2 Януари, 2023 16:35 2 467 12

117 млн. лева безвъзмездна финансова помощ за семейни фирми вече са достъпни

  • семейни фирми-
  • министерство на иновациите

Открита е процедура за получаване на средства за модернизация на семейни предприятия и фирми от творческите индустрии и занаяти

Още през януари 2023 г. Министерство на иновациите и растежа (МИР) ще стартира кандидатстване за получаване на безвъзмездна финансова помощ за модернизация на семейни предприятия и фирми от творческите индустрии и занаяти, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

То ще бъде възможно по процедура за Подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия на стойност над 117 млн. лв. Тя е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021 – 2027.

Процедурата ще бъде насочена към малки и средни предприятия и по-точно семейни фирми – предприятия, които се притежават от повече от един член от семейство. Допустимите разходи ще са насочени към придобиване на машини,
съоръжения, оборудване и софтуер, свързани с производствените цели на предприятията.

Припомняме, че ПКИП бе одобрена от Европейската комисия за рекордно кратък срок – за 48 дни. Изпратена бе на 16 август и одобрена на 3 октомври. Общият ѝ бюджет е 3 млрд. лв. Тя е продължение на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) и е една от двете големи програми за бизнеса, управлявани от Министерството на иновациите и растежа.

Чрез нея ще се подкрепят иновации в микро-, малките и средни предприятия в различни етапи от развитието им. Ще се плащат партньорски проекти между малки и средни предприятия и големи дружества за разработване на нови технологии и иновации.

Основните приоритети на Програмата са два – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидени са средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, развитие на предприемаческата екосистема, създаване на нови или развитие на вече съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.

Ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността, поверителността на данните в малките и средни предприятия и на уменията на персонала за работа с технологиите от Индустрия 4.0. Освен за по-голяма енергийна ефективност и самостоятелност на фирмите, във втория приоритет – „Кръгова икономика“, е заложено финансиране за по-ефективно използване на ресурсите, разработването на продукти с по-голяма трайност или с възможност за рециклиране, повишаване на употребата на вторични суровини, подобряване управлението на отпадъците и др.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    11 1 Отговор
    Скоро само ваксиниран Ганчо ще получава заплатка.
  • 3 Бай Тошо,

    25 1 Отговор
    Голямо крадене усвояване и присвояване ще падне като преди години при така наречените къщи за гости!!
  • 4 Адам Хилтън

    21 2 Отговор
    За конкретни семейства на правителството (други трябва да минат през планина от бюрокрация, през която няма проход).
  • 5 Путинофил

    2 10 Отговор
    путин нещо даде ли? Питам за един русофил!
  • 6 Неграмотнико

    17 0 Отговор
    Автуре на тая дигитализация в бъгария й думаме цифровизация

    На емитиращия продук му казваме фалшификация и т.н.
  • 7 Жа омра

    11 0 Отговор
    Само да питам тоя заем ще е от новия 23 000 000 000 заем ли ?
  • 8 мдда

    6 0 Отговор
    Андрея ще си реже ли венито и за този Пулев??
  • 9 мдаа

    16 1 Отговор
    117 милиона за семейни фирми вече са достъпни. Аз дори се сещам кои ще са семейните фирми, които ще усвояват милионите безвъзмездна помощ. Утре не питайте защо ЕС се разпада - безвъзмездни милиарди за Зеленски, безвъзмездни милиони за къщи за гости от семейството, милиони за семейните фирми... Пеевски и майка му дали ще се възползват, все пак са от едно семейство? А братята Домусчиеви? А братята Бобокови?
  • 10 Трагедията в държавата

    15 1 Отговор
    Безвъзмездна помощ за шуробажанака,а народа нека плаща заемите от евро банката. И после няма пари за пенсии и заплати.
  • 11 ха ха

    14 0 Отговор
    за ; малките фирми ; на шиши и севда , спрете да лъжете хората , уроди токсични
  • 12 От Варна

    15 0 Отговор
    Тези пари се раздават на определени хора без да се търси отчет какво правят с тях. Отчитат се само по документи някакви смешни програми за развитие. Това са грешни пари! Вместо държавата да ги използва за подобряване живота на хората като цяло, ги раздава на частни лица , да си купуват имоти у нас и в чужбина, коли и да пътуват по света! Вече толкова години милиарди се изсипаха “за развитие” и какво се е развило и подобрило? Само се въдят нови богаташи. Какви да тези фирми, дето не могат да платят минимално на работниците си? А повечето даже сигурно нямат и работници! Погледнете в информатора “Папагал”, има регистрирани бизнесмени с по 5-6 фирми, някои с уставен капитал 2 лв? А предметът на дейности е невъобразимо несъвместим, направо карашик, пенкилер! Изумявам се , що за фирми са това , кой допуска такава жалка история? Но на такива”фирми” изливат пари, същите връщат процент на благодетеля и всички са доволни! Да престане злоупотребата и с търпението на хората, които не одобряват този грабеж, но какво да правят, да нападат с тояги негодниците в управлението ли? Отчайващо крадене се шири в милата ни Родина!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове