарчетата и пликчетата от Газпром за вашите лидерски умения, доста олекнаха !
  • 51 Пожар

    2 7 Отговор
    Абсолютно сте прав Г-Н ЧОБАНОВ ! Всеки го усеща, ама малко хора са тези който го казват ! Никога повече ПП-тата на власт ! НИКОГА

    Коментиран от #53

  • 52 Рибар

    2 6 Отговор
    За далаверите с газа на ПП-тата никой нищо не казва а ? Служебният енергиен министър ясно го каза онзи ден по БТВ - НЕ СЕ Е РАБОТИЛО ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС, А ЗА НЕЧИИ ДРУГ ! ТОЧКА !

    Коментиран от #54, #57

  • 53 Пенсионер

    7 1 Отговор

    До коментар #51 от "Пожар":

    Пишеш глупост!.Ако не беше Правителството на ПП, пенсиите още щяха да са непроменени. А, те направиха революция в пенсионното осигуряване. На 2 стъпки вдигнаха пенсиите, а тавана скочи на 3400 лева. Поклон на партия ПП. Да са живи и здрави. Всички други мълчат. Дори за Коледната добавка дума не са казали. За нищо не стават.

    Коментиран от #60

  • 54 Пенсионер

    4 1 Отговор

    До коментар #52 от "Рибар":

    И ти ли Бруте....
  • 55 Пенсионер

    4 1 Отговор

    До коментар #47 от "Чочо":

    Не им обръщай внимание. От 31 години тнасам, няма друго Правителство по социално грижещо се за Народа.
  • 56 Макс

    4 1 Отговор
    Тоя жълъд не може да коментира ничие наследство, след като го видяхме като финанасов мин. от ДПС на какви глупости е способен .
  • 57 Кой го каза

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Рибар":

    онзи идиот Росенчо ли? Стига бе, него го опроверга Газпром, както и ЕС. Тотален лъжец.
  • 58 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Коментар":

    А комунизма полезен ли е за държавата? Колкото и да вийте от иzраждане руски боклуци няма да бъдат допуснати да тъпчат България. Да живее България.

    Коментиран от #62

  • 59 Казуар

    2 1 Отговор
    Ефенди Чобанов, защо след като беше организирано болшинство срещу правителството на ПП, ДПС гласува 720 милиона лева допълнително към бюджета за следващата година. А сега парите нямало да стигнат.
  • 60 Щирлиц

    1 2 Отговор

    До коментар #53 от "Пенсионер":

    Уважаеми Пенсионер,
    От ПП получихте увеличение на някои пенсии, но цените на всички стоки се покачиха поне двойно повече от увеличението. Това всъщност е понижение на покупателната способност на пенсията. Още по страшно изглежда положението, като се замислиш откъде идват парите за увеличението - това е заем, който децата ти трябва да връщат с лихви.
    Всъщност с увеличените пенсии не можеш да купиш повече стоки, но децата и внуците реално ще плащат дългове.

    Коментиран от #61

  • 61 Пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Щирлиц":

    Уважаеми господин Щирлиц,
    1. Инфлацията сега в ЕС е 10.1%, в Холандия 17, 2% и т.н. 2. У нас в РБ инфлацията е около 20% , малко повече от тази в Холандия. Да, ама какви заплати получават там, какви са заплатите у нас? Огромна разлика нари. 3. Както виждаш инфлацията е проблем на цяла Европа и не пенсионерското увеличение сторено от ПП е причината за нея. 4. Що се касае за другото държа да кажа, че днешните пенсионери са поколението построило материалните активи на МОЩНА България в периода 1944-1989-та година в размер на трильони левове. Нашето на времето сме си го дали и не чакаме подаяния от държавата.
  • 62 Енгелс

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Българин":

    Никога не е строен комунизъм в никоя държава по света. Ограмотете се по този въпрос.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове