Last news in Fakti

27 Ноември, 2022 07:08 1 509 18

Светослав Василев: 120 руски хакери участват в групата "Килнет", атакувала български институции

  • светослав василев-
  • хакери-
  • килнет

Експертът коментира и казуса със задържането на педофилите

Светослав Василев: 120 руски хакери участват в групата "Килнет", атакувала български институции - 1
Снимка: NOVA

Разследването срещу „Килнет” продължава .

Това заяви ръководителят на отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба Светослав Василев пред NOVA.

Той каза, че Магнитогорск е само един от векторите на атаките, установени са и такива, които водят и до други руски градове като Москва, Санкт Петербург, Владивосток и др.

Василев каза, че в групата участват над 120 души, всички са руски граждани, сравнително млади.

„Имаме акаунтите на тези лица, за някои имаме или пълни, или частични лични данни", поясни той.

Киберексперт: Всяко устройство с Wi-Fi може да се използва за хакерска атака

"За някои от действията можем да предположим, че има хора от България, които подпомагат дейността им. Това все още се проверява”, каза Василев.

Той обясни, че разследването има за цел установяване на всички членове на хакерската група и действията им, а те са извършвали такива не само в България, но и в САЩ и в западноевропейски страни.

Василев каза, че разследващи органи в България работят съвместно с ФБР.

„Килнет” съобщи за хакерска атака срещу ДАР

„През български адреси са атакувани български институции, но предстои да се установи дали тези адреси са били компрометирани, каза той.

Василев коментира и задържането на педофилите, които са обменяли порнографско съдържание.

„10 от лицата са задържани с мярка за неотклонение и задържане под стража, за един не са намерени достатъчно доказателства, каза той.

„Имаше шокиращи находки в градове, които са извън София”, бе категоричен Василев. Той определи част от съдържанието като „гнусно” и каза, че за пръв път се сблъсква с такова.

Василев разказа, че задържаните са казали, че са извършили грешка и не са искали да споделят файловете. Той поясни, че няма данни семействата на задържаните да участват в това, и че повечето от арестуваните се ползват с добро име в обществото.

„В САЩ и Западна Европа има регистри на сексуалните насилници, в България няма”, каза той.

След акцията срещу детска порнография: Какви санкции предвижда законът

Василев призова да се сигнализират правоохранителните органи и предупреди, че приложенията, които се използват на телефона няма да помогнат, ако няма доверие между родители и деца.

Експертът коментира и темата за киберизмамите.

Той каза, че основният проблем е, че много хора, които са пострадали не сигнализират на органите на досъдебното производство. Василев призова, ако станете жертва на киберпрестъпление да се сигнализира.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    22 3 Отговор
    Интересно ми е кой и как ги преброи
  • 2 Рашо Бойков

    13 3 Отговор
    Ммммм дааааа. Аз съм много тъп и ми е все тая
  • 3 Бамби

    21 3 Отговор
    И как установиха, че са точно 120?! А не 121 например?! Тази информация само ли я събраха, или само цитираъ като папагали каквото са им дали партньорските служби? На гол тумбак чифте пищови!
  • 4 оня с коня

    18 5 Отговор
    Евала на Братушките - ама как парализираха Българските Пощи ,та цял месец не можаха да се оправят!Е как да не се преклони човек пред тях и да не ги уважава?:)
  • 5 Кочо

    23 4 Отговор
    България е америкавска колония населена с аборигенно население, управлявана от американски колониални марионетки! Няма сфера от икономиката и държавата като цяло каято да не е разсирана и унищожена! Медиите като цяло са пропагандни американски рупори бълващи откровени лъжи и нескопосани обвинения срещу нароченият враг! Русия води война със Запада и своите петоколонни олигарси на втори фронт, изобщо не и е до тази загиваща държава България!
  • 6 мдааа

    18 4 Отговор
    А може и така да е .... според Ген. Т. Бояджиев... Бог да го прости...
    „Американските служби имат специален код, с който могат за всичко да натопят Москва, Пекин или Пхенян.... в ЦРУ вече има отдел, чиято задача е да имитира почерка на засечени хакерски атаки, за да насочи търсенето в избрана посока.“
  • 7 Хахсха

    18 2 Отговор
    на тоя спец и половин хакер му стига, умрели са руснаците за умрелите ни институции
  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    4 2 Отговор
    А ТУРСКИТЕ ХАКЕРИ ???
  • 9 Русенец

    19 2 Отговор
    Не могат да хванат един джебчия от пазара, но са засякло, установили, че и преброили 120 хакери. Дооообре!
  • 10 😆😆😆

    0 2 Отговор
    Не вярно, братушките много ни обичат 🤣
  • 11 ТаУмВзе

    13 3 Отговор
    Келявите сайтчета за милиони са крашнали и е важно да се обвини Русия, шото хранилката е козяк. Бухахахха Нема толко долен слугинаж ей!
  • 12 Олга

    6 2 Отговор
    Това се казва маниакална грандомания. Лекувайте се господа.
    120 човека (а и повече) няма какво да ги интересува друго освен един “град” с 6,5 млн хора,които на нищо не влияят дори един върху друг.
    От страни изглежда забавно - мънички, но хапливи.
  • 13 СлугиСатанови

    7 3 Отговор
    Това ли ти шушнат от Козяк и от ккога стана компютърен специалист,като до вчера не знаеше как се включва компютъра в контакта?
    Родата му бивши комуняги, той пък хамериканска под...га.
  • 14 Пако

    8 3 Отговор
    ТОЗИ ШОПАР ДАЛИ Е ВИЖДАЛ КОМПЮТЪР НЯКОГА. ЩЕ ТРЪГНАТ РУСНАЦИ И ТО 130 НА БРОЙ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С МИШОЦИ КАТО НАС. КАК СИ ПРЕДАВА ЗНАЧИМОСТ ШОПАРА.АБЕ МОМЧЕ НАС НЕ НИБРОЯТ ЗА ЦИВИ НИ НА ИЗТОК ,НИ НА ЗАПАД ЧЕ ДА ХАРЧАТ РЕСУРС ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С НАС.

    Коментиран от #17

  • 15 Пако

    5 2 Отговор
    Като чета такива изказвания бисери,се чудя дали не живеем на Марс.Този за сутрешна загрявка счупи глупомера.
  • 16 Светослав Василев МВР Киберсигурност!!

    6 3 Отговор
    Многи си се Огоил, преработил си се!! Ако с120 хакери Атакуват българските институции, то нищо няна да работи!! Папките, няма как да бъдат Атакувани!! Т Дончев и ГЕРБ окрадоха 1,5 милиарда лева, нищо не направиха с Електронното Правителство, та няма какво да се Атакува!! Празни приказки, лъжи и Маниполации,!!! Отчитане на Дейност и редовно получаване на заплатите!!
  • 17 Вие сте бунаци

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пако":

    Те получават задачи лично от правителството на русия. А нали ние сме най-добрите в компютърната защита.Това говорим постоянно. Затова нищо не са направили. Некадърници са руските хакери.
  • 18 Павел пенев

    1 0 Отговор
    А вие на кои служби служете?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове