Last news in Fakti

29 Януари, 2023 05:23 1 194 29

Стефан Янев: Бих гласувал против президентска република

  • стефан янев-
  • български възход

Сега не е моментът за такъв дебат, смята лидерът на "Български възход"

Стефан Янев: Бих гласувал против президентска република - 1
Снимка: NOVA

Сега не е моментът за дебат за преминаване към президентска република. Мнението изрази лидерът на БВ Стефан Янев пред NOVA NEWS. И потвърди, че ако има такъв референдум сега, той ще гласува против.

През седмицата инициативен комитет на ИТН внесе уведомление в парламента за старт на подписка за Велико народно събрание. Инициаторите му ще искат да се проведе национален референдум за промяна на формата на управление в страната - от парламентарна в президентска република.

„Решаването на този въпрос минава през конституционен дебат, Велико народно събрание, промяна на устройството на държавата. Не е сега моментът за такъв дебат. Ние сме в перманентна политическа криза – пет поредни избора. Има нужда да търсим решения как да оздравим българската демокрация, как да оздравим парламентарната република”, заяви Янев.

„Демокрацията се лекува с повече демокрация. Не мисля, че разговорите, посоката на мислене и търсене на варианти за налагане на президентска или полупрезидентска република в този момент е работещо”, каза Янев.

Оценката за работата на парламента ще я дадат българските граждани на изборите, смята още Янев.

„Има хора, които казват, че този парламент се е справил добре със законодателната програма, че бяха приети достатъчно като брой законопроекти, друг е въпросът дали качеството им е добро, ако бързината е била голяма. От друга страна парламентът не се справи с основната си задача – да бъде платформата за диалог, за взаимодействие между политическите партии, които да загърбят егото си и да седнат на масата за преговори, със съзнанието, че трябва мнозинство, което да подкрепи правителство”, коментира Янев.

„Не виждам някой, който да не носи отговорност, за този провален диалог. Ние като коалиция, която за първи път влиза в парламента, с малка група, положихме всички усилия да създадем атмосфера за диалог, но до степен, в която ни казваха, че нямаме физиономия и нямаме какво да кажем”, продължи Янев.

Янев смята, че служебното правителство по дадени теми се е справило, по други – не. Поне 3-4 министри би сменил.

БВ ще се явят самостоятелно на избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Натовските шапкар шарлатани

    34 1 Отговор
    пак почнаха да разиграват сценки с "противопоставяне" а всъщност играят в синхрон по банджото на Мустафа.

    Коментиран от #4

  • 2 Уса

    28 0 Отговор
    Всеки иска да бъде премиер там е далаверата

    Коментиран от #5

  • 3 Тия

    39 0 Отговор
    гласуват и с двете ръце само да са в Парламента !
  • 4 Весо

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Натовските шапкар шарлатани":

    Абсолютно вярно ! Президента и неговите хора дето ги набута в парламента и сега са в Коалицията на войната разиграват театри, за да държи той русофилски настроените избиратели ....абсолютен натовец , дано хората да са го разбрали, че това , което говори , няма нищо общо с това ,на къде тласка държавата .... нато .
  • 5 така така

    14 17 Отговор

    До коментар #2 от "Уса":

    Трябва ни премиер-българин, а не комунист (като Ст. Янев или Гълъб Донев).
  • 6 Хич

    28 0 Отговор
    и за нищо не ти вярвам , другарьо Восходний ! Най - добре си гледай пенсията.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    23 0 Отговор
    Стефан Янев: Бих гласувал против президентска република

    Факти, което и име на депутат или кандидат за такъв, да сложите, винаги ще е вярно. Нали по този начин ще си отрежат лапането, как очаквате някой от нищоправците да е съгласен да го шутират и да лапа само президента?
  • 9 Бай Митко

    29 0 Отговор
    Другарю Стефане и ти си като всички останали мераклии за власт и далавери! Прекалено много говорите и абсолютно нищичко не правите!
  • 10 Спрете

    15 0 Отговор
    Да зомбитата хората .Сегашната система е тотално изчерпана и опозорена освен да се краде и да гоните Българите в чужбина друго не се прави.Така че Смяната на Системата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА г н Янев.А от такива като вас попаднали в парламента след далавери с гласове откраднати и купени от други партии България няма никаква полза.Видяхме ви че просто не ставате.Така че спрете с коментарите по медиите МОЛЯ ВИ.
  • 11 Спрете

    11 0 Отговор
    Да зомбирате хората .Сегашната система е тотално изчерпана и опозорена освен да се краде и да гоните Българите в чужбина друго не се прави.Така че Смяната на Системата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА г н Янев.А от такива като вас попаднали в парламента след далавери с гласове откраднати и купени от други партии България няма никаква полза.Видяхме ви че просто не ставате.Така че спрете с коментарите по медиите МОЛЯ ВИ.
  • 12 ГЕРБ

    10 0 Отговор
    Ти не ставаш за нищо абсолютно без значение за какво гласуваш и с теб и без теб
  • 13 ДЯДУ РОГЛЮ

    12 0 Отговор
    И АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ НИТО ЗА ТЕБ НИТО ЗА НИКОЯ ПАРТИЯ ВСИЧКИ СТЕ ЕДНАКВИ
  • 14 ХАХАХА

    12 0 Отговор
    Едно време ,когато имаше квартални фурни ,гледах едни дълги лопати ,с които се вадеше хляба, та на тях се казваше "фурнаджийски "лопати, та и този е такъв.

    Коментиран от #16

  • 15 бай Дрън

    9 0 Отговор
    Кой те натиска,че да звъниш, бе , шапкар.
    Видяхме те,коко ти е пипето, колкото на кокошка.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 нашите ду пи тати

    7 0 Отговор
    по нататък приказката е :
    "поврътлив като пре пи кана фурнаджийска лопата"
  • 18 Безличник

    1 0 Отговор
    Ще се борите за 1%
  • 19 Васил

    4 0 Отговор
    Янев е готова да се продаде и за един сребърни стига да е на масата и да лапа докато може абсолютен измекяр.
  • 20 За Президентска Държава

    4 0 Отговор
    По добре един от колкото 250 да лапат и ограбват държавата. А покрай тези 250 сигурно има още 1250 и повече.
  • 21 Абе

    3 0 Отговор
    "ЖУРНАЛИСТЕ" ТОЯ КОЛКО ТИ ПЛАТИ БЕ.. ПОВРЪЩА НИ СЕ ОТ ПОДОБНИ ПИСАНИЯ. ПИЙТЕ ХАПЧЕТАТА БЕ.
  • 22 Абе

    3 0 Отговор
    ЩЯЛ ДА ГЛАСУВА ПРОТИВ, ПРОТИВ КОГО БЕ?ПРОТИВ РЕФЕРЕНДУМА ЛИ БЕ. АБЕ СЪБЕРЕТЕ СИ ПАРТАКЕШИТЕ ТИ И ПОДОБНИТЕ ТИ НЕ ДОТЯГАЙТЕ НА ХОРАТА.
  • 23 Д-р Гълъбова

    1 0 Отговор
    Какъво мекотело трябва да си, че да се съгласиш да си министър председател на правителство съставено от друг човек?
  • 24 Да ама за тебе

    1 0 Отговор
    няма кой да гласува щатска подлого.
  • 25 За протокола

    2 1 Отговор
    Проблемът не е във вида на управлението, а в политическия "материал". При калпави партии, не може президента да е по-различен.
    Отделно, че не вярвам, че един човек може да управлява по-умно, по-мъдро, по-компетентно и по-справедливо от един Парламент.
  • 26 г-н Янев,

    0 0 Отговор
    вие пък много бързо се разкрихте на всеяден в името да бъдете в политиката. А кой ви вкара в политиката? Румен Радев в служебно правителство. И по този начин позволи да се представите сравнително балансирано. Неказвам да сте в полза на Радев заради това (благородството не е присъщо на нашите политици), но ТОЧНО ВИЕ ДА ГОВОРИТЕ, че ще гласувате против, като се разбира, че се гласува по принцип, а не само за Радев - той неизменно си отива от тази позиция след около 2 годин.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове