Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 07:38 987 13

Активисти казаха „Не" на войната в Кюрдистан пред турското посолство

  • протест-
  • война-
  • кюрдистан

Режимът в Турция е обвиняван за насилие над граждани, етнически малцинства, дискриминация на жените , ЛГТБК+ общността. Както и за тероризъм на територията на областта Кюрдистан

Спонтанна протестна демонстрация с антивоенни се проведе пред турското посолство в София. Активисти на организацията "Храна, Не Война - София" и техни съмишленици настояха за край на военните действия, които президентът на Турция Ердоган започна в Кюрдистан на 19 срещу 20 ноември.

Първоначално демонстрантите бяха пред посолството, но след настояване на жандармерията отидоха на отсрещния тротоар. Служители на посолството снимаха активистите през голяма част от времето, но се криеха самите те да не бъдат заснети. В последствие представителите на турската държава извикаха още полиция въпреки, че акцията бе с изцяло мирен характер.

Режимът в Турция е обвиняван за насилие над граждани, етнически малцинства, дискриминация на жените , ЛГТБК+ общността. Както и за тероризъм на територията на областта Кюрдистан, населена предимно с етнически кюрди в Източна Турция, Северна Сирия и Северен Ирак, нещо, за което алармираха и демократични политици в Сирия.

Едно от най-сериозните обвинения е за употребата на забранените от всички международни конвенции бойни отровни газове, които турската армия използва в Северен Ирак.

В Турция политическите затворници според активисти за човешките права наброяват 250 000 души и страната е все по-затъваща в класациите за свобода на медиите и човешките права. Инфлацията и икономическата криза също се влошиха в последните месеци и подозренията, че турският президент иска да мобилизира крайния националистически вот са факт.

Турските служби обвиниха жена от кюрдски произход и кюрдската съпротива за атентата в Истанбул, при който загинаха 6 души. От кюрдската съпротива категорично отрекоха и заявиха, че президентът си търси повод да нападне мирните жители. Ердоган е обвиняван и в опит да възстанови Османската империя териториално и с ислямизация на страната. Неотдавна турският президент заплашваше и западната си съседка – Гърция с нападение. Заради тези му действия, протестиращите оприличиха Ердоган като султан и сравниха действията му с такива от миналото на Османската империя в българската история.

Протестиращите настояват за мигновено спиране на военните действия и прекратяване на всички нарушения на човешки права от страна на турската държава. Те подкрепят независимата прякодемократична федерация Рожава в Северна Сирия, която изнесе голяма тежест в борбата с Ислямска държава. Рожава е посочвана за пример за мирно съвместно съжителство на множество етноси и хора с различни религии. За активистите автономната област се е откроила освен в борбата с фанатиците и с въздигането на равенството, свободата и еманципацията на жените.

„Храна, Не Война – София“ е изцяло доброволческа организация, която поддържа безплатната солидарна кухня. Така подпомага десетки уязвими хора всяка неделя с храна, социализация и себеоовластяване. Организацията смята да се включи в организирания протест във вторник 22-ри ноември от 18.30 часа отново пред турското посолство.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фон дер Лайн

    9 10 Отговор
    Пакет санкции срещу Турция от ЕС.
  • 2 Бай Дън

    6 8 Отговор
    Ще пратя Хаймърси на Сирия.
  • 3 Ко Неее

    12 9 Отговор
    Ааа немой така ! Начи Турция провежда спец операция в Сирия и мачка кюрдите на изток от доста време. Ама това е борба срещу тероризма. А руснаците били лоши, щото нападналу укрите, които от 10 години избиват и тероризират руснаци. Истината винаги е по средата.
  • 4 ХАХАХА

    15 6 Отговор
    Този спонтанен протест от 3 човека ли е,които са се напили и им са бутнали 1 плакат в ръцете? Как може това да се нарича протест и да се отразява като новина?
  • 5 Путинофил на грил

    6 9 Отговор
    Всички диктатори си намират майстора !
    Рано или късно ! Неизбежно е !
  • 6 комунистче

    5 3 Отговор
    това е консулството, посолството е от другата страна на парка, този плакат е написан несносно, какво значи Копи, може би имат в предвид Окюпай, нахъсват Ердоган да нападне Русия и да освободи татарите в Крим, демек гледай си работата, в Сирия работа нямаш
  • 7 Пишещият

    9 0 Отговор
    Тук знае ли къде е турското посолство ,защото зад гърба на 5 мата протестиращи трябваше да се вижда паметника на "Съветската армия " , а не сгради на бул "Левски ", където е консулството на турците.Или вярвате ,че всички са от новите "софиянци" и грешките не се отбелязват.?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 681

    7 3 Отговор
    Такова животно и държава " Кюрдистан " НЯМА. Може би става дума за за някакво географско понятие. А там географията е нарекла Месопотамия. Така, че апетите и опитите на империалистите до тука. Още малко и ще кажете, че терористите са невинни и борци за свобода. Не ви е срам. Ако същото се случи на центъра на София какво ще си мислите?
    НЕ ДЪРПАЙТЕ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА. ТУРСКИЯТ НАРОД ПЛАЧЕ ЗА ШЕСТТЕ НЕВИННИ ЖЕРТВИ СРЕД КОИТО И ДЕЦА....
  • 10 Путинофил а и дебил !

    2 3 Отговор
    Винаги съм бил !
  • 11 Мехмед

    4 1 Отговор
    Няма ли полиция в България да ги задържи тези терористи?

    Коментиран от #12

  • 12 681

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Мехмед":

    Мехмед, става дума за турци и Турция. Сега щастливо наблюдават и дават подслон на подпалвачите на комшийската къща. Забравили са един факт. Комшийската къща е пряко опряна на тяхната и пламъците могат скоро да се прехвърлят и на тяхната къща. Не случайно ятаците на терористичния акт в Истанбул намериха подслон в България. Някой дърпа дявола за опашката. Дано всичко приключи добре за България и българския народ.
  • 13 1071

    5 2 Отговор
    А обстрела на турска земя от Северна Сирия преди два дена ? А 40.000 жертви на ПКК в Турция? За тях нито дума. Европа " вижда " само това , което е в техен интерес. Няма " кюрдски бойци " има ТЕРОРИСТИ ОТ КОИТО НЕ ВСЕКИ Е КЮРДИН. ТОЧКА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове