Last news in Fakti

14 Януари, 2023 15:40 2 085 35

Д-р Гергана Николова: Грип не се лекува с антибиотик

  • д-р гергана николова-
  • грип-
  • антибиотици

Закаляването на децата е важно, подчерта педиатърът

Д-р Гергана Николова: Грип не се лекува с антибиотик - 1

„Не само в моя кабинет, но пред всички кабинети има много болни. Има много пациенти с положителни проби за грип. Има и други респираторни инфекции, има и короноварус. Нетипичното за сезона са варицелата и скарлатината“.

Това коментира в студиото на „Тази събота“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и педиатър.

„В момента боледуват повече децата. От няколко години ние ваксинираме пациентите над 65-годишна възраст срещу грип. Те се убедиха, че ваксините не им вредят, а са позитив – не боледуват от грип. Не разбирам защо тази програма за ваксинация е само за пациенти над 65 години, а не и за децата. Всяка година говорим и казваме колко много болни деца има, препълнени са педиатричните отделения“, посочи тя.

Според нея програмата трябва да се разшири, а родителите да ваксинират децата си безплатно. Има и ваксина, която е назална, уточни д-р Николова.

Общопрактикуващият лекар допълни, че ваксинационното покритие у нас е ниско.

„Има ваксини срещу HPV вирусите. Тези вируси предизвикват рак не само на маточната шийка, но и в устната кухина, на езика, на ануса, на пениса, на вагината. Изключително сериозно засягане на младата възраст. Има ваксина срещу това нещо, но въпреки всичко ние сме с 3-4% покритие“, добави тя.

„Грип не се лекува с антибиотик“

„Грипът се причинява от вируса. По отношение на грипа има лекарства, които са създадени точно затова. Приложение в първите 48 часа води до един мълниеносен резултат. Това не важи за антибиотиците – те не действат на вирусите, вирусната инфекция продължава да се развива, а се създава антибиотична резистентност“, посочи Гергана Николова.

„Нито един вирус не се лекува с антибиотик. Вирус се лекува само с противовирусен медикамент“, добави тя.

Според д-р Николова закаляването на децата също е важно.

„Отиваме на море и не пускаме децата в морето, защото ще настинат. Не ги пускаме навън, защото могат да настинат – няма такова нещо. Ще се разболеем в затворените помещения, когато стоим с други болни. Хората казват, че маските не действат. Ако видиш, че хирургът е без маска и му тече носът, ще искаш ли да те оперира?“, посочи още педиатърът.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грип

    10 1 Отговор
    Изобщо не се лекува ако оцелеш ако не оцелееш ще помнят роднините кратко
  • 2 Обаче

    19 0 Отговор
    „Грип не се лекува с антибиотик“
    Но бактериалната инфекция (пневмония и др.) на поразените от вируса клетки на организма се лекува с антибиотик.

    Коментиран от #24

  • 3 Урюрвкос

    12 4 Отговор
    права е женицата ама се разваля рахатя на търговците на хапчета
  • 4 123

    2 3 Отговор
    с чай и мед мермерски
  • 5 МИЛЕН ОТ ПП

    8 2 Отговор
    АЗ ЛЕКУВАМ С ДОМАШНА РАКИЯ УБИВА ВИРУСА И СЛАНИНА ЗА МЕЗЕНЦЕ СЪДЪРЖА СЕЛЕН ОПИТАИ ТЕ
  • 6 Опаа

    18 4 Отговор
    И тая баба е в списъка за трибунала. Скоро ще пътува за Сливен.Еднопосочно.
  • 7 12340

    7 1 Отговор
    "... Вирус се лекува само с противовирусен медикамент“, добави тя...."
    ... например?

    Коментиран от #9

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 2 Отговор
    не давайте трибуна на пишман джипита.Тя не е лекар, а джипи!почти всяка вирусна инфекция прераства в БАктериална.Не ставайте като в Германия.Имахте няколко хубави неща в бг.Едното бе,че можеш да се спасиш с Антибиотик,без да ти го изписва такъв ,като тази!Коскоджемити истински лекар в Германия успях да му докажа,че Антибиотика не е Вреден ,а Спасява живот и мъки,а сега пуснете такива .....Гробищата в бг,Преливат.....от такива лекари ,като тази!
  • 9 Това

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "12340":

    Е много хубав въпрос.
  • 10 СТЪПАЛОВИДНО ПУСКАТ

    9 1 Отговор
    ВСЕ ПО СИЛНИ БАЦИЛИ. ВЕЧЕ ЗНАЯТ И ПОВЕЧЕТО НИ ГЕНИ ТУК БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЕСТОВЕТЕ А НАЙ ЛОШОТО Е ЧЕ И ПЕРСОНАЛНО ВЕЧЕ КОЙТО Е ТЕСТВАН Е ВКАРАН В КОМПЮТРИТЕ НА ЗЛОДЕИТЕ КОИТО ДАЖЕ НАРОЧНО ИЗТЕГЛЯТ ОТ АПТЕКИТЕ СТАРИТЕ ЕФЕКТИВНИ ЛЕКАРСТВА И НАЙ ВЕЧЕ АНТИБИОТИЦИ. СТАРИЯ ТЕТРАЦИКЛИН А В ПОСЛЕДСТВИЕ ОСПЕН ГО СПРЯХА НАРОЧНО ЩОТО ЗА ДВА ТРИ ДЕНА ГАСЯХА ВСИЧКО А ИМАШЕ ЕДНО ЛЕКАРСТВО ЕУРОСПАЛ ЗА ДВА ДЕНА ТИ ИЗЧИСТВАШЕ ГЪРДИТЕ ОТ ХРАЧКИ И НЕГО СПРЯХА ЩОТ УЖ ПРЕДИЗВИКАЛО СЪРЦЕБИЕНЕ....... МИ ТО НЯМА ЛЕКАРСТВА БЕЗ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ НО ВАЖНОТО Е ДА СА ЕФЕКТИВНИ НООООО ТОЧНО ТЕ ИЗЧЕЗВАТ И ГИ ЗАБРАНЯВАТ ПОД КВИ ЛИ НЕ ПРЕДТЕКСТОВЕ
  • 11 Деций

    12 0 Отговор
    За какво закаляване говориш бе како?Това са очилати бройлери със задници два пъти по широки от раменете,то с чипс ,бургери и кока кола не става,с компютри също.Трябва игри от ранна детска възраст, футбол ,народна топка,игра на топчета,лимки или билюри различно му казват по територията,игра на фунийки,на криеница и други,зимата до 21 ч не могат да ни приберат от пързалките,и се прибирахме мокри до кости .Трябва колелета, язовири,къде ги тези неща днес?До 20 г съм боледувал 2 пъти от грип или от настинка както му казваха преди 40/50 г.От 20 до 40 годишна възраст не съм боледувал от тези неща. Като войник 1983 г на - 5 градуса се бръснех гол до кръста на вън на една цистерна "Спартак",и това беше масово за почти всички.За 33 г разбихте всичко,наркотици,кетчуп и майонеза,хомо извратеняци,раздърпани,с зелени и оранжеви коси.А колкото до антибиотиците,то лекарите ги изписват масово.Там е основната причина.Медиците в България са слаби.Дъщеря ми е лекар в Германия от 6 г,и ми казва все едно съм учила друга медицина,а завърши с отличен МИ в София.Там даже лекуват с други медикаменти и по други схеми,антибиотик се прилага много рядко!Тук хората вземат за щяло и не щяло,развиват резистентност,и когато се наложи на истина ,то ефекта е никакъв.
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 1 Отговор
    Много години вземах противовирусно при първи симптоми по всички правила. Винаги съм стигал до антибиотик и до по-тежко изкарване - винаги слиза към дробовете. Последните 2 години не взимам антивирусно и резултата е същия - пак антибиотик. Да не говорим за разни хомеопатии. Задържат ли се симптомите повече от 2 дни, болката в гърлото, слезе ли към долните дихателни пътища, трябва антибиотик! Сега в разгара на епидемията, е лудост да чакаш 3-4 часа пред личния лекар и да дишаш букет от всякакви вируси на другите чакащи. Затова, най-разумно е личния по телефона да ти даде указания какво да пиеш и действай! Ако си чакал много и имаш съмнение за пневмония, тогава на лекар. А тази "ТВ звезда" направо ме дразни!
  • 13 ожжж

    12 0 Отговор
    Грипът причинява възпалителни процеси, ангина, бронхити, пневмонии разни. С какво ще ги лекува, ако не с антибиотици?!
  • 14 Диамантената ръка

    9 0 Отговор
    Там е работата, че без антибиотик не оздравяваш, а става по зле, антивирусните препарати не лекуват, само леко облекчават симптомите.
  • 15 Само констатирам

    10 0 Отговор
    На теория е така , но ... На практика , често вирусните инфекции , лекувани само с противовирусни медикаменти се усложняват, като преминават в бактериални инфекции ( най често бактериални пневмонии ) . По тази причина , обичайна практика е изписване на антибиотик , пробиотик и витамини !

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Деций

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Само констатирам":

    Да,но това трябва да се установи лабораторно,антибиотика да бъде подходящ,да се взема по схема и да се направи целият цикъл.

    Коментиран от #18, #21

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Деций":

    Откритието ....Колко са Вредни антибиотиците ....Го направихте ,след изнасянето на вси антибиотици от складовете в русия ли???

    Коментиран от #19

  • 19 Деций

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Те не са вредни,просто се ползват за щяло и нещяло.А че СССР въвежда технологията през 1954 г в Разград е факт.Дупница и Разград бяха достатъчни за Гражданите на България,че даже и изнасяха!Не си спомням липса на основни лекарства през соц времето,а на колегата по надолу,да му кажа,че изстинки,трески,и грипове преди 50/60 г се лекуваха с Аналгин хинин,с билкови отвари,с тухлички и грейки,със инхалации със сода,с мед и лимони,с вендузи с камфор,краката в морска сол и гореща вода и др.Хората не бяха кекави като сега.А може би има и други фактори,но те са в зоната на конституцията!

    Коментиран от #26

  • 20 Деций

    1 0 Отговор
    Конспирацията!
  • 21 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Деций":

    Кой ще чака 3 дни за установяване на антибиотика? И почивните дни. И в кой ден има час. Докато обикаляш при джипито, снимка, лаборатория и пак джипито, ти или ще се излекуваш или до спешното или чао. Лечението трябва да започне бързо!

    Коментиран от #22

  • 22 Деций

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Установява се бактериалната инфекции,и се изписват антибиотици които действат на определени тъкани!Разбери ме правилно,аз не съм против антибиотиците,аз съм ги произвеждал 4 г на площадка синтез и филтрация с изсушаване до предаване на стерилно звено.Без доказана бактериална инфекция ефекта е нулев,но със всеки неоснователен прием ефекта намалява,и трябва нови и още по силни!

    Коментиран от #28

  • 23 хихи

    2 0 Отговор
    Тази плаща ли си да я показват или медиите толко са огладнели, че плащат малко
  • 24 хихи

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Обаче":

    Голем се спец, навярно завършил ХСУ Хардвардския Свободен Университет
  • 25 123-456

    5 0 Отговор
    Антивитурсните и хомеопатичните при грип са много скъпи и напълно неефективни.
  • 26 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Деций":

    Русия внася антибиотици,тя има Вопиюща нужда от тях в момента.как изведнъж антибиотиците изчезнаха от бившите социалистически страни.......Не те ли учудва,ААААА?

    Коментиран от #29, #33, #35

  • 27 Закривай джипито

    5 1 Отговор
    Каквато държавата такъв и лекара от тази псевдо лекарка на всяка манджа меродия,болниците са препълнени защото грипа се лекува с противовирусни и след 2дни усложне
  • 28 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Деций":

    Моите уважения към професионалния ви опит! Помня времената, когато вземахме аналгин-хинин и хората бяха по-здрави. Сега се объркаха нещата с химията в храните, възрастта също е фактор. Нещата трябва да се правят по правилния начин, няма спор. Доколкото знам, трябва да се започне веднага с широкоспектърен антибиотик и след лабораторията да се вземе друг, който е уточнен. На практика, обаче се получава друго. Има един широкоспектърен антибиотик, който е за 5 дни. Докато излезе анализа, той си е свършил работата.

    Коментиран от #30

  • 29 Деций

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Приятел,ако Русия има нужда от внос на антибиотици,то България е последната дестинация към която ще погледне.Индия и Китай произвеждат над 70% от медикаментите,а както знаем имат добри взаимоотношения!И да знаеш ,че там нещата са без пари,тук себестойността на българските антибиотици е по висока от цените които оредлага Азия,а там печелят яко!

    Коментиран от #31

  • 30 Деций

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Не от вчера се прави реекспорт на медикаменти.А като гледам вчера на Тракия що украински цистерни пътуват за Бургас,ти помисли къде може да изнасят и кой има нужда.Русия има всички ресурси и производни за производство на всякакви лекарства,всякакви материали за ферментация,и производство на нативни разтвори,всички органични разтворители,за синтез , суспендиране и производство,със всичката необходима техника до таблетиране, капсули,или инжекционни форми,включително,кремове и унгвенти!
  • 31 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Деций":

    затова ли изнесоха лекарствата от бг складовете,щото индия мнооого произвеждала.бг е подходяща ,защото е руска подлога и има много такива ,като теб тук!Я виж индия и китай колко им е населението и какво им е производството бе,празнодумец!нали ти казах,в края на есента ще се видим.Това,че пишеш под много ника не означава ,че си различен от мишел и другите ти никове!

    Коментиран от #32

  • 32 Деций

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Приятел,не разбираш нищо, но пък не ти липсва ентусиазъм да даваш оценки и да правиш коментари!Тежко са ти промили главата.Това е обидно за всеки свободен да мисли,и познаващ фактите човек!
    Пиша единствено с този Ник "Деций",не зная какво ви дават да пиете от Козяк 16,но нещата не са добре Остани със здраве,и дано някой ден прогледнеш!

    Коментиран от #34

  • 33 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Доста си плитък за дълбоко виждащ. Сигурно Русия ти изкупува и нафтата, че защо иначе да му скача цената с 50 ст.
  • 34 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Деций":

    На този навсякъде му се привиждат някакви хора с много никове. Всички спорят с "умните" му твърдения, а той си мисли, че е само един човек насреща му. Изобщо не може да допусне, че повече от един може да не е съгласен с него. И най-често този един е платен трол,
  • 35 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Защо Русия да ни изкупува антибиотиците? Няма ли санкции? Да не би да искаш да кажеш, че България нарушава санкциите, наложени от ЕС? Имаш ли доказателства за това си твърдение? Например, можеш ли да докажеш, че камиони с лекарства от България пътуват за Русия? Изобщо, имаш ли някакви доказателства на абсурдните си твърдения?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове