24 Март, 2023 15:49 502 2

Гьоков: Ако не беше БСП, щяхме да продължаваме да сме свидетели на битки между синдикати и работодатели за МРЗ

  • георги гьоков-
  • бсп-
  • битки-
  • синдикати-
  • работодатели-
  • мрз

Имаме огромно съвпадение в целите и политиките, няма причина да не си сътрудничим, посочиха социалистите на среща с КНСБ 

Гьоков: Ако не беше БСП, щяхме да продължаваме да сме свидетели на битки между синдикати и работодатели за МРЗ  - 1
Снимка: БСП

„Ако не беше БСП, щяхме да продължаваме да сме свидетели на битки между синдикати и работодатели за минималната работна заплата, а държавата традиционно заема страната на работодателите в нежеланието си тя да е с адекватен размер.” Това заяви Георги Гьоков във връзка с приетия механизъм минималната работна заплата да се определя като 50% от средната.

На среща с КНСБ, водачът на листата на „БСП за България” в 27 МИР Стара Загора Георги Гьоков, заедно с водачите в 15 МИР Плевен проф. Румен Гечев, 23 МИР София Христо Проданов и 26 МИР София-област Иван Ченчев, представи постиженията на социалистическата партия като част от управлението. Също така отбеляза, че няма друга партия, освен БСП, която за такъв кратък период да е реализирала в такава степен своята програма.

Гьоков открои увеличаването на размера на майчинството през втората година, увеличаването на детските надбавки, постигнатия необлагаем минимум за работещи родители с деца, безплатните детски градини и ясли, увеличаването на пенсиите със средно 39%, замразяването на цените на тока за битовите потребители и подкрепата за бизнеса. Увеличаването на помощта за отопление, месечната подкрепа за хората с увреждания, повишението на обезщетението за безработица.

В сферата на енергетиката позицията на БСП е да не се допуска затварянето на комплекса „Марица-изток” и да не се поемат каквито и да е ангажименти, които да възпрепятстват работата му. Беше припомнено, че единственото решение на Народното събрание в подкрепа на въглищната ни енергетика от 2020 г. е било взето след активните действия на БСП. Ядрената енергетика трябва да бъде развивана и да се завърши проектът „Белене”.

На срещата със синдикатите бяха представени акценти от програмата на БСП:

Увеличаване на дневното обезщетение за безработица съобразно ръста на минималната работна заплата.

Увеличаване на средствата по Националния план за действие по заетостта с поне 10%.

Необлагаем минимум в размер на прага на бедност, като първа стъпка към прогресивно подоходно облагане.

Минималната работна заплата да бъде минимум, а не равна на 50% от средната.

Достигане на 80% покритие на наемния труд с колективни трудови договори.

Ежегодно увеличаване на възнагражденията на работниците и служителите с поне 15% и съобразно инфлацията, особено на заетите в социалната сфера, здравеопазването, образованието, култура, държавен сектор.

Запазване на допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж и опит.

Увеличение на плащанията за нощен и извънреден труд и нови справедливи правила за сумираното работно време.

„Програмата ни е изпълнима и има огромно съвпадение на целите и начините, по които да бъдат постигнати с меморандума на КНСБ. Няма причина да не си сътрудничим, за да ги постигнем заедно”, категоричен бе Георги Гьоков.

„Ние вероятно сме единствената страна в Европейския съюз, която няма дългосрочна програма и приоритети за развитие. Нямаме приоритети за развитие на индустрията, на селското стопанство, не с разписани точните източници на икономически растеж. И това при една усложняваща се и много опасна международна обстановка във връзка с конфликта в Украйна”, отбеляза проф. Румен Гечев.

По неговите думи моторът на икономическия растеж трябва да бъде публично-частното партньорство и по-активно ангажиране на българските бюджети с икономическото развитие и припомни позицията на БСП, че делът на бюджета в БВП трябва да се увеличи до европейските стандарти. „Това е ключов въпрос за развитието на икономическата и социалната политика на България”, подчерта социалистът.

Той се обяви още за създаването на целеви фондове за регионалното развитие, за да се преодолеят диспропорциите между регионите и да се спре задълбочаването на социалните неравенства.

„Политическата криза, в която сме изпаднали в последните две години, е спънка пред решаването на важните проблеми на България. Силно се надяваме, че на 2 април хората ще гласуват рационално, а не емоционално, защото БСП доказа, че това, което обещава преди избори, го изпълнява в максимална степен след тях. Трябва да има такава политическа конфигурация в следващия парламент, която да е достатъчно мъдра, за да оцени отговорността, пред която сме изправени, така че да се състави правителство, което да работи в услуга на хората”, заяви Христо Проданов.

„Когато предлагаме таван на цените и закон за спекулата, сме обвинявани във всички земни грехове. В следващия момент Гърция, която е с едно от най-ниските нива на инфлация, въвежда таван на цените и дори дава месечна помощ от 300 евро на всеки гръцки гражданин. Унгария също има таван на цените, във Франция 200 продукта ще са под 2 евро. И накрая, преди няколко дни Европейската комисия препоръчва таван на тока. Къде е комунизмът тук? Много е важно всички в България да разберат какво избират – посоката на някакъв изкривен евро-атлантизъм, който пречупва българския интерес, и БСП, която се бори за българския интерес”, подчерта Иван Ченчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агата Кристи

    2 1 Отговор
    Ако не беше дошла на власт БКП, а сега преименувана в БСП през 1944 г и избила и разселили интелигенцията на България, сега австрийци щаха да работят при нас като градинари, "ДРУГАРЮ" гьокоf.
    А с "обещанията" ви си избършете .......... !
  • 2 Много тъпо

    1 1 Отговор
    изказване. Защо ми е "голяма" минимална заплата от 780 лева като инфлацията на храните гони 50 %
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол