Last news in Fakti

7 Ноември, 2022 15:40 4 959 45

Военна прокуратура обвини полковник за смъртта на летеца Валентин Терзиев

  • валентин терзиев-
  • военна прокуратура-
  • обвиняем

Методи Орлов не забранил на пилота да проведе стрелба с ракета по светещата мишена и с това е причинил смъртта му

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със смъртта на военния пилот Валентин Терзиев. Пилотът на МиГ-29 загина на 9 юни 2021 година по време на полет над Черно море, в изпълнение на задача от съвместните военни учения в Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше повишен в подполковник, съобщи "Дарик".

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Орлов не забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота Валентин Терзиев, посочват военните прокурори.

След като е провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Със същото деяние обвиняемият не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Синът на загиналия пилот майор Терзиев съди авиобаза „Граф Игнатиево“

Спрямо обвиняемия М.О. е взета мярка за неотклонение „Подписка“, допълват от Военно-окръжна прокуратура-София.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОЛИТ КОРЕКТ

    13 48 Отговор
    НА ЛЪОТЧИЦИ КАТО ПРЕЗИДЕНТА ВСЕ ДРУГИТЕ СА ИМ ВИНОВНИ
  • 2 Съветски войник

    59 16 Отговор
    убиха човека тия соросоиди
  • 3 Путинофил

    21 67 Отговор
    Даже в мирно време е опасно да летиш на руски летящ кюнец!

    Коментиран от #8

  • 4 Един БЪЛГАРИН

    41 12 Отговор
    И да разчитаме на тези да ни охраняват..................Още колко милиарда ще се хвърлят на вятъра а народа беден ???????????? ТОЯГИТЕ скоро,скоро,скоро.......

    Коментиран от #9

  • 5 Въпросче

    48 7 Отговор
    Като не може нормални мишени от Русия , защо не взехме мишени от натовските ни партньори ? Чувам , че янките били готови да ни продадат една мишена . Само за три милиарда !

    Коментиран от #15

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    61 9 Отговор
    А какво стана с " черната кутия" ❓
    / за една версия с приятелска ракета питам/
  • 7 Христу

    29 4 Отговор
    Статията не носи никаква информация но поне можем да изплакнем окото с тази великолепна снимка от едно по друго време.

    Коментиран от #19

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    40 3 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Ако му бяха проверили Fak-16 , на чертеж, щеше да е жив , викаш ‼️
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 4 Отговор
    ВОЕНА ПРОКУРАТУРА и БНА са ВИНОВНИ
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 4 Отговор
    БОГ да го прости
    както и всички загинали

    в ИЗПЪЛНЕНИЕ на ДЪЛГА
    ВОЕНИ
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 7 Отговор
    32 ГОДИНИ нямаме БНА
    КАЗАРМА
  • 13 БеГемот

    24 3 Отговор
    И какво може да очакваш от самолет за пет милиона долара....сега като дойдат тия за по 300 милиона ...мммммм...
  • 14 БГарми

    12 1 Отговор
    А, то и военна прокуратура ли имало още?!?
    Щом все още има подобна инструкция и не е към гешеф, би трябвало служителите на МВР, ДАНС, МАНС и ГДБОП и фасул, да са към нея.
  • 15 Отговорче

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "Въпросче":

    Мишените са български и винаги са били такива тъп.....чо.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КОНТРАТА

    20 11 Отговор
    Виновно е НАТО което експериментира с Миг 29 на бг земя.
  • 18 Въпросче

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Отговорче":

    Наши ? Колкото е твой ника , който си използвал ?
  • 19 ВЕРНО ВЕРНО

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Христу":

    Това е от времето на момчето си отива тримата от запаса и оркестър БЕЗ име☝
  • 20 Владо

    13 7 Отговор
    Това заключение на прокуратурата е вярно. Като обстоятелство беше ясно още веднага след инцидента. Не е грешка на пилота, която е допуснал.
    Поискал разрешение за стрелба по мишената и е получил, отговорността е на ръководителя на стрелбата както е посочено в обвинението.
    Диапазона за стрелба е от 8000 до 4000 метра. След 4000 метра пилота отива на втори заход и чака да се пусне друга мишена от друг самолет, когато пускащия мишената самолет е напуснал полигона за стрелбата
  • 21 редник

    19 3 Отговор
    Наистина почти нищо не се разбира от текста, но е някак несериозно да обвиняват ръководителя на стрелбите - та майорът е бил опитен летец и утре, не дай, Боже, се наложи летците ни да действат в реална обстановка - пак ли някой ще ги ръководи...
  • 22 Реалист

    12 1 Отговор
    Помогнаха му боклуците... Това не е единствения случей... Спомняте ли си пилотите кото преди 31 години се разбиха в язовир Студен кладенец??, единия беше ръководител на легия Раковски.....
  • 23 Реалист

    4 0 Отговор
    Помогнаха му боклуците... Това не е единствения случей... Спомняте ли си пилотите кото преди 31 години се разбиха в язовир Студен кладенец??, единия беше ръководител на легия Раковски.....

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Знайко

    7 5 Отговор
    Изненадан съм, след 1 година, доста кратък срок за България има резултат от разследването. Заключението за мен звучи логично. Аз си помислих същото още когато стана катастрофата, че виновен е офицера, който е накарал пилота да продължи да изпълнява учебната задача след като се е разбрало, че има проблем с парашута на мишената.

    Но за мен има и други виновни, хората, които са подготвяли мишената и парашута й. За мен те също са си изпълнали немарливо служебните задължения. Много вероятно поради некадърност. Тези хора защо не са обвинени.

    Сега остава да видим колко време ще му трябва на съда да се произнесе каква е вината и какво наказанието на обвиняемият ръководител полковник Методи Орлов. Надявам се и съда да си свърши бързо работата и до една две години да има присъда. Не го искам този полковник в затвора, искам да го понижат или направо да го уволнят или пенсионират този Орлов. И не само това, трябва да понесе и материална отговорност, едва ли може да плати цената на един изтребител амортизиран изтребител от 9 млн. лева. И цената на спасителната издирвтелна акция. Но може да бъде глобен с 1-3 годишни заплат, т.е. 40-70 хиляди лева глоба на държавата трябва да плати за некадърноста си..
  • 26 123

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    "Реалисте" какво общо има катастрофата на Е. Тодоров и Д. Бояджиев до яз. Студен кладенец със смъртта на майор Терзиев? Ако за катастрофата с Миг-29 трябва да се обвинява някой трябва да се започне от командващия ВВС ген. Петров. А той се скри като мишка и остави други на амбразурата. Грозно и недостойно поведение от един един висш офицер.
  • 27 Бесарабски българин

    13 4 Отговор
    Трябва изкупителна жертва за сваления с американска ракета от американски терористи самолет, за да тестват свалянето на РУСКИ изтребител за предстоящата Война, Която Сащ и Англия подготвяха срещу Русия на 28 Февруари 2022 година.
  • 28 Бивш

    8 2 Отговор
    Само до там ли ще стигнат? Това беше очаквано - да си измият ръцете с първия пряк командир. А останалите по веригата?! А тези, които 30 години систематично унищожават въоръжените ни сили с действие или бездействие?! Сега искат съвсем да обезоръжат армията ни. Г-н Президент, вие сте на ход! Досега бяха само приказки. А дали ще отстоите националния ни интерес в тези трудни времена?
  • 29 Не всичко се ОГЛАСЯВА !

    8 0 Отговор
    Има още умишлено умалчавани прикрити слабости и един обвиняем , но ЦИКЪЛА по Подготовка , Ръководство. Контрол и Управлевие ВКЛЮЧВА ДОСТА ПАПЛАЧ с зацапани униформи ! А изкупителната жертва е само ЕДНА ! Трудно ми се вярва , че нещата стоят именно така ! От оказаното излиза ОТНОВО , че Майор ТЕРЗИЕВ е СВОЕВОЛНИЧИЛ и сам завършва фатално ! Това е малко вероятно ! Трудноми е да приема този Чардаш и Кадрил който МО танцува ! Дайте радио разговорите по време , кой и кога след М-р Терзиев , стреля по мишената ? Кой е стрельл след м- р Терзиев и той жив ли е ? Ако той е жив защо мойора не е ?
  • 30 Настанаха години да се СРАМУВАМЕ от

    4 1 Отговор
    Държавата и от СЕБЕСИ ! Такова разложение и деградация ! Разгащеност и Делитанщина ! Летци и авиация имаше ЕДНО ВРЕМЕ а днес До Со клубови КАРАЧИ !
  • 31 Господ да ви СЪДИ !

    3 1 Отговор
    Едвали в скоро време ИСТИНАТА ще изтлее ! В правителството са все Ве Ве Сари Михо Михуев, Радев, Стефко Янев, Министъра на Отбраната - ВСЕ ЧЕРНИ ЛЕТЯЩИ ГАРГИ ! Истината ще изплува , но ВРЕМЕТО и народа ще е забрави , но Господ дано тъй не го остави !
  • 32 Мишената била НИСКО и м-р Терзиев

    5 0 Отговор
    САМОВОЛНО подхожда към изпълнение на Заданието ! А виновният е до толкова виновен , че не му е забранил ! На кого тези ТРИЦИ !?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Полковник Орлов е наказан

    2 4 Отговор
    И отправен за по-нататъшно носене на службата Военно аташе в посолството ни в съседна нам държава ! Нека да види какво е служба и как се служи ! Тежко му !
  • 35 Куче влачи КАМИОН !

    4 0 Отговор
    Всичко е западна ДЕРМО - крация ! Пълно Разгръщане Силите, Възможностите и Стремежите на нацията , към изява на Дързоста, Порива , Творчеството и Инициативата на НАРОДА за ПРОЦВЕТЯВАНЕ на РОДИНАТА ! Тъй ве ! Чи ко неи ли тъй !? Вече имаме Чорбаджии и Милиардери !
  • 36 Както и да я УСУКВАТ политиката

    3 0 Отговор
    У нас ще стигнем до Майдан - КУРБАН !
  • 37 Анализатор

    3 0 Отговор
    Катастрофата, е не чак толкова като резултат от слабости в действията по осигуряването на активната безопасност, колкото, от слабости в проактивната оценка на риска, изискваща съпоставяне на степента на летателната подготвеност на пилотите, (според количеството на годишният им нальот) със степента на трудност на поставената задача!

    Коментиран от #39

  • 38 Изкарайте ни хронологията на Радио -

    3 0 Отговор
    РАЗГОВОРИТЕ до момента Прекратяването на СТРЕЛБАТА ! И всичко ще стане ЯСНО ! Записите са на всичке радиосредства които участват в учението и работят на тази Честота - КАНАЛ ! Обективният КОНТРОЛ - записите НЕЛЪЖАТ ! Там е истината ! Ала Бала е историята с "черната" кутия, че едвали НЕ там се крие Ключа за мазето ! Разговорите се записват на всяко въздушно и наземно средство работещо на тазе честота - канал.
  • 39 Аналният зартор има в пред вид себеси

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Анализатор":

    Или МАЙОР ТЕРЗИЕВ - Летец Първи Клас ! С опит и стаж ! ШАРАПВАЙ , че да не отнесеш Голата Маха !
  • 40 Немога да ТВЪРДЯ а само ПРЕДПОЛАГАМ

    3 1 Отговор
    Че майор Терзиев е поразен от Ракетата на следващият летец , който е изпълнявал "ПУСК" по мишената ПРЕДИ м-р Терзиев да е ОСВОБОДЕЛ ЗОНАТА за стрелбата. В такъв случай ракетата на следващият летец , най- вероятно захваща по-мощната и ясна Цел т.е. самолета на м-р Терзиев ! От тук нататък ЧОРАПА се разплита с много въпросителни от рода : какви ще ги къдрим и т.н.
  • 41 ГРЯХ и ПОЗОР е да хвърлят вината

    3 0 Отговор
    На загиналият летец който докладва с гордост и удовлетворение " Целта е ПОРАЗЕНА " и излиза от огневият курс за да напусне Зоната за стрелба ! Трудно съм склонен да вярвам на Военна Прокуратура и Министъра на Отбраната . Не се ли стремят да поддържат версията изказана от Стефко Янев за грешка допусната от м-р Терзиев ! С каква цел излиза СЕГА това решение на Военна Прокуратура , да подкрепи правотата на Янев ? Аз невярвам ЛОЯЛНОСТТА на ПРАВОСЪДИЕТО на ВП и първичната версия на Янев ! А вие както щете !
  • 42 Набързо скалъпено

    4 0 Отговор
    Жетвен агнец. Лошо. МО са виновни. Рибата мирише откъм главата.
  • 43 баба ти от Пловдив

    3 1 Отговор
    От всички Българи на запад знаем истината! В Пловдив да изчезват селски гробища в центъра, уж английски! А бе, за вас няма да има местооооооооо!И софия и Пловдив са били бомбардирани! Вън боклуцииии! В Пловдив имаше прекрасни авиатори, 1960 та година! Със френски колежи и медицина и авиатори!
  • 44 о.з Методи Орлов

    0 3 Отговор
    Все още съм и на заплата и на пенсия, като половината състав в славното МО. А по случая, малко бях задрямал на работното си място, пенсионер, какво да се прави
  • 45 Калисто

    0 0 Отговор
    И отново истината не е това.Виновните са доста повече,които са свързани със стрелбите.И най лошото,че се канят да управляват и по-нататък.И много пилоти ще изпитате на гърба си непочтенността,палячовщината и пошлостта и много от Вас ще загинат от некадърността на управляващите ви началници.Те не са професионалисти.Ще ги видите.Измислените генерали.И нека майките които пращат синовете си за пазители на родното небе да внимават.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове