Last news in Fakti

10 Март, 2023 19:28 2 427 17

Вдигат парите за командировани на 40 лева

  • командировки-
  • заплащане

Последната промяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 г., когато той е определен на 20 лева

Вдигат парите за командировани на 40 лева - 1

Заповедта за командироване на работещите в страната вече ще може да се издава и в електронен вид, отпада и задължителната заверка с подпис и печат на мястото на командироване, съобщи БНР.

Това предвиждат промени в Наредбата за командировките в страната, които бизнесът и синдикатите ще обсъждат в понеделник в Комисията по трудово законодателство към тристранния съвет.

Според проекта минималният размер на дневните пари за командировка се повишава от 20 на 40 лева.

Последната промяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 г., когато той е определен на 20 лева. Сумата е за покриване на разходите на командирования за храна през деня и компенсирането му за претърпяното неудобство, че не може да се храни в дома си.

Според данните на Националния статистически институт за периода от януари 2008 г. до декември 2022 г. инфлацията според индекса на потребителските цени е почти 61 процента. За целта в проекта се предлага двойно повишение на минималния размер на дневните пари на командирования на 40 лева.

В проекта се регламентира възможността по преценка на работодателя или ако е записано в колективен трудов договор, парите да се увеличават до 200 на сто спрямо минимума или до 120 лева.

Според сега действащата наредба възможност за определяне на по-висок размер на командировъчните има само при придружаване на чуждестранни гости или специалисти. Според проекта за промени дневни пари няма да се изплащат само когато на мястото на командироване се ползва служебно целодневно безплатна храна, а квартирни – когато се ползва безплатна квартира.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🤭🤭🤭

    12 10 Отговор
    С 40лв в Расия ще закусват шампанско и филии с черен хайвер 😸

    Коментиран от #3, #15

  • 2 сиско

    12 11 Отговор
    Паралелно с това правят цигарите от 6лв на 40лв
    Какво са 40лв командировачни бе хора, не се излагайте смешно е...

    Коментиран от #8, #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 вдигай парите

    4 12 Отговор
    помпай инфлацията, още може
  • 5 Хубаво

    9 8 Отговор
    Това на час ли?
  • 6 Кaрлуково

    5 8 Отговор
    Щото кaто cи нa рaботa в другия крaй нa грaдa можеш дa cе хрaниш cпокойно у вac cи.
  • 7 Наивник на средна възраст

    8 10 Отговор
    Бла бла бла...Простете,но това някаква важна новинаа ли е?Важно би било от над 240 000 службаши на държавна издръжка да се падне на около 40 000.Липсвало работна ръка - те я те - 200 000 излишни държавни чиновници.Това е важно,че не сме умни кат Чехия,Австрия та сами да си управляваме енергоразпространението,стана ясно.Не ясно остава колко комисион са взели тези,които им го продадоха? Това е важно!Важно е също така защо ще се водим от европейски борси та да си определяме цените на тока и т.н..Сигурно защото взимаме кат тях трудово възнаграждение?Каква е ползата от тези и др.подобни на тях простотии е важно! Ма за важните неща,за истинските проблемие на това подобие на държава няма кой да пише....няма.Жалка работа сме хора,оставяме едно шепа мародери да ни грабят,експлоатират...да ни считат(и с право до сега) за абдали.Кой ще пази пазачите?Въпросът е зададен преди много векове, отговорът му е ние- глас народен,глас Божи! Ако ние не искаме това нещастно битие ,на което ни осъждат мародерите,трябва да се вземем в ръце,да вземем пример от Гърция,от Франция....ние сме хора с права. Трябва най-после да се научим да ги отстояваме!!!...Иначе ще си останем икономически роби на една клика жалки алчници и на подобна участ ще обречем и децата си.Да почиташ Левски,Ботев,капитан Петко и др. като тях означава да пазиш и отстояваш принципите,заради които те са се жертвали за нас,не кат стадо поведено от вълци ежегодно на определени дати да си спомняш за делата им!!! Опомн

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бай Онуй нещо

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Наивник на средна възраст":

    Тез въпроси на площада на Дондуков 2 в София. Копейкин като ви събира там не ги задава. Ти обаче въпреки това ще гласуваш за него. И накрая ще се окаже че Копейката, Гълъба и Тиквата са си приятелчета. Едно ЕРП се продаваше навремето и Кака Гинка имаше 300 000 000, а Тиквата нямаше. И Гинка за малко щеше да го купи. Помниш ли? Събудете се Шопи. Държавата е във вашите ръце. Вижте Парижани как бранят интереса на Френския народ

    Коментиран от #10, #17

  • 10 Наивник на средна възраст

    5 6 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Онуй нещо":

    Умно,почти интелигентно разсъждение на духовно и умствено изостанал..Няма се притесняваш за кого ще гласувам.Нито един от кандидатите не ме грабнал с нещо.а ти може да си обичаш и Боко,и Доко - твой си избор...шопи ммм забавно
  • 11 Симов

    3 6 Отговор
    В моята служба (поделение на НКЖИ) само определени хора получават командировъчни и то в много случаи без да са ходили никъде. Просто начин за увеличение на работната заплата.
  • 12 Анонимен

    14 1 Отговор
    Уау, нещо да мръдне в положителна посока
  • 13 Васил

    2 2 Отговор
    Малииии големите командировъчни само за банички не стигат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 колега

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "🤭🤭🤭":

    И после една седмица сухпайок.
  • 16 Има две гледни точки

    4 0 Отговор
    На работодателя. Моята е такава. Пращам работниците в командировка не да изкарват допълнително пари, а да свършат дадена работа. Но не трябва да изпитват неудобства и лишения, които да ги разсейват от работата. За това не плащам дневни, а осребрявам касови бележки. Храни, напитки, без алкохол.

    На работника. Дневните пари са чист доход без данъци. Сравнение с дневния надник хич не са много, така че от тях никой няма да забогатее.
  • 17 Баце,

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Онуй нещо":

    Айде партийните пропаганди да си ги споделяш у вас на жена си...
    Опа, забравих, жена ти мие чинии в Германия и те е заменила с Хюсеин, че й писна да ти търпи комплексарщините. Пак добре, че поне ти взе и децата... Смотан инфантил!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове