Last news in Fakti

7 Януари, 2023 22:30 1 082 1

Важните новини във ФАКТИ на 07.01.2023 г.

  • христо иванов-
  • илияна йотова-
  • александър николов-
  • нидал алгафари-
  • костадин костадинов-
  • кирил петков-
  • ивайло мирчев-
  • цветан цветанов

Месец след влизането на закона в сила правителството трябва да прекрати концесията на терминала

Важните новини във ФАКТИ на 07.01.2023 г. - 1
Снимка: БГНЕС

ДБ отнема нефтения терминал „Росенец“ от "Лукойл"

“Демократична България” внесе в Народното събрание законопроект, с който нефтеният пристанищен терминал “Росенец” се отнема от “Лукойл” и се връща на държавата, съобщиха от пресцентъра на „Демократична България“.

В мотивите на текста се казва, че месец след влизането на закона в сила правителството трябва да прекрати концесията на терминала. Това става с промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, внесени от народните представители Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Мартин Димитров. С него се създават разпоредби, с които се налага забрана за възлагане на концесии на обекти на критичната инфраструктура, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров петрол с произход Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни договори се прекратяват, пишат от „Демократична България“.

В началото на новата сесия на 48-ото Народно събрание съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призовава от името на коалицията служебното правителство да използва санкциите срещу Руската федерация за преразглеждане на концесията за нефтопристанище "Росенец" край Бургас, дадена на “Лукойл”.

Той обяви също, че формацията му ще продължава да работи за възстановяване на икономическия суверенитет по отношение на суровия петрол, а от там и за сваляне на цените на горивата, както и за политики на устойчив икономически растеж.

Илияна Йотова: България има нужда от стабилно мнозинство и правителство

Вицепрезидентът Илияна Йотова е била изненадата, че в НС не е имало дискусия по предложената от ПП декларация, преди да бъде отхвърлена.

Александър Николов: ГЕРБ целенасочено разрушават бизнеса в България

Всички лица, които твърдят, че има някакъв проблем с компанията "Джемкорп" и IP3, а такъв няма, са били наясно много преди подписването на неангажиращ документ, че същите компании са изразили инвестиционни намерения. Това заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в "Денят започва с Георги Любенов".

Алгафари осъди обидната песен на Слави и сценаристите му

Смятам го като заяждане, като не виждам някакъв особен смисъл в такъв тип материал. Това каза пред Радио "Фокус" Нидал Алгафари, относно песента "Лена гладна хиена“, която Слави Трифонов и сценаристите му сътвориха.

"В случая не е да кажем някаква политика, не е да кажем и някакво изтънчено чувство за хумор, а по-скоро някакво заяждане или някакво отмъщение, което не смятам, че е най-правилното. Можеха да направят много по-красиви неща", заяви Алгафари.

Костадин Костадинов: Който "Депутата Христо" вади, от "Уморена кака Лена" умира

Костадин Костадинов, Фейсбук

Вчера давах брифинг за журналистите в парламента във връзка с проваления (съвсем очаквано и закономерно) втори мандат. Познайте какъв беше първия въпрос след темата за мандата - дали съм слушал някаква песен за Лена Бориславова и какво съм бил мислел за нея?!?

Кирил Петков: Обществото каза на Слави, че ще отиде в кошчето

„Сложихме основните политики, приоритети и неща, които смятаме, че трябва да се случат в България. Това, което вчера видяхме, че няма нито един коментар, изказване или въпрос. Огледах се и като видях, че няма въпрос или критика, се усетих, че много от хората в сградата не са там заради тези политики“.Това каза в предаването „Тази събота“ по бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Ивайло Мирчев: Руските финансови потоци за български журналисти минавали през лице в Македония

Беше важно Народното събрание да се запознае с възможността Христо Грозев да бъде достатъчно добре защитен, както и да се научи повече за разследваните от него казуси и какво да се предприеме от тук нататък. Това каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България“ и заместник-председател на комисията по енергетика, в отговор на въпроса защо е било необходимо изслушването на българския журналист, който е обявен за издирване в Русия.

"Той трябва да бъде добре защитен от българското правителство", каза Мирчев. "Грозев участва в много емблематични разследвания в световен план и ние искахме да разберем повече от това как са му съдействали и получихме изненадващи за нас отговори", добави той.

На изслушването е станало дума за българските медии и журналисти, които получават финансираме от Русия. За това Грозев разполага с документи, които вече са предадени на съответните органи в страната ни. Те трябва да извършат разследване и да се види кои журналисти са обслужвали руските интереси и са работели срещу националния ни интерес.

"Беше казано ясно, че през финансовите потоци може да се види, че те са отивали първо в лице от Македония - Дарко Тодоровски. Много лесно може да се види в кои български медии и сайтове има публикувани материали на този господин", каза още Ивайло Мирчев. Тепърва ще се откриват имената на българските журналисти.

От ДБ настояват и за изслушване на главния прокурор по някои от въпросите, които се повдигат в разследванията на българския журналист Христо Грозев.

"КТБ е пример за това. При взривените военни складове и отравянето на Гебрев в България са извършени следствени действия и са били установени факти, които водят до откриване на руска връзка и прикриването и. Българските институции са казали друго на партньорската страна, като става въпрос за съботаж на разследването. Това са заключенията на Грозев и ние ще работим за тях и установяване на истината", каза още Ивайло Мирчев.

В ДБ работят по механизъм за филтрация на чуждите агенти у нас и се надяват да успеят да го облекат законодателно, посочи още Мирчев.

Кирил Петков за третия мандат: Няма да правим договорки под масата

"Продължаваме промяната" си изчистиха посоката, след като Народното събрание отхвърли декларацията им за управление. Това стана ясно от коментара на Кирил Петков пред bTV. Много от депутатите явно не били в парламента за тези приоритети, според него.

Цветан Цветанов: Парламентът обслужва Радев

Това, което наблюдаваме в парламента, е поредното разочарование за българския избирател и за българските граждани, които очакват реални решения, които да бъдат с политически отзвук. Парламентът е място, в което се водят политически дебати по важните политики, които трябва да реализираме. Днес, когато беше предложена декларацията за гласуване, нямаше никакъв дебат. Това заяви председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в „Денят ON AIR”.

„Не е имало дебат нито от страна на вносителите, нито от страна на тези, които биха могли да направят политическо говорене“, подчерта Цветанов.

„Продължаваме промяната“ и ДБ правят общо 73 гласа. Гласуващите в подкрепа на декларациите бяха 63-ма. Това означава, че има нещо, което се случва в целия политически спектър на парламентарно представените сили. От няколко дни се говори, че всички гледат с надежда за трети мандат“, каза председателят на „Републиканци за България“ пред Bulgaria ON AIR.

Според него никой не извежда основните приоритети, свързани с това какво страната ни може да получи и какво губи от политическата невъзможност да се води смислен политически дебат.

„Ако сега бъдат проведени бързи парламентарни предсрочни избори, може би конфигурацията на следващия парламент ще бъде такава, каквато имаме днес. Вторият извод е, че се отлага, за да може под някаква форма да се формира някакъв кабинет, който да изпълни основни приоритети, заложени в Плана за възстановяване и Шенген“, посочи той.

По думите му редовното правителство с кратък мандат - на Кирил Петков и Асен Василев, е изпълнявало ангажиментите си, а Газпром едностранно е прекратило доставянето на газ за България.

„Странно е поведението на служебното правителство и представители от него, които казват, че България може би ще бъде осъдена. Това в един арбитраж и изказванията от представители на българските власти, ще бъде взето предвид, но не в интерес на България, а ще бъде в неин ущърб“, изтъкна Цветанов.

Той заяви, че има неглижиране на парламентаризма.

„Днес нямаме никакъв парламентарен контрол по важните теми на българското общество. Парламентът обслужва президента Радев, затова той се възползва максимално. Чувства се комфортно, защото участва в Съвета на лидерите на ЕС, прави тези срещи с президента на Турция. Но не трябва да бъде прехвърлено всичко на президента. За пореден път, в рамките на тези две години, се вижда, че инструментът служебно правителство трябва да бъде премахнат от българската Конституция“, заяви той.

ГЕРБ има интерес да създаде интрига между „Продължаваме промяната“ и ДБ, защото, ако ДБ вземе мандат, ГЕРБ може да направи нестандартен ход - да подкрепят правителство, без да участват в него, обобщи Цветанов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наред са

    0 0 Отговор
    ЕРП-тата,
    енергията от АЕЦ-а трябва да е под разпореждане на държавата и в полза на хората,какви са тия борси и далавери.
    Като са казали ,,А,, ДА КАЖАТ И ,,Б,,
    ДБ май централата им не е в София,много еднопосочно гледат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол