Last news in Fakti

20 Декември, 2022 10:43 1 638 22

Дани Каназирева: Мнозинството в Общински съвет допусна правен абсурд за Панаира

  • пловдивски панаир-
  • дани каназирева-
  • георги гергов

Решението трябва да се върне за ново разглеждане, счита лидерът на „Съюз за Пловдив“

Дани Каназирева: Мнозинството в Общински съвет допусна правен абсурд за Панаира - 1
Снимка: Фейсбук

„С решението си по болната и чувствителна тема за „Международен панаир – Пловдив“, Общинският съвет допусна пълен правен абсурд. Така както е гласувано от мнозинството, е опорочено и не може да послужи за взимане на валидно решение за вдигане на капитала”, твърди лидерът на „Съюз за Пловдив“, адвокат Дани Каназирева.

Тя е категорична, че решението е противоречиво и от него не е ясна волята на Общинския съвет, изразена на сесията на 19 декември, по повод на дневния ред на извънредното Общо събрание на акционерите на смесеното дружество „Пълдин туринвест“ АД.

„Така гласувано, решението няма правен смисъл. На сесията е прието предложението на БСП, с което представителят на Общината по всички точки в дневен ред на Общото събрание се упълномощава да гласува „за“, включително за увеличение на капитала чрез акциите на община Варна, прехвърлени от капитала на „Международен панаир“ АД. В решението обаче не се променя т.1, в която се казва, че Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала и изменение на устава на дружеството и задължава представителя в Общото събрание да направи изрично изявление, с което да упражни блокиращата квота по закона за общинската собственост. Отделно от това не е променена и т. 3, в която се казва, че ако Общото събрание приеме увеличение на капитала на „Пълдин туринвест“, кметът се задължава да обжалва в съда това решение.

„Получава се тотален парадокс – в първа точка Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала, във втора – дава съгласие и в трета – задължава кмета при увеличение на капитала да обжалва “, коментира Дани Каназирева.

Според нея, сагата с Панаира за добро или за зло още веднъж трябва да се върне в Общинския съвет.

„Най-добре е областният управител да върне решението на Общинския съвет за ново разглеждане или ако се проведе общото събрание, кметът да обжалва решението на Общото събрание на акционерите и да поиска да бъде спряно вписването в Търговския регистър на увеличението на капитала на „Пълдин туринвест“, защото с това действие се цели мажоритарният собственик да придобие контролния пакет акции в Панаира и да взима самостоятелни решения“, предупреди Каназирева.

Лидерът на „Съюз за Пловдив“ допълни, че от години се наблюдава тотална абдикация на държавата и общината от един от символите на града. „Винаги съм била против тези схеми, благодарение на които Пловдив загуби стотици декари, много от символите си. Затова и групата ни в Общински съвет и този път не подкрепи поредното такова решение“, коментира Каназирева.

Припомняме, че „Пълдин туринвест“ АД беше създадено през 2006 г. като публично – частно партньорство с цел да участва в „Международен панаир Пловдив“ АД. Община Пловдив притежава 25 % от капитала като акционер в „Пълдин туринвест“, бизнесменът Георги Гергов – 75 %. Община Варна придобива 29 % акции в Панаира след безвъзмездното им прехвърляне от държавата през 2016 г.

Същият брой акции -16 314 400, всяка с номинална стойност един лев – се прехвърлят като безпарична апортна вноска от Панаира в „Пълдин туринвест“, без право според устава Община Пловдив да ги придобие. В резултат на това капиталът на смесеното дружество се увеличава от 177 984 899 лв. на 194 299 299 лв., а участието на Община Пловдив намалява от 25 % на 22,9%. Съответно делът на частния капитал в „Международен панаир Пловдив“ АД се вдига до 79 %.

„Целта на всичко това, за съжаление, е да се придобие контролният пакет акции в „Международен панаир – Пловдив“, като по този начин окончателно държава и община губят възможност за контрол в един от символите на града ни“, заключава Каназирева.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я,тая

    16 2 Отговор
    Дудуклийка се появи.
  • 2 от Пловдив

    18 1 Отговор
    дани каназирева е от хората, които на обсъжданията на общински съвет говорят едно, а при гласуването дава глас точно за обратното. Добре че не е в общинския съвет сега, щеше да гласува подаръка за гергов без да и мигне окото.
  • 3 123

    15 3 Отговор
    И ТАЗИ КАНА ЗИРКА СЕ ПОЯВИ И НЕ БИЛА ОТ ГЕРБ А ОТ ДРУГИТЕ-КАЛИНКА ПРОДАЖНА В СЪЮЗ СЪС МАФИЯТА - НО КАТО ТЕ СА ОБСЕБИЛИ ДЪРЖ,АДМИНИСТРАЦИЯ НЯМА ДА ИМА ОПРАВИЯ В СТРАНАТА ЗАЩОТО ДЪРЖАВА ОТДАВНА НЯМА
  • 4 тази звезда

    11 1 Отговор
    в коя партия е сега питам защото без нея политическия живот ще бъде скучен
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван Грозни

    7 3 Отговор
    Много отрова има у това змийче.
  • 7 Коментар

    11 3 Отговор
    Отпадъците като тая продължават с унищожението на България!
    Е до кога така бе уважаеми сънародници???!!!

    Вече над 30г едни и същи престъпници крадат и поскат като хиени, а народа спи и не гласува?!

    Здравка Каназирева е редно да обясни как първоначално уж беше независим кандидат за кмет, а после стана общински съветник от ГЕРБ?

    Крайно време е някой като Костадинов да управлява, че вече не се трае!
    Крайно време е мафията опоскала държавата и презастроила големите градове, да бъде натикана зад решетките!!!

    Коментиран от #13

  • 8 Исмет

    5 2 Отговор
    не ставаш за пловдив, не си мургавка
  • 9 бла бла

    6 2 Отговор
    Защо Дани? Името и е Здравка. Да не е в детската градина, че да и викаме Дани.

    Коментиран от #11

  • 10 Между редовете

    7 1 Отговор
    Здравка Клинчева щом си смени личното име и партия представете си колко подмолна и подла душа е- образец за антиполитик!
  • 11 Анонимен

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "бла бла":

    Срамува се от името си, а това означава, че се срамува и от родителите си ! Такива същества са герберугите, недоволни, че са създадени !
  • 12 кокона

    5 1 Отговор
    На интервю за държавна работа: -Госпожице, защо решихте да работите точно в нашето учреждение? -Тате, стига глупости, де!
  • 13 Анонимен

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар":

    Хаха Костадинов да управлявал и ти си като всички прошляци, появи се някой който да имитира загриженост и ПАТРОТИЗЪМ и хоп под "крилцето" му на "патриотичен завет " ! Прост народ - слаба дуржава ! За кой нврод и държава ли се отнася това ?????
  • 14 кочо

    3 0 Отговор
    няма значение гергов мергов и др.ВАЖНОТО Е ПАНАИРА ДА Е100 ПРОЦЕНТА СОБСТВЕНОСТ НА ГР. ПЛОВДИВ
  • 15 Мнение

    5 2 Отговор
    Ха-ха, докторката по конституционно право, а всъщност обикновена сервитьорка трахана от мутрите и добутана до парламента дава акъл. Няма оправяне държавата, няма!
  • 16 Мнение

    4 1 Отговор
    И в Общински съвет мирише на Корупцияяяя!!!
  • 17 Тахумба

    0 2 Отговор
    Тая Дани Йордана или Йорданка е? Баба й сигурно е била Дани?! Ама Йордана звучи много селски, а Дани си е направо американка. О, неразумни юруде...

    Коментиран от #20

  • 18 Панчо

    3 1 Отговор
    Здравке не си ли отпуск по майчинство.
  • 19 Рашо

    3 1 Отговор
    Прочетох биографията на Здравка - учила е доста, но на 28 г. става успешен адвокат и влиза в политиката. Та не разбрах, кога натрупа този опит - в Банки или в адвокатската колегия. Посмалете малко хвалбите в биографиите си! Как в САЩ прецениха че ставаш за лидер?
  • 20 Ххххххххх

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тахумба":

    По рождение е Здравка, но някак не и се вижда привлекателно. Като сервитьорка в Пловдив беше Здравка.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Здравке,

    0 0 Отговор
    Общинарите от ГЕРБ, с които сте от една партия не се явиха на работа за да мине номера с липса на кворум и да мине номера. Пловдивчани би трябвало да не те допускат до пределите на града. Решавай въпроси за Банки и стой там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове