Last news in Fakti

3 Декември, 2022 06:43 2 319 5

Проф. Любомир Халачев: Не са прави колегите, които се опитват да разгарят конфликта в Народния театър

  • професор любомир халачев-
  • народен театър

Там има непремерено административно напрежение, заяви режисьорът

Проф. Любомир Халачев: Не са прави колегите, които се опитват да разгарят конфликта в Народния театър - 1
Снимка: БГНЕС

"Има непремерено административно напрежение в Народния театър. Става дума за непремерени административни действия и изказвания, които за съжаление попадат в среда, която е много емоционално обвързана със своя живот, каквито са артистите. Те реагират на всякакво посегателство върху техния дух, свобода и творчество", каза в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" проф. Любомир Халачев, писател и режисьор, бивш ректор на НАТФИЗ по темата за истериите в държавата и защо те избиха в Народния театър.

"В този скандал най-много съжалявам, че артистите са разединени, защото на тях им предстои да живеят дълго и да работят заедно и е лошо да се карат по някакъв повод, който няма нищо общо с изкуството", допълни той.

Претенцията е към директора, но когато се управлява един процес, редът трябва да се спазва много сериозно. След като директорът е минал конкурс и е бил избран, на него трябва да му се гласува доверие да работи с този театър, а той да назначава хора, които реши. Ако някъде има нарушение на законите, тогава вече могат да се търсят някакви отговорности от този директор, става ясно от думите на Халачев.

"Директорът носи отговорност за театъра - както за художествената част на тази институция, така и за имотите и т.н. Не разбирам защо се вдига шум срещу един директор, който се опитва да направи нещо, без значение на какво е той директор", каза още режисьорът.

"Трябва да се научим да живеем със законите, които имаме. Ако в условието за назначаване на този ПР е определено, че той няма право по никакъв начин да афишира своите политически пристрастия, това е нарушение на трудовия договор и ние го освобождаваме. Ако такива изисквания няма, тогава ние нямаме право да имаме към него претенция", коментира Халачев случая с демонстрираните по време на последните избори политически пристрастия от страна на ПР специалиста от НТ "Иван Вазов" Велислава Кръстева.

"Мисля че не трябва да се фокусираме върху това какво е направила тази дама, с кого се е срещнала, ако тя не пречи на театъра и не нарушава неговите функции", каза още проф. Халачев и допълни: "Те могат да не я харесват, те могат да не харесват нейната работа, има начин да се оспорва нейната компетенция, нейната дейност и могат да направят разговор с директора, не и да се търси под вола теле".

"Не са прави колегите, които се опитват да разгарят този конфликт.

Разделението, противопоставянето никога не може да бъде полезно. То не е полезно и за самото изкуство. То не черпи сили от сложната обстановка, в която се намира държавата. Единственото, което се получава, е агресия, насилие във всякакъв вид и хаос в държавното управление", каза още проф Халачев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баа

    3 2 Отговор
    Много ми миришат краката и няма оправия....
  • 2 РЕАЛИСТ

    7 12 Отговор
    Хайде и тоя на амбразурата. Ако в 10 часа вечерта отида на пияна глава до работата и надраскам на някой вратата, на другия ден ще ме изгонят, като проверят камерите, както е станало. Сетил се Морфов след няколко дена, че това е форма на протест.
  • 3 Прави криви

    7 3 Отговор
    От пияни боклуции, толкова.
  • 4 Иван Радоевв

    5 2 Отговор
    Това не е дама а турско мекере
  • 5 Василева

    6 3 Отговор
    Оценката ми не е добра. Грешно натиснах звездичката. Този височайш професор зове отново да замажем проблема, да се направим, че не ни засяга, че там някъде вътре в недосегаемия за простосмъртните Народен театър "Иван Вазов" проблемите са вътрешни. Сериозно ли, Господин професор? За каква правова държава пледирате, за законност и не знам какви още химери? От Марс ли падате? Или не Ви е ясно до къде е стигнала наглостта и дългата ръка на създадената от Държавна сигурност ДПС? НЕ НИ ПРАВЕТЕ НА НАИВНИЦИ, НА ИДИОТИ И МАЛОУМНИЦИ, ЗОВЕЙКИ ЗА НЯКАКВИ ЦЕННОСТИ И ЗАКОНИ, КАТО ЧЕ ЛИ СТЕ ПАДНАЛИ ОТ ДРУГА ПЛАНЕТА, А НЕ ЖИВЕЕТЕ В БЪЛГАРИЯ! Претенциозната българска интелигенция, "безценните талантливи актьори", високо морални били и чувствителни, не се интересували от политика...! Наистина ли си вярват тези пъзльовци и кариеристи, които се снишиха и никакви ги нямаше на протестите през 2020 година. Няма чисто изкуство, което да си го гледат сами тези уж аполитични актьори. Изкуството е част от времето. Не ни хвърляйте прах в очите, защото ако се мислите за извисена каста, силно чувствителна и правеща изкуство, сериозно сте се заблудили. Подлостта вирее там, където й позволим, мишкуването и угодничеството - също.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове