Last news in Fakti

11 Ноември, 2022 14:09 4 148 58

Мотивите на ВКС за Иванчева: Има кръг от безспорно установени обстоятелства

  • вкс-
  • десислава иванчева-
  • корупция-
  • дело

Според върховните съдии бившата кметица преднамерено е осъществила „типично бюрократичен административен произвол“ срещу Ваклин, за да го изнуди

Десислава Иванчева е проявила бездействие напълно преднамерено към строителната документация на Александър Ваклин. Това се казва в част от заключенията по делото на Върховния касационен съд.

Според съдиите това е типично бюрократичен административен произвол, довел до придвижването на административната преписка до „задънена улица“ и това е пример за т.н. „параграф 22“ в продължение на много месеци, заключва съдът, цитиран от tribune.bg.

„В изпълнение на служебните си задължения подсъдимата Иванчева е следвало незабавно да разпореди обвиването на заповедта на главния архитект на заинтересованите страни, като е имала многократни възможности да стори това в продължение на много месеци. Това не се е случило, защото бездействието ѝ е било напълно умишлено и целенасочено в посока на това да принуди/изнуди свидетеля Ваклин да потърси описаното от съдилищата по същество съдействие на приближения до кмета на района подсъдим Дюлгеров“, обосновават решението си съдиите от ВКС.

Оплакванията на тримата осъдени, че предходните две инстанции са дали прекалено много доверие на показанията на изнудвания строителен предприемач Александър Ваклин, биват разнищени от върховните съдии.

„Касационният състав не би се наел да обсъжда интелектуалните усилия по разбиране на една или друга страна в процеса, но отново следва да отбележи, че показанията на свидетеля Ваклин са важно обвинително доказателство, което не е било нито подценено, нито надценено. По - значимото е, че има кръг от безспорно установени обстоятелства, които са свързани с цялостното поведение на участниците в този процес, мотивират ги и техните действия са логично следствие от тези безспорни факти“, посочват тримата съдии.

Възраженията за предубеденост от страна на председателя на въззивния състав Георги Ушев, който бе обект на масирана медийна атака и обект на натиск от бившия председател на ВКС Лозан Панов във връзка с процеса, „не почиват на материалите по делото“, пише в мотивите.

„Твърдението за оказан натиск също не намира опора в доказателствения материал по делото“, констатира съставът от върховни магистрати.

Манипулациите на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, че разследването срещу тях е било „поръчково“ и опитите да се направят внушения, че държавните органи в лицето на прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ едва ли не са подхвърляли и подправяли доказателства, също са изцяло отхвърлени.

„В рамките на това производство и с оглед събраните по делото доказателства не би могло да се обоснове теза, че обвинението е разполагало с някакви доказателства, събрани извън процеса, в рамките на провежданите оперативно-технически мероприятия, които са останали скрити за подсъдимите и биха могли да повлияят на резултата от настоящето наказателно производство“, пишат съдиите.

„Правно неотносимо е дали свидетеля Ваклин се е срещал със служители на ДАНС и КПКОНПИ, или с наблюдаващ прокурор, дали е определяна линия на поведение и са давани тактически указания. Ако подсъдимата Иванчева не беше поставила непреодолими препятствия от административен характер - чрез умишлено бездействие и беше изпълнила задълженията си по тази преписка, то тогава тези действия биха били напълно безпредметни“, казва съставът и допълва: „Няма никакво основание да се приеме, че органите на ДАНС, КПКОНПИ и на държавното обвинение са били информирани за поведението на подсъдимата Иванчева по отношение на свидетеля Ваклин преди той да се обърне към тях или пък че те преднамерено са го изпратили да провокира подсъдимата“.

ВКС заключва и, че „всички действия, които са поставили под контрол тримата подсъдими, са били в съответствие с характера на предполагаемото престъпление и неговото конспиративно осъществяване и са били разрешени и контролирани по отношение на тяхната законосъобразност от независим съд“.

„Не е нарушено правото на справедлив съдебен процес, правото на защита и презумпцията за невиновност на тримата подсъдими, произнася се на финала ВКС, като подчертава, че разгледани изолирано от цялостния доказателствен материал определени факти, които са в полза на защитната им теза, могат да се интерпретират както им е удобно. „Разбира се обаче, такава еднопластова интерпретация не е допустима, поне от страна на съдилищата и изискванията за анализ в съвкупност на събраните по делото доказателства“, пише още в решението на ВКС.

От мотивите на върховните съдии става ясно и още нещо – изцяло пропагандни са били твърденията за „зависимости“ и „предубеденост“ на магистратите от специализираните органи по казуса, а шумно прокламираната теза, че тримата осъдени са станали жертва на системата, се оказаха просто обикновена пропаганда, при това, според ВКС, много слабо юридически аргументирана.

ВКС буквално разнищва и защитните тези на тримата подсъдими една по една, като в крайна сметка заключва, че на база предоставените от прокуратурата доказателства - „няма правнологично и житейско обяснение за друга различна интерпретация на тези факти, поради това не съществува правна и фактическа възможност за друг, различен анализ, освен този в подкрепа на обвинителната теза“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти-маймуна

    23 54 Отговор
    Ако беше поискала 1000 лв за себе си, нямаше да е насилват в сливенския. Ма на... Половин милион. Хаха. Прдла.

    Коментиран от #51

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    57 11 Отговор
    "Събраните доказателства"
    😀😀😀😀😀
    Щеше да е смешно , ако нв беше ТЪЖНО
    😉😉😉😉😉

    Коментиран от #34

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    71 13 Отговор
    Ваклото агънце дори е нямало парите с които "да я подкупи "‼️
    Парите са изтеглени КОНТРОЛИРАНО и върнати на банката ❗
    А уж са "доказателство" ❗
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
    И сякаш никой не е чул за връзката
    Борисов-Гешеф
    Гешеф -Жената до Гешеф
    Жената до Гешеф-Ваклин
    🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 4 кака

    71 12 Отговор
    Чудя се този Ваклин как живее оплют от половин България. То бива да си гьонсурат....
  • 5 Мафията

    62 9 Отговор
    Как се очаква мафията,която владее държавата,да промени нещо.Ужасяващо е положението, още повече, че този тъп милиционер Сарафов,назначен от другия тъп милиционер Гешев, стана шеф на следствието.Всичко това с безмълвното съгласие на хилядите страхливи прокурори и следователи.Ама имало много честни между тях, но честния човек не е страхлив.Страшно по Вишински КРИВОСЪДИЕ има в България.
  • 6 Срам!!!

    68 14 Отговор
    Срам ме е от този съд и тази прокуратура!
  • 7 Жалко

    65 12 Отговор
    Строителната мафия победи.

    Коментиран от #17

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 4 Отговор
    Това го НЯМА в материалите :::
    🤫🤫Според разследването им ( на Бивол) Детелина Ханчева е родом от Севлиево. През 2002 г. тя влиза в новините като танцьорка в нощен бар в зимния курорт Боровец, похитена от известния самоковски бандит Юрий Галев. Инцидентът се случва на 21 срещу 22 Януари 2002. Бойко Борисов, тогава в качеството си на главен секретар на МВР съобщава, че Галев ги е завлякъл от заведение в апартамент в София. Според публикациите от онова време, Галев качил насилствено в личния си мерцедес едното от момичетата, а другото хукнало след тях и също се качило в колата. След разиграването на тази брутална сцена управителката на бар “Рай” съобщила в местния полицейския участък, че танцьорките са отвлечени. Едната от похитените също така успяла да изпрати по мобилния си телефон съобщение, че е в беда. Полицията веднага била вдигната на крак и няколко часа по-късно Галев е задържан на адреса си в столичния кв. Св Троица, докато момичетата са в дома му. Галев е арестуван първоначално по подозрение в отвличане и изнасилване, но му е повдигнато обвинение за блудство. Той прекарва повече от месец в следствения арест.
    Следовател по делото срещу Галев е Иван Гешев, който тогава работи в трета следствена служба. Неясно как в хода на разследването част от веществените доказателства, уличаващи самоковеца, изчезват. Самата Ханчева също изчезва от делото. Както най-често се случва с делата, водени от Гешев, обвиняемият е оправдан.
    По това време Гешев и Галев са

    Коментиран от #11

  • 9 Както каза

    54 7 Отговор
    Както каза една женица:" Има Видовден. Рано или късно истината ще излезе наяве и лъжците ще си получат заслуженото." Иванчева и Петрова са невинни. Всичко е скалъпена постановка.
  • 10 Патето Яки

    14 53 Отговор
    Леко се отърваха, трябваше 10-15г.. Преди години трябваше да ми презавелят стр. разрешение, чаках 6 месецап ри срок 30 дни и ходих 5 пъти да настоявам.

    Коментиран от #50

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 4 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    .... По това време Гешев и Галев са засичани от свидетели няколко пъти заедно в заведения, в които самоковецът е чест посетител. Юрий Галев завърши земния си път застрелян със седем куршума през 2012 г.🤫🤫

    Коментиран от #16

  • 12 Мафията вън!

    53 8 Отговор
    Как нямате души бре, откъснахте невинната жена от бебчето й, за да задоволите мръсните си финансови интереси.
  • 13 Грях

    55 8 Отговор
    Грях му на душата на Александър Ваклин! Има Господ, нека Той го съди!!! Двете жени са невинни!

    Коментиран от #54, #55

  • 14 Съвет

    49 6 Отговор
    Сега остана Иванчева и Петрова да съдят България в Страсбург!
  • 15 Размисли

    45 5 Отговор
    Докато не се изчисти съдебната система у нас от калинки с милиционерско образование, няма да се оправим.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 5 Отговор

    До коментар #11 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    🤫🤫Както писа ФрогНюз през 2019 г., Детелина Ханчева се оказа с обща фирма с ортака на основния свидетел по делото „Иванчева“ – строителният предприемач Александър Ваклин. Това се доказва по категоричен начин от преглед на редица документи от търговския и имотния регистри. От тях става ясно, че Детелина Ханчева и съдружникът й Марио Кръковски имат пряка и косвена връзка с Ваклин.
    От документите е видно, че Детелина Ханчева освен съдружник с Кръковски, си е купила изгодно различни имоти от фирма, свързана с него. Ханчева, си е купила чисто нов апартамент в София на безбожно ниска цена. Според нотариалния акт, с който Фрог нюз разполага, през декември 2014 г. за близо 86 кв. м. в Зона Б -17, на ул. “Ген. Столетов“ № 8, тя е броила 40 000 лева.
    Още тогава Инспекторатът към ВСС бе сезиран по наши материали за конфликт на интереси на тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев. Сигнал бе внесен от Гражданско сдружение “БОЕЦ”. Но резултат .... няма.🤫🤫

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пародия

    42 7 Отговор
    Целият театър с този скалъпен процес беше като стълба за изкачване на Каскета до един държавен пост над който е само Бог.
  • 20 Стоян Александров

    44 8 Отговор
    Никакви мотиви нямат. Всичко е скалъпено. Измама на ВКС, БОРИСОВ И ГЕШЕВ. ПОЗОР Е ТОВА ДЕЛО ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКИ БЪЛГАРИ. ТОВА Е НАКАЗАНИЕ ЗА НЕПОСЛУШНИТЕ....ПЪЛЕН ПОЗОР. САМО ГОСПОД ВЕЧЕ ОСТАНА
  • 21 Безспорните

    41 8 Отговор
    обстоятелствата са , че е попречила на мафията да строи и за това беше наказана за назидание на други , дръзнали да ѝ се опълчат да загуби стотици милиони ! Подхвърляне на "доказателства" , унижения , пълен тормоз и сега в затвора ! Трябва незабавно да бъде освободена ! Това е истинска гавра пред очите на всички !
  • 22 гешефтура

    31 4 Отговор
    бг съдът обслужва дс статуквото,също като мен!
  • 23 Кметицата е ударила

    7 33 Отговор
    на камък,не е предполагала,че Ваклин не е случаен!
  • 24 Размисли

    32 5 Отговор
    Мисля, че двете са невинни жертви, а третия е притиснат да дава фалшиви показания. Ваклото агне пък е мислело, че като ги натопи с фалшив сигнал, ще им дадат 6 месеца, ще я уволнят и той ще реализира проекта на шефовете си. Сигурно и той не е очаквал такъв спектакъл.
  • 25 Това ли казва съдът ни?

    36 6 Отговор
    Всеки, който има смелостта да се опълчи на мафията, ще свърши като Иванчева.

    Коментиран от #56

  • 26 Мдаа

    27 6 Отговор
    Иванчева е подавала сигнали до прокуратурата за съмнение за фалшифицирани документи и други нередности, но къде са потъвали сигналите никой не знае.
  • 27 Стоян Александров

    19 4 Отговор
    БЪЛГАРИИИИ ВЕЧЕ ЗАГУБИХМЕ ДЪРЖАВАТА СИ....!!!КРАЙ !!!! СТОЙТЕ СИ ВЕЧЕ ПО КЪЩЯТА И СИ ЧАКАЙТЕ РЕДА....ТОВА Е...ЧЕСТИТО ВИ....Ааааааа и да знаете, Т. Живков Ви е лъгал, че сте добри и гостоприемни, умни и иновативни....нищо подобно. Просто сме си ЗАВИСЛИВИ ОВЦЕ...ФАКТ. СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ И ЧАКАЙТЕ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ДА ВИ ОПРАВЯТ, АНА И ТЕ ЩЕ НИ ПРЕЦАКАТ ДА ГО ЗНАЕТЕ
  • 28 SDEЧЕВ

    11 18 Отговор
    В мотивите пише ,че забавила документите с 6 месеца,някакъв коментар от защитниците на жрицата от Младост

    Коментиран от #37

  • 29 Боже!!!

    25 7 Отговор
    Какви ли престъпления и безобразия не бяха извършени през годините и нито един няма осъден и вкаран досега в затвора. Добре че е Иванчева да изпере пешкира. Срамно е.
  • 30 Лост

    17 5 Отговор
    Ако тя е проявявала бездействие,то повечето служители в България трябва да минат на ротационен принцип по затворите.Нека някой да сподели дали е случил действие на бюрокрацията.
  • 31 Бля бля бля

    22 6 Отговор
    Няма читави доказателства, всичко е сценарий на един Каскет. Вън милиционерщината от България!
  • 32 Парадокс

    21 4 Отговор
    Важно е такива като Маджо да са на свобода, а непослушните и принципни служители в затвора.
  • 33 байгън с колелото

    19 5 Отговор
    А как за Мутрата който днес крещя на Бекриев журналиста няма кръг от безспорно установени обстоятелства въпреки,че в Барселона казаха,че има затвор за Мутрата внуците ще му ходят на свиждане
  • 34 Не се чудете,

    16 4 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    защо после Ви искат 3 хиляди евро на квадрат,корупцията в администрацията е чудовищна!
  • 35 Именно

    12 2 Отговор
    Съдиите може да не са се научили да си връзват връзките, но явно са се научили да си връзват гащите!
  • 36 Абе

    16 5 Отговор
    С две думи:
    Извинявайте ама ви изпържихме.Не сте взели пари ама ще лежите.
    Правосъдие и гешо....
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 SDEЧЕВ

    10 16 Отговор
    Добре де на вас като започнат да ви мотаят и изнудват по кметствата приятно ли ви е ,не губите ли пари от това поведение на районните кметове,не се ли чувствате унижени? Естествено е да заловят най глупавата и най проста кметица,бивша фризьорка, но другите са прекалено хитри за да ги хванат,просто в Младост беше най голямата парцалеса и на принципа на естествения подбор замина при колежките в Сливен.

    Коментиран от #49, #52

  • 39 Тома

    15 4 Отговор
    И хляба и ножа е в прокуратурата.Тя е чадъра на мафията.Иванчева живее в панелка а шехерезада в къща за милиони и с каскета си джиткат sms
  • 40 SDEЧЕВ

    6 8 Отговор
    Една подробност,описаните и маркирани пари са дадени лично на Дюлгеров от Ваклин, Дюлгеров се среща и си лафи 30 минути с кокошките на Мементо, после се разделят и някой от някъде притичва и подхвърля същите тези пари,само така е възможно фризьорката да е невинна.

    Коментиран от #41

  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор

    До коментар #40 от "SDEЧЕВ":

    Хубаваи добра жена е защо я осъдиха
  • 42 Значи

    8 9 Отговор
    Според малоумния българин мафията е ДАНС и прокуратурата , а Иванчева е света вода не напита.
  • 43 Още малко

    7 8 Отговор
    и Майка Тереза ще я изкарате тази крадла. Сама си е виновна чафката лакома.
  • 44 НЯКОЙ

    10 1 Отговор
    От всички осукани и пресукани приказки ми остана изразът : ".... кръг от безспорно установени обстоятелства..." и се запитах КОЙ ли е начертал този кръг - ами ГЕШЕВ РАЗБИРА СЕ - ГОСПОДИН № 1 !
  • 45 ввввввв

    3 8 Отговор
    като чета коментарите тук , не трябва да се съдят борисов и пеевски. та нали и те имат семейства и ще им липсват?! хаха! смешен плач.
  • 46 Артилерист

    9 1 Отговор
    Като прочетох за Ушев и "представените доказателства от ПРОКУРАТУРАТА", за пореден път се убеждавам в гнилостта на т. нар. "Съдебна система", съдебен процес, въздаване на правда и справедливост в България. Все едно чета Гешев, който като прокурор "работи в интерес на българските граждани ", но нямал обвинения срещу престъпниците, а само се договарял с тях...
  • 47 да бетонират цяла софия

    2 2 Отговор
    и да се приключва
  • 48 Пътник

    11 3 Отговор
    Мотивите на ВКС по делото са слабо интелектуално съчинение на студенти по право, повтарящи първия семестър поне за трети път. То бива плиткоумие, ама толкова плитко... Нито едно доказателство, само презумпции и "обосновани предположения. Къде ги намират такива неадекватни и как ги избират за толкова важни постове?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Анти-маймуна":

    Тия двенките, Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, ако бяха от корумпираните кметове, до сега адвокатите им СТО ПЪТИ да бяха платили на прокуратурата и да са оправдани ....
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ЖалкиНищожества

    6 2 Отговор
    Факти много и то много затънали във вайна: Цвъки Молитвената закуска, Асфалт паша,Ваклин,Кешев и пр..
    Доказателства - йок!
    Асфалт паша открадна милиарди,ама все още не е на топло,а тази книга Лейка ще търка наровете.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Значи Гешев е по-голям късметлия.

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Грях":

    Все пак стана главен прокурор.
  • 56 Да, това ни казва.

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Това ли казва съдът ни?":

    ПОСЛАНИЕТО!
  • 57 ха ха ха

    1 2 Отговор
    Дано някога се покажат записите как целува пачките
  • 58 Срс

    1 1 Отговор
    Ахаха, защитници на крадлата като е невинна, защо си изяде страницата от тефтера, а? Нейната назначена Каменова от Общинска собственост защо изнесе 6 кашона документи, ккаво скриха, а? Защо Дюлгеров взе парите, изпрати ги до колата, остави парите и Иванчева се обади незабавно в общинта за преписката? И накрая, Иванчева нямала ммого светещо по ръцете, а Петрова че е омазана добре, даже под ноктите има, ао не коментирате? В кауша всички такива.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове