Last news in Fakti

1 Март, 2023 10:47 3 523 19

Народният театър: Минеков е имал за цел "служебно, политическо назначение" вместо Васил Василев

  • народен театър-
  • морфов

Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, пишат в позиция от ръководството на театъра

Народният театър: Минеков е имал за цел "служебно, политическо назначение" вместо Васил Василев - 1

Народният театър излезе с позиция относно уволнението на режисьора Александър Морфов. В нея, освен изброяването на успешно реализираните премиери и гостуването на спектакъла "В самотата на памуковите полета" с участието на Джон Малкович, се посочва, че е имало "персонални атаки" срещу директора Василев с цел неговото отстраняване.

Прави се и внушението, че бившият служебен министър на културата Минеков е имал за цел "служебно, политическо назначение". И се посочва как е разрешен разразилият се скандал по повод на друго политическо назначение-това на ПР на театъра - едната страна в конфликта напуска, другата е уволнена дисциплинарно.

Ето и пълният текст на позицията на Народния театър:

През последните четири месеца Народният театър „Иван Вазов“ бе подложен на системен натиск с тенденциозно провокирани конфликти.

Въпреки това в театъра бяха успешно реализирани множество премиери, сред които „Великденско вино“ на Явор Гърдев, „Частици жена“ на Крис Шарков „Орфей“ на Йерней Лоренци, „Нора“ на Тимофей Кулябин, “Хоро” на Василена Радева, както и гостуването на спектакъла на Тимофей Кулябин „В самотатата на памуковите полета“ с участието на Джон Малкович и Ингеборга Дапкунайте. Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката. Огромните усилия на Народния театър да създаде максимално добри условия за работа в трупата, да отвори дейността си към нови партньорства с български и чужди творци, да влезе в диалог с високите образци на световния театър бяха помрачени от медиен шум, провокиран от действията на няколко личности. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия.

След дълъг период на изчакване и опити конфликтът да бъде вътрешно урегулиран, което не даде резултат поради външни провокации, възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“.

Позицията „Главен режисьор“ беше създадена от настоящото ръководство на театъра специално за г-н Морфов, чието завръщане в българския театър след дългогодишна пауза беше подготвено именно от директора на театъра г-н Васил Василев. Това беше част от концепцията му, както и включването в репертоара на други водещи национални и международни имена, програми и инициативи.

„Главен режисьор“ е административна функция, която предполага управление на целия художествено-творчески екип на театъра, като фигурата на главния режисьор има за задача да се грижи и обединява актьорския състав, да участва в избора на заглавия и творчески екипи, да консултира дългосрочния репертоарен план, да съдейства за планирането и изпълнението на творчески дейности, които изграждат и развиват трупата на театъра.

За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство.

Заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Александър Морфов подписа договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър „Иван Вазов“, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра.

Диана Добрева и Явор Гърдев остават щатни режисьори на Народен театър „Иван Вазов“.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    27 0 Отговор
    И Народния театър го търбушат в политическия Цирк в зоопарка!
  • 2 Справедлив

    30 16 Отговор
    Е,този мина всички гранаци.Абсолютен незнакомов,минал без следа в Плевенския театър и сега ще дава оценка на Морфов,който е име в Българския театър.Василев,много си малък и дребен.
  • 3 Ели

    19 21 Отговор
    Морфов като е добър режисьор трябва да коли и да беси в театъра ли,и всички да му играят по свирката?
  • 4 Гошо Тръбата

    30 7 Отговор
    през която и културна инситуция да са минали ГЕРБ и ДПС, всичко е омазано и така си и остава. не остана национална светиня без скандал и лош вкус в устата. то не бе Народната Библиотека, Народния Театър и какво ли още не.
    тоя поне да имаше малко достойнство и да не ходи да хленчи по медиите, като се е окакал. Морфов може да е всякакъв, но ше го запомнят със "Хъшове", а Василев ще го запомнят само как се окака пред всички.
  • 5 разсмя ме

    11 12 Отговор
    че подписал нещо, което не е знаял какво е.
    Ами хора, кой не е бивал съкратен или уволнен от някоя работа.Всеки е талантлив, но само това ли трябва, а не трябва ли да загърбиш манията си за величие.
    Близо месец се занимаваме в това
    Незаменими хора няма

    Коментиран от #16, #18

  • 6 8862

    12 3 Отговор
    Във всеки театър има партийно назначени като започнеш от директора и продължиш.Театрите са зависими от кметовете,защото общините дават пари,ако не им играеш по свирката ,няма пари,затова кметовете избират директорите.Която партия дойде на власт неен е директора.Министерството прави конкурси и се подчинява на партията победител,но те
    са предварително решени и със знанието на Мутафчиев,така че който и гении да се яви на конкурс няма да спечели след като не е избран партиино.Назначаваха се хора без да отговарят на условията за конкурса,който скачаше срещу това биваше уволнен.Трябва да се направи реформа и този Мутафчиев да бъде сменен.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 като ви чета

    9 13 Отговор
    разбрах, че талантливият морфов и л@йно да изс@ре на сцената на народния, то ще е талантливо и ще му ръкопляскате!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Люси Дяковска

    7 3 Отговор
    Умря циганката дето ме хвалеше че сами да се похвалите от народния театър!
  • 11 Люси Дяковска

    10 5 Отговор
    А депесарската дебелана на кой е назначение бе джудже?
  • 12 стига простотии бе тате

    8 5 Отговор
    Законът е за всички.Каквото и да е проявява политически пристрастия в Народния театър.Ламбо беше виден функционер на БСП , но беше приятел и не е проявявал пристрастия към колегите си с други убеждения.А Морфов по скоро е любител на напитки.
  • 13 урко

    8 4 Отговор
    Типична гербаджийска тактика прави тоя директор на театъра. Самият той е очевидно политическо назначение, напълнил е театъра с послушни политически секретарки и мишкуващи артистчета, а когато тръгнат да го сменят и почне да се клати столът под краката му , почва да реве, че го атакуват по политически причини
  • 14 ДПС така ви нареди!

    10 4 Отговор
    Ръководството на НТ е зависимо от Ахмед Доган!
  • 15 Айде

    7 1 Отговор
    Както е известно, Народният театър е сграда, а не личност, така, че няма как да има позиция! Тази позиция е на някой страхливец, който се крие зад театъра и се опитва да се оправдае! Най-добре да си прибере излязлата позиция там, от където е излязла!
  • 16 Справедлив

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "разсмя ме":

    Незаменими няма,но талантливите са малко.Вместо да ги уволняваме следва да им създаваме условия да творят.В трупата на Народния театър не са много талантливите.
  • 17 дон

    5 2 Отговор
    Проблемът е че позицията на ръководството на театъра е позицията на ДПС.

    Твърде твърде много еничари имаме в тази държава.
  • 18 Аха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "разсмя ме":

    Да викаме ура на това мазно влечуго-директора ли?Или да ракопляскаме на тази гнус,слугиня на дпс и герб -ПР-ката?
    Браво на Морфов!Това са хората на промяната,които имат мъжеството да застанат срещу силните!
  • 19 Бацо прецедател

    0 0 Отговор
    Така ка без назе нема Бойковина, без Морков нема да го бъде Народнио Театар? Нема да е Народен Театар а че е Матреален Сеир например ма че го има!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове