10 Март, 2023 18:48 3 450 45

Българското земеделие остава без работна ръка

  • земеделие-
  • работна ръка

Често земеделците разчитат на помощта на свои роднини, защото няма достатъчно работници. А причините са три: тежките условия на труд, ниското заплащане и несигурността през зимата

Българското земеделие остава без работна ръка - 1

Липсата на работна ръка в селското стопанство се очертава като един от най-сериозните проблеми в бранша през последните години. В Петрич например, където зеленчукопроизводителите са много, желаещите да работят в сектора са все по-малко, съобщи БНТ.

Все по-често зеленчукопроизводителите в района разчитат на помощта на свои роднини, защото няма достатъчно работници. А причините са три: тежките условия на труд, ниското заплащане и несигурността през зимата.

"Те се отказват поради факта, че ние не можем да им предоставим заплатата, която ще вземат в чужбина", казва Бойка Малчева, зеленчукопроизводител и търговец.

Младите и квалифицирани кадри избират да се реализират зад граница.

Зеленчукопроизводителите са категорични, че ако не се вземат спешни мерки от държавата, липсата на работна ръка ще се отрази негативно на цялостното развитие на земеделието в района.

"Ако се помисли в тоя бранш да ни направят земеделците и стопаните по атрактивни като дестинация за работната ръка, те работниците сами ще ни потърсят нас с ясното съзнание, че при нас е по- тежко, но пък зимата ще има облекчение – почивка и нали някакво възнаграждение, дори да се преговаря да е частично и от нас, частично и от държавата, за да не се губи минималната работна заплата", казва Красимир Учителски, зеленчукопроизводител.

В момента работната заплата в сектора достига до 1000 лева на месец.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 рентиер

    24 4 Отговор
    Еми като си барат оня вместо да работят без ръце ще останат ясно е.
  • 2 Сократ

    55 1 Отговор
    Друго е да си телефонист в някой кол център.
  • 3 Е как?

    18 40 Отговор
    Русофилите, нали сте загрижени, че българското земеделие не произвежда достатъчно, подкрепете го и отидете на полето да работите.

    Коментиран от #6, #8, #11

  • 4 Дедо Йоцо койравия

    45 1 Отговор
    Време е тук друг народ да дойде българина го изгонихте
  • 5 Амчи фанети са

    21 2 Отговор
    чи да копати бря!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да бачкат

    31 5 Отговор
    семействата им , а не да пилеят милиони евросредства !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 гост

    63 2 Отговор
    За българското замеделие работна ръка ИМА В ИЗОБИЛИЕ, но в момента е заета като ЕКСПЕРТИ, НАБЛЮДАТЕЛИ, АНАЛИЗАТОРИ,СОЦИОЛОЗИ, ПОЛИТОЛОЗИ И НАЙ-ВЕЧЕ - ИКОНОМИСТИ И ЕНЕРГЕТИЦИ! Ако тази стотицохилядна армия ПРАЗНО ГОВОРЕЩИ И НИЩО НЕПРАВЕЩИ се влее в редиците на селскостопанските труженици КРАСТАВИЦИТЕ ВЕДНАГА ЩЕ ПАДНАТ ОТ 8 НА 2 ЛЕВА. Но се съмнявам защото цялата тази кохорта ще започне да чете нравоучения и дава "експертно мнение" на краставиците как да растат
  • 10 Дядо от село

    54 0 Отговор
    Българското земеделие отдавна е останало без работна ръка.. Карат на субсидии и далавери.., освен ако не е напълно механизирано- зърнарите..Но като гледам,цяла България остава без работна ръка.. Само мениджъри,IT,PR,и т.н...

    Коментиран от #36, #40

  • 11 реру

    37 7 Отговор

    До коментар #3 от "Е как?":

    Няма да стане... Бабите и дядовците са драпали да се махнат от ТКЗС-то,
    защото да си работник в завод е по-престижно, по добре заплатено и т.н...

    Коментиран от #41

  • 12 Бай Онуй нещо

    37 3 Отговор
    Ами като не плащат на работниците си през зимата е съвсем нормално да ги търсят после и да се окаже че ги няма вече на тоя свят. Гладно седи ли се цяла зима, а?
  • 13 Дядо Гъдю

    36 5 Отговор
    Депутатите сега са безработни.Ето им златен шанс да заработят някой лев с пот на челото.
    Тъкмо ще заработят и подареното на Укрия 0ръжие.Както и парите за паметниците,дето искат да бутат

    Коментиран от #19, #21

  • 14 Студопор

    56 1 Отговор
    Защо не кажете и четвъртата причина: ниските изкупни цени? От къде да дойде високото заплащане, като хорицата се блъскат като волове, за да може прекупвачът да им подхвърли стотинки и после да продава със стократна надценка?
    Отделно, че вече законово е отнета всяка възможност на производителите да са и търговци, тъй като ги засипват с безброй изисквания, а от там и санкции...
    Това защо не го пише?
  • 15 Исторически парк

    26 2 Отговор
    Балъците свършихааа

    Коментиран от #34

  • 16 барем

    18 3 Отговор
    за гледане на скакалци ше има ле?

    Коментиран от #43

  • 17 Текеезар

    23 10 Отговор
    Точно направата на ТКЗС тата и конфискацията на земята на селянина го изгони от село и го направи пишман гражданин.Щото никой не може да търпи неграмотният партиен секретар да те кара да правиш ломски янки и да сееш по квадратно гнездовия метод.И да ти плащат жълти стотинки..

    Коментиран от #23

  • 18 Бай Онуй нещо

    21 14 Отговор

    До коментар #6 от "То пък":

    Откъде да знаят? Ама знаят колко е било по хубаво през социализма на бай Тошко. Обаче никой не им казва за арчетата за самозадоволяване, кремвиршите с перушина, хляба с баластра, вестника работническо дело в тоалетната вместо тоалетна хартия, смяна на жителството как ставаше и тн.
  • 19 Бай Онуй нещо

    28 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Гъдю":

    Депутатите са безработни ама получават обещетение за безработица 70-80% от 10 000лв заплата
  • 20 А пък КостяОтрепкин

    17 10 Отговор
    Не тряя работи.Взима 2 2 милиона от субсидията.Падат му се по 200 000 на месец.
  • 21 Р.Овч.с жилетката от 2 000

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дядо Гъдю":

    Аз карам на едната пенсия.
  • 22 Воин

    23 0 Отговор
    При демокрацията няма ахмаци.Няма и краставици и домати в Англия
  • 23 Бай Онуй нещо

    20 5 Отговор

    До коментар #17 от "Текеезар":

    Обсолютно вярно е това което споделяш. И като започнаха да връщат земята младото население вече го нямаше и точно партийните секретари и роднините им окрадоха и разпродадоха на скраб всичко.
  • 24 Текеезар до Бай онуй..

    22 2 Отговор
    ....и милиционерите и разните му ДС та с тяхните агенти и поставени лица..Но не заграбиха само земята,а всичко което може да се заграби,-фабрики, рудници, вериги търговски...

    Коментиран от #32

  • 25 който прескача границата ратай за

    7 0 Отговор
    Българското земеделие остава без работна ръка
  • 26 Васил

    20 1 Отговор
    Защо западна европа не страдат от липса на работна ръка защото плащат а тука само имитират заплащане.
  • 27 Опааа

    19 2 Отговор
    Достига до 1К! 🤦‍♂️😆 Достига! Тия малоУмни ли са? Кой ще им работи за 1К веееееее?!? Алчни робовладелци,а иначе само за субсидии рИват!
  • 28 Опааа

    21 2 Отговор
    Извикайте укрите! Има достатъчно в БГ от тези търтеи!

    Коментиран от #31

  • 29 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    14 0 Отговор
    Проблемите с липсата на работна ръка в България ще станат все повече във всички сектори, здравеопазване, образование ... само в секторите на депутатите и министрите, няма да има недостиг на работна ръка. Една от основните причини е огромното неравенство в доходите, т.е. данъчно осигурителната система. Други причини са държавната корупция и некадърните бг мениджъри. Мениджър, който не се грижи за работната си сила, един ден остава без работна сила. Депутат/партия/, който не се грижи за избирателите си един ден остава без избиратели, пример ВМРО и БСП.
  • 30 Токайто

    7 0 Отговор
    Някога през деветдесетте плащаха на работниците по-малко отколкото харчеха за жени с "ниско социално поведение", по кръчми, чалга и бакшиши. Сега да си наемат жените с "ниско социално поведение, чалгаркие и аниматорите.
  • 31 Зевзек

    14 0 Отговор

    До коментар #28 от "Опааа":

    Дори и афганистанци, сирийци, африканци... бягащи от войни не искат да остават у нас да работят за мизерна бг заплати, а продължават на Запад, където залатата е 6-7 пъти по-висока.
  • 32 Зевзек

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Текеезар до Бай онуй..":

    "...не заграбиха само земята,а всичко което може да се заграби,-фабрики, рудници, вериги търговски..."

    Всичкото това заграбеното, без работна ръка не носи добавена стойност. Грабителите и отрочетата им скоро сами ще трябва да карат трактори и комбайни, да берат домати и краставици, да шият дрехи, да асфалтират пътища, да копаят тунели, да продават на щандовете в хранителните магазини ...
  • 33 дядото

    15 4 Отговор
    благодарение на мъдрото управление на държавата от евро продажниците,ситуацията е такава- всичко работливо,грамотно или умно е зад граница.останахме пенсионерите,мързеливите,циганите и политиците.горко ни и като народ и като държава.

    Коментиран от #35

  • 34 Зевзек

    8 1 Отговор

    До коментар #15 от "Исторически парк":

    Измряха червените бабички и вече няма кой да гласува за БСП-то.

    Пък и индийците вече не кълват червени бюлетини за петдесетолевка. То вече 50 лева за половин пазарски чанта не стигат, а гладните чаваета са по много на една индийка.
  • 35 Зевзек

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "дядото":

    "останахме мързеливите"

    Като вместо в края на месеца, в края на всяка седмица почнат да ми превеждат по сметката по 1К-2К лева, ще се превърна от марзеливец в трудолюбив. До тогава ще си стоя мързеливи.

    О какво ЧУДО, аз мързеливия некадърник. Само като СЕ преместя 1500 км. по на Запад, при тамошните западни мениджъри, министри и депутати и изведнъж същия ми неквалифицирани труд става 5-6 пъти по-високопроизводителен. И аз започвам са произвеждам 5-6 пъти по-високо качество.

    Коментиран от #44

  • 36 Зевзек

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дядо от село":

    "Но като гледам,цяла България остава без работна ръка.. Само мениджъри,IT,PR,и т.н..."

    Пропуснал си специалистите по ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ, чудно ми а за какво им плащат заплати, като У НАС НЯМА ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Кандидат Милионер

    6 0 Отговор
    Не се ослушвайте - терминал 2 на летище София и проблемите с работна заплата ,осигуровки и социален минимум ви са решени....Като останем тук 3 милиона от които 2,5 милиона пенсионери,на Олигарси,Приватизатори и тарикати - работодатели ще им светне,че се налага да разделят част от Печалбата с работниците си под формата на Заплащане на Труда...Айде Чао - дотогава,че закъснявам за Терминал 2...
  • 39 Пешко

    4 1 Отговор
    Не е вярно беееееее! Западна пропаганда беееееее! Европа и САЩ фалираха беееееее! Путин им спря газа и умряха от студ беееееее!
  • 40 Само

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Дядо от село":

    Да отбележа.Механизатор/ тракторист/ ,заплата 2,500 лв. Без премиите.И пак крадат нафта.

    Коментиран от #42

  • 41 нещо такова

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "реру":

    Така е. Но тогава да си работник в завод , се започваше с Техническо Чертане , Трудово Обучение с дадена насоченост , Закона на Ом , Трудова Дисциплина , и Мерки За Безопасност . Технология, и качваш постепенно квалификацията , и разрядите. В раздела Час Мак се изпълняваха на машините невероятни неща. Сега идва човека с празна глава , празен поглед , който ти казва - Аз съм тук временно , докато си намеря нещо по-добро , и колко пари ще получавам.
  • 42 Тодор Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Само":

    Той шопа много отдавна е обобщил: "Един човек да има у рейсо, па че се бутам! Една стотинка да го направят бензино, па че краднем!"
  • 43 фермер

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "барем":

    Това е автоматично. Сипва от единия край, вадиш от другия.
  • 44 монтьор

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Зевзек":

    Изглежда не си им работил. Изкарва се добре и се бачка яко.
  • 45 Изперкал

    0 0 Отговор
    Достига до 1000 лева на месец....
    А колко ли е средната?
    500 лева на месец?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове