24 Март, 2023 12:08 695

Стефан Янев: България може да бъде гласът на мира в НАТО и ЕС

  • стефан янев-
  • български възход-
  • избори-
  • парламент

Модернизацията на българската армия е забавена с години

Стефан Янев: България може да бъде гласът на мира в НАТО и ЕС - 1
Снимка: Български възход

“Български възход” е партия на мира. Вярвам, че мнозинството от българите искат мир и войната да спре. Това заяви Стефан Янев по време на среща с привърженици на партията.

„Геостратегически България е член на НАТО и на ЕС и заедно с други държави членки, призовава за прекратяване на войната. България трябва да бъде гласът на мира в тези две организации. Има партии, които изопачават думите ни и ще кажат, че сме гласували за износ на оръжие за Украйна. Да, гласувахме и ще обясня защо. Парламентът така или иначе имаше мнозинство да се даде оръжие на Украйна. Ние се присъединихме и поставихме едно важно условие, което е записано в решението и то е, че това, което излезе от българската армия, трябва да бъде заменено, за да се запази капацитета на българската армия, да има достатъчно запаси, защото за нас е важна нашата национална сигурност”, допълни лидерът на “Български възход”. Той подчерта, че за да бъдем нация трябва да имаме базисна сигурност, регулатор на отношенията и благоденствие.

Държавата е длъжник на армията.

Модернизацията на българската армия е забавена с години. Системно не е инвестирано в обновяване и доокомплектоване.

По повод призива на Брюксел за ново производство и търговия с оръжие, лидерът на партия „Български възход“ смята, че този бизнес трябва да се развива, за да може след време и нашата армия да бъде модернизирана.

.„Киев поиска да изпратим МиГ- овете си, но страната не трябва да прави нищо, което не е в неин интерес, можем да изпратим само това, което е възможно и не нарушава нашия капацитет и способности, за да осигурим защита на българската земя.“ -категоричен е Янев.

Една от идеите на „Български възход“ е със закон да се определят обществените отношения, свързани със статуса на военнослужещите от въоръжените сили след освобождаването им от военна служба, от служба в органите на МВР и в специалните служби, включително и на отношенията на организациите на запасното войнство с държавата.

“Проектът на закон внесохме в 48-то Народно събрание, но не можа да стигне до разглеждане в комисии, поради ограниченото време, което имахме”, каза Янев.

Законопроектът предвижда експерти на организациите на запасното войнство да участват в работата постоянни комисии към парламента и други специализирани органи на държавно и местно ниво. Взаимоотношенията на организациите на запасното войнство с държавните власти и институции да се уреждат с договори за сътрудничество и съвместна дейност, предлагат още от партията. Предложенията включват и участие във военната подготовка и обучение на подрастващото поколение, и във формирането на дейностите на доброволни организации.Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове