Last news in Fakti

6 Септември, 2023 07:33 1 793 7

Министерството на иновациите е освободило ВИП проекти от банкови гаранции

  • министерство на иновациите-
  • вип проекти-
  • банкови гаранции

В мотивите за допускане на изключение за предоставяне на банкови гаранции от МФ изтъкват, че някои високо рискови проекти са кандидатствали пред Европейския иновационен съвет след доказване, че няма как да ги финансират по банков път или чрез друг заемен инструмент

Министерството на иновациите е освободило ВИП проекти от банкови гаранции - 1
Снимка: Нова телевизия

Министерството на иновациите и растежа е предприело ключови промени в документацията на шумно обсъжданата в последните дни процедура за финансиране на иновативни фирми по Националния план за възстановяване и устойчивост, съобщават от "Сега". Около процедурата се разшумя заради наличие на връзки в миналото между част от класираните на първия етап фирми с водещи фигури в "Продължаваме промяната". От партията отхвърлят всички обвинения с аргумента, че отличаването на фирмите с печат за високи постижения е извършвано от ЕК и е повод за гордост, а не за критики. От фирмите на свой ред изтъкват и аргумента, че този проект по Националния план за възстановяване и устойчивост е заложен още при кабинета Борисов 3. По процедурата бяха класирани 12 фирми с отличени от ЕС проекти, които ще получат 34 млн. лв. от Националния план за възстановяване и устойчивост. По механизма предстои втора покана през януари, а общият краен бюджет за тези дейности в плана за възстановяване и устойчивост е 118 млн. лв.

Проверка в различните варианти на плана показва, че намерението за финансиране на фирми, отличени с печат за високи постижения, наистина е фигурирал в оставения от Томислав Дончев от ГЕРБ вариант на документа. Целта е по плана да бъдат финансирани вече отличени като много добри иновационни проекти, кандидатствали по научни програми на Брюксел, но неполучили средства заради изчерпване на бюджета. За всички проекти, покрили изискванията за качество, но не получили траншове, ЕК въведе специален сертификат - печат за високи постижения, чиято цел е именно да улесни по-нататъшно финансиране на проектите през публични бюджети.

Самата процедура за кандидатстване за финансиране по първата покана по плана за възстановяване бе открита през април месец при служебното правителство, като крайният срок за подаване на документи бе 12 май. Като изрично изискване в тази процедура е поставено условие класираните фирми да предоставят банкова гаранция по авансите, които ще получат - до 40% от стойността на проекта. Фирмите са кандидатствали при това условие, но междувременно финансовото министерство, отново при служебния министър Росица Велкова, е предложило два вида облекчения за тях - възможност за освобождаване от банкови гаранции по авансите и отпадане на изискването за провеждане на прозрачна процедура за подбор, ако съответните дружества възлагат дейности на трети лица.

В мотивите за допускане на изключение за предоставяне на банкови гаранции от МФ изтъкват, че някои високо рискови проекти са кандидатствали пред Европейския иновационен съвет след доказване, че няма как да ги финансират по банков път или чрез друг заемен инструмент. С оглед на това в правилата е допуснато възможност да не се изисква обезпечения по авансови плащания, ако такива не са изисквани в оригиналния проект пред ЕК. В окончателните документи, одобрени от иновационното министерство, не се правят подобни уговорки, а банковата гаранция е отпаднала за всички проекти. Допуснато е и изключение в изискването фирмите да провеждат процедура с публична покана, ако възлагат дейности на трети лица, тоест ще си избират с кого да работят по-лесно.

Тези промени са влезли в сила в съответните постановления на 30 май, след подаването на проектите по първата покана. Самите проекти бяха класирани на 18 август. На 30 август на сайта на иновационното министерство бе публикувана заповед, с която постфактум се изменят условията по процедурата с включване на облекченията и други промени по документацията. Заповедта е влязла в сила към момента на издаването ѝ, като според документа следва да е изпратена и на класираните фирми.

Докато за фирмите по тази процедура, отличени с печат за високи постижения, няма проблем с предоставянето на аванси, по друга покана - отново на вече доказали се в ЕК проекти на висши училища, получили висока оценка над праговете с проекти за укрепване на научноизследователското пространство, нещата не стоят така. По тази процедура общият бюджет е 8,5 млн. лв., като крайни получателите са университетите СУ, ТУ-София и УБИТ. От проведеното обсъждане на поканата става ясно, че по процедурата изобщо не е предвидено авансово финансиране, като университетите са възразили безрезултатно срещу това. Един от възможните получатели по тази процедура - ТУ-Варна, дори се е отказал. Основен мотив за непредоставяне на аванси е фактът, че повечето разходи са за персонал и аванси не са предвидени в проектодоговорите.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОЛАФ

    17 0 Отговор
    И европрокуратурата харесват тази статия

    Коментиран от #3

  • 2 Истината

    27 0 Отговор
    Ето защо изведнъж спряха да говорят за корупция. Сега когато са на власт не просто не се борят с нея, ами я правят все по-нагла и безочлива..
  • 3 ЕК отговаря

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "ОЛАФ":

    Когато правителството изпълнява нашите интереси, следва да го наградим. ЕК никога няма да одобри българско развитие. ЕК подкрепя развитието на западна европа в България.
  • 4 Експерт

    10 0 Отговор
    Леле пладнешкия грабеж е налице.
  • 5 факуса

    6 0 Отговор
    сиреч са одобрили неща които са изгодни за тях,и които с нищо няма да допринест за подобрение на живота на българския народ,само на малка част от него приближена до власта и всичко облечено в сложни думи за по висок стил на демократичния резил
  • 6 В Албания

    4 0 Отговор
    Има иновации дори 100% повече от България. А и това на снимката р машинката на иновациите.
  • 7 Ежко

    3 0 Отговор
    Никакви мотиви няма да помогнат.Щом банките отказват гаранции,значи проекта е ялов и губещ по презумпция.Но това не пречи на министъра да харчи с лека ръка парите на данъкоплатците.
    Апропо, залагам 1000 лева,че това ще са проекти на "наши хора"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол