Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 10:36 2 158 41

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

  • димитър маргаритов-
  • служебен кабинет-
  • ценови шок

По думите му "в юридическия смисъл няма как да има спекула, тъй като последният закон за борбата с нея е отменен през 90-те години"

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок - 1

„От това, което гледаме може да се направи извод, че зад мерките за контрол на цените на служебното правителство прозира една обърканост и некомпетентност. Бих казал донякъде и паника от предстоящото им несправяне с ценовия шок.

Първият пример е свързан с опити за конкретни действия – така наречения ежедневен контрол от страна на институциите. Досега къде бяха тези институции? Опитът да се изкара, че едва ли не всичко започва с втория кабинет на Гълъб Донев е манипулация.

При липса на парламент дори и да допуснем, че бъдат предложени гениални формулировки – кой ще ги приеме и кога ще влязат в сила?“ Това заяви бившият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов в ефира на BGonAIR.

Съдейки по мерките на служебното правителство според Маргаритов е по-добре нищо да не се прави. Според него някои от така наречените бизнес тарикати се изкушават да вдигнат още цените, след като са видели какви мерки се готви да им приложи кабинета на Радев.

„Премиерът вчера казва, че няма да се бъркат на свободния пазар, а днес неговия вицепремиер Алексиев заявява: „Който е сложил повече от 20% печалба му пускаме наказателна акция от НАП“. И какво? Нищо, вдигат ги с 60% от следващия ден, защото това е неработеща мярка“, уточни той.

Димитър Маргаритов припомни, че последния действащ закон за борба със спекулата е от 90-те години.

„Ясно е, че има завишени цени. Това е резултат от несигурността в икономическата обстановка в последните месеци. По време на редовното правителство тези неща бяха решавани с елементарна контролна дейност.

Контролът, когато е на място – дава резултати. На 1 юли, когато ддс ставката за хляба стана 0 процента – в рамките на този месец, когато ние осъществявахме контрола, тогава хляба поевтиня средно с 16% в страната. Сега виждаме статистиката на НСИ – поскъпнал е с 20%. Парите отиват при онези, които ги взимат от хората“, добави той.

„Бих допълнил и предложението от Г-жа Нинова за таван на цените, а именно: санкцията трябва да бъде не само за този, който е надвишил пределната цена, а да има санкция и за този, който държи стока на склад и не я предлага, защото очаква отмяна на тавана.

Председателят на КЗП трябваше да каже на премиера Донев, че в закона от 15 години има дефиниция за нелоялна търговска практика, поне да не се излага премиера и да казва, че ще бъде предвидена такава. КЗП е органа, който трябва да се работи с нелоялните търговски практики“, категоричен е бившият икономически зам.-министър за необходимите мерки при борбата със спекулата и завишените цени.

„Така и не разбрахме какво се случи в последните месеци, а сега излиза някой и ни убеждава, че тепърва ще започне борбата. Ние не знаем какъв парламент ще има след изборите, а промените трябва да бъдат приети от мнозинство там.

Министърът на земеделието обясняваше как ще бъде подписвано законодателството с наредби. Явно някой безвъзвратно е изгубил връзката с демокрацията“, обобщи той за необходимостта от парламентарно мнозинство, за да бъдат приети необходимите мерки за борба със спекулата.

В заключение Димитър Маргаритов определи клаузата за повишението на цените на мобилните оператори като несправедлива и заяви, че тя трябва да бъде отменена. „Миналата година беше направен опит цените да бъдат повишени с инфлацията за 2 години, но това бе осуетено след намесата на Нинова.

Въпросът е не може ли КЗП да разгледа тази клауза отново. Защото имаме 15% инфлация обявена от НСИ, но в същото време над 60% от домакинствата нямат повишение на доходите, напротив някои имат и влошаване. Всичко това означава, че потребителя е поставен в неравностойно положение спрямо търговеца“, завърши той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    19 6 Отговор
    Затова даваш акъл на кабинета да не прави нищо.
  • 2 Осемдесет години, стигат

    30 2 Отговор
    Много селски първенци управляват тази държава...
  • 3 Мафия ни управлява

    16 19 Отговор
    Как ще се справят ,като са некадърници, обслужващи руските интереси ! А те са България да е бедна и ограбена територия ! Всичко се прави умишлено от предатели народа !
  • 4 Истината

    16 16 Отговор
    Правителството на лицемера и фалшив юмрук Радев не се справя с нищо за съжаление !
  • 5 Така е

    17 7 Отговор
    Правителство на Мафията !
    Подбрани с конкурс некадърници !
  • 6 Служебният кабинет

    15 11 Отговор
    Без правомощия трябва да върши работата на парламента и правителството ли бе Маргарите ? , това е най злобно и безпочвено заяждане.
  • 7 служебния кабинет е

    13 8 Отговор
    само наблюдател на събития и няма умствен капацитет да направи нещо
  • 8 даАм

    14 8 Отговор
    Служебният кабинет на Радев взе много да се излага. Че нищо не вършат, е ясно на всеки.
  • 9 комунистче

    21 1 Отговор
    тц тц тц, е какво да направим, да суспендираме Конституцията ли, истината е че некадърниците от ГЕРБ не се справиха с развиването на икономиката, и повдигането на доходите на населението, цели 12 години, без увеличение на заплати и пенсии, или с минимално увеличение, затова, когато ценовия шок дойде, а него го имаше в цяла Европа и Света, българите, както винаги, са ударени най силно, виновниците са ГЕРБ, да не се преструваме и да казваме че виновни са някои други
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор
    ХЕХЕ , И МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ НЕ СЕ СПРАВЯТ.
    СЪС СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВО:)) .
  • 11 Така е защото е пълен

    12 7 Отговор
    с комунистически дебели кратуни, които се на нивото на политикономията на 60-те години на 20 век. Най-известния таен съветник дето тъче на два стана е лицето Гумен Речев, пардон, Румен Гечев, дето казваше на предприятията да не си връщат кредитите на банката. При него долара стигна 3000 лева.
    Димитър Талев:
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..." — из „На завой“
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    9 7 Отговор
    АМИ ПРЕЗИДЕНТА НЕ МОЖЕ ПО КОНСТИТУЦИЯ
    ДА НАПРАВИ
    РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО
    ....
    ЗАТОВА ИМА СЛУЖЕБНО
  • 15 Даамм

    18 0 Отговор
    Безсрамни печалби по време на криза- това е позорната ви икономика. Откровен грабеж на ресурсите на хората с държавното подпомагане на бедните ни бизнесмени... И лъжи, удобни и нагли лъжи. Случили са на заспал народ.
  • 16 Гай Турий

    18 4 Отговор
    Маргаритке, и ти си един артист!!? Само бой и дране за спекулантите и корумпираните бюрократи, които трябва ад ги санкционират, да спират спекулата. Въвеждане на нови закони срещу спекулата и затвор, конфискации, огромни глоби за вас! Корумпираните чиновници в затвоар и при КПКОМПИ с конфискации заради корупция!
  • 17 БАЙ ДАНЬО

    7 5 Отговор
    Ах защо не съм ПОЛИТолог. КАКВА е вината на служебните правителства, че не се съставя нормално правителство, ими всеки дърпа чергата за партията си.После , какви правомощия има и как да направи нещо за мандат от ДВА МЕСЕЦА.но е най-лесно да се оправдаваме с войната.Знам, че тук във форума само си чешем клавиатурите на топло и гледаме снегът навън и хулим снегопочистващите фирми
  • 18 Орел

    17 5 Отговор
    Този мишок е огладнял. Преди нищо не правеше, сега само лае.

    Коментиран от #28

  • 19 ///////////////////////

    9 4 Отговор
    При лошия социализъм , спекулантите бяха по затворите . Капиш !

    Коментиран от #27

  • 20 Опааа

    14 0 Отговор
    Всичко е спекула! От производител до магазин! Това е! Другото е бла-бла!
  • 21 Мммда

    13 1 Отговор
    То тоя проблем е в целия ЕС.
    Не мога да разбера защо някои хора си мислят, че е само в Бг.
    Некадърното управление на ЕЦБ води до това, напечатаха евра без покритие и идва времето на реалното уравнение и обезценка.
  • 22 сирене

    4 0 Отговор
    Божинката си иска мъдростта обратно...
  • 23 Стоян Александров

    8 3 Отговор
    Добра, че ти ни го каза ! Че то това се вижда и от Космоса. Банда некадърници случайно попаднали за мЕнистъри. Смешковци, Радевииии подлоги, а той амерска подлога. Жив майтап. 33 години Козяшки смешковци, че и те си ги избират на изборите.... Народеееее, Народееееее яж и си пии ракиджоса и да Ви е все тая, те си Ни оправят идеално...
  • 24 кккккккккк

    10 4 Отговор
    Имам желание пак да сме Народна република и да има ред и правила .Простотия и чалга се е настанила вече 30 години , от 9 милона , я сме останали 5 .Как може да сме толкова загубени и да си разрушим държавата !
  • 25 .......................

    8 7 Отговор
    Влезте в Ютуб , гледаите филмчетата България която съградихме и други от този период . Ще видите щастливи хора , чистота навсякъде , няма нито един дебел човек .Нормални семейства с 2-3 деца , нито една дупка по улиците и много други неща .Не знам как ни отнеха всичко
  • 26 БЪЛГАРИН

    5 7 Отговор
    Настоявайте за още санкции срещу Русия, и се надявайте нещата да се оправят.
    Да,ама не.
  • 27 даАм

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "///////////////////////":

    Глупости! При социализма нямаше частен сектор, че има спекула. Единици бяха тия, които сами произвеждаха нещо и го продаваха. Вече се чудите какви лъжи да пишете във възхвала на прогнилия социализъм.

    Коментиран от #30

  • 28 даАм

    7 1 Отговор

    До коментар #18 от "Орел":

    Тоя мишок е от котилото на ГЕРБ и лае предизборно.
  • 29 Димитър Маргаритов!! Това, че са

    6 0 Отговор
    Махнали понятието Спекула някой не Означава, ЧЕЕ няма!! Ти Какво предлагаш Маргаритов??? Нищо!! Спекула на всякъде в Търговията и Услугите, а ти Маргаритов, "преливаш от пусто в Празно" и Бла, Бла!
  • 30 Георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "даАм":

    По времето на соца всички искахме промяна, но почти никой не си е представял, че ни чака такава свинщина.
    Сега си имаме демокрация, защото по магазините има банани, и можем да ходим свободно до Германия. :-)

    Коментиран от #33

  • 31 Жоро

    6 2 Отговор
    Радев ни закопава ден след ден. Цените са х2. Газа сметката ни е 3 пъти по висока. Няма помощи няма нищо. Водата скочи двойно Януари мерси много

    Коментиран от #41

  • 32 1944

    6 3 Отговор
    неграмотни и нагли зелени чорапи с путлерска ориентация кво освен мизерия да докарат?
  • 33 даАм

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Георгиев":

    И днес искаме промяна, ама червените комунисти, които се пребоядисаха в какви ли не цветове, пак ни управляват и не позволяват демокрацията да се случи. Това не е от некадърност. Умишлено спъват всичко демократично и социално, за да могат да окрадат всичко, а народът да тъне в мизерия. Вината е обща- на сегашни управляващи и бивши управляващи. Цели 12 год. ГЕРБ спира растежа на доходите, за да се обогатят олигарсите и приближените им. МРЗ отдавна трябваше да е над 1200 лв., мин. пенсия трябваше да е около 600 лв. При високи доходи инфлацията нямаше да се усеща така болезнено. ГЕРБ не позволи народът да върви напред.
  • 34 Нормален

    2 0 Отговор
    Лечението е лесно и просто. Ограничаване на пълномощията, а още по добре ликвидация на агенцията по безопасност на храните ще увеличи производството и търговията на храни и цените ще се нормализират.
  • 35 Безпристрастен

    3 2 Отговор
    А всичко е толкова лесно.За всеки един артикул, просто се проследява ( документално) от внос,през доставчик на едро,надолу чак до магазина.Дали е хляб,млечни продукти,месо,риба, плодове и зеленчуци.При добросъвестна проверка,ще изплуват чудовищни разлики в маржа.При прекупвач, при крайния продавач.Само защото го е закупил на едро залага 25-30% печалба.През Социализма,всички хранителни продукти бяха евтини,точно заради това.От производител,през преработвател директно до потребителите.Затов а цените бяха фиксирани.Колкото струва в центъра на столичен магазин,толкова и в най малкото населено място.И това в продължение на години беше непроменлива величина.В някой региони,в който имаше затворен цикъл ( млеко,хляб,колбаси) за населението ангажирано в отглеждане,добив цемите бяха буквално символични.Във всички села хляба беше безплатен( за заети в ТКЗС или АПК по 1 хляб на човек) отделно неограничен брой във фурната.По 16 ст - и то един килограм.
  • 36 ха ха

    4 0 Отговор
    а , практиките са напълно лоялни към бандитския модел , затова КЗК не се занимава с бизнесмени под чадър
  • 37 сега

    4 0 Отговор
    Търговците са най- непочтените и алчни хора, но над тях е опънат чадър от високо ниво.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Димитър Маргаритов Б О К Л У К !?

    1 0 Отговор
    Нямало е Спекулата?? Навсякъде е в Магазините, не влизаш ли в Магазини!! Нямало е написано, напишия на Челото си Б О К Л У К!! Случайни Недоразумения, минали за месеци през Власта!!
  • 41 Rадев

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Жоро":

    Радев е виновен, а?
    Останалите са в бяло :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове