Last news in Fakti

10 Ноември, 2022 10:34 1 505 16

Демерджиев пред НС: Щатът на Гранична полиция е намален с 1300 човека за последните 10 години, липсват здрави автомобили

  • иван демерджиев-
  • гранична полиция-
  • щат-
  • намаляване

Ужасно състояние на пътищата, които обслужват приграничната зона, също е констатирано, съобщи силовият министър

Демерджиев пред НС: Щатът на Гранична полиция е намален с 1300 човека за последните 10 години, липсват здрави автомобили - 1
Снимка: БНТ

"От ден първи при встъпването ми в поста на министър на вътрешните работи, първото нещо, което направих е да посетя границата и то точно в района на Елхово. Този акт не беше случаен. Ние бяхме оценили риска от завишения мигрантски поток", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в началото на изслушването си в Народното събрание.

Той ще говори пред депутатите за предприетите мерки по охрана на границата на страната и справянето с потока от нелегални имигранти, съобщават от Dariknews.bg.
"Мигрантският поток няма да намалява, има обективни фактори, които го формират и тенденцията, най-вероятно, за съжаление ще е за увеличаване на този поток и непрестанен поток, вместо намаляване и отпадане на натиска към външната ни граница, която е външна граница и на Европейския съюз", заяви Демерджиев.

Той заяви, че в бърз порядък е направен анализ на необходимите мерки, които трябва да се вземат по границата. Сред тях е намаленият щат на българската полиция.

"За последните 10 години щата на Гранична полиция е намален с 1300 човека", заяви Демерджиев. За да бъде преодолян недостигът е направено предложение за увеличение на щата на гранична полиция с 1260 човека, заяви министърът на МВР. Това е направено, заяви Демерджиев.

Друг проблем, който е констатиран е липса на автомобили, които да обслужват територията.

"Предприехме действия и сме стартирали обществени поръчки", обясни Демерджиев, но заяви, че част от наличните автомобили също са непригодни.

"Районът на границата е изключително тежък и който предполага високо проходими и здрави автомобили, а не автомобили с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подходящи за движение по шосетата и моторите им издържат не повече от 25 000 километра", заяви Демерджиев.

Ужасно състояние на пътищата, които обслужват приграничната зона, също е констатирано, съобщи Демерджиев.

"Това водеше до непрестанни аварии в автомобилите, което наложи на свой ред да мобилизираме сили да поправим и поддържаме работилница на място в Елхово, с която да отремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят", каза служебният министър.

Предприет е и радикален ремонт на тези пътища, обяви Демерджиев.

"От там нататък, другото, което се наби на очи: няма техническо обезпечаване", констатира служебният министър на МВР.

Там, където има техническо обезпечаване добро, с шест пъти по-малко жива сила се постига по-добър ефект по опазване на границата. За съжаление от около 250 километра оградно съоръжение, на около 150 има такова техническо обезпечаване", каза Демерждиев.

Предприети са действия с наличния ресурс на МВР за техническо обезпечаване, поискана е помощ и от ЕК и такава е отпусната в спешен порядък.

Изслушването на служебния вътрешен министър е поискано от парламентарната група на БСП.

32-годишният младши инспектор Петър Бъчваров беше смъртоносно ранен вечерта на 07.11. при опит да спре влизането на нелегални мигранти в България, в района на село Голям Дервент на границата с Република Турция.

От ГЕРБ-СДС и БСП поискаха оставката на Демерджиев заради недостатъчния граничен контрол.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    22 4 Отговор
    Кажи си, че и граница липсва.
  • 2 пешо

    23 4 Отговор
    не плащайте на урайнците хотелите ами купете автомобили на полицаите
  • 3 алоооо

    28 3 Отговор
    Кой малоумник е купил автомобили с 300 конски сили да охраняват границата-Има само един -от Банкя

    Коментиран от #14, #16

  • 4 1300 годишна история отиде в канала

    15 6 Отговор
    е нали това е целта на евроатлантиците да стане разграден двор територията ето радвайте се на демокрацията яжте бананаи всеки ден и си гледайте кефа…
  • 5 Ще липсват

    20 1 Отговор
    когато ЕС ни даде сумата за 60 теренни автомобила за граничарите ,вие купихте автомобили за полицията . И накрая трябваше да върнем сумата на ЕС затова , че парите не са отишли по предназначение.
  • 6 Щатът на Гранична полиция е намален

    18 3 Отговор
    при царуването на цар Тик вар избран наскоро от 650 000 лояпни гербави миряни. А парите от съкращенията къде са отишли да отговорят те за да се стигне бежанците да пресичат бг и някои остават и вършат престъпления
  • 7 666

    8 13 Отговор
    Какво само се оправдават некадърниците на Радев. Какво свършиха за две години нищо. Управлението на Радев ни докара престъпност, бежанци, убийства, инфлация и бедност. Това са плодовете на преврата които докараха на власт мафиоти и слуги на Путин.
  • 8 българина

    8 3 Отговор
    но иначе БМБ закри завода за джипове в Ловеч и поръча 8 ненужни самолета, които са просто едни дронове за еднократна употреба.....
  • 9 Христо Божилов

    5 3 Отговор
    Леле, значи кой не ние е завладял само този, който не е искал
  • 10 Техническото

    6 0 Отговор
    обезпечаване при нас едва ли ще е на ниво в близките години!По-важно не е ли изработен алгоритъм на действие от ръководния състав,затова е ръководен,за най-типичните ситуации за реакция от изпълнителския състав и контрол!
  • 11 Мдаа

    9 1 Отговор
    Той Борисов затова иска оставката на Демерджиев, защото им изкара кирливите ризи и на Борисов и на корумпираното 10-годишно управление на ГЕРБ.
  • 12 Данъкоплатец

    15 1 Отговор
    Щатът е намален, ама за редовите служители....Ръководните позиции си стоят и се раздуват - калинки, любовници, роднини - всякаква плява. Затова умират нелепо децата ни!
    А за автомобилите - на ръководството със сигурност са нови, здрави, луксозни, за да ги разкарват по домове, ресторанти и където още им скимне.
    Във всички институции е така - дайте ми власт да се кача на служебния автомобил и хранилката....Ганьовска работа.
  • 13 Aлфа Bълкът

    5 3 Отговор
    Рашо Дамаджаната беше 15 месеца министър, какво се прави на ощипана мома?
  • 14 Алооооо

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "алоооо":

    Ако, а може и да не знаеш !

    Въпросните автомобили са подарък !
  • 15 И след тези констатации

    5 2 Отговор
    Реши, че най важното е след смърта на двамата полицай опитали се да спрат автобуса с мигранти е да вдигнеш заплатите само на главния секретар и заметника му. - Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев предлага основната заплата на главния секретар на МВР да стане 5400 лв., а на заместник-главния секретар - 4876 лв." Това беше най важното нещо което направи, за да почетеш смърта на полицайте. Сега след още един убит полицай пък ще ги защитаваш да не ги сменят докато не бъде убит още някой изпратен някъде полицай.
  • 16 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "алоооо":

    С каква мощност искаш да са - 60кс?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол