Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 05:06 1 619 47

Димитър Стоянов: Закупуването на нови Ф-16 е абослютно адекватно и навременно

  • димитър стоянов-
  • армия-
  • самолети

Моята основна цел е да запазя способностите на Българската армия, заяви военният министър

Димитър Стоянов: Закупуването на нови Ф-16 е абослютно адекватно и навременно - 1
Снимка: БНТ

Ако погледнем съседните страни какво получиха като въоръжение от НАТО - това е техника от 1960-1970-та година. Това ли искаме за Българската армия? Считам, че модернизацията трябва да бъде в друга посока - придобиване на ново, съвременно въоръжение.

Това каза военният министър Димитър Стоянов пред БНТ.

Според Стоянов страната ни е изостанала в процеса на модернизация, което създава пропаст между нас и съюзниците ни от НАТО. По думите му българските военнослужещи изпълняват своите задължения с това, което политиците им предоставят. Заяви, че се работи за модернизацията на Българската армия.

Според него решението за закупуване на нови 8 самолета Ф-16 е добро. Определи го като "абсолютно адекватно и навременно", но счита, че това е само стъпка по пътя към модернизацията на родната армия. Към момента били формулирани 13 проекта, 3 от които вече са предвижени - този за Ф-16, за бойната машина на пехотата и за 3D радари. До седмица по думите на Стоянов предстой да се стартира и проект за закупуването на 155-милиметрови гаубици.

По повод предоставянето на военна помощ за Украйна министър Стоянов е привърженик на консервативния подход.

"Като министър на отбраната моята основна цел е да запазя способностите на Българската армия. Също така имаме и съюзни ангажименти, които са ясно дефинирани във Вашингтонския договор - всяка една страна трябва да поддържа свой собствен отбранителен потенциал", каза той.

Стоянов уточни, че в никакъв случай няма да се бавят с внасянето на решение в парламента.

"Ще се включим в срока. Готвим анализ. Започнахме от днес да работим по отношение на анализ, който да ни помогне да вземем информиране решение", уточни военният министър.

Тябва да определим кои способности не трябва да губим, посочи министърът. Той каза, че имаме повече въоръжение, в частност боеприпаси, отколкото е необходимо

"Трябва да оставим и въоръжение, което е необходимо за резервни части", подчерта Стоянов.

"Процес на канибализация на техниката" - така министърът определи факта, че е необходимо да се използват части от една техника за поддържането на друга. Напомни, че старата съветска техника се поддържа основно с части от Русия и Беларус.

По повод на изказването на колегата на Стоянов от Латвия, че позициите на България и Унгария са близки до предателство военният министър заяви, че не се чувства предател и че България е суверенна държава, която сама взима решенията си.

"България се нуждае от редовно правителство с действащ парламент, който да подкрепя това правителство, не със плаващо мнозинство. Плаващите мнозинства създават несигурност. Трябва да има редовно правителство и е време служебното правителство да отстъпи мястото си на следващото редовно правителство", допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    47 6 Отговор
    от тия фърчила !
  • 2 Гневен

    57 5 Отговор
    Пак лапаница на комисионни и пак сваляне на три кожи от гърбовете ни...Май наистина лопатата трябва да играе....
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 6 Отговор
    Мухльо
  • 4 Последния Софиянец

    11 24 Отговор
    Много умен и хитър политик.

    Коментиран от #31

  • 5 Ф 16, бл.70, вх. Г, ап......

    45 4 Отговор
    Само фърчилата ни липсват !
  • 6 Боби

    42 2 Отговор
    сега ли се сетиха да модернизират армията , по време на инфлацията ...значи пари в държавата има, но понеже политиците не живеят в лишения, не ги дават за заплати на хората , а си ги харчат на кой за каквото му е кеф , кой си строи магистрали , кой си купува самолети .....абе закъсахме го с тези крадливи евроатлантически капиталисти.....да благодарим за тях на нашите “съюзници“ които си ги избират на нашите избори с победа , за да работят за тяхно благо , а не за българите
  • 7 Мунчо

    36 6 Отговор
    Мите, F-16 е разработен през 1974 година- тоест получаваме за мнооооого милиарди техника на 50 години...

    Коментиран от #26

  • 8 Мая дъ бий

    30 1 Отговор
    Що тъй реши? Не видя ли, пе в Украйна само дронове са в небето???
  • 9 Георги

    45 2 Отговор
    Пари за образование няма, за пътища няма, за здравеопазване няма, за наука няма, за инфраструктурата няма, за адекватни пенсии и заплати няма, но има за ново въоръжаване. Българите не искаха, и вярвам, че все още не искат членство в НАТО. Продажният Соломон Паси ни вкара без референдум, без допитване, без мандат. Всички български правителства без изключение са купени от САЩ. Ние нямаме независима политика, нито външна, нито вътрешна. Вън България от НАТО и неутралитет в конфликта в Украйна.
  • 10 ха ха

    14 5 Отговор
    Пак поле за рашистите да се развихрят... Нали са технология от 70-те, бре? Що Ердоганьо се напъва да си вземе от нея? Едва сега ще му дадат Ф-16 за да пусне Швеция и Финландия в НАТО...

    Коментиран от #19, #29

  • 11 Гост

    36 0 Отговор
    Жалко за хубавата ни страна! Самолети само на ХАРТИЯ, но платени с реални пари, милиарди левове потънали в нечии ДЖОБОВЕ!
  • 12 Мин Д Стоянов?? Нали само преди 20дни

    21 2 Отговор
    Каза, че само събирате Оферти!? Лъжец си Министре Лъжец!!
  • 13 Баш

    23 0 Отговор
    навреме било да се хвърлят милиарди , които ги няма , за самолети , които я дойдат , я не , след десетина години ?! Безотговорност в този хаос и световна криза - нищо друго !
  • 14 Дааа

    20 1 Отговор
    Пълни смешковци са нашите генерали и политици. Мразя военните и предпочетох цивилния живот, защото там са офицерите, генералите са червени боклуци, инсталирани да са послушковци на партията.
    Както винаги изтеглихме късата клечка.
    Войната в Украйна показа на къде вървят тактическите и стратегически оръжия.
    Системите за ПВО са толкова добри, че конвенционален самолет влезе ли в обхвата е свален.
    Пълни смешковци са нашите генерали и политици. Мразя военните и предпочетох цивилния живот, защото там са офицерите, генералите са червени боклуци, инсталирани да са послушковци на партията.
    Както винаги изтеглихме късата клечка.
    Войната в Украйна показа на къде вървят тактическите и стратегически оръжия.
    Системите за ПВО са толкова добри, че конвенционален самолет влезе ли в обхвата е свален.
    За какво ти трябва да пращаш хора със самолети на самоубийствени мисии, като ти трябват няколко деца боравещи добре с джойстици на Плейстейшъни, малко дронове, може и камикадзе да са и този рояк може да срине всяка точка на отбрана. Трябва ни отлична ПВО и дронове и ония лудите геймърчета на конзолите, Това е бъдещата война, за какво ви са тея самолети да храним внуците на червените боклуци с ранно пенсиониране. Някой пробвал ли е да се запише в Долна Митрополия ако е останала... не може, а в момента има хора на обучение в Америка... пак внуци на тея, които избиха елита на България 1944-45 и продължават и до днес.
  • 15 уви ФАКТ

    16 0 Отговор
    Нашите ще са нови и с индийски части. Но и чертежи няма ни рисунка, на блок-70. България можеше да купи и шведските самолети, и 30 стари ф-16, и сега да чака за 30 блок-70. Но логиката показва, че САЩ не искат България да има силна армия, и тази сделка е за да няма самолети, докато дойде моментът за закриване на държавата България. Те и на Украйна какво са дали? нищо!
  • 16 велик кретено-зидар

    11 0 Отговор
    НАЛИ ЗАТОВА НИ ОГРАБИХА И НИ ДАДОХА САМОЛЕТИ НА ЧЕРТЕЖИ, ТЕ СЕГА СИ РАЗВИВАТ СЕКРЕТНА КОСМИЧЕСКА ПРОГРАМА С КВАНТОВИ ТЕХНОЛОГИИ ОТ СИВИТЕ С ТИЯ ПАРИ, ПАРАЛЕЛНО ПРИ НАС ПРЕДСТОИ И ПЪТИЩА ДА НЕ ОСТАНАТ, САМО ЦИГАНИ. НЕИДЕНТИФИЦИРАНИ ВЪЗДУШНИ ФЕНОМЕНИ, КВАНТОВА ЛЕВИТАЦИЯ И ЯДРЕН СИНТЕЗ ЧАК КЪМ 2030-А, НИЩО ЧЕ РЕАЛНО СА ГИ РАЗВИЛИ В СРЕДАТА НА МИНАЛИЯ ВЕК В ЗОНА 51.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 мммда

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Ердо иска F35 да купи, а тия му ги дават подарък, а на нас с парици.
    F35 и F16удори няма смисъл да почваш да търсиш сравнения, просто 50 години са между тях.
  • 20 мммда

    12 2 Отговор
    Дори и да бъдат някога доставени, това са най-недъгавите самолети които се предлагат на пазара. На всичкото отгоре и на умопомрачителна цена.
    Дори поляците ги прескачат и си копуват корейски за 3 милиарда 48 самолета.
  • 21 Съд и затвор

    14 2 Отговор
    За продажните евроатлантици
  • 22 Стар комонис

    6 0 Отговор
    Другарят Стоянов винаги е заемал правилна партийна позиция!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ще видим

    9 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха":

    Кой ще пищи евродупе продажно

    Коментиран от #25

  • 25 Българин

    4 8 Отговор

    До коментар #24 от "Ще видим":

    Русофилската безродна и3 мет тепърва има да пищи!
  • 26 ДАЖЕ!

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мунчо":

    Ф-16 е проектиран преди далечната 1974 г...!
    А в 1974 г. е Първият му Реализиран полет...!
    Смятай за каква ,,дърта" технология става на въпрос...!
    Смятай за какви ,,дърти" чертежи дадохме и продължаваме да даваме милиарди...!

    Коментиран от #33

  • 27 Смятах

    9 0 Отговор
    Че Радев и правителството му имаха топки и ще защитават Българските интереси но съм се лъгал!!( Защо непременно от Америка трябва да купуваме още самолети а не да се направи открит конкурс и които предложи добри условия от него да закупим самолети ..грипен,мираж,от Южна Корея??

    Коментиран от #38

  • 28 Софиянеца

    7 2 Отговор
    Румен радевите соросоидни подлоги които пазаруват и модернизират самолети на картинка.
  • 29 Хе,хе...!

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Ама ти си бил много зле...!
    Къде го търсиш Ердоган...!
    Той иска Ф-35,а не...дъртите 50 годишни щаиги Ф-16...!
    Чети бе човек,преди да се изкажеш неподготвен...!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 антрашпиц

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Хитър за себе си .......не за тебе и мене ...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Абе това

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "ДАЖЕ!":

    Си е чисто източване на пари от България....
    Помислете си Мерцедес на 50 г и днешен, какви са възможностите, какви са разликите в технологиите?
    Преди 50 г нито една кола нямаше навигация, двигателите почти нямаше електроника. Появяваха се тогава някакви "дървени" транзисторни запалвания. Днешния двигател има бордови компютри, микроконтролери които регулират доста неща . Е, сега във военната техника. 50 г разлика , ако ти си със старата, този с новата ще те унищожи за секунди. Кой луд иска да даде тоооолкова много пари за нещо, което в случай на война си е ковчег за пилота в него и илюзията, че имаме някаква авиация ще се изпари в първите дни на войната с нас. (Не искам да има война, понеже ние нищо нямаме) и сега с това "закупуване" просто ни пързалят да ни вземат пари за НИЩО!!! Това е ..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 нннн

    7 0 Отговор
    Лъже, че сме купили 8 самолета! Дали сме пари за 8. Ще сме купили, когато пристигнат в България... друг път. Човекът взе парите и каза ,,Ще видим". И искаме пак да платим, за да чуем същото... Ид...ти!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Радев не става

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Смятах":

    Радев можеше да предприеме мерки по много въпроси, нищо не направи. След големите критики относно първите F16, сега секретарят му се юрна да купува още, а трябваше да прекратят сделката за първите. И най-вероятно Американците, няма да доставят първите на време и ще трабва да купуват и други ...
  • 39 Не мога да разбера

    4 0 Отговор
    Кои глупаци вземат такива решения?
    За модернизация на армията съм и аз 300% ЗА...
    Но това, с тези американски боклуци е чиста глупост. Не се така и така не сме много богата страна, че да си позволим такива идиотщини! Дай им на тези мошенници и лъжци нашите пари, отделени с голям зор за армията и да нямаме и оръжията при това?
    Тези, които определят това, или нямат хабер понятие, какво и защо купуват, или са в престъпна схема за да вземат някаква част от тези пари за тях си... Но армията ни така и така си истава на същото дередже СЪС и БЕЗ тези самолети. Даже и да ни ги дадат, те са боклук!
  • 40 само питам

    4 0 Отговор
    тука само некви национални предатели показвате бе не ви ли омръзна?
  • 41 родолюбец

    0 2 Отговор
    Поддържам мнението на министъра за това, че закупуването на нови Ф-16 е абсолютно адекватно, но по отношение на това, дали е навременно да, то е навременно само за това, че ни осигурява възможността да притежаваме Блок 70, който е с авионика и двигатели от Ф-35, с което от една страна се осигурява, както по голямо радарно покритие и откриване на вражески самолети, преди те да са го открили, така и по малко гореща реактивна струя от двигателя, намаляваща вероятността от поразяване с топлинно насочвани ракети!
    Смущаващи обаче бяха думите на министъра, за така наречената заместваща платформа. Значи хем ще разполагаме с най добрият изтребител и хем ще дадем още милиарди за друг самолет, който по бойни способности, въобще не може да му бъде конкурент! Има логика в това да вземем друга платформа, като Ф-35, който е самолет за нападение и може да лети незабелязан за радарите над вражески територии. Освен Ф-16 Блок 70, Турция се стреми много от отдавна да се сдобие и с Ф-35, но за сега безрезултатно. А Гърция и Румъния мисля, че вече имат поръчани такива самолети! Да не се окаже, че сме си изпуснали пак шанса да сме адекватни на ситуацията?

    Коментиран от #47

  • 42 хе хе

    1 0 Отговор
    Латвийските мисирки да не раздават квалификации, че ще им пратя буря в Балтийско море!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    2 0 Отговор
    Ще има Видов ден, тези които са си сложили подписите за тази сделка, един ден ще бъдат в затвора за разхищения на публични средства.
  • 46 11122223333

    1 0 Отговор
    Румъния ще закупи 32 изтребителя F-16 от Норвегия за своите ВВС за сумата 480 милиона евра

    Без коментар.
  • 47 11122233334

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "родолюбец":

    Румъния ще закупи 32 изтребителя F-16 от Норвегия за своите ВВС за четеристотин милиона евро
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове