Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 14:45 7 398 37

Икономист: "Лукойл" ще спечели 2.5 милиарда лева, ние ще му вземем 30 милиона данък

  • лукойл-
  • свръхпечалба-
  • горива цени

Държавата се прави че взима от компанията с едната ръка милиони, но с другата дава милиарди, смята Лъчезар Богданов

Предложеният от служебното правителство на президента Радев механизъм за въвеждане на временна солидарна вноска върху свръхпечалбите на енергийните компании е, меко казано, скандален. Внесеният в Народното събрание законопроект, който в спешен порядък бе одобрен в бюджетна комисия, изглежда като нагъл опит за безобразен по мащаб подарък за „Лукойл“. Това пише в анализ на Лъчезар Богданов от Института по пазарна икономика, публикуван днес.

Според него, привидно мотивите за избрания подход препращат към Регламент 2022/1854 на Съвета от 06 октомври 2022 г. за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. Предложението идеално се описва като „измиване на ръцете“ или „замазване на очите“ – ето, правим нещо за горивата, при това използваме европейски подход, не ни занимавайте повече.

В действителност, не постига нищо. България „издейства“ дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на „Лукойл“. Руският петрол се продава с отстъпка от пазарната цена – ако сравним с „Брент“, разликата е между 23 и 35 долара на барел за месеците от началото на войната. След влизане в действие на забраната на 05 декември вероятно спредът отново ще нарасне, но нека за момент допуснем, че той се запази на ниво около 25 долара на барел, припомня икономистът.

Според Богданов възможността да купува по-евтин петрол, съществуваща единствено благодарение на волята на българското правителство и се материализира в допълнителна „свръх“ – печалба от около 100 милиона долара на месец, или над 1,2 милиарда долара на годишна база. Само от това „Лукойл“ ще получи допълнителна чиста печалба от близо 2,5 милиарда лева. Само че тя няма да се види в отчетите на рафинерията в Бургас. Първо, години наред „Лукойл“ концентрира печалбите от дейността си в свои дъщерни компании извън България, и съответно е хронично на загуба тук и не плаща никакви данъци.

Главният икономист на ИПИ припомня, че от 2021 г. това даже е „признато“ формално – рафинерията преминава към „бизнес-схема процесинг (ишлеме)“, като заплащането е на база себестойност на преработката плюс надбавка. Казано просто, в България остават само средства да платят заплати, ток, поддръжка на машините плюс мъничко отгоре. През 2021 г. Лукойл Нефтохим Бургас отчита печалба преди данъци от 75,2 млн. лева.

Как ще се приложи новата мярка според внесения от служебното правителство законопроект?, пита Богданов. „Свръхпечалба“ е всичко, което надхвърля с повече от 20% средната печалба за четирите години 2018-2021 г. Обаче рафинерията, както стана дума, твърди, че е много губещо предприятие, и въпросната историческа печалба е отрицателно число. Според европейския регламент, който България твърди, че иска да приложи чрез този конкретен законопроект, в такива случаи за база се приема нула. През 2022 и 2023 г., освен ако отново не видим счетоводно творчество и не се декларира загуба, вероятно рафинерията ще покаже леко нараснала – с 20-30% - печалба заради увеличените количества преработка.

Да приемем „оптимистичен“ вариант – рафинерията увеличава декларираната печалба с 1/3, т.е. вече показва 100 млн. лева. Според предложения в проекта закон механизъм, вместо 10 млн. лева корпоративен данък, компанията би платила 33 млн. солидарна вноска и още 6,7 млн. лева корпоративен данък.

В обобщение – така чаканият обещан механизъм ще върне в държавата под 30 милиона лева, докато с „другата ръка“ България е предоставила „бонус“ от 2,5 милиарда. Ако пък отстъпката на руския петрол догодина стане 30 или 35 долара, компанията ще получи подарък от 3 или 3,6 милиарда лева, изчислява икономистът.

Съвсем ясно и за третокласниците е, че и 99% от нула пак е нула – с други думи, когато една компания манипулира финансовия си резултат по свое усмотрение, няма как да го обложиш с каквато и да е ставка.

Единствената легитимна причина България да защитава дерогация от ембаргото срещу Русия е българските потребители да получават по-евтини горива – нито страните в Европейския съюз, нито българските граждани могат да приемат резултатът от това да са няколко милиарда повече в швейцарската сметка на руски петролен гигант. Това е безобразие!



Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бълха

    19 3 Отговор
    го ухапала Лукойл

    Коментиран от #4

  • 2 ЕдинОтМногото

    19 2 Отговор
    Няма такава държава!
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 2 Отговор
    ГУБЕЩИЯ е БГ НАРОД защото няма губещ ОЛИГАРХ КАПИТАЛИСТ мафиот
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бълха":

    ФАКТ
  • 5 Дипломат Чукчев

    11 8 Отговор
    Ами да вземем ний да стопанисваме Лукойл.А много сме крадливи:)И целия свят ще остане без продукцията ни.

    Коментиран от #22

  • 6 Путинофил

    24 13 Отговор
    Българина дава половината си заплата за руски ток, другата половина за руско гориво!
    100% робство!

    Коментиран от #12, #13, #26, #33, #34

  • 7 Румънците отдавна изгониха Лукойл!

    25 5 Отговор
    Ние нямаме топурдаци за това!

    Коментиран от #15, #27

  • 8 Гошо

    10 6 Отговор
    Абе все си мисля ,че ако много му правите сметка на тоя Лукойл ,ще му се наложи да излезе в извън планов ремонт поради авария или инцидент ,примерно да се запали слада за канцеларски материали
  • 9 Дааа

    25 6 Отговор
    Ами нали за това искаме съдебната реформа да започне с обесването на иван костов!
  • 10 ЛИЛИ

    33 5 Отговор
    ЗАЩО ПРОДАДОХТЕ НЕФТОХИМ А СЕГА ЗАВИЖДАТЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ СА НЕКЪДЪРНИЦИ НАЧЕЛО С ЧЕРНИЯ ВАНЬО
  • 11 Теле

    12 0 Отговор
    Та как ще ги вземете не разбрах
  • 12 Така е

    11 14 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Американското робство е така! Щото не руската армия е окупирала България и институциите и!
  • 13 Теле

    11 16 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Малко си глупав, скъпия ток е ор сащ мариците
  • 14 Икономистчето

    14 5 Отговор
    доста се пооплеска в сметките, особенно на края, 33 + 6.7 прави 39,7, а не е под 30. Освен това, в момента държавата не взима нищо от Лукойл, освен корпоративния данък, тоест 10 мил. И на децата в 3-ти клас, както той казва е ясно, че 39.7 е повече от 10. И най-накрая, след като е толкова икономист, бива да предложи някакъв негов начин, а не само да критикарства.

    Коментиран от #28

  • 15 Иво

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Румънците отдавна изгониха Лукойл!":

    Ами защо и американците не изгонят Лукойл от своя пазар.
  • 16 Хвърчилото от село

    10 7 Отговор
    Къде са сега русофилите, защо траете ?!

    Коментиран от #25

  • 17 анонимен

    14 5 Отговор
    А защо вместо да се иска референдум за еврозоната, не се поиска референдум да се изгони Лукойл от България и държавата да си вземе отново рафинерията, а ПРОДАВАЧЪТ Ив.Костов да се осъди за нанесени умишлено щети на държавата с цел лично облагодетелствуване и конфликт на интереси, поне 30 г. би получил в правова държава и изземване на цялото му имущество, така правят в цивилизациите в държавите с високи държавни отговорности !
  • 18 Загрижен

    19 3 Отговор
    12 години, "приятелче" Лъчезар Богданов, българоубиецът БМБорисов даваше нашите пари на Лукоил, а ти не каза и дума, защо???
    Къде беше тогава, а??? Колко данъци плати лукоил по негово време, бе??? Не 30 млн, а 30 стотинки не взеха от руснаците и трите му крадливи, и корумпирани правителства!!!
  • 19 Ами като

    13 4 Отговор
    Нямаме топки така ще бъде. Румънците биха шута на руските мафиоти. Закриха им лукойла като цените на горивата не се промениха. Но тук на другарите Златев, Кюлчев и сега Чорапов им е прек хикса за бг икономика, развитие, стандарт, принципи и тн, важното за тях бе и е личните сметки в банк ъф Суис клон Соломонови острови.

    Коментиран от #24

  • 20 Красимир Петров

    13 4 Отговор
    Hай-големият кожодер се казва Лукойл
  • 21 Сандо

    9 2 Отговор
    Същото като със златото,само че там парите ни ги прибират евроатлантически приятели.А ние за приятелите си и г... си даваме!
  • 22 Сандо

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дипломат Чукчев":

    Та той си беше наш,при това беше Стопански химически комбинат,а не като сега една рафинерия.Но тогава имаше държава,наричаща се Народна република България,а сега сме територията България от която българите изчезват.
  • 23 Антифашист

    9 2 Отговор
    Лукоил печелят, ние духаме евроатлантическата супа...
  • 24 Ей ся

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ами като":

    Хампарцумян, ти ли си бе маймунке хитра?
  • 25 Maнивeл Teвaмaнoгapи

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хвърчилото от село":

    И какво искаш да ти кажат русофилите? Освен, че преминаването на рафинерията към „бизнес-схема процесинг (ишлеме)“, като заплащането е на база себестойност на преработката + надбавка Е СЪВСЕМ ЗАКОННА СХЕМА, НЕЗАБРАНЕНА ОТ ЗАКОНА. Никой не може и да пипне рафинерията за нищо, тъй като не нарушава никакъв нито европейски нито местен закон! Защо за толкова години никой не промени закона, така че това да не е допустимо? Дали не е защото собственика (от оная световноизвестната банкерска фамилия) и държавата са се разбрали още преди продажбата, че ще е така?
  • 26 Еволюция

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    А идиОтито си ги дадохме на хамериканските кхмери да ги обучат как да карат тротинетка и после да ни дават акъл..
  • 27 Бай дончо

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Румънците отдавна изгониха Лукойл!":

    Ама имаме топурдаци да се ог.. Ъзим на хамерите да ни ш.. Убат във въздуха...
  • 28 Бай тошо

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "Икономистчето":

    Например може да предложи хамериканските да ни осиновят, както едно време ни осинови ссср за 44 години... Но ме съмнява да направи подобно предложение, все пак сме колконоя, ане синове...

    Коментиран от #29

  • 29 Билетче от 4 ст.

    4 5 Отговор

    До коментар #28 от "Бай тошо":

    Искам американеца да ни осинови като братска Русия едно време, ама не знам дали ще стане... Това го няма в евроатлантическите ценности. Там има ръководство само как да си смениш пола...

    Коментиран от #30

  • 30 Мими фонтанелата

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Билетче от 4 ст.":

    Аз си го смених, ама не знам после кво да прая...
  • 31 Бай той Толстой

    4 2 Отговор
    Ваньо Костов им подари Нефтохим навремето, затова е така.Ванката бе,черничкият.
  • 32 К.К.

    3 2 Отговор
    Мито 30$ на руския петрол влизащ в Европа!
  • 33 Россия Z V

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    А сега ще давайте 100 % от заплатата за американско гориво и ще сидите на тъмно. ХА ХА ХА
  • 34 Россия Z V

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    200% робство ,ха ха ха
  • 35 Българин

    6 1 Отговор
    Трябва да се изкорени рзката кремалската лукоил мафията от България
  • 36 Талибан

    4 1 Отговор
    А колко сме взели от трлн.печалби на Дъндито?
  • 37 Оня

    5 1 Отговор
    PycopoбитЕ много ще квичат ако национализираме Лукойл
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове