Храненето с насекоми може да доведе до кръстосани алергични реакции. Това каза в интервю за БТА алергологът д-р Тихомир Мустаков.
След разрешение от Европейската комисия домашните щурци вече е възможно да се консумират замразени, сушени или на прах, както и да се използват ларви на брашнения бръмбар в храната. Подобни правила вече съществуват за мигриращите скакалци и ларвите на жълтия червей.
За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика, каза още той. По думите му, освен алергии, е възможно да зачестят случаите на алергенно замърсяване, което означава, че дори официално в определен продукт да липсва даденият алерген, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н., което понякога наистина може да затрудни диагностиката и идентифицирането на алергена.
Консумирането на различни насекоми не е нова идея, освен това то е традиционно за някои райони на Земята, допълни лекарят. По-скоро това, което буни духовете, е дали трябва да ги ядем ние, които не сме свикнали с този тип храна, както и какво налага да ядем скакалци, каза още д-р Мустаков. Никак не е маловажен въпросът дали трябва да се променя традиционното хранене в различните части на планетата.
Тази храна, като алерген, провокира доста въпроси, тъй като насекомите съдържат алергени, които могат да доведат до кръстосани алергични реакции. Има установени алергени в множество насекоми и това, че ще започнат да се предлагат като масова храна, би разширило много контакта с тези алергени.
Кръстосана алергична реакция може да се получи у хора, които консумират някои от насекомите, но имащи алергия към домашно-праховите микрокърлежи, към скариди или към червени оцветители в колбасите, които се правят от ракообразни, посочи д-р Мустаков. По думите му това, на пръв поглед, са много различни алергени, но тъй като имат обща структура, предизвикват алергични реакции у едни и същи хора. Това са всъщност кръстосаните алергични реакции, уточни той и напомни, че те биха влошили и дихателните алергии. Може да се очаква повишаване на честотата на алергиите към такъв тип храна.
За нашия географски регион храненето с насекоми е екзотика. Консумацията на нетрадиционни продукти поставя имунната система пред изпитания, защото хората генетично се адаптират към храната, с която разполагат в региона. Доказано е, че промяната в типа хранене увеличава значително алергичните реакции, а в случая става дума точно за такъв тип промяна, добави д-р Мустаков.
Гените ни са „възпитани“ да не реагират на традиционните ни храни. Много рядко в страната ни се отчита алергия към чушки, но в някои други европейски популации са доста по-чести тези случаи. Това е пример как типът хранене модифицира възприемчивостта на имунната система и тя го разпознава като безвреден и го възприема без да създава имунен отговор. Когато за имунната система има нещо ново, въпреки че тя не знае дали е полезно или не, го възприема като чуждо и се опитва да го атакува.
Хората, които по принцип ядат насекоми, много по-рядко биха проявили някаква сензитивност, стигаща до поява на алергия. Там, където храната е традиционно приготвена и прясна, тя предизвиква много по-малко реакции, отколкото вносните варианти дори на същия продукт, добави той.
Насекомите съдържат хитин, но не е задължително той да провокира алергична реакция, каза още д-р Мустаков. Хората консумират скариди, които също съдържат хитин, припомни той. По думите му обаче скаридите са алерген, така че може да се очаква, че и други членестоноги ще бъдат също толкова алергизиращи. Хитинът не е единственото вещество, което би могло да отключи алергична реакция. Редица ензими от обмяната на насекомите също могат да бъдат алергени, посочи още лекарят.
Първата алергична реакция най-често е неочаквана, особено когато в семейството няма алергични хора. Признаците на алергия, които би трябвало да бъдат разпознати, са сърбящ обрив, отоци, суха кашлица, задух, чувство на стягане в гърлото или в гърдите, повръщане или силни коремни болки, в редки случаи може да се стигне и до шокова реакция, съпроводена със спадане на кръвното налягане, както и евентуално изпадане в безсъзнание. Това е спектърът на реакции, които биха могли да настъпят при хранителна алергия, посочи медикът. Според тежестта на оплакванията обикновено се използват антихистаминови препарати, кортизон, а в по-тежките случаи се прилага адреналин. По думите му евентуална алергична реакция след консумация на насекоми или брашно от тях би се овладяла с медикаментите, които и сега се използват като противоалергични.
В България не ми е известно да има тестове за диагностика на алергия към насекоми в храната, добави д-р Мустаков. По думите му в света вече има доста усъвършенствани тестове, които могат да идентифицират много малки количества от този алерген в храната.
Насърчавам хората да се хранят с възможно най-прясната и „локална храна“, произведена в рамките на около 300 километра т.е. тази, с която са свикнали най-много, каза още д-р Мустаков. Той посочи, че не е привърженик на екзотичните храни, дори и да не са скакалци. Необходимо е много добре да бъде обмислено в кои продукти ще се влагат скакалци, както и да се урегулира маркирането на храните, съдържащи брашно от насекоми. Проблемът е, че когато един продукт влезе в масова употреба, зачестяват и случаите на т.нар. алергенно замърсяване. Това означава, че дори официално даден алерген да липсва в определен продукт, е възможно той да попадне в поточната линия, по опаковките и т.н, а това понякога наистина може да затрудни диагностиката и идентифицирането на алергена.
Д-р Мустаков препоръча на производителите достатъчно ясно да посочват къде и по какъв начин ще се прилагат новите суровини, независимо дали са скакалци, водораси или каквито и да е други вещества, които не са характерни за традиционната ни кухня, за да може хората, които имат алергии, непоносимости или други проблеми, да се хранят безопасно.
С брашното от насекоми се набавя протеин, въпреки че насекомите не съдържат само протеин, но се предполага, че това би било евтин пълнител, заместващ протеина от месото, каза още д-р Мустаков. Това брашно може в някаква степен да замести протеина от месото, както се ползва сега и соевият протеин, допълни той. На практика почти цялата индустриално преработена храна съдържа соя и вероятно целта на ползването на брашно от насекоми е поевтиняване на продуктите, допълни д-р Мустаков.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Ротшилд
09:44 17.02.2023
2 Последния Софиянец
09:45 17.02.2023
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 12343211
09:49 17.02.2023
5 Хххххх
Коментиран от #16
09:50 17.02.2023
6 генчо
Коментиран от #12, #24, #26, #36
09:52 17.02.2023
7 ФЕЙК
Коментиран от #10
09:52 17.02.2023
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 сом
До коментар #3 от "освен прави краставици":
червея не еасекомо ве капацитетин09:53 17.02.2023
10 вези
До коментар #7 от "ФЕЙК":
много ти се иска да си умен ама не си09:54 17.02.2023
11 Българин
09:54 17.02.2023
12 Жеко
До коментар #6 от "генчо":
Така се почва соросня, след това западните милиционери забраняват и вкарват в затвора. Ама ти откъде да знаеш09:54 17.02.2023
13 Яжте сега скакалци,горди ми Европейц...!
Ееех,а какви времена бяха...!Да метнеш домашна свинска пържола на трапа,в жарта...да си оближеш пръстите от вкусотия ..!
Коментиран от #19
09:55 17.02.2023
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Анонимен
09:56 17.02.2023
16 Хич няма и да разбереш...!
До коментар #5 от "Хххххх":
Ще ни ги слагат в брашното,като...,,хранителна добавка"...!09:56 17.02.2023
17 Бамби
09:57 17.02.2023
18 Вън от Европейски Райх
Хитинът е полимерно вещество, съдържащо се във външния скелет на раци, насекоми, както и в някои видове гъби, дрожди и др., където изпълнява структурно-опорни функции.
Хитинът не се разтваря във вода, разредени разтвори на киселини и основи и в органични разтворите и не е пригоден за храна на млекопитаещи, а се натрупва в организма и спомага за появата на ракови клетки.
09:57 17.02.2023
19 Да добавя...!
До коментар #13 от "Яжте сега скакалци,горди ми Европейц...!":
И с червено вино,в кана обикаляща,от ръка,на ръка,около жарта,с домашната свинска пържола ...09:59 17.02.2023
20 Евроглупак от ЕССР
Коментиран от #22
10:00 17.02.2023
21 Солей
10:02 17.02.2023
22 ???
До коментар #20 от "Евроглупак от ЕССР":
"които доскоро не ни даваха да се гордеем с шкембе чорбата си, щото била от карантия ?!!?" Верно? И кога не са ти "давали"? Я посочи.Коментиран от #33
10:03 17.02.2023
23 Фекален макарон
10:04 17.02.2023
24 Този коментар е премахнат от модератор.
25 Този коментар е премахнат от модератор.
26 Този коментар е премахнат от модератор.
27 Този коментар е премахнат от модератор.
28 Макробиолог
Коментиран от #31, #32
10:14 17.02.2023
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 Солей
Коментиран от #35
10:15 17.02.2023
31 генчпо
До коментар #28 от "Макробиолог":
там ядат супа от камъчета, шъреца е само за овкусяване че и щурците са дефицит там поради липсата на селско стопанство10:16 17.02.2023
32 Мне
До коментар #28 от "Макробиолог":
Ц, там и инсекти (какви са тия прогнилиз западни думи, другарю) няма. Затова и умират с десетки хиляди от глад всяка година.Коментиран от #34
10:16 17.02.2023
33 Евроглупак от ЕССР
До коментар #22 от "???":
ЕС се кани да забрани шкембе чорбата, ракията и дюнераТе били вредни, смятат евробюрократите
3 дек 2017 09:48
"До края на 2018 г. дюнерът може да изчезне от менюто на страните в ЕС. Това се случва точно 9 години, след като Европейската общност и "кривата краставица" се помириха и Брюксел отмени осмиваната от мнозина разпоредба за формата на някои зеленчуци и плодове. Сега в опасност са шкембе чорбата, ракията и дюнерът.
През май 2011 г. Брюксел забрани продажбата на билки и билкови лекарства без разрешително. Заради специалния лиценз от 200 хиляди долара някои центрове за нетрадиционна медицина се оказаха на ръба на фалита.
Точно година по-късно евробюрокрацията вдигна мерника на националното лакомство на северните ни съседи - румънските кебапчета, известни като "мититей" или "мич". Така над 200 опаковки с кебапчета изчезнаха от търговската мрежа.
През 2014 г., на прага на Коледата, ЕС заяви – ограничава съдържанието на канела в печените сладки по магазините.
През февруари 2015 г. ЕС се закани да забрани и розовите домати, а през 2016 г. дори се опита да посегне и на нашите."
10:18 17.02.2023
34 Този коментар е премахнат от модератор.
35 Хари Потен
До коментар #30 от "Солей":
пак се правиш на оборотен неуспешно11:01 17.02.2023
36 Този коментар е премахнат от модератор.
37 Този коментар е премахнат от модератор.