Last news in Fakti

11 Декември, 2022 08:56 3 253 19

Колапс: Брацигово, Пещера и Карлово са в транспортна криза

  • транспорт-
  • брацигово-
  • пещера-
  • карлово-
  • автобуси-
  • криза-
  • училище

Хиляди хора ще останат без транспорт до работните си места и училищата

Колапс: Брацигово, Пещера и Карлово са в транспортна криза - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки общини у нас са изправени пред транспортен колапс. Само след броени дни на много места превозвачите, които обслужват междуградските и междуселските линии, планират да преустановят обслужването им. Така хиляди хора ще останат без транспорт до работните си места и училищата, предаде NOVA.

„Това е пълен абсурд! Да няма с какво да стигнем до областния град. Учениците да няма с какво да стигнат до училище”, коментира Десислава Манчева. Тя е майка на ученичка в 12 клас. Дъщеря ѝ всяка сутрин пътува с обществения автобус от Брацигово до Пазарджик, където учи. От Нова година обаче превозвачът преустановява транспорта по линията и градът напълно остава без автобуси. Родителите са принудени да търсят варианти.

„Начинът е родителите да се комбинираме с коли. Да отсъстваме от работа, да си взимаме отпуски, сложно… Цялата обстановка става сложна за нас, защото детето не може да спре да учи, а ние не може да спрем да работим, защото трябва да се храним”, каза още Манчева. Задаващата се транспортна криза в Брацигово ще засегне 3 000 души. Най-потърпевши ще са работещите в областния град. По-възрастните пък няма да могат да стигнат до болницата.

Фирмата, която извършва обществения превоз на пътници от Брацигово към Пазарджик и обратно, преди дни е изпратила писмо до общината, че от 1 януари догодина прекратява дейността си заради финансови затруднения. Кметът е обявил обществена поръчка, но досега не се явил нито един желаещ. „Това ще бъде пагубно за всички нас. Необходими са законодателни промени, за да имат право общините да субсидират по някакъв начин транспортните фирми. Да намерим решение, така че да бъдат удовлетворени и двете страни и най-вече да запазим обществения интерес”, коментира кметът на Община Брацигово Надежда Казакова.

Единственият превозвач в Пещера спира всички автобуси до Брацигово, Пазарджик и Пловдив. Без да получава достатъчно субсидии от общините, твърди, че е нерентабилно да продължава да вози пътници. „Цените на горивата скочиха три пъти, което е много висок ръст за нас. Не може да увеличим толкова много билетите, спрямо пътуващите. Имаме включени и тол такси. 70% от пътуващите просто липсват, нямаме достатъчно пътници”, каза началникът на автогарата в Пещера Николинка Василева.

Карлово - градът на Левски, също изпадна в транспортна криза, след като единственият превозвач, изпълняващ шестте междуселищни линии, обяви, че спира по финансови причини. Така общината спешно трябваше да намери нов превозвач. От Националното сдружение на автобусните превозвачи твърдят, че близо 70% от фирмите в сектора са в тих фалит. От бранша настояват за 40% увеличение на субсидиите от догодина, а сега на ход е държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потребител

    38 1 Отговор
    Скоро ще се върнем на магарета и коне и всичко ще е ток и жица.
  • 2 ТаУмВзе

    41 3 Отговор
    Важното е, че окраинчето е на Хотел.
  • 3 Е сега, каприззи!

    35 2 Отговор
    Дайте по една заплата за украински оръжие и мир да е! Така елита решава проблемите на българите!
  • 4 Симо

    31 1 Отговор
    Вместо да дават субсидии на частни превозвачи, да покриват загубите им и те все да са недоволни, по добре държавата да организира транспорта. Загубите пак остават за бюджета.

    Коментиран от #6

  • 5 Исторически парк

    6 1 Отговор
    Ми да си утроят цените.. щат не щат ще плащат
  • 6 Българин

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "Симо":

    Държавата е крадла и е с отрицателно айкю тя не може един ремонт да организира камо ли цял транспорт.. всички държавни шифьори ще източват всеки ден горивото и пак няма да има транспорт
  • 7 Бойко Българоубиец

    23 2 Отговор
    Важното е чекмеджака да е пълен и кметовете ви да са гербави! ГЕРБ ПОБЕЖДАВА!
  • 8 Зевзека

    10 4 Отговор
    Гледайте сега на Путин колко му е зле заради тях. Направо сън не го лови! Така си е. Браво на тия български герои, само така. Слава Украине!
  • 9 поп Богомил

    12 2 Отговор
    На още много места е спрян между селищния транспорт, частника и с това се изложи и тая услуга не може да върши! Държавата да си връща държавните АВТОТРАНСПОРТ с ДАП - овете във всяко населено място.
  • 10 Сивата котка

    1 0 Отговор
    Важното, че тока дойде в Украйна. Бойко правеше една магисрала от Белград до Черноморието и както рече през техния министър, г-жа, като и бе името:" Ще ходят да ... къркат".
  • 11 Не може в София

    20 2 Отговор
    градския транспорт да е на сто процента субсидиран от държавата,а останалите градове да се оправят както могат!Това е умишлено унищожаване на градския транспорт в провинцията! Ще каже някой-няма пари!Да,за транспорта на хората няма,но има за самолети на хартия,има за изпращане на оръжие и пари в Украйна,за издръжка на украинците в България!Само за българите няма!Няма за пенсии,няма за заплати,няма за транспорт,за нищо няма!Докога ли ще ви търпим,изедници чуждопоклонници!!! Няма да е още дълго време!
  • 12 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    3 0 Отговор
    Да не се дават субсидии на превозвачите а да не ги облагат с данъци,такси, тол и т.н.Фирмите едва преживяват.😨Само да ги задължат да закупят нови или до 5 годишни автобуси .Иначе селата и малките населени места ще се обезлюдяват. Ако това не е политика на държавата. 😨
  • 13 ОСМАНАГИЧ⭐🌙

    1 0 Отговор
    Да не се дават субсидии на превозвачите а да не ги облагат с данъци,такси, тол и т.н.Фирмите едва преживяват.😨Само да ги задължат да закупят нови или до 5 годишни автобуси .Иначе селата и малките населени места ще се обезлюдяват. Ако това не е политика на държавата. 😨
  • 14 МИРО

    6 3 Отговор
    РАДЕВ НИЩО НЕ НАПРАВИ!!!
    ТОЙ ДЪРЖАВАТА ОГРАБИ!!!
    И ИЗЛЪГА ВСИЧКИ НАС!!
    В ТОЗИ ТРУДЕН ЗЕМЕН ЧАС!!!
  • 15 Гоуст

    7 0 Отговор
    Най-лесно е превозвачите да се освободят от "неизбежните" разходи, които трудно се фалшифицират. Например ТОЛ такса, отстъпка за ОПРЕДЕЛЕНО количество гориво и др.
  • 16 конско магаре

    5 0 Отговор
    да минават на катъри . по-еко е.
  • 17 ДЕДО

    6 1 Отговор
    Нали искате Евр.Съюз?...сега не приемаме уплаквания от Фалити.....!!!!!
  • 18 Емил Тодоров

    0 2 Отговор
    След като държавата и по точно Държавна автомобилна инспекция не може да се справи с сивият сектор и нелегалните превозвачи които се крият зад споделено пътуване сега да подпомага превозвачи те и да им дигне субсидията
  • 19 бл.134 в Zап. парк

    2 1 Отговор
    Субсидии,компенсации, ч дпомагене , фиатни пари ,пробита граница ,3000 евро квадрата в София - кенеффф
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове