Last news in Fakti

28 Ноември, 2022 21:10 4 328 183

Вили Лилков: Паметникът на Съветската армия е умъртвил огромно пространство около себе си

  • паметника на съветската армия-
  • княжеска градина-
  • дискусия

СОС взема решение за премахване на паметника още през 1993 г., но то и до днес не е изпълнено, припомни Малина Едрева

Паметникът на Съветската армия буквално е умъртвил едно огромно пространство около себе си, заяви политикът и историк Вили Лилков на дискусия за съдбата на Княжевската градина, организирана от него и писателя и общественик Захари Карабашлиев. На дискусията, която се състоя в Съюза на архитектите, присъстваха главният архитект на София Здравко Здравков, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, председателят на комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) Малина Едрева, бивши и настоящи общински съветници, представители на неправителствени организации, общественици и граждани, съобщи БТА.

Вили Лилков направи преглед на историята на Княжевската градина и каза, че тя е по-скъпа и по-ценна от "този строеж", както той определи паметника на Съветската армия. Княжевската градина трябва да бъде разглеждана не като квартална градинка, а като развиваща се заедно с устрема на София да се присъедини към европейските столици, прекъснат през 1954 година, каза той.

Лилков припомни, че мястото преди 1880 г. е било известно като Стамболова ливада и се е намирало извън пределите на града. Там са се организирали ледени пързалки, посочи Лилков. След 1880 г. княз Батенберг решава да я превърне в градска градина. През 1887 г. Фердиданд решава да създаде там Ботаническа градина, а по-късно и зоопарк. През 1903 г., Георги Фингов, архитект, майстор на сецесиона, изработва красивите каменни стълбове, с които е оградена Княжевската градина. По време на Втората световна война там е позиционирана съветска зенитна батарея, а след това е издигнат и паметникът на съветската армия.

СОС взема решение за премахване на паметника още през 1993 г., но то и до днес не е изпълнено, припомни Малина Едрева. Тя каза, че държавата трябва да вземе политическото решение за съдбата на паметника. Едрева припомни многократните усилия на Столичната община за получаване на становище от Министерството на културата по казуса. Поискали сме и от областния управител да се произнесе и да предложи стъпки и решения, каза Едрева.

Главният архитект на София Здравков Здравко Здравков съобщи, че в Княжевската градина има два частни имота, които доскоро се ползваха като паркинги. Като първа задача, по думите му, е връщането им на Столичната община. Според Здравков Княжевската градина не се посещава от много хора, защото няма какво да ги задържи там. Той припомни, че решението за градината е конкурс, в който да се включат авторитетни архитекти от чужбина. Само така според Здравков ще се изгради цялостна концепция за пространството.

Към това мнение се присъедини и Трайчо Трайков. „Градината си върна името, но не си върна духа“, заяви той и предложи да се обоснове искане от страна на Столична община до областния управител на София паметникът на Съветската армия да бъде деактуван като държавна собственост и да стане собственост на Столичната община. Участниците в дискусията обаче, предимно общественици с десни възгледи, се обявиха категорично против организирането на конкурс преди държавата да се е произнесла за премахването на монумента.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    125 27 Отговор
    Така както я карате изглежда втори паметник ще ви се наложи да правите
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Трак🇮🇹🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇯🇵🇩🇪

    45 136 Отговор
    Крайно време е да проведем специална операция срещу този терористичен болшевишки комунистически окупаторски паметник . Време е да бъде детрониран
  • 4 ПАМЕТНИКЪТ „МОЧА”☝

    38 84 Отговор
    .....при петолъчката ОТ партийния дом и мавзолея на г.д.
  • 5 Бибитко

    116 19 Отговор
    Кохортата на слугите пак е в акция!

    Коментиран от #64

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Тотеми на руският окупатор

    46 118 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор. Но най емблематичните са МОЧА в центъра на София и някакъв с педалското име Альоша, стърчи над най старият град в Европа – Пловдив.
    Добре де, ама там не е загивал или погребван нито един руски окупатор!!!
    Знам, че ни е сбъркана логиката, ама чак пък толкова...

    Коментиран от #69

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Към "политиците" и депутатите:

    102 14 Отговор
    Този също е от "ДАЙ БЪЛГАРИЯ" НА ХРАНИЛКА към....... с доказани евроатлантически наклонности.

    Коментиран от #45, #78

  • 10 Хихихи..

    100 17 Отговор
    Ами събори го бе,пръ дльо,30 години само се каните..И после сложете паметник на Чърчил и на английските ВВС,както на козяшкото посолство в градината..

    Коментиран от #14

  • 11 Скот Ритър

    100 14 Отговор
    Който не помни собствената си история е обречен да я изживее отново.

    Коментиран от #16

  • 12 Някой

    101 16 Отговор
    Тъй де, а колко модерни кооперацийки можеха да се построят там. И цената им щеше да е доста дебела, щото в центъра на София..
    Нали така, Лилка?
  • 13 Е сега четете

    30 77 Отговор
    и ще видите колко им е акъла на русофилите!
    Пълна трагедия са!
  • 14 За събаряне

    25 52 Отговор

    До коментар #10 от "Хихихи..":

    Ще сложим паметник на Климент Охридски, или на Хан Аспарух, или на Борис. Или тогава ще почнете като македонските службаши на Кремлин да ни наричате "нацисти"? От русофили дори такава низост може да се очаква.

    Коментиран от #17

  • 15 Кога руснаците ще ни върнат златото

    38 59 Отговор
    вагони злато, което откраднаха от БНБ 1944г. ?
    Кога ще върнат откраднатите архиви?

    Коментиран от #25

  • 16 Историк

    32 20 Отговор

    До коментар #11 от "Скот Ритър":

    Каква е "историята" ни свързана с престоя на Съветската армия между 44 и 47ма? Осветли ни. :)
  • 17 Хихихи..

    15 5 Отговор

    До коментар #14 от "За събаряне":

    Ще,Ще,Ще,Ще...
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ДА ЗАЩОТО

    53 32 Отговор
    Долу мазните ви ръчички от тази светиня!!! СЛАВА НА РУСИЯ И НЕЙНИЯ СТРАТИЛАТ ПУТИН
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Георги Сава Раковски

    23 58 Отговор
    Айде, съборете накрая този символ на комунистическата окупация на един чужд завоевателен режим, и се наредете сред достойните европейски народи от Централна и Източна Европа!
  • 22 Нулева историческа стойност

    23 42 Отговор
    Време е да им взрив там и на много други места в българските градове..тия монументи са изтаковани на най-централните места и обикновенно площа дето я заемат е голяма..общо взето несъръзмерна със събитията от втората световна свързани с СССР и България
  • 23 007

    29 43 Отговор
    Колко още ще търпим размахания окупаторски шмайзер да ни се подиграва и гаври с нашата свобода. 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬. Дали Левски щеше да позволи такъв паметник?🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #31

  • 24 ТИГЪР

    48 30 Отговор
    Който пипне паметника на Съветската армия, да му изсъхнат ръцете!

    Слава на Русия!
  • 25 Хихихи..

    54 21 Отговор

    До коментар #15 от "Кога руснаците ще ни върнат златото":

    Колко вагона злато бе,колкото канадския Челопеч ли или повече? Освен две каруци цървули,кво повече сме дали на "ватенките"досега? Ама честно отговори! И кво са ни дали те досега? И отново честно!
  • 26 Долу лапите от паметника мерзавци

    43 25 Отговор
    Ще мрете. Няма шепа селяни фашисти да се разпореждате със София. Долни миризливи боклуци. Въже за вас.

    Коментиран от #75, #172

  • 27 Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷

    16 48 Отговор
    Само Ци-ганите се кефят на тези терористични комунистически окупаторски паметници . Все едно в САЩ да издигнат паметник на Осама бин ладен !! На мястото на тези терористични комунистически паметници трябва да издигнем паметници на великия АДОЛФ ХИТЛЕР

    Коментиран от #35

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Смешно и жалко

    41 11 Отговор
    Дългогодишен общински съветник, говори за " устрема на София да се присъедини към европейските столици". За съжаление София днес е една от най-неподдържаните не само столици, но и големи градове в Европа, за което има " заслуги" и този професор. Сега е сменил ресора и върви по пътя на Бакърджиев. Да му пожелаем успех в новото начинание!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Колко още ще търпим щатските подлоги

    46 15 Отговор

    До коментар #23 от "007":

    които розпродадоха България?? Скоро главите им ще се търкалят по жълтите павета.
  • 32 Мнение

    47 12 Отговор
    Цитат:"Той припомни, че решението за градината е конкурс, в който да се включат авторитетни архитекти от чужбина."
    Т.е. да разбирам,че някакви чужденци искат да ни унищожат историята?Това е нещо,което е част от нашата история и е там да ни подсеща какво е било и да не се повтори.
    Все едно да обявите утре траките за нашественици на нашите земи и както намерите гробница да я унищожавате.Същото е...
    Оставете на следващите поколения нещо за спомен.Само да рушите без нищо да създавате не става.Направихте някаква статуя на украинската майка и възмутихте даже украинките.

    Коментиран от #42

  • 33 Костадинов

    22 19 Отговор

    До коментар #8 от "Я кажи":

    Питай Путин.
    Той ги разбира тези работи...
    Сега той освобождава Украйна от укронацистите, а преди време, нас са ни освободили от булгаронацистите..

    Коментиран от #87

  • 34 Трак🇮🇹🇯🇵🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇩🇪

    17 35 Отговор

    До коментар #28 от "Човека КоZа":

    Путин ще отиде при еврейна Ленин сифилистика и при еврейна Сталин хомосексуалиста . Всички рашисти отишли в Украйна сега са при хомосексуалистите Гошо мастиката Ленин Сталин и т н и торят украинската братска земя . Понял СУ-ка

    Коментиран от #37, #39

  • 35 Няма пловдивските роми

    30 12 Отговор

    До коментар #27 от "Тракиец🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    да давате акъл за София. Вдигни си паметник на Хитлер в Столипиново.

    Коментиран от #43

  • 36 Историк

    17 42 Отговор
    Навсякъде в нормалните европейски държави премахват монументите, издигнати да поддържат лъжата за съветските "освободители". Европа реши да премахне маската на руския фашистки режим и да го прати там където е историческото му място - наравно с режимите на Хитлер и Сталин
  • 37 Сталин е най-великият лидер

    21 19 Отговор

    До коментар #34 от "Трак🇮🇹🇯🇵🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇩🇪":

    на всички времена! Бащата на социализма. Трябва да му издигнем паметник в София.
  • 38 ами да кажа

    26 6 Отговор
    като тоз помияр след девети е имало много както след десети и тн. АЗ СЪМ С ТАЗ КОЯТО Е НА ВЛАСТ - безбожници продажни

    Коментиран от #53

  • 39 Човека КоZа

    21 9 Отговор

    До коментар #34 от "Трак🇮🇹🇯🇵🇮🇷🇺🇦🇧🇬🇩🇪":

    И евреина зелеленски там. Ю гот ит б-ич?


    💤
  • 40 Стоян Александров

    43 14 Отговор
    Умъртвил ти е малоумната глава. Позорник. Ходи се кланяй на онези анличанчета дето убиваха българи и разрушаваха София позорник такъв. Срам и позор сте бееее. От Козяк само Ви се надсмиват на еничарството....

    Коментиран от #51, #57

  • 41 Костадинов

    13 5 Отговор

    До коментар #20 от "Трак🇩🇪🇮🇹🇯🇵🇧🇬🇺🇦🇮🇷":

    Брат.чед, кой ти харесва повече?
    Хитлер или Путин?
  • 42 .....

    15 30 Отговор

    До коментар #32 от "Мнение":

    "Т.е. да разбирам,че някакви чужденци искат да ни унищожат историята?" За русофила съветската и българската история са едно и също нещо. Руски еничари.

    Коментиран от #58

  • 43 Тракиец🇩🇪🇯🇵🇧🇬🇮🇷🇮🇹🇺🇦

    11 34 Отговор

    До коментар #35 от "Няма пловдивските роми":

    Млък безродно антибългарско куче продажно . От Пловдив произлиза България и от Пловдив се е съединили България . Ако не беше Пловдив сега щеше да си в друга държава продажно сифилистично псе ! Хитлер ни увеличи територията ДВОЙНО на 212 000 кв км а Рашистан ни разпокъса и създаде измислената Македония която до ден днешен ни яде. За Беломорието и другите територии няма и да говорим . Учи история бо-клук !! ДА ЖИВЕЕ ХИТЛЕР И НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА

    Коментиран от #56

  • 44 Софиянеца

    27 8 Отговор
    Вили Маг.алков да си ходи у Видин да не дава много мнение за София !

    Коментиран от #50

  • 45 Комуниста

    25 7 Отговор

    До коментар #9 от "Към "политиците" и депутатите:":

    Този е си.ганин от махалата на Видин
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А тъпотията ти

    16 6 Отговор
    и липсата на ценности, е умъртвило и малкото което си имал в празното между ушие!

    Коментиран от #60

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Коментар # 15 кога руснаците ще ни върна

    28 12 Отговор
    Руснаците ще ни върнат златото, когато канадците престанат да го изнасят.
  • 50 Русофил...загубеняк

    3 11 Отговор

    До коментар #44 от "Софиянеца":

    той си е софиянец...

    Коментиран от #61

  • 51 Хохо Бохо

    14 18 Отговор

    До коментар #40 от "Стоян Александров":

    След "освобождението" ни от армията освободителка, у нас беше избита цялата българска интелигенция
    ...освен плужеците
  • 52 Руски еничари, мекерета

    13 23 Отговор
    историята на България е низ от предателства! Като започнеш от Левски и Ботев и свършите до днешните национални предатели - русофилите!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 азит

    26 6 Отговор
    Лилков, от глупост на глупост, но не сме забравили....какво стана с антените на мобилните оператори с които обещаваше уж да се бориш, какво стана с вредните йонизиращи лъчения. Това оправи и се хвана с умъртвено пространство еди къде си.....всички сте едни и същи - нагли маскари............
  • 55 Историк

    19 21 Отговор
    МОЧА не е паметник, а комунистически монумент, открит на рождения ден на сатрапа Тодор Живков. Комунизмът е престъпен режим.
  • 56 Хохо Бохо

    7 14 Отговор

    До коментар #43 от "Тракиец🇩🇪🇯🇵🇧🇬🇮🇷🇮🇹🇺🇦":

    Казваш:
    "ДА ЖИВЕЕ ХИТЛЕР И НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА"
    Ти от ПП "Възраждане" ли си?

    Коментиран от #62

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Мнение

    24 5 Отговор

    До коментар #42 от ".....":

    Лелеее пак почна с някакви "русофили".Какво общо има?А и българи са участвали,дали са жертви.Това всъщност е паметник на Трети украински фронт и е имало и украинци.
    Ако се забрави историята гаранция ще се върне същото и затова всъщност се изучава.Ако ни върнете фашизма в отговор ще се върне комунизма.Всяка сила ражда равна на нея в противодействие.По-добре да не се връщат никога.
  • 59 Да го махат е време

    15 24 Отговор
    Руската армия 44 не е освободителна а окупационна армия..сега да е имало битки фашисти комунисти на наша територия разбирам..такива е нямало..няма едно руско военно гробище на наша територия..всичките тия паметници са резултат от старанието на българските комунисти и вечната им дружба живя точно 45 години..сега сме в НАТО и руснаците пак са врага
  • 60 Дедо Мъдю

    20 4 Отговор

    До коментар #47 от "А тъпотията ти":

    А знаеш ли тоя как се кълнеше във вярност на СССР. И искрено вярва и преди и сега, след като види пачката.
  • 61 Софиянеца

    24 6 Отговор

    До коментар #50 от "Русофил...загубеняк":

    Този алкохолик с увисналите очи е пришалец от Видин
  • 62 Отговор

    8 3 Отговор

    До коментар #56 от "Хохо Бохо":

    Този тракиец е на Кирчо.
  • 63 Бесен- _Язовец

    18 4 Отговор
    Тоя е от мешарето на северозападна България. Мешарето не решава за антифашистките паметници в България.
  • 64 Боруна Лом

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бибитко":

    ИДВАТ ПРАЗНИЦИ! ТРЯБВА ДА ЗАХЛЕБАТ ПОДЛОГИТЕ
  • 65 Румен

    14 5 Отговор
    Не ни трябват паметници а:- детски градини, учелища, и най вече много затвори за мафиотите от Парламента и другите от ДС ( пенсионери)
  • 66 Асан

    24 6 Отговор
    Сложи паметник на Урсула на мястото на Альоша 🇻🇳🤣🇹🇷
  • 67 разума

    24 6 Отговор
    Само рушите и нищо не създавате. Това ли е най важната тема за българите в момента. Засрамете се. Ще се видим след следващите избори извън парламента за да изтрезнеете всички
  • 68 уахахахах

    12 4 Отговор
    Не приемам сериозно човек, чиято майка го е нарекла с несериозното име Вили, та и Лилков. Могла е да го нарече Владимир на Владимир Илич Ленин. Владимир Ленин, накратко Вили Лилков.
  • 69 Перо

    27 6 Отговор

    До коментар #7 от "Тотеми на руският окупатор":

    В Берлин,Будапеща,Австрия и други градове и страни,сигурно са много тъпи,че не бутат паметници от исторически епохи,не съответстващи на новия ционистки ред! На всякъде в туристическите справочници и публикации е обяснено кой паметник,мемориал,исторически монюмент и т.н.по какъв случай и по кое време е строен! Това е част от историята,която само унтерменшите не искат да знаят и имат памет,колкото на маймуните,да не говорим за интелект! Защо не се заличават концлагерите в Германия,Австрия,Полша и др.,изградени по времето от Райха или това не е в интерес на сегашните унтерменши!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Браво боклучета

    22 5 Отговор
    Паметникът на Съветската армия е умъртвил огромно пространство около себе си....що да не го застроим а?
  • 72 пфууу

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Нали не беше русофил бре ватенка
  • 73 Един мол ще ви е 6

    15 3 Отговор
    Нали?
  • 74 Асан

    22 5 Отговор
    И у Берлин и Виена има паметник на Альоша ама никой не ги маха 🇹🇷🤣🇻🇳

    Коментиран от #79

  • 75 Ха ха ха

    6 12 Отговор

    До коментар #26 от "Долу лапите от паметника мерзавци":

    скоро, много скоро, като в Латвия и Полша....

    Коментиран от #114

  • 76 Али и баба

    18 8 Отговор
    Събарянето на паметници е идиотизъм.
  • 77 Голем смех

    10 15 Отговор
    Съветският съюз умъртви държавата ни за 45 години...
  • 78 Личи от

    12 3 Отговор

    До коментар #9 от "Към "политиците" и депутатите:":

    С наклонности на спаружен алкохолик . Личи от снимката
    .
  • 79 Ти знаеш ли къде е Берлин бе,

    6 6 Отговор

    До коментар #74 от "Асан":

    Ушанко?

    Коментиран от #101

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Десен ръб

    15 5 Отговор
    Ще направим паметник на транссексуалния войник.
  • 82 Ясна работата:

    15 4 Отговор
    умъртвил едно огромно пространство около себе си, ......... Един мол ще ви е 6 нали олигофрени ?
  • 83 Асан

    4 4 Отговор
    Берлин е у ГДР-то 🇹🇷🤣🇻🇳
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Трябва да се премахне

    10 3 Отговор
    този паметник и на него място да се построи паметник на славната американска армия
  • 86 Зомбайо

    6 8 Отговор
    МОЧА е пътник.
  • 87 Ама,че

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Костадинов":

    Си тъпунгел.
  • 88 Васко да Гама

    10 3 Отговор
    Разни забравени алкохолици искат да си видят снимката по медиите и използват едни и същи дъвкани дъвки.
  • 89 Севън Гейс

    10 4 Отговор
    за съжаление, някои могат само да рушат създаденото от други. Не всички са родени за достойни дела
  • 90 Бира и шкембе

    5 12 Отговор
    Ако махнат паметника къде ще ходя по нужда???

    Коментиран от #98

  • 91 Петров

    15 2 Отговор
    "умъртвил едно огромно пространство около себе си" , ......... Мале каква естетика в изказа ... А зад всички тъпотии се крие само едно: "да го застроим"....
  • 92 Ахмак

    15 6 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    САЩ са ни бомбардирали със сигурност и даже има паметник на пилотите които са го правили.

    Коментиран от #96, #111

  • 93 Механик

    15 3 Отговор
    A паметника на рейгън и на летците, бомбардирали България не е умъртвил околните площи ?
    Рано или късно ще плачете и ще се молите за пощада! Може да не е скоро, но скоро ще се почне. А че ще се молите, това е ясно.

    Коментиран от #95

  • 94 Веско

    5 3 Отговор
    На тоя паметник първото ми гадже за пръв път ми прави Jusт Cavalli.

    Коментиран от #100

  • 95 Хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #93 от "Механик":

    Да, в двора на посолството. Ще те моля да спреш да пишеш небивалици, че ме боли корема от смях.
  • 96 Зомбайо

    4 8 Отговор

    До коментар #92 от "Ахмак":

    Съветите също са ни бомбардира ли и също имат паметник. Гоогле!

    Коментиран от #113

  • 97 Асан

    13 3 Отговор
    Ами как защо,нали сложихме паметник на Рейгън,на Симон Боливар,на Махатма Ганди и на кой ли още не.... Които не са освобождавали България от турско и фашистко робство 🇻🇳🤣🇹🇷

    Коментиран от #103

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Вчера минах оттам.

    5 13 Отговор
    Пак е омазан с червена боя. Мръсен, грозен, отблъскващ, неподдържан. Не го приемат софиянци и това е. По простата причина, че през 1944 година въшливите ватенки не са ни освободили от никой. По-точно, направо са ни поробили...
  • 100 Спомени

    2 2 Отговор

    До коментар #94 от "Веско":

    А какво технопартита ставаха. И покрай тях и други хубави неща.
  • 101 Феликс Дзерджински

    1 6 Отговор

    До коментар #79 от "Ти знаеш ли къде е Берлин бе,":

    Ушанките много добре знаем къде е. Още имаме карти за там.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Бай Боби

    3 9 Отговор

    До коментар #97 от "Асан":

    Да махат тия мужици и да сложат паметник на Томас Удроу Уилсън.
  • 104 воин

    15 5 Отговор
    Eй, краварски слуги , вече не се кланят , а пълзят . Като отричат историята , като че ли тя ще изчезне .....Раша трябва да победи тези измамници и зараждащия се нацизъм.
  • 105 нннн

    15 2 Отговор
    Я да оставят историята на мира. Тия, ако са в Египет, и пирамидите ще срутят. Зер са робовладелски...

    Коментиран от #110

  • 106 Коня

    4 17 Отговор
    45 години руско робство и грозни те им паметници още видят да напомнят и да плашат. Стига толкова!
  • 107 Кога

    15 2 Отговор
    Ще построите нещо бе диваци?
    Или поне да поддържате нещо в добро състояние или да боядисате нещо построено с лишения и труд от родителите ви! Да рушите можете това го виждаме 32 г… по-зле сте и от талибаните!

    Коментиран от #127

  • 108 Абе

    17 3 Отговор

    До коментар #84 от "Българин":

    Тази уж окупация спасява България от загуба земи ,червената армия влиза и се насочва към турската ни граница не случайно,да не говорим за претенциите на Гърция и Югославия,които Чърчил е имал голямо желание да изпълни.Цяла запасна Украйна е от такива земи на страни загубили войната като Унгария и Румъния, благодарение на червената армия и нашето участие с нея до Берлин страната ни макар и загубила войната не губи земя.
  • 109 Коня

    4 16 Отговор
    Махнете тия грозни паметници на поробители.
  • 110 Това не е история бе, тавариш

    4 8 Отговор

    До коментар #105 от "нннн":

    Това е агитация и пропаганда. Една голяма лъжа.

    Коментиран от #118

  • 111 Българин

    5 15 Отговор

    До коментар #92 от "Ахмак":

    Те и ушанките ни бомбандират 1941-ва, но петолъчниците нищо не казвате по въпроса!
  • 112 Софиянци

    2 8 Отговор
    Искаме паметник на Томас Удроу Уилсън.

    Коментиран от #115

  • 113 Ахмак

    12 2 Отговор

    До коментар #96 от "Зомбайо":

    Ами това казвам...що не ревете за паметника на американските пилоти,а само за руските паметници?За мен трябва да си има и двата паметника,това са паметници в чест на войничета които са пратени да воюват от техните политици и имат право на паметник.Политиката тук е излишна.Всички паметници са част от историята ни и събарянето им е глупост.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 нннн

    10 1 Отговор

    До коментар #110 от "Това не е история бе, тавариш":

    И с пирамидите е така. Фараоните са агитирали и пропагандирали колко са велики и богоравни. Върви да срутваш пирамидите - жив ще те одерат!
  • 119 Госあ

    12 1 Отговор
    моеше един мол да има там, А ! Лично аз си спомням когато дойде демокрацията как превърнаха Националния Дворец на Културата в евтин битак. Никога няма да го забравя. Така тръгна прехода на плодзеленчукарите.
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Хохо Бохо

    5 5 Отговор

    До коментар #117 от "В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..":

    Прав си.
    "Паметникът е изкуство ..За поколенията."
    Трябва да го преместят в някой музей за да не му се случи нещо...
    Да го съхранят за поколенията

    Коментиран от #124

  • 122 Петров

    11 3 Отговор
    "историк" Вили Лилков......тоя помияр и грам от история си няма понятие.....историк ама в Карлуково....
  • 123 Ама че

    6 2 Отговор
    С.м.ръ.д.л.и.в. отчаяник.
    Да си затваря устата.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Чичак

    13 4 Отговор
    Без Русия тъпанари, България нямаше да я има

    Коментиран от #129, #142

  • 127 Историк

    5 3 Отговор

    До коментар #107 от "Кога":

    Ходил ли си пред НДК да видиш каква хубава градинка с какъв паметник се издига там на мястото на УРОДЛИВОТО соц нещо, което буташе една явна лъжа?
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Чичовото

    4 7 Отговор

    До коментар #126 от "Чичак":

    Объркал си се. Без България руските фашисти още щяха да общуват на тувински диалекти и да се кланят на Монголския хаганат.
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Ахмак

    7 2 Отговор
    Тъжно е да гледаш как българите са се фанатизирали .Русофобията и американо фобията,както и анти турските настроения са изключително вредни,та даже и безумни.България не трябва да има врагове,но за съжаление обичаме да си създаваме такива.
  • 132 Анева

    8 1 Отговор
    Това че е просто и изключително олигофренясало поколението в момента е неоспорим факт......безмерно самочувствие от завършени тотални олигофрени ....

    Коментиран от #133

  • 133 Солей

    2 4 Отговор

    До коментар #132 от "Анева":

    Странно, че те са БАЯ по-успешни в живота от т.нар. русофили.

    Коментиран от #138

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #134 от "Хахаха":

    "Оценките" на русофилите са им като всичко останало :)
  • 136 Хахаха, имайте милост бре

    10 3 Отговор
    Вили Лилков и Захари Карабашлиев ......двама доказано луди организирали дискусия......Абе вие чувате ли се ? Дискусия между маймуни ще е по смислена !!!!
  • 137 Кикот

    2 6 Отговор
    То отдавна вече няма такава армия, бе. Сесерето умре. Нема нужда от паметници...
  • 138 Хмммм

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "Солей":

    Пример?
  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Няма смисъл на тая сган да го обясняваш

    9 4 Отговор

    До коментар #126 от "Чичак":

    "Без Русия тъпанари, България нямаше да я има"
  • 143 Дааааааа

    5 3 Отговор
    Вили Лилков и Захари Карабашлиев трудно един мозък ще съберат с още двама като тях
  • 144 Ммммдаааа

    5 3 Отговор
    Русофоб май вече се асоциира с луд. Една детайлизирана статистика категорично ще го докаже....
  • 145 Мани-мани

    4 3 Отговор
    Пуснаха лудите от психо-диспансерите и ги кръстиха русофоби.....
  • 146 Инж

    4 6 Отговор
    София има нужда от въздух. Нека дървета и трева заменят никому ненужния МОЧА!!!
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Ей предател

    1 0 Отговор
    Май търсиш някой да ти обясни кой си ти всъщност и какво заслужаваш
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Гумичка

    3 5 Отговор
    Няма разделение по отношение на паметника.
    Има няколко души, които не го искат, но пък медийно представяни.
  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Роко

    5 1 Отговор

    До коментар #150 от "Сух":

    Приятелю факт е че преврата (всъщност това и преврат не може да се нарече по скоро цирк) на 9 септември е извършен когато червената армия е на няколко часа от София. Като са такива доблестни тези млади офицери защо не го извършиха примерно на 4 септември ами чакаха червената армия? Ще ти отговоря за да не се чудиш. Защото горичката страхливци и национални предатели са се подмокряли от страх и щеше да е достатъчно един жандарм да се появи и да разгони "смелчаците".

    Коментиран от #161, #169, #170, #175

  • 161 Роко

    4 2 Отговор

    До коментар #160 от "Роко":

    А да още нещо "преврата" е организиран от професионалния превратаджия Кимон Георгиев организирал всички преврати в България в междувоенния период включително и така наречения "фашистки" преврат от 1934 година. Този който ти е дрънкал за млади офицери жестоко те е излъгал. Всъщност в българската история има преврат организиран от родолюбиви офицери но той е станал на 9 юни не на 9 септември и 21 години по - рано. А да и твърдението че българите са русофили е силно преуяеличено.
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #162 от "Свършена ви е":

    И кво ще направиш ще напишеш няколко гневни поста? Приятелю ще ти открия една тайна в България фашистите заедно с теб ще са бранят този уродлив псевдо паметник. Защо? Защото са същите национални предатели и руски подлоги (все пак Путин е лидер на европейския Фашизъм а българските фашисти му се клеха във вярност още през 2015-та на първото неофашистко сборище във Виена)

    Коментиран от #168, #171

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Сух

    1 2 Отговор

    До коментар #160 от "Роко":

    Соросоидите, колкото и да се опитвате да извъртате историята, тя е написана черно на бяло. 450 души отиват и си вземат властта без никаква съпротива, НИКАКВА! Никой не им е казал гък, просто предават властта, даже министерството на войната се предава доброволно. Толкова са си харесвали новоизбраното правителство, че са се предали без бой бре мозък.. Къв жандарм ми говориш? 450 млади обучаващи се офицери и войници.. Вие соросоидите сте предатели на България и трябва да си понесете заслужилото. Не дай си боже пак наближи руска войска България, може да видите повторение на случката..

    Коментиран от #176

  • 171 Сух

    1 3 Отговор

    До коментар #166 от "Роко":

    Русия унищожава фашистите! Къв Путин кви 5лв. Половината войска на Украйна е статуи рани пречупени кръстове. За кви фашисти и нацисти руски говориш? Или имаш предвид, че украинците са си руснаци ли? Западните ценности породиха във ей такива като теб - антибългари, моралните ценности: не благодарност, лъжа и предателство! Чиба!

    Коментиран от #177

  • 172 Пич

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Долу лапите от паметника мерзавци":

    Спри се. Няма защо да намесваш селяните.
    Селянин- нормален човек, живеещ в малко населено място.
    Селяндур- тъп, нагъл, безроден отрепляк без значение къде се е пръкнал и къде пребивава.
    Та така...
  • 173 Бай ив

    0 1 Отговор
    ПАМЕТНИКА НА РАЗБОЙНИЧЕСКАТА СЪВЕТСКА АРМИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХНАТ ВЕДНАГА ,ЗА ДА НЕ НАПОМНЯ ЗА НАЙ ЧЕРНАТА ДАТА В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ 9.9 1944 ГОДИНА ,КОГАТО РАЗБОЙНИЦИТЕ УЖ КОМЕНИСТИ ИЗВЪРШВАТ ПРЕВРАТ И ЗАРОБВАТ ЗА 45 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ И УСТАНОВЯВАТ НАЙ АНТИЧОВЕЧНАТА И АНТИХУМАННА СИСТЕМА ""СОЦИАЛИЗЪМ КОМУНИЗЪМ""!!!! И ТОЗИ ПАМЕТНИК НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕМАХВАН САМО ,А ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЗРИВЕН И ОТЛОМКИТЕ ОТ НЕГО ДА БЪДАТ ПОСТАВЕНИ НА ВИДНО МЯСТО ,ЗА ДА ГО ГЛЕДАТ МЕРАКЛИИТЕ СЕГА ОТРЕПКИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ,КОИТО ГОРЕЩО ЖЕЛАЯТ ДА ВЪЗРОДЯТ ТОЗИ КРИМИНАЛЕН И АНТИЧОВЕЧЕН СТРОЙ ,И ВЕДНАГА ДА ИЗБИЯТ ВСИЧКИ НОРМАЛНИ И ЧЕСТНИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ,КАКТО СА ГО НАПРАВИЛИ ВЕДНАГА В ПЪРВИТЕ ДВА МЕСЕЦА СЛЕД 9.9.1944 ГОД!!!!
    ДАНО БЪДАТ ПРОКЛЕТИ ВО ВЕКИ ВЕКОВ!!!!
  • 174 Русофилчев

    1 1 Отговор
    Тооо паметник на руските окупатори не требе да е там!да се събори веднага!!!
  • 175 Карло Ангелов

    1 0 Отговор

    До коментар #160 от "Роко":

    “Защото горичката страхливци и национални предатели са се подмокряли от страх и щеше да е достатъчно един жандарм да се появи и да разгони "смелчаците".”

    Тези, „страхливците“ и „подмокрящите се от страх“ са обикаляли Балкана още от 1941. Заложили са си главите и губили са ги. Колко от нас днес биха сторили това, без значение по какъв повод? Твоя милост например, би ли си дигнал задника от дивана, би ли хванал гората?

    Що се отнася до квалификацията „национални предатели“, просто нямаш идея за какво говориш. България е изправенна на ръба на трета национална катастрофа. Потърси и прочети какви са били претенциите на Гърция и Югославия, предявени при изработването на Парижкия мирен договор.

    Тези, „страхливците“ и „подмокрящите се от страх“, заедно с падналите във войната против Германия след 9.9.44, са осигурили щото България да излезе от войната в границите си от 1941.

    Коментиран от #178, #179

  • 176 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #170 от "Сух":

    Приятелю кога става това? Няколко часа преди червената армия да влезе в София. Що не го направиха няколко дни по рано като са толкова смели и никой не обича правителството? Ми щото ги е било страх.
  • 177 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #171 от "Сух":

    Знаеш ли кой е Александър Мелников? Руски нацист фен на Хитлер той самия в интервюта заявява че не празнува 9 май и определя себе си като нацист. В момента е доброволец в рускофашистките войски. А да приятелю прослувутата снимка с татуирания "азовец" е направена през 2005 година в Беларус и снимания на нея е гражданин на Беларус.
  • 178 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #175 от "Карло Ангелов":

    Приятелю прав си днес не са много националните предатели които биха предали родината и биха избивали народа си в угода на чужди господари. Те и през 1941-ва не са били много. Според доклад на пленум на БКП от 50-те в така нареченото "антифашистко" движение (да припомня в България фашизъм не е имало) са участвали всичко ПЕТ ХИЛЯДИ ЧОВЕКА (това включва партизани, ятаци, ремсисти, емигранти в СССР, атентаторите от Св. Неделя и т.н.) за периода 1923-1944 години 90% от тях са си живи и здрави след 9 септември. Да видим какво са правели тези "герой" в балкана занимавали са се с бандитизъм грабежи а да имат и едно нападение над БОЛНИЦА при Жабокряк където двама ранени немци ги спират докато дойде полицията и ги разгони вместо да ги арестува и накаже както се полага на бандити. Въобще българската полиция се е отнасяла много снизходително към тези бандити само когато са прекалявали с безчинствата си са ги по сплашвали малко а и както и самите комунисти признават те са били пренебрежимо малко. И приятелю не те са осигурили България да не загуби територии а българската армия която воюва срещу Германия докато "героие" са убивали и грабели и убивали семействата им заедно с съветските окупатори. А да още нещо България е сред страните загубили тази война единствено по настояване на съветския представител въпреки хилядите жертви които дава българската армия за победата и въпреки това че България е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА ОТ ГЕРМАНСКАТА КОАЛИЦИЯ КОЯТО НЕ ВОЮВАЛА СРЕЩУ СССР (д

    Коментиран от #180

  • 179 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #175 от "Карло Ангелов":

    Колкото до това дали бих излязал в гората с оръжие в ръка да грабя и насилвам народа си в угода на чужда държава НЕ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯ.
  • 180 Карло Ангелов

    0 0 Отговор

    До коментар #178 от "Роко":

    Ще карам отзад напред.
    „че България е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА ОТ ГЕРМАНСКАТА КОАЛИЦИЯ КОЯТО НЕ ВОЮВАЛА СРЕЩУ СССР„

    Нима?
    Българската армия заменя германските дивизии, разгромили Гърция и Югославия и те от Източна Тракия и Македония отиват къде? На фронта срещу Червената армия.
    България предоставя територията си за логистични операции на вермахта.
    България доставя на немската армия вещево и хранително доволствие.
    България предоставя целия си търговски флот за нуждите на Германия.
    -=-=-=-=-=-=-=
    „Въобще българската полиция се е отнасяла много снизходително към тези бандити само когато са прекалявали с безчинствата си са ги по сплашвали малко“

    Поверително

    До господина министра на вътрешните работи и народното здраве, София
    Д О К Л А Д
    ………………………….
    ГОСПОДИН МИНИСТРЕ,
    в изпълнение на нареждането ви донасям:
    1/ Няма изричен текст по силата на който да се плащат по 50, 000 за всеки убит нелегален. Но по толкова се плащат не само за убит, а и за заловен такъв. Тази практика се възприе за пръв път от бившия министър на В.ътрешните Работи и Народното здраве г. Д. Христов. Смятам, че за това имаше съгласието и на господина министра председателя.
    …………………………..
    2/ По 50, 000 лева на глава - убит или заловен са давани на войската и жандармерията за разделяне на участвалите в акцията. На полицаите награди са давани по представление на Дирекцията на полицията за проявени храброст и себеотрицание, не на глави и размерите са били по малко.

    По пара

    Коментиран от #181

  • 181 Карло Ангелов

    0 0 Отговор

    До коментар #180 от "Карло Ангелов":

    По параграф 36 от бюджета на Министерството са дадени за награди:
    За 1943 г. - 1, 900, 000
    За 1944 г. - 26, 450, 000 лв.
    Всичко: 28, 350, 000 лв.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=

    Колко са били партизаните не зная. Ти също не знаеш, нищо, че се позоваваш на документи на БКП. Като „разтягаш“ броят им чак до 1925.
    Но
    За борба с партизаните се съзадават структури, несъществуващи до тогава - жандармерия и ловни роти. В преследване на „малцината“ партизани е включена и армията.

    Малкото на брой партизани са довели до едно обръщение на мандраджиите към правителството с призив да се вземат мерки срещу шумкарите, инак доставките за немската армия са под въпрос.

    -=-=-=-=-=-=-=-=-=
    Дали е имало фашизъм в България?
    Казваш – не е имало.
    Може от академична гледна точка да е така.
    Но думата „фашизъм“ е дамгосана в съзнанието на европейските народи с концлагерите, с избиването на евреите, с разрушването на държавите, с терора над населението.

    Ние се гордеем, че сме спасили нашите евреи. Но сме им прикачили на връхните дрехи по една жълта звезда, че да се отличават по-лесно. Българската дътржава, администрирайки териториите на Източна Тракия и Македония, депортира в немските концлагери 11200 евреи, нали.

    Как да наречеш власт съюзник на нацистка Германия по силата на подписан договор, която реже партизански глави, набива ги на колове и ги „демонстрира“ на населнието, която пали къщи на ятаци, която успява да се прояви убивайки деца?

    -=-=-=-=-
    „днес не

    Коментиран от #182

  • 182 Карло Ангелов

    0 0 Отговор

    До коментар #181 от "Карло Ангелов":

    „днес не са много националните предатели които биха предали родината и биха избивали народа си в угода на чужди господари“

    Как да наречеш инак управлявалите България след 1989, освен национални предатели.
    Които докараха населението от 9 млн. на 6 млн.
    Които сринаха индустрията и селското сопанство на страната.
    Които разбиха образованието и здравеопазването.
    Които доведоха нещата до там, че, по официални данни, 30 % от младото поколение е функционално неграмотно, а други 10% са абсолютно неграмотни.
    Които ликвидираха армията.
    Които доведоха американци да ни правят план за развитие – планът Ран-Ът, който план продължава да затрива България.
    Които доведоха Сорос в страната и придадоха на неговото ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО почти екстериториален статус.

    Недей си мисли, че съм кьорав и не съм виждал проблемите в страната преди 1989.
    Но напълно споделям твърдението, че България

    Коментиран от #183

  • 183 Карло Ангелов

    0 0 Отговор

    До коментар #182 от "Карло Ангелов":

    Недей си мисли, че съм кьорав и не съм виждал проблемите в страната преди 1989.
    Но напълно споделям твърдението, че България
    „ е страната, която деградирали червени социалистически велможи разфасовха за нуждите на покварените си до син антикомунизъм чеда“.

    Казал го е Жан Виденов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове