Last news in Fakti

19 Декември, 2022 17:07 2 200 58

"Екзакта": Българите искат в ЕС

  • екзакта-
  • българи-
  • нагласа-
  • избори

Партийните лидери губят подкрепа

"Екзакта": Българите искат в ЕС - 1

Евроатлатическата ориентация на българите е категорична, като в същото време намалява одобрението към работата на повечето лидери на парламентарно представените партии, но няма съществена промяна в подкрепата за дадена партия при един евентуален предстоящ вот.

Това показват резултати от национално регулярно проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г. сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места в страната, уточнява БНР.

Проучването отчита, че евроатлантическата ориентация на българите е категорично препотвърдена, като 71% от анкетираните заявяват подкрепа за членството на страната ни в ЕС (срещу 22% против). Най-високо одобрение за членството ни в ЕС регистрира "Екзакта" сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на ДБ, на ГЕРБ, на ПП и на ДПС. Противници на членството ни в ЕС има най-често сред избирателите на "Възраждане" и на БСП.

Ретроспективният прочит на данните на „Екзакта“ показва, че одобрението на българите към членството на страната ни в ЕС се запазва трайно между 71% и 73% през последните три години, а неодобрението нараства леко - с 2%.

Понастоящем 57% от българите одобряват членството на страната ни в НАТО, а неодобрение изразяват 31%. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, избиратели на ДБ, на ГЕРБ, и на ПП. Като противници на членството ни в НАТО се заявяват главно избиратели на "Възраждане" и на БСП.

Одобрението към членството на страната ни в НАТО остава непроменен дял през последните три години, а неодобрението през декември 2022 г. е с 4% повече спрямо декември 2019 г., посочват от "Екзакта".

Според същата анкета има свиване на одобрението към работата на повечето лидери на парламентарни партии, като то идва главно от собствените им електорати. Все по-рядко българите одобряват лидер на партия, за която те самите не гласуват. Неодобрението към повечето лидери на партии в парламента през декември надхвърля 70%.

През декември 2022 г. най-високи дялове на одобрение се регистрират за Бойко Борисов и за Стефан Янев, като и двамата са одобрявани от по около 25% от българите, но неодобрението към Бойко Борисов е значително по-висок дял от това към Стефан Янев.

Следват Кирил Петков и Асен Василев с одобрения от близо 20% от анкетираните, Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова са одобрявани от по 15% от българите, Костадин Костадинов е одобряван от близо 13% от българите, Христо Иванов - с близо 14%, Атанас Атанасов - с 11,5%.

Според 27% от българите вината за липсата на работещ редовен кабинет и за честите национални избори през последната година и половина е на всички български политици и на депутатите, които, по думите на интервюираните, са безотговорни към проблемите на хората.

В същото време всеки трети от интервюираните българи посочва, че хората не гласуват, защото са разочаровани, обезверени и уморени от избори. Според всеки пети у нас има силна нетърпимост към политическия елит и това демотивира хората да гласуват.

Електоралните нагласи обаче остават почти непроменени, като според "Екзакта", ако изборите бях днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,2% от българите, които биха участвали във втора, за "Продължаваме промяната" - 19%, следвани от ДПС- с 11,5%, БСП - 10,2%, "Възраждане" - 8,9%, Демократична България - 7,4% и Български възход - 5,2%. Под 4%-ната бариера остава "Има такъв народ" с 2,7%.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путинофил

    24 47 Отговор
    Лъжа! Племето иска в Азия при ватенките!

    Коментиран от #10, #26

  • 2 SDEЧЕВ

    23 5 Отговор
    НА ДБ ЦВЕТА В ЧЕРВЕНО АКО ОБИЧАТЕ,ЧЕ ЦАПАТ СИНЯТА ИДЕЯ,КАТО СЕ КОАЛИРАТ С БСП
  • 3 Жеко

    93 7 Отговор
    Ако беше така, щяхте да направите референдум за ЕС. Но умирате от страх
  • 4 Зипо

    89 1 Отговор
    Какво искат българите само с референдум!
  • 5 К за Ротшилдите и ЕС

    57 2 Отговор
    По времвто на Бай Тошо всяка седмица вадеха такива платени проучвания колко са доволни гражданите.

    Коментиран от #58

  • 6 Хахаха

    76 3 Отговор
    Ами дайте да направим референдуми тогава:) Ама джендър партиите като чуят думата референдум и пълнят памперсите:)

    Коментиран от #32

  • 7 Мустафа кюрдистанска

    53 2 Отговор
    Трябва да се бълва пропаганда да се популяризира колониалния ни проект няма как
  • 8 Петьо Петров

    28 7 Отговор
    Искат в Европа, но като държава, а не като територия. Нов СССР е невъзможен и обречен на неуспех, всички го видяхме резултата. Но честните нови комунисти на там ни водят.
  • 9 Професор

    13 30 Отговор
    Нищо подобно. Българите искат в Россия. Особено в Урал, Коми, Мурманск и слънчев Якутск. Якутск е колкото четири Франции и с население колкото София. Климата е мек - в момента 40 градуса под нулата.

    Коментиран от #13

  • 10 Бравос

    59 5 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Само дето европейската част на Русия е по голяма от територията на целия ЕС взет заедно:) Да не говорим, че 70% от гражданите в ЕС са африканци и араби:)
  • 11 ХАХАХА

    57 7 Отговор
    ХАХАХА, ама хич не е вярно това . Българите не се мазохисти! Насладиха се на ЕС И НАТО. 33години ни стигат.

    Коментиран от #49

  • 12 гост

    7 20 Отговор
    Само копейкин се опъва ...

    Коментиран от #36

  • 13 Селянин от провинцията

    44 9 Отговор

    До коментар #9 от "Професор":

    В Якутск може и да е 40 градуса под нулата, но жилищата им са далеч по топли от тези на западно европейците. Да не говорим, че в Якутск нямат забрана за къпане.

    Коментиран от #40

  • 14 Интересно

    44 3 Отговор
    70% искали в ЕС, но точно тези и дума не искат да чуят за референдум??? Що тъй?
  • 15 Истината

    35 6 Отговор
    Процента на тези, които искат да сме в ЕС е същия като на тези, които се боцкаха срещу ковида - 25%! Едни и същи хора са, колкото повече бустера има, толкова повече иска в ЕС.
  • 16 Верно ли ?

    38 3 Отговор
    Айде утре да стане патлакама и ще видите кой за кой е.ЕС и НАТО са робовладелски съюзи.
  • 17 123

    37 2 Отговор
    Това показват резултати от национално регулярно проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено сред 150 пълнолетни джендъра на гей парада в София.
  • 18 Анонимен

    46 2 Отговор
    1050 българи от 70 населени места ??? Кой ще ви повярва, че сте посетили 70 места бе измамници, по вероятно е да сте получили пари от 70 организации на ГЕРБ от страната за да натъкмите тези цифри удобни за Тиквата ? Заформят се избори, берекетът на врачките ! Малоумието да се съсредоточи да не вземе да се обърка, хартийка му осигуриха, а с това и някакви сигурни едни 50 лв., за да си завлече задника до урните ! Врачки, измамници и мазни "салфетки" вече ще налазят медиите !

    Коментиран от #28

  • 19 Горно Уйно

    34 0 Отговор
    Изцяло манипулативни мохабети. Господ да не дава инвентаризация, тогава всичко ще стане ясно.
  • 20 Вече изглежда неизбежно

    32 0 Отговор
    Всичко що има власт, трябва да бъде наредено на жълтите павета, после линчувани и накрая затворени до края на дните им.

    Коментиран от #30

  • 21 666

    7 22 Отговор
    И без да правят безмислени анкети и анализи е ясно че ГЕРБ ще бъдат първи. Само не е ясно защо се похарчиха милиони за избори. Време е някой да поеме вината за тази измислена криза и веднага да си подаде оставката. Този някой е др. Радев основния сценарист на театъра наречен парламент.
  • 22 Емигрант

    34 1 Отговор
    23 години живея на Запад, през това време не съм видял никога медиите да показват резултати от социологически проучвания, нито пък разни социолози шмекери да рисуват по телевизиите разни изследвания и графики, тази шмекерия я има само в България за да манипулират простолюдието, също така тук не съм чул да се купуват или продават гласове....не сте за цивилизацията вие, категорично !

    Коментиран от #34

  • 23 Стъкмистика

    34 2 Отговор
    Не проучвания, а РЕФЕРЕНДУМ искаме!

    Коментиран от #48

  • 24 Тиква

    25 1 Отговор
    Нали Всичко е Електронно и се взеха едни 3 милярда за това преди години! Направете бърз референдум Електронен и вижте българите какво мислят!
  • 25 Долу ЕС

    27 5 Отговор
    стига манипулации!! искаме референдум за ес и нато! партиите са избрани с 38 пр активност!!! долу скапания ЕС

    Коментиран от #31, #33, #53

  • 26 Путчо

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Путинофил":

    Ти защо не цъкнеш Тубата и да видиш как изглежда Русия сега, после я сравни с БГей-то и ще разбереш, че сме по-зле от най-лошата им губерня!
  • 27 Бамби

    16 3 Отговор
    Но ЕС не иска българите...
  • 28 Иво

    5 10 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Анонимен много се пенявиш по спокойно. "Брата" на Меси го обичат хората затова гласуват. Това с купуването на гласове е измислица на радевата шайка и на некадърната Курнела. За комунисти никой няма да гласува.
  • 29 Евроренде

    4 9 Отговор
    Искаме ЕС, НАТО, ШЕНГЕН, €ВРОЗОНА, КУРОРТИ, ИМОТИ и слободия до шия !
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 А НЕ БЕ...

    6 7 Отговор

    До коментар #25 от "Долу ЕС":

    И върнете ТАКА наречения„открит лист”👍и Г.В. с вишки и кучето...БАЛКАН🐶

    Коментиран от #39

  • 32 Пешо

    9 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Нали Сатаниста чалгар направи референдум. Какво се случи видяхте всички. Държава се управлява от политици не какво казал Сульо и Пульо.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Перо

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Емигрант":

    А хвърлят ли се пари от балкони?

    Коментиран от #41

  • 35 Българина иска

    16 1 Отговор
    Чиста и Свята Република без догански си Гани.
  • 36 Опъва се,ама

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Спестяванията му в евро.Бялата Златка предпочита доларчетата.
  • 37 Ние българските просттаци

    4 3 Отговор
    Сме около 10%
  • 38 Смешници

    21 1 Отговор
    Направете референдум и тогава говорете къде искат българите .С манипулирани анкети българите са и всички милионери и живеят по добре и от норвежците .
  • 39 Перо

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "А НЕ БЕ...":

    За унтерменшите-джендъри и Белене ще се отвори! Защо,в нито едно социологическо проучване не съществува средна позиция,ами винаги ЕС или “Путлер”,един справедлив национален референдум ще покаже истината, а не джендърските медии с измислените стъкмистики! Измислиха провеждането на референдумите да се съпоставя с гласуването на изборите, а какво общо има едното с другото? Правят се всякакви спънки,да може 1% държавни милионери,слугинаж и продажници да ни управляват!
  • 40 АУУУУУ

    2 13 Отговор

    До коментар #13 от "Селянин от провинцията":

    ЕХААА ВАТНИЦИТЕ ДАЖЕ СЕ КЪПЯТ........ СЕГА ЩЕ КАЖЕШ И ЧЕ И СИ МИЯТ ЗЪБИТЕ 😱😱😱🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 41 Емигрант

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "Перо":

    Да ти кажа честно хвърлят се по 1- 2 €, но само когато отдолу има цигани които свирят народни песни или шлагери от миналото, но те не просят пари, просто хората си плащат за свирнята, за да не е безплатен трудът им !

    Коментиран от #42

  • 42 Перо

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Емигрант":

    Тук хвърчат хилядарки за “доктори” и “полицаи”! За тази “умна” аудитория се правят и такива стъкмистики!
  • 43 Геро

    16 1 Отговор
    Тези проучвания са фалшиви. Агенциите правят стъгмистика. Не може нормален Българин след като гледа какво се прави в Парламента да гласува за ГЕРБ, ПП, ДБ, трябва да си луд. Виждаме как се гаврят с нас от ЕС и НАТО и да плачем за тях, това е психично Стокхолмски синдром. Единственото правилно решение е референдум.
  • 44 пери

    10 2 Отговор
    Тая картинка е стара. Забравете някой да иска да гласува за гербавата измет. И най-сигурно е да отидем масово да гласуваме наказателно и да ги изметем трайно. Това е изходът. Мантрата, че хората били изгубили доверие и нямало да отидат да гласуват, е в полза единствено на гербавите. Никога вече.
  • 45 1111222333

    13 1 Отговор
    "Екзакта": Българите искат в ЕС - анкетата се проведе в столичните молове
  • 46 Х.Д.Ф,,,,🥴🤮🤮🤮

    2 1 Отговор
    лидия и камелия да си гледат.,.,.,.,.
  • 47 Шопо

    10 2 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 48 Голем смех

    2 9 Отговор

    До коментар #23 от "Стъкмистика":

    Какво като искаш референдум? Таман ще се преброите колко малко сте рашистките залупенаци. Ще си остави някой богатата Европа и ще се юрне към сибирските блата на кремълското джудже. Как ли па не.
  • 49 напротив

    1 8 Отговор

    До коментар #11 от "ХАХАХА":

    българите са мазохисти след като искат да излязат от ЕС и пак да работят за два хляба цял ден.......една въшка като се наяде излизала на челото,е и българската работа е така.... всеки, който иска България да излезе от ЕС,нека провери първо в каква мизерия и безпаричие е живеела България преди да влезе в ЕС .... само като жокер ще пиша,че в България минималната заплата в 2000 година е....67 лева. Това ако не е мазохизм, здраве му кажи.
  • 50 Тези резултати

    7 0 Отговор
    Показват, народ овтса! Който го лъже и краде има по голямо одобрение! 😀 Ня а бъдеще на територия населена от мафия и блеещи!
  • 51 Вяяяяя

    6 0 Отговор
    Ама ние не сме ли в ЕС от 2007 или аз нещо бъркам
  • 52 123456

    8 1 Отговор
    Възраждане ще бъдат поне трети ! При всички тези нагласени проучвания няма начин да са след БСП-загубеняци и ДПС-карадци!
  • 53 интересно

    0 5 Отговор

    До коментар #25 от "Долу ЕС":

    След като България се държи изкуствено на крака именно от ЕС,ти искаш да излезем от ЕС...... Помним мизерния живот на българина преди ЕС. 67 лева минимална работна заплата с които може да купиш 30 хляба. ЕС е най доброто нещо, което се случи на България последните 100 години. .... Помним и комунистическата мизерия,а това беше най голямото зло за България

    Коментиран от #56

  • 54 БСП В ШОК

    0 2 Отговор
    Българите искат в НАТО и ЕС.
  • 55 Манипулатор

    2 0 Отговор
    Е какви други да бъдат обществените нагласи . Герб СДС имали 25% ,Ами те Същите хора предлагат и 600 Хил. платени които ги обслужват ще гласуват за тях. ДПС са 160 Хил твърдо ядро плюс 90 хиляди от Турция осигурени от Ердоган и още 60 хил .купен цигански вот . Останалите не са интересни . Това е положението !
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове