16 Януари, 2023 15:41 2 063 42

Сандов за въглищните централи: Няма работни места на загиваща планета

  • борислав сандов-
  • въглищни централи-
  • криза

България през последните две години, с изключение на 6 месеца, е в перманентна предизборна кампания

Сандов за въглищните централи: Няма работни места на загиваща планета - 1
Снимка: Архив

Огромно многопартийно мнозинство в парламента реши България да започне предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали, които да бъдат оставени да работят до 2038 г.

Предложението на ГЕРБ бе одобрено в четвъртък със 187 гласа "за", двама "против" от "Продължаваме промяната" и 9 "въздържал се" от ПП и "Демократична България". Така започна разговорът в ефира на "Дарик" с Борислав Сандов - депутат от групата на "Демократична България" и част от "Зелено движение".

Първият въпрос към Сандов бе свързан с негов коментар, в който нарича “въглищна коалиция” гласувалите положително за решението на Народното събрание България да започне предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост.

Идеята за “Въглищна коалиция” можеше да бъде истински формирана, ако мандатът бе даден на Стефан Янев, заяви гостът. Подобна голяма подкрепа е продукт на нежеланието на партиите да вземат непопулярни решения преди изборите. Затова и конкретно за подобен тип гласувания има такова единодушие, допълни той.

Със сигурност обаче това решение е грешка, продължи Сандов. Според него то е противоправно, защото НС не може да взема такива решения, а Министерският съвет не може да ги изпълни.

Според него ограничаването на емисиите трябва да се постигне и подобно предоговаряне все трябва да премине отнякъде.

Сандов заяви, че хората трябва да знаят, че "две бяха основните причини да закъснеем с плана. Това са нежеланието на държавата да направи две реформи - съдебна и такава за декарбонизация. Ако се направи нов опит да се отвори плана, това ще коства на държавата много средства, които няма да може да бъдат усвоени", отбеляза гостът. Общата сума, която може да бъде загубена, ако България не реализира поети ангажименти, е приблизително 10 милиарда.

Нека не забравяме, че говорим за решения, които няма още утре да затворят тецовете, започна по темата Сандов. "Става въпрос за постепенна декарбонизация и намаляване на емисиите. Те се постигат с частични спирания на дейностите на тецовете, когато нямаме нужда от тях, или модернизация на технологията им. Дори не става въпрос за глобална справедливост, а за въпрос на национална сигурност."

Според Сандов, ако днес не бъдем отговорни към климата, утре ще бъдем изправени пред миграция от Африка, която пряко ще ни застраши.

До 2026 година той очаква да се случат много важни неща. Азербайджан са подписали договор за изграждане на далекопровод за пренос на възобновяема енергия към Европа. Египет също към Гърция. Съществува опасност България да бъде заобиколена и да се превърне в оазис на скъпата енергия, смята Сандов.

Той уточнява, че през зимата може да ползваме въглищните мощности, когато имаме нужда от тях. През останалото време работниците могат да бъдат пренасочвани в други сектори и това ще бъде финансирано с пари от Плана за възстановяване.

“Няма работни места на загинала планета”, допълни той. “Когато нямаме възможност да имаме благоденстващи общности, какъв е смисълът от синдикатите? Това е все едно да пазим работните места на екзекуторите, вместо да премахнем смъртното наказание.”

Според Сандов в голяма степен дори не става въпрос за спасяване на работни места, а за подпомагане на нечий частен бизнес.

Дали политическата криза ще удължи агонията около Плана за възстановяване и как ще коментира връчването на мандата на БСП, бяха следващите два въпроса от водещата Мария Черешева.

Сандов заяви, че едновременно е изненада и не е решението на президента да връчи мандата на БСП: "Това е така, защото за пореден път го дава на БСП, но е изненадващо, че той говори как трябва да се преборят кризите, а го дава точно на тях, които имат минимален шанс да го реализират."

Той допълни, че България през последните две години, с изключение на 6 месеца, е в перманентна предизборна кампания. Това прави така, че партиите да не се ангажират с приоритетите на обществото, които са на дневен ред, а се захващат с популистки теми, които звучат само привидно важни.

По казуса с NEXO Сандов коментира, че не познава хора, свързани с компанията. За него подобен вид спекулации около даренията, които е получавало обединението, са ненужни. Няма как да се следи всяко едно дарение, особено в период на постоянни предизборни кампании, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    35 6 Отговор
    див популизъм преди избори

    Коментиран от #17

  • 2 Дхйк

    18 17 Отговор
    Нещем евра!
    Искаме кюмюр!
  • 3 да де

    60 6 Отговор
    Тоя да го дадат на работещите в мариците да го изпратят през комина да оправи въздуха на планетата.
  • 4 Българин

    11 69 Отговор
    Най-бедните,най-онеправданите,най-глупавите,овчедушни хора сме,българите-и няма да се оправим.Германците атомните си централи затварят-ние ще горим още въглища-за да не останели без работа 10 хиляди бараби.Заслужаваме си всичко.Само Русия е по-голяма ко.....а от нас!!!!

    Коментиран от #14, #15, #16, #26, #30

  • 5 енергетик

    60 4 Отговор
    Сендов, кажи с какво да заменим базови мощности с нови еко? няма измислена такава технология досега! слънцето не е достатъчно за производство на базова енергия, а пък вятър в БГ нямаме достатъчно за перките! това не го ли разбираш или говориш така, защото така са ти казали?! за нас нямаме друг избор да задържим ТЕЦ ете максимално дълго, напр. до 2040 г. , а през това време да строим нови АЕЦ с общо 4 блока ... само че вие докато бяхте на власт мислехте само за закриване, но не и да създадате стратегия за развитие на енергетиката, както сега направи служ.правителство... така, че това което допуснахте си е за прокурор!

    Коментиран от #33

  • 6 Фйлб

    27 8 Отговор
    Не ми пука за затоплянето!
    Нямам хотел на първа линия.
    Вдигането на морското нива не се отнася за мен.

    Кюмюр, повече кюмюр!
  • 7 Професора

    42 1 Отговор
    В България има лобисти на Шеврон обслужващи САЩ.
  • 8 Нориега

    46 3 Отговор
    Соросоидите искат да докарат краварите да тровят Добруджа за шистов газ.
  • 9 3.14К

    56 2 Отговор
    Тоя Сандов и Тома Белев кога ще ги вкарат в затвора като главатари на зелената рекетьорска мафия?
  • 10 Сандйо

    26 1 Отговор
    Изглеждаш а умен, ако не си отваряш устата!
  • 11 алоооо

    47 1 Отговор
    Сандоф за тебе няма работа на тази планета която да можеш да работиш.Ти какво работи до сега освен да бъдеш един НЕКАДЪРЕН министър
  • 12 иваило

    33 0 Отговор
    Абе сандов ли си какво си ,я ми кажи на коя планета дават пари на ромки да метат улиците и да вдигат прах до небето ?? толкова прах , никой не мие а те ми говорят за централите .сандов хайде с кокорчо и криптомир бягайте в офиса на хахо хахаха
  • 13 ЕСТЕТ

    15 0 Отговор
    как ми се иска да му го подам на този
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хихихи..

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Бе кат ти се бърза за Оня Свят - прав ти пътя,крив ти завоя! Да не мислиш че някой ще тръгне след нещастен "лидер" като твоя милост?

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Некадърник

    37 1 Отговор
    Каква я свърши като беше в управлението евроатлантически помияр. Германия си пущат Тецовете, другите държави имат големи заводи и предприятия които замърсяват стотоци пъти повече въздуха, но нищо не затварят, а ти платен от запада некдърник ще адвокатстваш за да те забеележат и да се измъкнеш от тук. Голям родолюбец, колкото и канадския олигофрен.
  • 19 Българин

    7 18 Отговор
    ДБ и ПП-първи политически сили-затваряне на ТЕЦ-овете на Доган и Ковачки-а копейките във Белене

    Коментиран от #24

  • 20 Джордж Куни

    19 2 Отговор
    ами спести малко ресурси като си тегиш ножа и освободиш планетата от ненужната ти тунеядска персона
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Суха съчка

    11 0 Отговор
    Тоя е много м...н много Порше та е изкарал от природозащитна.
  • 24 100 процента

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Си някъде на ягодите.
  • 25 резервист

    22 0 Отговор
    Лесно се философства на пълен стомах, драги Сендов. Какво трябва и какво може са много различни неща. Това първо. Второ какви точно са "други сектори" и как "това ще бъде финансирано с пари от Плана за възстановяване". И трето стига празни общи приказки. Те са от времето на соца. "Другари дайте да дадем!" Звучи също толкова добре, колкото "“Няма работни места на загинала планета”!
  • 26 резервист

    17 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Ти не си никакъв българин, драги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #27

  • 27 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "резервист":

    забрави една ! .........
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Макробиолог

    15 0 Отговор
    На жълтите павета е здравословно да се ходи с гуменки щото току виж си се лизнал и разчекнал.Зелените шпищкоманди за пари са готови да се борят не само с СО2 ами и с SiO2 на планетата ако им кажат.....кой поръчва и плаща за това безумие?ам който върти едни хиляди трилиони и е решил че света ще изглежда завинаги така---фабриката е Азия,потребителя е запада,а Брокера който винаги печели е той самия......ке остане ли тоя модел?
    неолибералния глобализъм движен от 5-10хл членове на фамилиите е едно недоностче,другари.

    Коментиран от #39

  • 30 Истински българин

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Германците си смениха пола и си сложиха по 20 бустера, ти направи ли го?
  • 31 123

    15 0 Отговор
    Предполагам Сандов никога не се качва на автомобили и самолети и се отоплява със зелена енергия защото в противен случай би било много лицемерно!
  • 32 нннн

    17 0 Отговор
    Зелените талибани са опасни за България. Кой ид.oт ги вкара в НС? Да не е ДБ?
  • 33 Ужас

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "енергетик":

    Защо не се поинтересуваш, колко са заявените мощности в ЕСО за ВЕИ? После говори за слънце и вятър. Защото и от двете имаме достатъчно. Лошото е, че вятъра не се ползва, най-вече заради зелените.
  • 34 КолЮ

    12 0 Отговор
    Няма такъв натегач - лицемер. Какво отвори ти Бе, куха манерко, че ще затваряш? Ето на датчаните подкараха спешно въглищна електроцентрала, при все че са номер едно с възобновяемата ениргия. И защо мълчат зелените серсеми за атомната енергетика като не им харесват въглищата? Обаче усул-усул са се заели да вкарват неограничен брой иранци в Германия. Като за начало. Зелените? Иранци??? Или ще затварят, или ще вкарват. Малоумници.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 МАХМУД

    12 0 Отговор
    НЯКОЙ НЕ СИ Е ЧЕЛ УЧЕБНИЦИТЕ И ТВА Е ТОЯ..... ИНО ВРЕМЕ ПЛАНЕТАТА НИ Е БИЛА ОСЕЯНА С ВУЛКАНИ БУКВАЛНО НА СЕКИ ЪГЪЛ И КВО УМРЯЛА ЛИ Е ТЕ СА ПУШЕЛИ КЪДЕЛИ СЪС ХИЛЯДИ ГОДИНИ И РЕЗУЛТАТА Е ДАЖЕ ПО ХУБАВ СЕГА С ИЗКЛЮЧЕНИЯТА ТИП СЕНДОВ РАБОТЕЩИ ЗА ЕВРО ЦЕНТОве.
  • 37 Сандов, зелен Идиот от

    7 0 Отговор
    ЗЕЛЕНАТА МАФИЯ!!
  • 38 крис

    6 0 Отговор
    този пак започна старата песен....
  • 39 никой

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Макробиолог":

    Днес се събират в Давос.Не се чуди кой плаща за зелените безумия.
  • 40 зелената сделка

    7 0 Отговор
    е една от най-големите измами на този век. Няма сделка за бъдещето на човечеството, има сделка за определени концерни и техните собственици. Въпрос на пари, на много пари. Цената, обаче ще я плащаме ние.
    Няма по-голяма глупост от това да затваряш рентабилни производства. Искаш екологично мислене, ОК, въведи норми и изисквания по отношение на изхвърлянията. Щом дадено производство отговаря на нормите, то не го закачаш. Ако не покрива нормите, то самия факт от необходимите огромни инвестиции, за да се приведе към нормите може да предизвика преустановяване и спиране на производството. Ама така, административно да разчистваш пазара, щото няма как иначе друг бизнес да пробие, си е чиста форма проктеционизъм, да не кажа шантаж за много пари.
  • 41 Доктор

    4 0 Отговор
    Боклук. Соросоидна подлога.
  • 42 декарбонизация

    5 0 Отговор
    означава да бъде намален СО2 за растенията, последвано от намаляване на храната за животните и хората и в крайна сметка намаляване на броя на последните. Борба с климатичните промени е невъзможна, защото това са нормални циклични промени в климата (някога се преподаваше по география - възможно е вече да е отпаднало от програмата).
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове