Last news in Fakti

23 Март, 2023 10:12 1 421 40

Гешев обсъди в ЕП в Брюксел предизвикателствата пред върховенството на правото у нас

  • иван гешев-
  • право-
  • брюксел-
  • еп-
  • магистрати

Рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите бе водещ акцент в разговора на главния прокурор с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Гешев обсъди в ЕП в Брюксел предизвикателствата пред върховенството на правото у нас - 1

Предизвикателствата пред върховенството на правото в България обсъди главният прокурор Иван Гешев в рамките на втория ден от работното му посещение в Европейския парламент в Брюксел.

Главният прокурор Иван Гешев и Сергей Лагодински, евродепутат от групата на Зелените/Европейски свободен алианс, заместник-председател на Комисията по правни въпроси и член на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на ЕП, обсъдиха начините, по които българската държавата и в частност прокуратурата пресичат опитите за прокарване на чужди интереси в страните от Европейския съюз, включително и в България. В тази връзка бе обърнато внимание на активната работа на прокуратурата по разследване на неправомерно предоставяне на български паспорти на чужденци срещу инвестиции - т.нар. „златни паспорти“.

Сергей Лагодински открои важността за това всеки магистрат свободно да упражнява своите правомощия по закон и за недопускане на неправомерен натиск при преследване на извършителите на престъпления, което е гаранция за утвърждаването на върховенството на закона. От своя страна Иван Гешев увери европейския депутат в своята решителност да продължи да отстоява независимостта на българските магистрати, като им се гарантира работа в необходимите условия, при недопускане на намеса във вътрешното убеждение на отделните прокурори и следователи, което е сред водещите приоритети в мандата му на главен прокурор.

В тази връзка Иван Гешев сподели примери, свързани с актуални наказателни производства, в рамките на които са събрани данни как криминално проявени и обвиняеми лица правят опити за въздействие върху работата на магистрати.

Рисковете пред отстояване на независимостта на магистратите бе водещ акцент в разговора на главния прокурор Иван Гешев с Йерун Ленарс, координатор на групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Главният прокурор посочи, че поради отстъпление от върховенството на правото България се нуждае от засилване на европейското присъствие у нас. Това би имало ефект и на преграда пред опитите за прокарване на чужди интереси, включително и руски, които целят промяна на евроатлантическата ориентация на страната. Иван Гешев отбеляза, че страната от дълго време се намира в политическа и конституционна кризи, които са довели до компрометиране на институциите и тяхната стабилност. Извън функциониращите си мандати или с непълни състави са редица органи, някои от които са част от съдебната власт.

Като най-съществен риск пред върховенството на правото в България главният прокурор изтъкна опитите за овладяване на съдебната власт чрез политически призиви за прокарването на „реформа“, при която отсъства мнението на магистратите и която не е съобразена с конституционната уредба. „В обществото се налага погрешна представа за съдебна реформа, която в крайна сметка води до допълнителна дестабилизация на съдебната система“, каза Иван Гешев.

Представителят на Европейския парламент прояви интерес към последиците у нас от закриването на специализираното правосъдие. В отговор главният прокурор сподели, че за съжаление са се потвърдили предупрежденията, които съдебната власт е излагала още при обсъжданията на законопроектите по закриване на специализираните съд и прокуратура. Налице са негативни тенденции за повишаване нивата на престъпността и в същото време намаляване на броя на разследванията срещу организираната престъпност. Като негативна последица от закриването на органите на специализираното правосъдие главният прокурор Иван Гешев посочи и прекратяването на специализацията в работата на магистратите. Според Иван Гешев това е довело до отстъпление от постигнатото от България като страна член на ЕС в сферата на правосъдието. „Въвеждането на специализирано правосъдие в България по подобие на други европейски държави бе ефективен метод за изграждането на орган с национална компетентност, с който се преодоляваха местни зависимости и произтичащите от това пречки пред ефективното преследване на организираната престъпност и корупцията“, разясни Иван Гешев.

Главният прокурор запозна Йерун Ленарс с предприетите от прокуратурата мерки по недопускане употребата на т.нар. „златни паспорти“ за заобикаляне на наложените спрямо Русия и трети страни санкции. Иван Гешев подчерта, че на компетентните органи са възложени извършването на проверки на издадените паспорти, като за резултатите са били уведомени президентът и министърът на правосъдието за предприемане на съответните действия по компетентност.

Във втория ден от работното си посещение в ЕП Иван Гешев проведе разговор и с Ришард Чарнецки от Групата на консерваторите и реформистите. В рамките на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с върховенството на правото в България, както и случаи, поставящи в риск правовата държава и европейските ценности.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    41 2 Отговор
    Това някаква шега ли е милиционера с каскета и върховенството на правото.
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    29 2 Отговор
    Пак ли се е самопоканил?!
  • 3 Дааа

    30 2 Отговор
    А дано следващата снимка с бай Ставри.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Думи

    23 1 Отговор
    празни и много , цяла влакова композиция , а дела "0" ! И Европа и цял свят го знае и грам не вярва на тях ! Първенци по корупция в ЕС - това стига , а много уважаван политик от ЕП в прав текст го каза , че парите за България и за българския народ отиват в ръцете на мафията !

    Коментиран от #34

  • 7 Сериозен пазач

    16 1 Отговор
    Да се чете:-няма да правим нищо защото сме независими..
  • 8 в еп в брюксел в говеча на драскача

    23 1 Отговор
    много ме е срам когато чуя че този индивид е говорил за върховенството на правото …! кое право бе това не е правото ти да прикриваш и замазваш престъпленията на шайката управляващи …!
  • 9 МВР Бобов дол са корумпирани

    19 1 Отговор
    Гешев защо потулва Терористични актове срещу Български граждани извършени от Юлиян Борисов Георгиев - Чикатило от Перник !?
  • 10 Това е Абсурд

    19 1 Отговор
    Назъбен Полицай неможе да говори за Право, това е пълен абсурд!
  • 11 ПСР

    19 0 Отговор
    Уникална пародия и подигравка.
  • 12 Дааааааа, за тва иде реч!

    4 11 Отговор
    НЕ на Атлантическият терористичен слугинаж. Българина не иска категорично да е терорист ! Българина мрази НАТО. Ловете атлантическите терористи ! Ловете ги !

    Коментиран от #14

  • 13 Чонков

    5 9 Отговор
    въпроси, свързани с върховенството на правото са въпросите свързани със съд и затвор за атлантическите терористи и техните помагачи явочници !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да бе!

    17 1 Отговор
    Тоя кух, като гъдулка индивид бил обсъждал! Смях!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Баш майстора

    5 8 Отговор
    Слава на Русия

    Коментиран от #21

  • 18 тия в брюкселски зелки не го ли питата

    15 0 Отговор
    ..тоа полицай, що няма един политик осъден за корупция вече над 33 години в България, а все говорят за корупция в българия, дори техния "магнитски" го написа на доклад...
  • 19 Гешев,

    11 2 Отговор
    Е атлантическа подлога ! Всички атлантически подлоги са вредни.
  • 20 Ербаб

    18 0 Отговор
    Ами като е такъв ербаб да даде няколко знакови случая да бъдат разследвани от Кьовеши за да докаже как добре работи. Например КТБ, кюлчетата и къщата в Барселона на Борисов, случая с предплащането за автомагистралите и тяхното качество например.
  • 21 Майстора

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "Баш майстора":

    Русия си намери майстора - Украйна :)))
  • 22 Чонков

    11 3 Отговор
    групата на Зелените/Европейски свободен алианс са новите фашисти ! Знае Гешев с кой да се среща
  • 23 Минева

    17 0 Отговор
    Тоя е майстор на празнословието. Сигурно се е оплакал, че в България го дебнат за го свалят от поста или в по- добрия вариант за го убият като ББ преди време
  • 24 ФАКТ

    13 0 Отговор
    Този е маша на мафията ГЕРБ !
  • 25 Най Корумпирания Магистрат в България

    16 0 Отговор
    Обсъжда Върховенството на закона в ЕП!!!Каква Наглост!!

    Коментиран от #30

  • 26 Леле мале

    11 0 Отговор
    джендърите не му ли дадоха закуска на магнауреца? Каскетът се оплаква в ЕС от собствената си страна - ти да видиш?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Що така ?

    15 0 Отговор
    Гледам Ленарс на снимката си гледа спокойно , сигурно и добронамерено , а представителя на Симеоновската школа е като стъпил върху горещи въглени !
  • 29 Дрън дрън та пляс

    12 0 Отговор
    Тоя наглец навсякъде го играе жертва, окопали са се там в тая прокуратура и се пазят силите на злото хахаха
  • 30 Това

    14 0 Отговор

    До коментар #25 от "Най Корумпирания Магистрат в България":

    "върховенство на закона" грабливите субекти на Бою , на всяко изказване в Парламента го повтаряха като навити с пружина , та и той тъй в Брюксел ! Жалка работа.......
  • 31 Боксьора Гешев

    10 0 Отговор
    Всичко което виждам са едни хора които не си оправдават заплатите които са високи защото трябва да са независими
  • 32 хахахаха

    13 0 Отговор
    Каскета се среща с някакви абсолютни незнайници и се прави, че някой му обръща внимание на Запад.
  • 33 ТОЯ ДО КОГА

    11 0 Отговор
    Ще се ГЪНИ ПЛАЧИ манипулира? Среща с координатор на Европейската прокуратура. ДЕ е кьовеши. ДЕ са EU ПРОКУРОРИТЕ. ВСИЧКИ ТЕ ОТСВИРИХА.
  • 34 Парите от ес за България

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Думи":

    се връщат половината в куфарчета,за чиновниците отпуснали същите!
  • 35 дАдА

    8 0 Отговор
    Докато Гешев е гл. прокурор, върховенство на правото няма да има в Бг.
    Чакаме Магнитски 3. Там поне се назовават директно най- големите крадци в Бг. И в Бг пак някой кой да ги съди. Както един беше крал, крал и накрая беше казал- мен няма кой да ме осъди.
  • 36 Българка

    6 1 Отговор
    Как ли му се подиграват в Брюксел на този клоун. Двамата с Баци са като Лаурел и Харди . Поне развеселихме ЕС в тези тъжни дни.
  • 37 четете

    1 0 Отговор
    А, бе, Клоун МВР Демерджиев, ти що не проверяваш и разследваш Пламен Узунов, бе?
    Ти знаеш ли, че не друг, а „Шефа“ ти – Румен Радев с ушите си чу запис, в който гласчето на Узунов иска 2,5 млн. лв. за … един ГЬОЛ, а?!!!! сайта Афера
  • 38 НЯКОЙ

    3 0 Отговор
    Какво ПРАВО е обсъждал, може би КАКВО Е в други държави, защото у нас със свещ да го търсиш - НЯМА !!!
  • 39 Защо

    4 0 Отговор
    Изтривате коментари,които казват истината? Гешев се среща с гл.прокурор на Русия Чайка за инструкции и затова няма да има върховенство на закона.Русия доказа на света, че законът там се казва Путин,няма международни закони,няма закони в Русия, всичко е както иска Путин. Ленинският каскет каква работа има в Брюксел, да ходи в Москва. Благодарение на него ЕС И САЩ и нормалния свят, от който се водим на хартия,че сме, знаят,че в България няма върховенство на закона. ЕС води битка за законност с него.
  • 40 Каква

    3 0 Отговор
    Правова държава с главен прокурор чадър на мафията.Не заслужавате гешефтурата нито заплати,нито бонуси,нито три бона за дрехи.Мутрите ви дават достатъчно,за да не водите делата правилно и да ги оправдавате.Гешев ,Ами ти си съучастник във фалирането на КТБ и разграбването и от Шиши,ДПС, Путин,Искров,тогавашния финансов.Не закачате Цв.Василев ,защото е по-умен от всички вас взети заедно и народа да ви плаща грабежа мошеници.Едно дело не сте свършили Леге артис,или по правилата,законите на правото мафиоти.Оставка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове