17 Декември, 2022 16:28 1 164 12

Проф. Ангел Димитров: В РСМ не виждам политически сигнали за промяна в поведението и в общуването с България

  • ангел димитров-
  • северна македония-
  • политически сигнали-
  • промяна-
  • общуване-
  • българия

"При победа на агресора възможността за световен катаклизъм става по-реална", коментира историкът и дипломат войната в Украйна

Проф. Ангел Димитров: В РСМ не виждам политически сигнали за промяна в поведението и в общуването с България - 1
Снимка: БГНЕС

"Не мисля, че има геополитическа криза, защото всичко, което се случва, е предизвестено. Това, което се случва в Украйна, има дълбоки исторически корени... Крайният резултат от военния сблъсък може да доведе до сериозни политически промени и на политическата карта, и в цялостния световен ред".

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, историк и дипломат. И припомни, че историята не се повтаря, но уроците - че забравяме какво се е случило, ни карат да сме лекомислени по отношение на бъдещето.
"Демократичният свят не трябва да допусне победа на агресора - на Руската федерация, на Владимир Путин и на неговата политика. Това не бива да бъде допускано, защото тогава възможността за достигане до световен катаклизъм става по-реална, отколкото в момента".

В предаването "Събота 150" историкът подчерта, че периодът след края на Студената война до днес може да се определи като интерлюдия:

"Този термин има две значения - да бъде кратка музикална пиеса между две големи части или кратка пиеса с фарсов характер. Зависи как ще погледнем на този период. Зависи от настоящето, но ако не се вземат поуки от "изгубеното време" и се допусне победа на агресията, тогава можем да погледнем към този период като политически с фарсов оттенък - фетишизиране на мира и на икономиката, която премахва всякакви бариери. Ако нещата тръгнат в подходящата и необходима посока на единство, последователност на действията в демократичния свят, преодоляване на заплахата за в бъдеще, тогава ще можем да кажем, че това е била една малка връзка между два различни периода. Вярвам, че това ще бъде така и ще се вземат този тип решения".

По думите му Русия продължава да се възползва от позицията си на постоянен член на Съвета за сигурност и да влияе върху по-малки държави в Латинска Америка и в Африка, като създава обстановка, която пречи на вземането на категорични решения.

"С историята се злоупотребява, особено политици с авторитарни наклонности търсят аргументи в историята, за да защитят позициите си".

Във връзка с нашия регион проф. Димитров очерта Западните Балкани политически са най-земетръсната част в Европа.

"Проблемите в Западните Балкани остават. Ревизионизмът не си е отишъл, виждаме го в поведението на Белград. Пукнатините са сериозни от Сърбия към Босна и Херцеговина, към Черна Гора, към Косово. Притеснява ме, че в РСМ не виждам политически сигнали за промяна в поведението и в общуването с България".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поредната щатска подлога

    13 4 Отговор
    на хранилка без никакви умения за правене на нещо полезно. Когато се обезцени доларът ще умрете от глад.

    Коментиран от #12

  • 2 Агата Кристи

    9 3 Отговор
    За каква "Северна Македония" ми говорите ???
    ТА това е ИСТОЧНА АЛБАНИЯ...
  • 3 Мим33

    17 5 Отговор
    Първо Русия трябва да спечели,колкото и да се ежи запада и америте и второ макетата не им беше овряла още главата,а ние ги пуснахме да си развяват байрака.Кой е виновен,ако не пак западняци и амери...
  • 4 Ежко Бежко

    11 5 Отговор
    Много повърхностно. Тоя е професор???ега ти демагогията. Говори за история, а забравя Югославия, Ирак, Сирия, Никарагуа, Панама..... Всъщност типичен за запада двоен аршин.

    Коментиран от #11

  • 5 Перо

    12 0 Отговор
    Не виждам какво общо има заглавието със статията и защо професора не се съсредоточи върху ежедневните, анти-български, исторически фалшификации във в.Нова Македония и че нищо не се прави там с учебниците и заложеното във френското споразумение?
  • 6 Евроатлантик

    8 6 Отговор
    Уж статията за РСМ, а пак поредните русофобски бълвочи. Западът не се свени да пали войни по света, затриват без войни икономики и държави като нашата и понеже Русия не им играе по евроатлантическата гайда я кръстиха империя на злото. Това високомерно и арогантно западно поведение беше крайно време да бъде озаптено. И точно това се случва сега. Русия воюва, но Китай и другите от БРИКС следят с повишено внимание резултата. Ще е чудо, ако се размине ядрения Армагедон като гледам колко са неадекватни политиците на Запад.
  • 7 Червеният професор защо не

    5 5 Отговор
    казва какво се случи след посещението на Антоний при патриарха !?
    Тези дни бе извършено национално предателство от т.нар. свети синод на БПЦ. След посещението на руския владика Антоний, заместник на Гундяев, и с подкрепата на Митрофанова, БПЦ отказа да признае независимостта на македонската ПЦ и даде съгласие тя да се прехвърли във владение на сръбската. В Устава на БПЦ е записано, че БПЦ е правоприемник на Охридската архиепископия, определено с грамота на Василий Втори Българоубиец за БЪЛГАРСКА! Така БПЦ се отказа от собствения си произход за да угоди на Кремъл. Срам и позор

    Коментиран от #9

  • 8 историк

    8 2 Отговор
    Ангеле, по отношение на историята ти си жив ДЯВОЛ. Нима не знаеш, че историята винаги се употребява и пренаписва от управляващите в техен интерес. Те вземат от нея това което им е необходимо за да оправдаят действията си, а тези факти, които са им неизгодни или премълчават или преиначават. Нима не си слушал лекциите на великия Николай Генчев, ,че Балканите са барутен погреб по повелята на западните "велики" сили и накрая решенията на Берлинския конгрес съсипват Европа. Нима не знаеш, че съвременните национални истории са написани всичките праз Възраждането, когато за да запази икономическия си периметър буржоазията издига идеята за нацията и националната държава и издига идеята за заплахата от съседа - враг. Дявол си ти ангеле и се мъчиш да манипулираш непосветените.
  • 9 Ежко Бежко

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Червеният професор защо не":

    Тоя професор може някога да е бил червен, но сега е посинял като патладжан. Не бъркай цветовете.

    Коментиран от #10

  • 10 По делата им ще ги

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ежко Бежко":

    познаете, а не по думите ! Лъжливите думи са похват на всички майкопродавци русофили!
  • 11 Гони го склерозата явно

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ежко Бежко":

    Гледам забравил е и за Афганистан, Чечня, Грузия....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол