Last news in Fakti

28 Юли, 2013 21:01 2 949 6

Дянков ползвал двореца "Кричим" за вила

  • двореца-
  • кричим-
  • вила
Дянков ползвал двореца "Кричим" за вила - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър е ползвал историческия дворец Кричим за семейна вила, показва разследване на TV7 и NEWS7.

Оказва се, че Симеон Дянков по свой вкус е ремонтирал и декорирал някогашната ловна хижа на цар Борис, в която той скъсва искането на нацистите за предаване на българските евреи. Очевидно привлечен от  лукса на монарсите по време на отдиха си Дянков се е ползвал от услугите на 28 души персонал - камериерки, готвачки, градинари.

Дворецът "Кричим" не отстъпва по очарование на образците на световната архитектура. Въпреки, че е по-малък по размер, той е също толкова ценен за българска история колкото и дворецът Шон Брюн за Австрия или Версай за Франция. Но докато тези страни се стремят да запазят максимално автентичния облик на комплексите си и ги отварят за туристи, българският дворец стои затворен за хората. Не и за бившия финансов министър Симеон Дянков, който ползва националното съкровище като вила за отдих.

На 11 юли 2012 година на закрито заседание на кабинета "Борисов" собствеността над имота е прехвърлена от Национална служба за охрана към Министерството на финансите, оглавявано по това време от Симеон Дянков. От тогава до деня , в който правителството на Бойко Борисов подава оставка всеки уикенд първият финансист в държавата и семейството му прекарват в двореца, разказват хората от село Куртово Конаре, на чиято територия е комплекса.

Жителите на селото засичали бившия министър по време на семейна разходка без никаква охрана. Министърът дори се спирал да разговаря с хората, но така и не намерил време да се срещне с кмета.

Оказва се, че Дянков разпоредил ремонт на двореца и дори променил част от облика му по свой вкус. И докато по силата на финансовата криза затягаше колан след колан, ведомството му е намерило и инвестирало във въпросния ремонт 300 хиляди лева от бюджета си, сочи справка, която екипът ни изска. В реновирането влиза: ремонт на покрива, мазилка, пребоядисване на стените, подмяна на дограмата, претапициране на мебелите, подмяна на тапети, пердета, абажури.

"Кричим" е бил построен от Цар Фердинанд като ловно стопанство. Синът му Борис го разширява и го превръща във вила на царското семейство. По времето на комунизъма комплексът е национализиран и  се е използвал за резиденция на Тодор Живков. Тук  са настанявани най-важните гости от чужбина: тук е спал Юрий Гагарин, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро.

Целият втори етаж, който навремето е бил отреден за царицата и нейните деца, сега е модернизиран. Има телевизори, изградена е централна климатизация, прекаран е и интернет.
Днес Министерството на финансите обяснява голямата инвестиция с намерението комплексът да бъде отворен за посетители. Това обаче така и не се случва. От друга страна споровете за имота продължават. През октомври съдът ще разглежда молбата на Симеон Сакскобурготски за възстановяване на собствеността над двореца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    1 0 Отговор
    ще си спомня с умиление.
  • 2 трезво мислещ

    2 0 Отговор
    Сега е ред на ГЕРБ да изкарат един компромат,а наш ред е да седнем на махленската седенка и да си разправяме за подвизите на нашите политици.Те на свой си ред пък,вервайте ми,ще си кажат :брей ба глеей ги тез овце,къвто и маскаралък да направим все ни се разминава.А между другото според проучване на някои организации е прозряна конспирация със сутрешното кафе пред параламента,че се е пълнел джоба на някой олигарх който се е занимавал със внос на кафе.Май и революцията ни на кафе излезе кьорфишек,аз предлагам следващата революция да я подемат проститутките за да има повече посещаемост,а също така нека бъдат поставени и няколко протестни палатки за по добро уединение със въпросните пеперудки.Поклон пред свободното изразяване на мнение на всеки,и нека всеки усети дозата ирония в предходните редове и разбере,че революция не се прави като нас,защото изпадаме във кандидатстудентския бисер или там от матури ли беше : българския народ е искал да се освободи от турско робство,но е нямало кой да го освободи.Дано да се замислите малко върху написаното и после решите каква оценка да дадете на коментара.

    Коментиран от #4

  • 3 Борис Желев

    0 0 Отговор
    Да си плати, за всичко. без компромис. Сега. Да. Сега, веднага. Б....К НЕКАДЪРЕН.
  • 4 D0kT0pA

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "трезво мислещ":

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ друго май нямам какво да кажа :)
  • 5 Светлин Карагеоргиев

    0 0 Отговор
    Само ги пишат по новините, да ни изнервят, а има ли някой вкаран в затвора? Не няма, били с имунитет. Ами тоя имунитет ако беше нормална държава щяха да му го изкарат през гърлото и да гние в затвора, да видим дали следващите ще правят така! Прост народ, слаба Държава!
  • 6 Bobi

    0 0 Отговор
    След като е разследване на TV7 и NEWS7 значи може и да няма и 1% истина в това Пеевските телевизии
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове