Last news in Fakti

20 Ноември, 2022 06:40 7 752 74

Весела Чернева: Има опасност да останем единствените извън Шенген

  • весела чернева-
  • шенген-
  • ес-
  • нато

България изглежда като държава, за която не е ясно, от коя страна на историята стои, заяви зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика

Весела Чернева: Има опасност да останем единствените извън Шенген - 1
Снимка: БГНЕС

Възможно е да има ново отлагане за влизането на България в Шенген. Това прогнозира пред Евронюз България зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

По думите ѝ причината за това е не само Швеция, която се обяви против присъединяването ни, но и несигурната политическа обстановка у нас.

България е покрила и продължава да покрива техническите критерии за членство в Шенген, а институциите у нас са си свършили работата добре, както показват последните проверки, но освен всичко друго Шенген е въпрос и на политическо доверие, смята Чернева.

В момента, в който в България няма управление, което да покаже, че може да се справи с корупцията, че може да осигури сигурност на европейските граници... управление, което се стреми да върне например състоянието на нещата на ГКПП „Капитан Андреево“, който е най-големият вход към ЕС от югоизток, такова управление не може да получи доверието на страните членки, така че е възможно наистина да видим ново отлагане за България.
Според Чернева България изпуска възможността за модернизация на армията си чрез замяната на старо съветско оръжие за по-ново въоръжение, предоставено от съюзниците ни, включително чрез Фонда за солидарност, където по думите ѝ остават все по-малко средства.

Забавянето на участието на България в тази общоевропейска акция, всъщност означава, че дори и да се сетим в някакъв момент, тогава вече може да е твърде късно и в този фонд може и да няма пари.
Подозренията към България ще се засилят вследствие на ограничената военна помощ, която ще окажем на Украйна, посочи Чернева.

„България, за съжаление, както в ЕС, така и в НАТО, в момента изглежда като държава, за която не е ясно, от коя страна на историята стои“, добави тя.

Във връзка с разбилата се ракета в Полша, отнела живота на двама души, Чернева отбеляза, че това не е първи такъв инцидент и припомни случая от март месец с разбилия се в Хърватия дрон. По нейните думи „това не са атаки върху територия на НАТО, нито са повод за истерия, каквато се опитаха да създадат някои медии и политици“.

Загубата на Русия във военно отношение наистина е много впечатляваща. Това, че Русия успя да изгуби единствения окръжен град в териториите, които тя твърди, че контролира, всъщност беше доста голямо военно унижение.
„Въпросът оттук нататък е как може тази руска военна слабост да бъде използвана, така че войната да приключи възможно най-бързо“, подчерта Чернева.

Според нея нито Зеленски, нито Путин изглеждат готови да преговарят, но предположи, че ще има промяната в позициите на украинската страна поради засилените руски удари върху цивилната инфраструктура в страната.

Чернева е категорично, че в интерес на България е войната да бъде спечелена от Украйна, колкото се може по-бързо.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    86 28 Отговор
    Като останем единствени извън ЧЕНГЕЛ какво ще стане? Едва ли по лошо,така че не е болка за умиралка.

    Коментиран от #19, #51

  • 2 Джака

    73 11 Отговор
    истината е ч в България няма никаква правна сигурнос и докато такива елементи като чернева са на такива позиции, държави като Австрия, Швеция и нидерландия ще се грижат за интересите на обществото, като налагат рестриктивни мерки
  • 3 Последния Софиянец

    83 5 Отговор
    Терористите от Истанбул са пренасяли оръжие и бомби през нашата граница с бусове срещу 500 евро подкуп.Какъв Шенген искате?

    Коментиран от #6, #66

  • 4 ШумОФФ

    83 17 Отговор
    Докато ви управляват мутри, като Борисов, Шиш.и и др. така ще е. Сърдете се на тях!!!

    Коментиран от #21

  • 5 хахахахаха шенген менген

    59 13 Отговор
    имаме опасност да станем държава така ли ?
  • 6 Кръчмар

    59 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Те и с магарета могат да ги прекарат през телената мрежа на другаря Валери Симеонов.
  • 7 Зззз

    33 5 Отговор
    Така е.Ум умува ум царува ум патки пасе.
  • 8 глас народен

    77 23 Отговор
    Како, ти на коя страна си ? За България на българите или за Еврогъзия на американците.

    Пролича си на края с какво е свързан Шенген.

    Ако не купим ОРЪЖИЕ ,

    Ако не следваме безропотно недалновидната политика на

    Еврогейския парламент командванот световните терористи САЩ,

    Ако не слушкаме ?

    Не щем това АКО, разбрали !?

    Не щем хомота Шенген, на щем НАТО, не щем тая Европа пълна с пришълци

    не щем ОРЪЖИЕ ното руско, нито американски, нито даже като подарък !

    Коментиран от #56

  • 9 Хахо

    37 10 Отговор
    Да станем част от Шенгенското пространство е по скоро въпрос на политика. Но няма да ни приемат, защото не сме за там. С нашия манталитет да си натискаме парцалите.....
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 10 Отговор
    Управляват ни мутро мафийото бандити като БОРИСОВ

    Коментиран от #22

  • 11 макдоналдс тръмп

    27 9 Отговор
    къф Шенген,кви 5 лева ще им разтурим къщата и ще им продадем керемидите българия е Шенген - две успоредни прави

    Коментиран от #29

  • 12 Биби

    55 2 Отговор
    Какви глупости е ндрънкала тая Веселка, чак е смешна в констатациите и прогнозите си, кск ги избират за подобни постове не е ясно. А че няма да влезем в Шенген, на бедните българи им е все тая, но да се видят политиците до къде са ни докарали.
  • 13 Теле

    33 2 Отговор
    Мисирка
  • 14 соросоиден упадък

    43 7 Отговор
    Има един начин да се върна в България и той е само когато американците(с Виктория Нюланд ) ни спретнат поредната цветна революция и на нас по примера Украйна . Виждайки какво се случи с Либия , Ирак , Сирия и квази държавата Украйна аз знам кои са вътрешните врагове на страната и заклевам се този път трябва да се реже до кокал .
  • 15 Мисля

    40 2 Отговор
    Унгария води много по твърда политика ат това,което сме ние. Ако втвърдим тона по отношение ЕС и неговата коректност, ако поставяме условия относно приемането в Шенген и приемането на европейските решения за бюджет и други, ще се промени и отношението към нас. Навсякъде се отнасят с уважение към чуждата сила. А този фонд за солидарност изобщо имал ли е нужните средства, или само прокламирани намерения?! Погледнете другите държави и колко средства са получили. Самият факт на двойният стандарт по отношение на бежанци от Украйна и Африка е достатъчен атестат за двуличието на ЕС. Дойде , ще дадем!

    Коментиран от #23, #42

  • 16 Търновец

    38 4 Отговор
    Гърция също има С 300 получени от Кипър но там никой не отваря дума да ги дават на Украина с Американски военни имат много добро мнение за това ПВО. Преди около 1-2 години Сирийската ПВО с С 200 свали Израелски F 16. Няма да ни приемат в Шенген
  • 17 Бонев

    38 8 Отговор
    За мен като обикновен българин Шенген няма никакво значение. Тази дъвка я дъвчат политиците вече 10години.

    Коментиран от #27

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Име

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Както и обратното. Като влезем, по-хубаво няма да стане
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Румен

    18 22 Отговор

    До коментар #4 от "ШумОФФ":

    От 2 години ни управляват Радев+ съветниците му от ДС, Киро, Кокоро, Бойкикев, Гнома, Чалгата, Корнелия, Мая, Рашков. Е, какво стана? Безумна инфлация-в пъти по-голяма от средната в ЕС; посредници за вноса на горива и газ; безумни договори за милиарди с неясни фирми, зад които прозират олигарсите на Путин; неясна външна политика-ту подкрепяме Украйна, ту Крим е руски; заеми за милиарди, които потънаха в джобовете на киро и кокоро; закриване на спец. съда и прокуратура за да отърват олигарси и агенти на ДС затвор и конфискация; пълен хаос в държавните учреждения и МВР, което води до тълпи мигранти, които се разхождат не обезпокоявани; спрени строежи и поддръжка на пътища, което води до ежедневни катастрофи с фатален край; финансова, икономическа и политическа кризи; неистов вой за да ни принудят да гласуваме само с мадуровки, за да правят изборни измами... Това е "промяната", тя е видима и резултатите не закъсняха.

    Коментиран от #69, #71

  • 22 Краси

    18 17 Отговор

    До коментар #10 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Не русофиле, управляват ни радев и агенти на ДС + наследниците на агентите от ДС, които уж са завършили в Харвард, уж са демократи, уж са десни, уж са почтени, уж се борят с корупцията, уж уж... Но, инфлацията, огромните заеми, мигрантите, далаверите и счупването на държавата и държавността са реални.

    Коментиран от #63, #70

  • 23 Г образен соросоид

    24 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мисля":

    Нямаме лоби , нямаме стойност в ЕС . Ние сме държава с подлоги , мишки , безгръбначни . Ето такова чудо ни управлява през последните 32 години. Когато ги изберем те започват да мислят единствено за своите постове и не търся и не защитават правата ми единствено от страха да не загубят топлото кресло . Нормалните загинаха до 1878 г . и останаха само едни амеби .
  • 24 разбира се

    18 17 Отговор
    Червената олигархия, която управлява страната ни повече от 30 години няма интерес да влезем в Шенген,за тях раята е важно трябва да се държи от тях на каишка и бедна ,не случайно сме наричани работещи бедняци, червената олигархия държи заплатите ниски

    Коментиран от #26

  • 25 Ссссс

    20 10 Отговор
    Шенген е нужен на България,това е възможност за българския бизнес,явно и за това не ни допускат до свободното преминаване на стоки и хора към Европа.
  • 26 И като влезем

    9 10 Отговор

    До коментар #24 от "разбира се":

    В Шенген ще станем богати?
  • 27 факт а не фатки

    14 15 Отговор

    До коментар #17 от "Бонев":

    За тебе няма значение щото толкова ти е акъла но за държавата има и то е огромно . Първо границите ги пазим само ние , разходите са си само за нас но това е малки я проблем , а по големия е транспорта и преминаването на Дунав мост 1,2 което за товарните автомобили е по 10-12 часа в посока плюс толкова на обратно става едно денонощие . Знаеш ли какво е едно денонощие от живота ти , от бизнеса ти отишли в НИЩОТО !!! Не знаеш и не те интересува защото такива станахме всички след 1990 г , упадък който се интересува единствено за собственото оцеляване .

    Коментиран от #30, #45

  • 28 Тъмен субект

    21 3 Отговор
    В интерес на България е войната да СПРЕ незабавно което обаче никой не иска понеже става въпрос за мноооого пари и власт. Народите не са важни изобщо.
  • 29 Щирлиц

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "макдоналдс тръмп":

    България се пише с главна буква, където и да се намира в изречението, да знаеш! Като не ти харесва в България - пътища много, кеф ти Масква, кеф ти Торонто.
  • 30 Бонев

    19 5 Отговор

    До коментар #27 от "факт а не фатки":

    Не знам фатка ли си,патка ли си,но за обикновеният българин Шенген няма да донесе нищо.

    Коментиран от #34

  • 31 поооо

    22 5 Отговор
    Тая Чернева е агент на американското посолство , и всички в парламента много добре го знаят !! Тази е много опасна за държавата!
  • 32 Косача

    12 3 Отговор
    Европа не ни иска, защото сме там чисто и само географски! Не можем да бъдеме европейци, още по-малко атлантици! Развитието на обществото ни, през последните години, го доказват. А, европейците не спят!

    Коментиран от #35

  • 33 Госあ

    9 2 Отговор
    Нема страшно, ше ни земат у еврозоната хахахахаха
  • 34 Щт донесе

    8 8 Отговор

    До коментар #30 от "Бонев":

    Ще донесе поне УВАЖЕНИЕ
    Че не си трета ръка човей

    Коментиран от #37

  • 35 Госあ

    18 3 Отговор

    До коментар #32 от "Косача":

    Ако изФърлим малкото останали реактори, затворим ТЕЦовете и нарежем и заводите Арсенал, дали ше станеме европейци ? Как мислиш ? Хахаха

    Коментиран от #60

  • 36 Мдааа

    24 6 Отговор
    Спомням си как ни убеждаваше Надежда Нейнски как като влезем в ЕС и България ще се оправи !! Е, вече 15 години минаха от тогава и освен 2-та милиона избягали за тези 15 години НИЩО добро не стана в държавата! Така ще стане и с Шенген, ще ни набутат нег рите които са в Италия, Франция, Германия, Кипър ! Те и сега искат разселване на мигрантите в ЕС
  • 37 Бонев

    22 2 Отговор

    До коментар #34 от "Щт донесе":

    Тези хора независимо дали ще ни приемат или не в Шенген винаги ще ни смятат за трета ръка хора. Аз самият живея в един страхотен град Варна, издържам семейство си сам и изобщо не ми дреме какво мислят за мене "европейците".
  • 38 Госあ

    18 4 Отговор
    Искам само да вметна с цялата си сериозност, че в момента в който излезем от тоя снобарски и безполезен (дори вреден) за над съюз, още на следващия ден ще бъдем в Евразийски съюз с Русия и Китай.
  • 39 Хаджи Генчо

    18 6 Отговор
    Европейската федерализация унищожава България! Това трябва да те притеснява г-жо Чернева!
  • 40 Това не е "опастност"

    17 2 Отговор
    А рядък шанс за спасение. Знам много добре какво е шенген. Бях в Германия когато това стана. А чернева е чрен промоутър на голбалистето, намъкнало се в брюксел. Паразити в пълиня смисъл.
  • 41 Госあ

    17 5 Отговор
    Олеле тая нагла, безгръбначна слугиня какви ги е наговорила 😂 12 години все конфликта в Украйна ни беше виновен хахахаха. Макарон имаше поне доблестта да признае - Европа на две касти ! Хахаха
  • 42 Прав си, но Унгария

    20 5 Отговор

    До коментар #15 от "Мисля":

    НЯМА НИКАКЪВ ВЪНШЕН ДЪЛГ. Орбан ги изплати и сега не могат да го изнудват, и копче да му кажат.
  • 43 Госあ

    20 0 Отговор
    Австрия, които ни сервираха поредната мизерия, колко оръжие изпрати ма стрино ?
  • 44 Милен

    12 0 Отговор
    А дано
  • 45 Май нещо не си разбрал.

    18 9 Отговор

    До коментар #27 от "факт а не фатки":

    Като влезем в шенген, няма да станем по - богати, а по - бедни и ще бъдем донори на "големите". Примери колкото искаш. Потърси в нета интервютата с професор Стив Ханке по темата. Много добре го разяснява човекът. Потърси и доц. Григор Сарийски. Няма да ти е скучно и неразбираемо, напротив, ще ти стане много ясно за какво иде реч. Освен това ще бъдем длъжни да приемем и оставим всеки навлек, умъкнал се на наша територия. И после няма измъкване от капана. Така е измислено.
  • 46 СИВ

    15 4 Отговор
    ЕС се разпада, самопрострелването има необратими ефекти...
  • 47 Жужето Хаяско

    3 12 Отговор
    Много си е супер мацката
  • 48 Васил

    10 11 Отговор
    Когато ни управляват мафиотите Герб ДПС БZП няма начин да си желан.
  • 49 Аз Негодника

    12 3 Отговор
    Някъде бях чел,че човек не може да продаде душата си на дявола...Защото тя изначално, не негова,а на Господ. И че всичко произлиза от него,и че това което продаваме на дявола, е свободата на избора си...Тая свобода която накрая завършва.Или в АДА или РАЙ...Чернева ти, и твоя началник Сорос миришете на СЯРА...
  • 50 Възмутен

    10 10 Отговор
    ГЕРБ са виновни!!! ГЕРБ счупиха стабилността в България като събориха последното що годе добре управляващо правителство, което започна борба с корупцията!!!
  • 51 мммда

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Нищо няма да се промени, дори е по-добре. Така, ще прескочим набутацията със свръх задлъжнялото и ще си останем само с породената от него инфлация, без да се налага да ставаме съучастници във връщането на трилионите западни кредити от 2000 година насам.
    Шолц ходи в китай за да иска финансова подкрепа, Германия няма да има покритие за огромните подържащи кредити, които и трябват за да подтиска инфлацията и оцелее икономически.
  • 52 Павел пенев

    11 6 Отговор
    С такива фалшиви дипломати като тебе,оставането ни вън от Шенген и еврозоната е просто едно щастливо събитие. Да живее България. Не ни трябва нито ЕС ,нито НАТО.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 СЪВСЕМ ВЪЗМОЖНО

    10 4 Отговор
    е да останем единствените извън Шенген, докато кирО тъпотО и асанчО крадливотО са в политиката ! С тия харвардски измамници и за Афганистанска република няма да ни приемат !!!
  • 55 куку

    8 1 Отговор
    не сме за там те политиците искат да градат а много ги интересува за другите за това Европа трябва да на на каже вижте Катар за 3 години какви неща направи а наще за 50 години нищо само крадат.Трябва сега и от НАТО да излезем
  • 56 Пров си

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "глас народен":

    Желаем си мизерията преди всичко.
    За нищо на света небива да се разделим с нея.
    Нали така редактора на Факти?
  • 57 Габдулла

    7 1 Отговор
    Статията е от серията" ибрикчийски". Ясно е, че влизането в еврозоната ще ни " пусне масчицата". От около 20 милиарда евро във фонда на валутния борд и ошушкване на спестяванията ни. Други, около 120 милиарда. Някак си ни мина покрай ушите, че курса на лева при влизането ни в еврозоната ще е друг и май- вероятно 1:4, а не 1:1.95, както е сега. Като нищо може да стане и 1:10. От последното ошушкване на Българите са минали 25 години и е време за Стрижба, ако не и за дране. Темата е дълга. Който иска краткия вариант, да иде в Гърция и да пита хората там. Още им държи влага.
  • 58 Анонимен

    2 6 Отговор
    Шенген и еврозоната. Това желаят много извън България, не лъжете старите хора. От стари до стари има разлика, но говорят глупости. Парите щели да станат на половина. Тя не е виждала евро. Като имаш 1000 лева, много ясно, че ще станат 500 евро. Хохо. Другата умница и тя, ако минем на евро, всички млади щели да бягат от България и т н. Дали аз прост или те прости извода за вас и не бъдете наивни. Коце е за времето на живков и другите социалистически лагер 1 към 1 от тролове казано
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Косача

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Госあ":

    А, нужно ли е да ставаме такъв тип европейци? Ако това е цената, по-добре да си стоим, където сме!
  • 61 Ивайло

    4 0 Отговор
    Много лошо ако останем извън Шенген. Политиците и олигарсите ни няма да могат да си пътуват с шенгенски визи на ляво и на дясно и ще се срамят и червенеят по летищата ... Никаква полза за народа от шенген.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Анонимен

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Краси":

    Вие кога ще проумеете,че тази държава се управлява от герб и ДПС.Не е важно кой стои в София.На местно ниво всичко е в техни ръце.Те саботират всякакво друго управление.Спекула,инфлация,всичко е тяхно дело и не се интересуват как живеят хората.
  • 64 111

    3 0 Отговор
    И тая измекярка разсъждава като страничен наблюдател, а не като българка. Доста станаха такива. Но не е за учудване - те са на международни постове въпреки факта, че са българи. По скоро каркиерният им ръст са 30-те сребърника за предателството на България.
  • 65 111

    3 1 Отговор
    Освен това, с птичия си мозък, тая мисирка не може да направи връзката, че ако харижем на укрите и малкото си останали оръжия, ставаме хептем разграден двор. И не за сигурност на границата, а за сигурност на държавата няма да можем да говорим. Но като ти плащат чужди господари, играеш по тяхна свирка.
  • 66 Оня

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А от турската страна колко са давали?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Софиянка

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Румен":

    Само, че когато се видя Бойко да е отново начело на държавата и ни отрязаха. Ама малоумието е пълно. Тия в Европа как беше казал Боко - аз с 200 ......, е и те с 200.... нас заради него.
  • 70 Софиянка

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Краси":

    Е като, че си бил на събрание на ГЕРБ и повтаряш наученото там.
  • 71 Българин 🇧🇬

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Румен":

    Тук не става въпрос за последните две години. Държавата е завладяна от борисоф, гешеф, пеефски и много други бандити и крадци, който вече трябваше да си излежават присъдите.
  • 72 Иванов

    1 0 Отговор
    Тази простачка от позицията на каква прави тези изказвания ! И какъв е този Институт ! Нямали да свършат мекеретата и подлогите на тази земя ! Че по военни въпроси специалистка ! И предсказва победа за Зеленски незнайно на каква база !
  • 73 Няма лошо

    0 0 Отговор
    Копейкин каза да сме с Русия, а не в Шенген.
  • 74 Така де

    0 1 Отговор
    В момента България се управлява от путиниста Радев. Какъв Шенген?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове