Last news in Fakti

21 Ноември, 2022 14:35 2 834 36

Незаконната търговия с "дарена" кръв просперира: Пазарлъците започват от 400 лева

  • кръв-
  • болници-
  • кръводарител

Адв. Мария Петрова: Незаконно е болниците да искат бележки за дарена кръв

Незаконната търговия с кръв продължава да просперира. Отпадането на районирането при кръводаряването пък засега остава в графата "добри намерения". С проблема се сблъсква всеки при необходимост от спешно осигуряване на кръв за близък, приет за лечение в болница.

С този проблем се сблъсква и журналистът от БНР Диана Янкулова. Нейната майка е приета по спешност в болница "Пирогов" със счупен крак. Лекарите казват, че трябва да се направи спешна операция за смяна на тазобедрена става, за което са необходими двама кръводарители.

В Центъра по трансфузионна хематология започна ходенето по мъките, разказа Диана Янкулова пред БНР. Тя самата не може да дарява кръв, затова прибягва до закупуването на такава:

"Имаше много предложения пред сградата на центъра. Не знаех какви са тарифите. Попитах колко взима един кръводарител. Мургавите момчета, които предлагаха услугата, казаха "Вие колко давате?", а аз споменах на лотариен принцип една сума от 100 лв. и разбрах, че тарифите са много по-високи, защото получих бурен смях. Започна се едно пазарене, което тръгна от 400 лв. на кръводарител. Дълго преговаряхме, докато стигнахме до обща цена за двама кръводарители от 500 лв.".

Когато получат поръчката, тези хора започват да звънят по телефоните и след известно време идва една група от млади хора от ромски произход, които получават указания и бележки с имената на хората, за които трябва да дарят кръв, след което го правят, разказа журналистът. Това се случва "под прозорците на кръвния център и на Второ РПУ". На никой в района това не му прави впечатление, добави тя. По думите ѝ самите кръводарители са получили едва 70 лв. от сумата.

Защо тази дейност не се легализира от държавата, пита журналистът. В момента този черен пазар на кръв нито плаща данъци, нито може да бъде контролиран, нито цените могат да бъдат в прилични граници. За да оживееш, влизаш в дългове, а здравеопазването изобщо не е безплатно, дори за хората със здравни застраховки, каза със съжаление тя.

Според адв. Мария Петрова не е законна и практиката на болниците – да искат бележки за дарена кръв:

"Нито в закона, нито в наредбата, която регламентира начина, по който се дарява и разпределя кръвта след това по лечебните заведения, има подобно нещо. Гражданите трябва да знаят, че не са длъжни да носят тези бележки. Те не носят нито организационна, нито правна стойност на процеса по кръводаряване и след това разпределение на кръвните продукти".

За съжаление обаче, това е практика в цялата страна, добави адв. Петрова. Другият проблем са малкото кръводарители в страната и огромната нужда от кръв.

"Големият проблем в България е, че все по-малко дарителски кампании се организират и все по-често се прибягва до нерегламентирани практики", коментира адвокатът. По думите ѝ продаването на кръв е престъпление, но твърде малко хора биха подали сигнал, защото са участници в това – всеки гледа да спаси живота на неговия близък. Според нея не трябва да се въвежда законна платена практика, в която човек да може да си набави кръв срещу заплащане:

"Това отваря капака на кутията на Пандора и рискуваме да започнем да си купуваме и органи, и други неща. Смятам, че не трябва да се стига до подобно нещо. Просто държавата трябва да организира по-добре начина, по който се провеждат кампаниите, а обществото да е по-информирано за смисъла от даряването".

От Министерството на здравеопазването обясняват, че ако човек има нужда от кръв, за него могат да дарят във всеки друг град. На практика обаче това не се случва у нас – много от кръвните центрове и болници настояват кръводарителите да са от града, където лежи болният, разказа журналистът Спас Крайнин, който направи проверка по въпроса.

Стефка Попова – учредител и председател на Българската организация за доброволно кръводаряване, посочи и друг голям проблем при платеното и роднинското кръводаряване - че хората са склонни да скрият своите противопоказания:

"Това е мечешка услуга, която си правим. Рисковете са тази кръв да не е безопасна. Кръвта освен налична, трябва да е и безопасна. Този, на когото сме платили да даде кръв, няма интерес да сподели своите противопоказания в кръвния център. В центъра изследват кръвта само за спин, хепатит и сифилис, всичко останало остава вътре в нея и се прелива на пациента. Ако той вчера е пил антибиотици или се е друсал, това не се хваща в кръвния център".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    19 4 Отговор
    Путин ни е виновен, че не пусна бомбите.

    Коментиран от #5

  • 2 др Гей Билтс

    16 1 Отговор
    В началото на годината дарявах кръв. Във въпросника имаше графа, дали си ваксиниран против Ковид и ако си, не те допускат.
  • 3 Болен

    8 13 Отговор
    По добре да умра, отколкото търговската кръв пълна с нееволюирали животински бактерии да влезе в тялото ми! Да ме спасят веднъж че после докато съм жив да съм болен от паразитите на тази кръв! Иначе я изследват напълно;- дръжки!
  • 4 Исторически парк

    15 2 Отговор
    Eм капитализъм е.. никой вече не дава кръв без пари..
  • 5 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    Путин е виновен, че отказа да бомбардира София..
  • 6 Ти си

    21 4 Отговор
    С махнахте казармата , там се даваше по два пъти в годината кръв и нямаше недостиг - а , забравих сега имаме банани ..

    Коментиран от #35

  • 7 Тома

    11 0 Отговор
    Да живее сичкото сигани и туктаме българи
  • 8 Бойко Българоубиец

    12 3 Отговор
    А моят ортак митьо очите получи 33 литра кръв безплатно, източихме всички кръвни банки тогава хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 9 Бай тодар

    10 1 Отговор
    Бананите са по-важни от кръвта!
  • 10 Ивелин Михайлов

    11 1 Отговор
    В австрия като дариш кръвна плазма ти дават 20 евро, а като дариш кръв ти дават 60 евро.. ;) комунизма свърши преди 33г. ама населението още живее в него..

    Коментиран от #15, #30, #32

  • 11 Питам

    9 0 Отговор
    Авторката можеше да обясни какво се полага на кръводарителите по закон - отпуск и т.н. Защо не и някакъв бонус в натура от здравна каса а спорт, санаториум и т.н. Каква е практиката в другите страни?

    Коментиран от #27

  • 12 асдфгх

    12 1 Отговор
    Записвайте си:

    НЕ СЪЩЕСТВУВА СИТУАЦИЯ в която аз да дам кръв "за бай Пешо у болница Х" и ТОЧНО МОЯТА кръв източена преди 5 минути да стигне до бай Пешо след 2 часа. НЕВЪЗМОЖНО Е. Всяка болница получава кръв от склада, а дарената се проверява, обработва и т.н., попълва резервите у склада и може би някога ще бъде прелята на някой в нужда. Тоест:

    "В центъра изследват кръвта само за спин, хепатит и сифилис, всичко останало остава вътре в нея и се прелива на пациента. Ако той вчера е пил антибиотици или се е друсал, това не се хваща в кръвния център"

    Е НЕВЪЗМОЖНО И Е ОТКРОВЕНА ЛЪЖА, ИЗМАМА И МАНИПУЛАЦИЯ.

    Не оправдавам продажбата на кръв, но сами си го причинихте това... В годините когато имаше казарма през всяко поделение 2 пъти годишно минаваха да точат кръв и всички с удоволствие даваха щото даваха 3 дни отпуска... Отделно и в много предприятия организираха кръводарителски акции... И проблем с кръвните продукти в болниците нямаше... Ама комунизЪмЪ беше лош...

    Коментиран от #20

  • 13 Псевдоним

    2 0 Отговор
    300 лева беше преди четири години.
  • 14 Перо

    10 0 Отговор
    Когато няма държава и тази престъпна дейност ще просперира!
  • 15 оня

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ивелин Михайлов":

    Комунизъм не е имало колега, а социализъм:))
  • 16 европейска прокуратура

    10 0 Отговор
    Не е само с кръвта! Ами не регламентираните трансплантации? Защо се потулиха и се мълчи! Ами фиктивните дейности, за които Здравната каса плаща милиони всеки месец? Защо не се даде нормален, свободен достъп на всеки гражданин да здравното му досие? Защото ще лъснат големите далавери? Цялото ни здравеопазване е пълен батак!
  • 17 Илиева

    4 0 Отговор
    Това е точно така.Престъпление,което извършва държавата.Всичко е ясно и се прави умишлено.Защо един депутат не зададе въпрос на министър Меджидиев?Той е само поредния който се прави,че не знае нищо по въпроса.Преди 2-3 седмици съвсем случайно чух разговор мужду пациенти и лекар в б-ца “Лозенец” едно към едно,като описното от г-жа Янкулова.Лошото е,че няма реакция на потърпевшите и те стават съучастници в това безумие.Циганите издевателстват на нуждаещите се хора и не им пука.Нима районното на крачка от центъра не знае,какво става?????Лично съм правила за близък това при положение,че не му беше преливана кръв.Е,така за всеки случай….Няма държава!!!!!!!
  • 18 Пенсионер

    2 0 Отговор
    Купувал съм много пъти ако се наложи пак ще купя
  • 19 Онкоболен

    3 1 Отговор
    По добре да платя отколкото да умра
  • 20 БЛЪДИ МЕРИ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "асдфгх":

    ТАКА Е .....И 99% ОТ ВСЕЗНАЙКОВЦИТЕ ГО ЗНАЯТ. ДАЖЕ И КРЪВОДАРИТЕЛИТЕ НА ЧЕРНО.....ПРОБЛЕМА Е В КРЪВНИЯ ЦЕНТЪР....ТАМ ДА ИМ ИДЕ НА ПРОВЕРКА ГДБОП РЗИ МНЗ👍
  • 21 Добри

    3 1 Отговор
    Трябва да се узакони плащането при кръводаряване за да няма посредници които прибират по голямата сума
  • 22 Лекар

    1 0 Отговор
    Със тези "дарители" пак не ни стига кръв ако спре сме погубени на 90%
  • 23 Бай Тошо

    2 1 Отговор
    Който не е търсил кръв по спешност, той не знае, колко са полезни тия пазари за кръв

    Коментиран от #31

  • 24 Марин

    3 0 Отговор
    Липсата на кръв по болниците е работа на здравната каса и министерството а не на болния
  • 25 А като няма кръв, свинска ли

    4 0 Отговор
    да преливат? Докторите за нищо ни дерат кожата, за една добър ден ти искат 60 лв, а някой иска безплатна кръв. По добре платена и да я има при нужда, отколкото безплатна, но да я няма!? Ако имаше казарма, щеше да има много кръв, там няма не искам, под строй и едва млада сестричка ми взе кръвчицата
  • 26 Ники

    1 0 Отговор
    Тези герои от махалата са за награда а не за арест който е минал по този път той знае
  • 27 Вампира

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Питам":

    В четири европейски държави - Германия, Австрия, Чехия и Унгария кръводаряването не е безвъзмездно, то е добре заплатено, там има редовни кръводарители, които са изследвани и проследявани, и мотивирани.Тук има хора, които не искат да чуят за това по най-различни причини.На практика и в момента пред всяка болница циганите продават кръв.И добре, че са там..
  • 28 Гражданин

    1 0 Отговор
    Благодарен съм на всички мъже и жени от които купих кръв и да са живи и здрави
  • 29 Селянин

    1 0 Отговор
    Кръвта си е кръв няма значение раса и етнос
  • 30 TV Бобов дол

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ивелин Михайлов":

    Колега , в Австрия когато отидеш на операция не ти искат бележка за дарена кръв . В Австрия колега тия пари се дават за да те компенсират за изгубеното време а не за кръвта - даренията са доброволни . Друг е въпроса че има социални случаи (аллохолици и наркомани)и организирани групи от лилави европейски граждани които си даряват предимно кръвната плазма с цел заработване на пари .
  • 31 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Тошо":

    Значи подкрепят рекета от страна на болници, кръвни центрове и търговци на черно - направо да те направим министър на здравеопазването ...

    Коментиран от #36

  • 32 Ти си

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ивелин Михайлов":

    Колега комунизма си вирее още в Австрия (въпреки чи ги водят за демократчно общество) ама неможеш да го видиш от толкова лъскави витрини и мигачи лампички
  • 33 Вампира

    0 0 Отговор
    Дарената, или закупена кръв постепенно се възстановява. Процесът може многократно да се повтаря, без сериозни вреди за донорите на кръв. По тази причина, не мога да се съглася с мнението на уважаваната от мен юристка адв.Мария Петрова, че платеното кръводаряване "отваря капака на кутията на Пандора и рискуваме да започнем да си купуваме и органи, и други неща". Мисля, че се бърка причината със следствието, а именно платеното кръводаряване е решението на недостига на кръвни продукти.
  • 34 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Законно ,незаконно ,но си искат.Тъща ми има 18г операция ,смяна на шийката на тазобедрена става...Това е операция със загуба на кръв.поискаха в Пирогов кръв ....Платихме 300лв на сестрата.За кръвта не дават разписка......Преди това 2007 или 2008 не помня,операция на дебело черво....това е БЕЗкръвна операция и там поискаха.Болницата е бившия исул.И там платихме 300...та 400 при тази инфлация....А В Пирогов не и бяха сложили и тъща ми колабира няколко пъти в къщи...Но ние се оправяме за повечето работи ,и без помощ от лекари бг!!!!!!!!
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    Помня,че ни заведоха под строй,но спомена ми е само за веднъж.Може и да греша!точно 3 дни отпуска даваха!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове