Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 16:52 1 604 57

ПП отговориха на ГЕРБ: По тяхно време над 2 млрд.лв. са възложени за незаконни строежи. Ще има ли санкции?

  • пп-
  • герб-
  • милиарди левове-
  • незаконни строежи-
  • санкции

„И ГЕРБ, и ДПС са специалисти в подправянето на невалидни бюлетини, и сега се опитват да накарат хората да се съмняват в нещо, което работи.”, казва Кирил Петков

ПП отговориха на ГЕРБ: По тяхно време над 2 млрд.лв. са възложени за незаконни строежи. Ще има ли санкции? - 1
Снимка: БГНЕС

Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната Борисовка – относно случващото се с решението за текущия ремонт и поддръжка на пътища. Знаете, че през 47-то НС бяха проверени 906 задания на стойност 3,4 млрд. лв. От тях се установи, че 2,4 млрд. от тези дейности всъщност не са текущ ремонт и поддръжка, а са основен ремонт – това са 15% вдигане на пенсиите за една година. Това заяви Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната” на брифинг пред медиите.

„Имаме потвърждение от министър Шишков, че твърденията в този междуведомствен доклад в по-голяма степен са потвърдени от ДНСК. Чакаме да получим този доклад, но през 47-то НС беше внесен от МРРБ и МФ, беше предоставен на всички народни представители. От пресконференцията на ГЕРБ разбирам, че те не са чели този доклад. Много от фирмите са правили повече от едно задание”, поясни той, цитиран от novini.bg.
Той заяви, че консорциумът, който е изнесъл в чували милиони левове от АМ „Хемус”, е трябвало да получи 500 млн. лв., които бяха спрени с решението на НС.

Андрей Цеков пък уточни, че по време на предходното правителство е бил съпредседател на комисията, изготвила междуведомствения доклад и заяви: „Към момента тези констатации са потвърдени от един независим служебен кабинет в лицето на министър Шишков. Показателно е, че над 2 млрд лв. по времето на ГЕРБ са възложени за незаконни строежи, които или следва сега да се премахнат, или да търсим креативно законодателно решение да ги обявим за търпими. Ключовият въпрос е дали ще бъде разплатено това строителство, ще има ли санкции. Вече втори месец колегите от ГЕРБ и ДПС не допускат изслушване на служебния министър точно по тези въпроси. Надявам се днес Шишков най-накрая да потвърди констатациите и от парламентарната трибуна.”
„Всеки ден се натъкваме на лъжи. Нека адресираме още една лъжа от вчерашния ден, поредната Борисовка”, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков и обяви: „Решението за емисията за дълг в ББР е взето на 21 октомври 2021 г., или второто служебно правителство на Радев, когато ПП няма никакво участие. Отказът за тази емисия е взет на 10 ноември 2022 г . – сегашното служебно правителство, пак без участие на ПП.”

Той продължи: „Но защо ГЕРБ са толкова агресивни към плащането на ББР към т.нар. консултанти? Защото се оказва, че част от консултантите са одитори, и то международни. Ако си спомняте, 8 човека бяха взели 1 млрд. лв. От държавните средства през ББР. Два от заемите, които бяха белязани, че са част от схемата на ГЕРБ, вече не се обслужват, за обща сума от 228 млн. лв. Борисов познава ли Вълка, познава ли неговият юрист? Той самият е взел 150 млн. лв, които са необслужваеми. Истинският въпрос е къде са тези 228 млн. лв, и ГЕРБ, когато са давали тези заеми, знаели ли са, че тези пари никога няма да се върнат в държавата?”
Даниел Лорер заяви: „Буди недоумение защо ГЕРБ подеха темата ББР, защото това е възможност още веднъж да повторим какво се е случвало с тази банка през тези години. Ръководството на банката е в правото си да търси външен капитал – тя трябва да търси допълнителни източници на финансиране освен държавата, както го е правила и в миналото.”

„Когато въпросната емисия е била обсъждана миналата година, пазарите за били изключително благоприятни, очаквало се е накрая лихвата да е под 1%. Настъпва войната в Украйна, финансовите пазари се затварят, а като се отварят – лихвите не са това, което са били, и банката вижда, че такава емисия трябва да се финансира с над 6% дълг. Вие бихте ли взели такъв товар за държавата? Тяхното решение да не го правят е правилно. Когато ПП дойде на власт миналата година, банката беше със 70 млн. лв. загуба, септември тази година е с 30 млн. лв. печалба.”

Той припомни и друг случай: „Нека спомена най-публичната, най-голяма пробойна в ББР – купуването на акции на Първа инвестиционна банка, с обществени пари пред цялото общество, на цена 5 лв. на акция, при положение, че на борсата тези акции струваха 2 лв. И до момента банката е провизирала 80 млн. лв. загуба по въпросната сделка с ПИК. Не разбирам защо ГЕРБ си причиниха тази болезнена памет отново.”

На въпрос от медии по повод самосезирането на прокуратурата по казуса с кодовете, Петков заяви: „Приветстваме самосезирането. Министър-председателят Донев току-що каза, че няма как човек от политическа партия да държи какъвто и да е код. ЦИК даде възможност на всяка партия за достъп на този код. Искаме пълен одит, за да се даде сигурност на машините. Ако всеки ден се дава по една Борисовка, по една лъжа от ГЕРБ, целта е да се отвлекат данъците на хората, честният им вот.”

Той смята, че БСП влезе в хартиената коалиция и заедно с ГЕРБ и ДПС накърняват доверието на гражданите в машините: „И ГЕРБ, и ДПС са специалисти в подправянето на невалидни бюлетини, и сега се опитват да накарат хората да се съмняват в нещо, което работи.”

Петков също така информира, че предявява иск срещу Свиленски за лъжа и заяви, че ще продължи темата в българския съд.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    36 27 Отговор
    ГЕРБ са шайка престъпници

    Коментиран от #3, #13, #20, #33, #35, #42, #45, #46

  • 2 Пак щуротии.

    14 12 Отговор
    Сядайте на масата. И това за нас! Това за вас!Супата за суверена..Само да има здрави бели дробове да дуфа.
  • 3 ИСТИНАТА

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПРЕМЪЛЧАВАНИТЕ ИСТИНИ

    В демократичният свят наистина навсякъде се гласува И с хартиена бюлетина!
    Защото може и да няма интернет, но навсякъде по света има пощи!

    По пощата се гласува в голям плик с адреса на избирателната секция.
    В големия плик е поставен малък плик.
    Бюлетината от малкия плик се поставя от комисията в урната в СИК при останалите.
    Така е гарантирана анонимността.

    Защо се гласува по пощата:
    1.Най-трудно се фалшифицира и най лесно се доказва евентуалната фалшификация.
    2.Гласуването по пощата винаги се предшества от активна регистрация! Поради което няма нито една "мъртва душа" в избирателните списъци.
    3.Гласуването по пощата винаги е разрешено много преди денят на изборите.Така се гарантира,
    че независимо къде и при какви обстоятелства се намира гласоподавателят, той може да упражни гарантираното му не само на книга
    конституцинно право на избор.

    Премълчавана истина е, че поради противоконституционното привилегироване на водачите на листи с гласовете на неотбелязалите преференции и на "избираемите места"
    изборът на депутатите изобщо не зависи от преференциите на симпатизантите на партии!Примери бол! Справка ЦИК.

    Премълчавана истина е, че изборите в РБ са противоконституционни, ерго незаконни! Следователно управляващите, които и да са те, са узурпирали народния суверенитет!

    Защо ни баламосват, с едва ли не "Хамлетовски въпрос"-Да бъда, или да не бъда с хартиена бюлетина?
    Премълчавана истина е, че с фокуса за спо
  • 4 ГОРСКИ

    20 10 Отговор
    Няма политическа партия във Българя на която да вярваш!!!!!
  • 5 пашата

    19 17 Отговор
    Нунев Даковци и Наковци са герберска крадлива шайка копувачи на ромски гласове
  • 6 Каквото

    20 3 Отговор
    и да им говорят , обосновано , с факти и доказателства , ония се правят на слепи и глухи и си бълва лъжите с чували ! Заразмазнаха се на служебното правителство , че се разтече чак , а на края на заседанието Ботокса се завлече при министъра на финансите и що не ѝ седна в скута ! Пълен резил !
  • 7 SDEЧЕВ

    23 11 Отговор
    МЕЖДУ СТРОЕЖ И ЕДНА МИЛКА ИН ДЪ ДЖОБ РАЗЛИКАТА Е ОТ НЕБЕТО И ЗЕМЯТА - СТРОЕЖА ОСТАВА ,А МЛАДАТА ФЛЬОРЦА ЛЕНА С ПЪЛЕН ДЖОБ ЗАМИНАВА

    Коментиран от #10

  • 8 Разкарайте се слуги на мафията

    23 12 Отговор
    Долни подли лъжци, без грам чест, без грам достойнство! Пълен отпадък!
  • 9 Сатана Z

    19 11 Отговор
    Тия от ДБ —Дебилна България ли са или от ПП —Пераската партия?Все тая!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сомалийския пират

    21 5 Отговор
    Е сега милиардите пак ги няма,АМА няма нито нови магистрали, тунели и прочие строежи,аре у лево измамници.
  • 12 ГЕРБ

    16 4 Отговор
    Гнусни измамници всички сте за затвора .Гадове мръсни
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 буцан

    10 15 Отговор
    гроб умре. буци тиквата в пандиза .
  • 15 Весела

    16 8 Отговор
    A вие Що биете негрите?
    Е това е,най-добрата защита е нападението според най-почтенните и чистите!
    Вие като най-почтенните първи трябва да премахнете боклука от редиците си,ВА то какво ли ще остане тогава?!
    Няма как да коландрисваш Лена когато си семеен и да си почтен-оксиморон!
  • 16 1111

    4 8 Отговор
    Допада ми Канадката на Кирчо и до там. Без бате Бойко и Доган забравете, мили млади хора от ПП. Западните хора са хора, а не балкански държави. Кирчо, извадил късмет с жена си от Канада.

    Коментиран от #18

  • 17 БЪЛГАРИН

    12 4 Отговор
    Ей възпълничкия , това доказано ли е пред съд ? Защо другаря тарашков сините очи бяга от прокуратурата. Нима не знае , че прикриването на данни за престъпление е наказуемо , както е наказуемо и разпространението на лъжлива информация . В единият случай си част от ОПГ бидейки министър на вътрешните работи , а това във втория случай говори за злоупотреба с власт! И в двата случая ще бъдеш осъден и вкаран при бай Ставри !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 гроб = дпс

    6 11 Отговор
    От крадците и лъжците гроб/дпс начело с неграмотната тиква какво може да се очаква . Окрадоха и разрушиха всичко и изгониха хората от държавата . Заради една слуга турската тиква .
  • 20 БЪЛГАРИН

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    ПП са другарите на Робин Худ ! Голем смех!
  • 21 Анонимен

    4 5 Отговор
    Кирчо си има жена пчеличка работлива, родила му 3 дечица. Да му мисли Лена и другите Овъртащи се покрай него. Трябва да си луд да оставиш канадката и да се обвърже с някоя друга..

    Коментиран от #32, #36

  • 22 Хан Ауспух

    15 6 Отговор
    Само завършен идioт би гласувал за ПП
  • 23 Анонимен

    1 5 Отговор
    Рашков, и той за кога се гласи. Не сте прави ПП, мразят ви вероятно младите ченгета. До вчера заплашваха ги, но днес са свободни. Ще останат без работа, а навън не е за предпочитане в частният сектор. Работиш по 10 часа и накрая ви даде 500 лева по ведомост и 200 лева на ръка и днес в гаражите по на 40 г изглеждат на 60 в лицата. Бб даде задан на цвк, дайте и вие
  • 24 Реалист 6548

    8 5 Отговор
    А бе Хомосексуалти вие нас за балъци ни ли взимате ще ви разплачем верицата фалшива и лъжите до една ще ви изкараме на яве
  • 25 КИРЛЬОООО , КОЕ РАБОТИ ПРИ ВАС ОСВЕН

    10 7 Отговор
    КРАЖБИТЕ И ЛЪЖИТЕ БЕ МОШКОООО ? У СЕ ВКЛЮЧВАЙТЕ В ГЕРБ ПРИ УЧИТЕЛЯ СИ ЧЕ ДА НЕ ИЗПУСНЕТЕ ВЛАКА !
  • 26 хххх

    2 3 Отговор
    По долу да ви попитам, негласуващите към коя група ги пречислявате, че съм в двменция и не мога да схвана
  • 27 111

    3 5 Отговор
    Кире, хващай се на хорото при Борисов, че в лошо състояние е народа. Стои на студено. И от зор отваря прозорците...
  • 28 ХА ХА ХА

    8 4 Отговор
    АБЕ ТИЯ НЕ СЕ ЛИ НАУЧИХА , КОГАТО ХВЪРЛЯШ ОБВИНЕНИЯ ДА ПОКАЗВАШ ДОКАЗАТЕЛСТВА ? КИРО - ПРОСТОТО ЧУЛ ОТ НЕТА И БОШКОВ МУ КАЗАЛ , ДА АРЕСТУВА БОЙКО ????? РОШКОВ МУ НАШЕПВАЛА ДАМАДЖАНАТА ЧЕ ИМА НЕРЕДНОСТИ И КРАЖБИ ОТ КАКВО ЛИ НЕ ........АМА ДОКУМЕНТИ НЯМА ? НЕ СЪМ ЗАЩИТНИК НА БОЙКО ...НО САМО ДА СЕ ПЛЮЕ НЕ Е РЕДНО !
  • 29 Чудя се

    8 4 Отговор
    Чудя се на очите си ли да вярвам,като виждах как се строи,и после ,като дойдохте на власт всичко замря.Сега брифинг след брифинг давате да ни уговаряте,че сте много почтени,а другите са маскари.Да де,ама тези документи,които пък ГЕРБ вадят за вашите далавери,какво трябва да ни говорят.Почти сте били дали енергетиката на България, която е от стратегическо значение,на частна фирма,без да я проучите даже,оставете,че сте нямали право.
  • 30 Продължаваме Порнографията

    5 5 Отговор
    Пореден рунд в мача мафиоти срещу соросоиди. Който и да спечели публиката ще плаче. Даже соросоидите правят мафиотите една идея по-приемливи - там поне е ясно кой и защо краде...
  • 31 Промяна

    7 3 Отговор
    СБИРОТАЦИ ЗАЩО САБОТИРАХТЕ ХЕМУС КЪДЕ СА ОСТАВЕНИТЕ МИЛИОНИ ОТ БОРИСОВ ЗА ХЕМУС ЗАЩО САБОТИРАХТЕ ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ДЪРЖАВАТА ТОВА НЕ Е ЛИ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ А ТОВА С КОМИСИОНЕРИТЕ ЗА ГАЗ И ОЩЕ И ОЩЕ ФАЛИРАХТЕ ДЪРЖАВАТА
  • 32 любопитен

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Ама още ли се щипят ?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Кака Мара

    4 4 Отговор
    Кирчо, това да не ти е Ленчето та да ни говориш врели-некипели. Вече всички те познаваме и знаем, че на теб не може да се вярва. Всяка твоя дума е плоска лъжа. Копейкин да идва на власт та да те прати при Бай Ставри, където ти е мястото.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Все ми се струва

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Анонимен":

    Мисля си,че Лена е била "инсталирана" да пази почтения Кирил Петков от самия него,от неразумни постъпки.Това,че й бърка под полата ,на клипа,е една типично неразумна постъпка.Откакто Лена не до Кирил Петков, той говори и върши глупост след глупост.

    Коментиран от #48

  • 37 от перник

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бат Жоро":

    Не може, оти го е ударила радиацията !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    5 3 Отговор
    "БСП влезе в хартиената коалиция и заедно с ГЕРБ и ДПС "

    По-точно БСП се върна в коалицита на ДПС, от където беше излязла за кратко.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 избирател

    3 2 Отговор
    Не виждам документи. Не се хващам на гола кука.
  • 48 възможно е

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Все ми се струва":

    Както Деси изпълнява ролята на водещ офицер в тандема Радев. Така е по-удобно. Те действат в сянка и за незапознатите изглежда че това са техни решения. Другото е екстра. За отклонение на вниманието. В явочната квартира може да ги чака резидента за инструктаж. Спомняме си как Иво зададе въпрос за един апартамент на Първанов и мълниеносно бе освободен от длъжност.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Токин

    1 0 Отговор
    ПП са новите ГЕРБ! И двете партии са мошеници, като едните слугуваха на Делян Пеевски, а ПП слугуват на олигарха Иво Прокопиев!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол