Last news in Fakti

10 Декември, 2022 06:26 5 488 14

Калфин: Това, което правят Австрия и Нидерландия, много напомня на Унгария

  • ивайло калфин-
  • шенген-
  • нидерландия-
  • австрия

Ако имаше значителни проблеми в България и Румъния, ЕК и ЕП щяха да ги видят, заяви бившият външен министър

Калфин: Това, което правят Австрия и Нидерландия, много напомня на Унгария - 1
Снимка: БГНЕС

Австрия и Нидерландия използват един инструмент, който е много силен – правото на вето в ЕС. С този инструмент трябва да се борави много внимателно. Ако всеки започне да го използва с вътрешнополитически причини, Европейският съюз ще спре да съществува на практика. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria бившият външен министър Ивайло Калфин по повод неприемането на България в Шенген.

„И това, което те правят, много напомня на Унгария, което виждаме в момента да прави – под заплахата да ѝ замразят средства заради липсата на правосъдна система, която да е съответстваща на европейските норми, Унгария започна да налага вето на всяко едно решение, включително помощта за Украйна и минималните данъци върху печалбата. С което принуждават другите да обърнат внимание на нейните вътрешни проблеми“, допълни той.

Това е лош пример. И всъщност, това, което казват Австрия и Нидерландия е, че те поощряват подобно използване на правото на вето. Ето това според мен би трябвало да е основния аргумент на България – ако всеки започне да го използва, включително и ние, защото и ние го държим в ръцете си, за да постигне някакви вътрешнополитически цели, то това ще бъде във вреда на целия Европейски съюз.

„Ако имаше значителни проблеми в България и Румъния, които да не ни позволяват да влезем в Шенген, тогава щяха да го видят и Европейската комисия, и Европейския парламент, и всички останали 25 държави, с изключение на тези две, които ни спряха“, убеден е Калфин.

„Очевидно е, че специално по отношение на подготовката ни за Шенген, въпросите са изчистени. Това не означава ние да кажем, че всичко в България е прекрасно, ние си имаме много неща, които трябва да вършим, включително и в темата „Правосъдие“. Но това не трябва да се свързва с членството в Шенген“,смята бившият външен министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    ИЗВИВАНЕ на РЪЦЕТЕ
  • 2 Маринов

    26 14 Отговор
    Дай БОЖЕ
    по Скоро
    всички да се ОМЕТЕТЕ
    на БУНИЩЕТО на ИСТОРИЯТА
    и България
    най- после ДА се ОСВОБОДИ
    от ВАС и СИЕ,
    от Чуждопоклоните наши МАРИОНЕТКИ
    и НАЛОЖЕНИЯ и Европеиския НЕОКОЛОНИАЛИЗАМ!!
  • 3 А ти ,

    26 11 Отговор
    червен до костите хрантутник , внук на шумкар и виновник за не малко човешки животи в лагерите на смъртта , с привилегии от соца като "дете на активни борци против капитализма"(сега охолно живееш при тях и на тяхна сметка) , влязло и като такова във Френската гимназия , напомняш за безгранична наглост и лицемерие !

    Коментиран от #8

  • 4 007

    30 8 Отговор
    Това е единствен анализ до сега, който има смисъл и е готов за документ на службите ни към Австрия и Нидерландия. Жалко за всички други политици, държавници, хавардци и президент с голямата му тумба от съветници, жалко.
  • 5 СЗО

    16 7 Отговор
    Австрия и Нидерландия могат да правят каквото си искат- правилно или неправилно. Те са в шенген. Въпроса е защо го правят на България а не на Хърватия? Значи все пак ние сме им дали повод за това.

    Коментиран от #10, #12

  • 6 ХАРОН

    22 1 Отговор
    Поредните констатации. Аз се питам защо Хърватия ни прескочи трупешката в последните 10 години и вече тича 10 пред нас!? Кой докара нацията последна във всички икономически и политически аспекти в ЕС? Кой е виновника всички политически субекти в държавата да не могат да се гледат и да загърбят основното правило за съединението, силата на нацията, общите цели и просперитет!? Дете се възпитава първите десет, ние загубихме последните десет!
  • 7 Иво

    13 4 Отговор
    Калфин ти си зло за България. Ти си Един от хората си на Шорош в България.
  • 8 А пък аз

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "А ти ,":

    намирам Калфин за най умерения политик, в Бг, който знае и може да бъде най добрия Президент. Пак бих гласувал за него ако се кандидатира.
  • 9 Бе ти го не пускаш

    8 2 Отговор
    в селото, то за щерката на попа пита.
  • 10 Хърватите са

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "СЗО":

    католици повечето, затова. Отделно са били и в състава на Австроунгарската империя. Австрийското влияние и до сега там е много силно и се забелязва от пръв поглед.
  • 11 Реалистът

    15 4 Отговор
    Нямаме работа нито в Шенген нито в ЕС нито в нато
  • 12 Явно

    16 0 Отговор

    До коментар #5 от "СЗО":

    има защо.Не съм виждал в Австрия хърватски проститутки,просяци,крадци и живеещи на социални помощи,но българи и румънци са в челото на класацията.Нищо че тези нашенци и румънци са цигани те са граждани на тези страни

    Коментиран от #14

  • 13 Мощно

    3 0 Отговор
    Серес мощно на ЕС
  • 14 Ася

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Явно":

    Западът възстанови еврейската популация в Германия, Австрия и други страни с внос на евреи от СССР и Източна Европа, но се ослуша за циганите, макар геноцида да се отнася за евреи и цигани по документите от Нюмберг. Днес Западът е длъжен да приеме цигани за да възстанови популацията им, защото са ги изтребили поголовно през последните 3 века.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове