18 Януари, 2023 10:22 3 230 27

Какво става с втората ни пенсия? Доходността на фондовете за ДПО е отрицателна

  • допълнително пенсионно осигуряване-
  • универсални фондове-
  • втора пенсия

Апелирам за отговорност към личните финанси и информираност за средствата по индивидуална партида, за да има всеки информиран личен избор, казва Йосиф Йосифов

Доходността на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване за двегодишен период е средно -2,13%. Те инвестират тези средства, затова е нормално да има положителна и отрицателна доходност. Външни макроикономически фактори неминуемо влияят на капиталовите пазари. Това каза за Нова телевизия гл.ас. д-р Йосиф Йосифов, актюер в КФН.

"Ако средствата по индивидуалната партида на лице, което инвестира в универсален пенсионен фонд, са под размера на брутните вноски, то има право да активира гаранцията на брутните вноски - във всеки случай ще получи поне това, което е внесъл бруто. Апелирам към отговорност към личните финанси и информираност за средствата по индивидуална партида, за да има информиран личен избор", заяви той.

По думите му не може да се каже кое ще бъде по-оптимално решение за пенсионен доход, защото зависи от индивидуални доходи. "Решенията за пенсиониране са лични. Те зависят от фактори като осигурителен принос, период на осигуряване, на какъв осигурителен доход е внасяло вноски", обясни Йосифов.

В своя позиция БДДПО казва, че фондовете са регистрирали временен спад. Според тях това е факт и за международни пенсионни компании. Те споделят, че въпреки кризите фондовете наваксват бързо, а твърденията, че средствата за втора пенсия са загубени определят като подвеждащи и не отговарят на истината.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 1 Отговор
    Стрижат стадото това става.
  • 2 ТаУмВзе

    31 2 Отговор
    Гепиха я. Са следва и 1вата на гепят!
  • 3 Вили Месершмидт

    39 1 Отговор
    Това не пречи тези престъпни фондове да си прибират процент от вноските, ама хич даже. Държавно организиран и подкрепен рекет! Редно е да прибират част от доходността за да имат мотивация
  • 4 Актюер

    31 1 Отговор
    Отрицателен доход!:) Голям майтап! На това му се вика загуба! Ама, нейсе!
  • 5 честен ционист

    33 2 Отговор
    Втората пенсия е Пунтамара. Още се чудя как може да вярвате на подобни пирамиди/пладнешки обири. Ще пиете по една студена вода накрая. Няма да ви е за първи път.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 финансист

    28 0 Отговор
    Да дам и аз една сметка да си влагате парите при мен и да ги инвестирам "на минус" без последствия
  • 8 гост

    28 0 Отговор
    Фондовете са мафия. Вземат си таксичката и не се грижат за парите ни.

    Коментиран от #15

  • 9 да де

    27 0 Отговор
    Има ли още балами които да вЕрват на тези фондове единствените печеливши са собствениците им
  • 10 Механик

    20 0 Отговор
    Как какво става с втората пенсия? Каквото става и с първата. Демек нищо не става. Парите са взети и човека каза "ще видим".
    Родените сле 66-та година, да не чакат никаква пенсия! Просто да си внасят вноските, щото по закон е задължително и да и събират парички за "опелото".

    Коментиран от #12

  • 11 Тома

    18 0 Отговор
    Тези фондове ги направиха за да се откраднат парите на хората
  • 12 др Гей Билтс

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    Бе задължително било. От повече от 10г нито здравни, нито пенсионни осигуровки плащам.

    Коментиран от #20

  • 13 облаги

    22 0 Отговор
    Поредния узаконен грабеж на бедния българин!

    Коментиран от #19

  • 14 Пак

    22 0 Отговор
    пирамида, нещо като Nexo !

    Коментиран от #26

  • 15 мафия е

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    държавата защото допусна такива закони да ни грабят законно,от ДПО печелят само фондовете

    Коментиран от #16

  • 16 Някой си

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "мафия е":

    Не е правилен въпросът.Тя,политиците измислиха тая пирамида,за да печелят техни хора.Задължителен рекет,без да се носи никаква отговорност за решенията на "инвеститорите".То па и политиците каква ли отговорност носят...
  • 17 защо

    8 0 Отговор
    А фондовете на управляващите фондовете как са?
  • 18 Пенсионер, потърпевш

    13 1 Отговор
    Всички идеи за втори пенсии са за усвояване на пари! Но не от работещите, а от хитри схемаджии, които и днес виреят и благоденстват. Работих в голям завод от тежката химическа промишленост, един от оцелелите. През 90-те години започнаха да ни внасят пари за втора пенсия , мисля във фонд “Доверие”. До 20 година се натрупаха добри пари. Вноските бяха уж по административен път, но от нашите лични месечни заплати. Разясняваха ни за светлото бъдеще, ще бъдем като едни богати пенсионери, тип западни. Ще пътуваме по света, ще си гледаме живота и други сладки приказки. И ние вкупом се хванахме! И накрая, с обмяната на парите и падане на трите нули, ни изплатиха по стотина рева. Какво излезе, за има-няма десет години лични вноски, спестихме “големи” пари. После случката с пенсията-пенсионирах се със сума, равна на две и половина минимални заплати. След многото врътки, увеличения и грижата за моето благоденствие, едната минимална заплата някак си изчезна? Е, това е. Сигурно много набори са на моя хал. Работихме, строеше се всичко, което сега се открадна, с парите, които изкарвахме. Сега младите коментират, че пенсионерите са в тежест. А когато растяха в детски градини и учеха безплатно в университети, добре беше?
    Но все пак, нашето настояще е тяхното бъдеще-природен закон!
  • 19 До ком.13

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "облаги":

    Ами кой те принуждава да те " ограбват" ? Все още имаш законова вратичка да си прехвърлиш натрупването директно към НОИ.Ще загубиш максимум един час.Попълваш един формуляр,и забравяш.Но пусти мързел,и лакомия за аванта! Ще цицам от две вимета! Те и на тази лакомия са заложили.Въртят милиарди десетки години.Ти лично надяваш ли се след време,фонда да ти компенсира,дори да ти плаща разликата която е 24% спрямо НОИ пенсия .Защото ти не внасяш пълна сума в НОИ.И съвсем справедливо е да ти плаща по ниска .Утре,при еднакъв стаж,еднаква заплата с даден колега,но той е само към НОИ,той ще получава по голяма пенсия от теб.За теб - от натрупаното в твоята сметка.На час по лъжичка,докато се изчерпа.Жив пример съм аз.С колега постъпихме в един и същи ден,на една и съща длъжност.Но аз съм роден преди 1961. И не бях във фонд,а той - да! Аз се пенсионирам две години преди него.Оказа се,че той с по голямата заплата( работил е две години повече,и по висока ставка) получава 148 лв по малко.А от фонда - най дългия.Трябвало да изчака,навършени 65 г възраст! Само от там е минус над 5 бона.От разликата в НОИ.Бъдете отговорни към бъдещето си,млади хора.Замислете се на думичката" доброволен".Утре фалит,и пиеш студена вода.
  • 20 Механик

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "др Гей Билтс":

    За мен е задължително. Все пак съм управител на фирма и работотдател. Ако реша да не си внасям осигуровките, ще ми закрият фирмата и няма да има от какво да храня семейството си. Заедно с фирмата ще се закрият още 6 работни места и момчетата ми ще останат на улица. Уви!
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор
    Каква ВТОРА пенЦия,
    Какви ПЕТ лева,
    Какво КАФЕ ‼️‼️‼️


    НОИ, НАП и ЛАП
    ще Ви изплащат 80% от изчислената пенЦия,
    а другите 20% ЩЕ СА
    ВТОРАТА ЧАС от цялата Ви пенЦия‼️‼️

    Коментиран от #22

  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ВТОРАТА ЧАСТ ‼️
  • 23 Всичко се краде и като се сметне и

    5 0 Отговор
    Инфлацията, кражбата е потресаваща! После питате защо не ви вярваме, ами защото не спирате да крадете! Как все нашите все изчезват?
  • 24 пирамида понци

    5 0 Отговор
    въобще пенсиите са пример за пирамида понци.
    Или както ги помним - Пловдивски пирамиди

    плащанията идват от нови участници.
    а нови вече няма.

    моля докажете че греша
  • 25 Ха ха ха

    6 0 Отговор
    ДПО е най страшната финансова пирамида в България сътворена от ненадминатите финансов измамник Иван Костов - гробокопача на българската държава!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 дрът ПЕНСИОНЕР

    1 0 Отговор
    Прехвърляйте си партидите в НОИ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове