Last news in Fakti

10 Януари, 2023 10:49 1 666 13

Георги Кадиев: “Лукойл“ е най-големият получател на помощи от държавата

  • ддс-
  • ддс приходи-
  • лукойл-
  • държавни помощи

За първи път от много години държавата не успя да събере планираната сума от ДДС

Георги Кадиев: “Лукойл“ е най-големият получател на помощи от държавата - 1
Снимка: Архив

За първи път от много години държавата не успя да събере планираната сума от ДДС. Финансистът Георги Кадиев обясни пред БНР основните причини за това.

„Лошо планиране в НС увеличи прогнозата за приходи от ДДС със 760 млн. лева спрямо това, което беше предложено от Министерството на финансите. 670 милиона лева е неизпълнението“.

Кадиев отчете също, че има лоша работа на приходната администрация.

Той определи мярката за намалено ДДС в определени сектори като необходима по време на ковид пандемията, но не и след това.

„Това се отнася и за всички други видове помощи за бизнеса, които напълно го разглезиха и най-вече частта, свързана с електроенергията. Вече няма стимул да се пести електроенергия. Държавата покрива всичко над 250 лева. Това води до допълнителни разходи за бюджета от 900 милиона лева, които са абсолютно излишни. Най-големият получател на тези помощи е “Лукойл“. Това е сбъркана политика“.

Помощите трябва да се намалят и пренасочат към секторите, които имат нужда от тях, смята той.

„В момента те са чист лобизъм, насочен към едрия бизнес и купуване на гласове за избори“

Финансистът обясни в предаването „Преди всички“, че не би подкрепил въвеждането на необлагаем минимум.

„Той струва над милиард и половина на хазната. Да се дава на всички еднакво е грешна политика. Не бих подкрепил и предложението на ПП да се покриват само първите два дни от работодателя при болничен, а не първите три, както е в момента“.

Трябва да се промени разбирането на кого се дават помощи, убеден е той.

„Не всички родители имат нужда от данъчни облекчения за децата си под 18 години. Не всички хора имат нужда от една и съща социална политика. Администрацията да си свърши работата и да не дава на всички еднакво. Това трябва да се промени и да пазим фискалната дисциплина. Всички мерки до момента водят до повишаване на инфлацията“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    13 4 Отговор
    "Георги Кадиев: “Лукойл“ е най-големият получател на помощи от държавата"
    Неоспорим факт. И на фона на милиардите си свръхпечалби от мародерски високите непазарни цени на горивата, продължава да не плаща данъците си в България. Явно Радев не е български президент, а кремълска слуга, след като неговият кабинет осигурява на Кремъл тези придобивки. Не е ли крайно време да се направи ИСТИНСКА РЕВИЗИЯ от НАП за поне 10 години назад и риския анклаф да се обложи с десетките милиарди, които дължи като данъци и осигуровки на хазната ни. Не е ли време да се изземат свръхпечалбите на риската фирма? Не е ли време да се поеме опретивния контрол от държавата?

    Коментиран от #6, #10

  • 2 Некадърници навсякъде

    4 0 Отговор
    Затова сме зуки в Европа по всичко!
  • 3 да23

    7 0 Отговор
    Толкова ли са бедни и закъсали от Лукойл, че им дават помощи?
  • 4 Путинофил

    2 1 Отговор
    Според мен Лукойл трябва да направи бензина 7 лева!
  • 5 БГ светлина

    7 2 Отговор
    НАП продължават да са бухалка на мафията, която не работи в интерес на държават и не закача обръчите фирми на ОПГ ГЕРБ-ДПС
  • 6 ОМБРЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    ПИТАЙ ГО КОЛКО ПОЛУЧАВА СЕМЕЙСТВОТО МУ ОТ ЕКСПОРТ НА ЕЛ ЕНЕРГИЯ КОЛКО МУ ВРЪЩАТ КАТО ДДС -И КОЯ ТОЧНО ЕЛ ЕНЕРГИЯ ИЗНАСЯ
  • 7 да23

    7 0 Отговор
    Сбъркана е формулата за подпомагане. Не големите корпорации имат нужда от помощ, а народът. Никаква социална политика, никаква грижа за хората, вместо това държавата е поела да издържа бизнеса. Как все наобратно се действа в тая държава?!
    Коя държава от ЕС издържа бизнеса? Една държава поне посочете!

    Коментиран от #13

  • 8 ТаУмВзе

    0 2 Отговор
    Територията вече Приключи бре! Нали не е модерно Русия. ХАХАХАХХА
  • 9 ЕС фен

    9 1 Отговор
    Всичките ни беди идват от русофилските ни правителства.
  • 10 Баба Вуна

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Държавата като поеме оперативният контрол дизела пак ще е на същата цена като в Румъния, а може и по висока. Тогава свръх печалбата ще влиза в хазната и после през държавни поръчки ще изчезва по трасето. Нефтохим Лукойл и всички бензиностанции в България трябва да работят на максимум 10% печалба! ЕРП-тата също. ВИК също. Парите трябва да са в българският народ а не в държавата!
  • 11 Пълен абсурд

    5 0 Отговор
    Всичко в България е ПЪЛЕН АБСУРД !! Кога ще влязат в ЗАТВОРА тези, които разсипаха България и изгониха българите от държавата ???? Масларова имала 800 чифта обувки ,когато е била СОЦИАЛЕН министър и крадеше както си иска с обкръжението си !!!

    !!! А в същото време майките изнемогваха и не можеха да си гледат децата в България !!! И пенсионерите изнемогваха и работещите бедни бяха много !!!! Колко МИЛИОНИ откраднаха тогава всички от БСП, когато българите бяха гладни и се чудеха накъде да бягат !!!!! Няма НАКАЗАНИЕ за тези БОКЛУЦИ !!! И си продължава все така !!! България ще се напълни все повече с разни чужденци,но не и с българи !!!!
  • 12 Превод

    0 1 Отговор
    Хората в народното събрание ни водят към фалит, докато служебното правителство всячески се опитват да ни запазят изобщо като нация.
  • 13 небрежнев

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "да23":

    Всички държави в ЕС издържат бизнеса чрез: субсидиране на земеделските производители; субсидия за фирмите, регистрирани в изостанали райони; програми за подпомагане и развитие на зелени технологии; ... всички програми в ЕС са за подпомагане на бизнеса.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове