Last news in Fakti

28 Март, 2023 09:49 1 816 65

Явор Колев: Очаквам бомбените заплахи, като тези в училищата, да станат ежедневие. Възможно е да има и към болници

  • явор колев-
  • бомбени заплахи-
  • училища-
  • болници

Според Колев писмото по имейла е написано с преводача на „Гугъл“, а подателят вероятно е група от Руската федерация, която подкрепя военните действия на държавата. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни експертът по киберсигурност 

Явор Колев: Очаквам бомбените заплахи, като тези в училищата, да станат ежедневие. Възможно е да има и към болници - 1
Снимка: bTV

Очаквам подобни бомбени заплахи, като тези в училищата, да станат ежедневие, каза в "Тази сутрин" Явор Колев, бивш директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП. Според него те са показали, че не сме подготвени да реагираме в такива ситуации. Целта е била всяването на паника и страх и тази цел е постигната, на мнение е той.
"Според мен такива атаки в контекста на войната и изострящата се международна обстановка ще станат ежедневие и ще са към различни институции. Очаквам и към болнични заведения, където има лежащоболни", смята Явор Колев.
Според него писмото по имейла е написано с преводача на „Гугъл“, а подателят вероятно е група от Руската федерация, която подкрепя военните действия на държавата. Една от целите на такива групи е да станат известни, използвайки такъв агресивен текст, допълни той.

"Текстовете и посланията са типични за такива групи, които се занимават с такава дейност и не става дума за нашите местни избори. Властите трябва да помислят за създаването на един щаб, който да реагира при получаването на такива заплахи", на мнение е Колев.
„Последната инструкция от подобен характер е от началото на 2000 г. Оттогава досега няма разпоредба или закон, който да регламентира точно и ясно какво е прави в такава ситуация“, коментира от своя страна Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.

„Да допуснем ситуацията, че този сигнал не беше фалшив. Много е хубаво, когато един солиден полицай по новините каже, че е фалшива новината, но когато е пристигнало сутринта и няма кой да те подкрепи и да ти каже какво се прави, тогава не се гледа толкова несериозно на такива проблеми. Идва полицаят и пита „Какво ще правим?“. Аз не знам какво трябва да се направи. Поради тази причина счетох, че трябва да спазим онази стара процедура от началото на 2000 г. и да бъдат един ден свободни“, каза още Стаматов.
„Мои колеги са реагирали по друг начин. Два-три-четири часа неучебен ден. Тъкмо тук е урокът, който трябва да научат управляващите. Нас това ни чака занапред и ни трябва ясна и проста процедура“, смята той.

Според Зорница Трифонова от асоциация „Родители“ случилото се е добър момент родителите да поговорят с децата си за безопасността в интернет, за подаването на фалшиви сигнали.

Училищният психолог Младен Владимиров призова да нямаме ренесанс на обажданията, защото сега от скука или търсене на внимание различни младежи могат да се повлияят и да започнат да се обаждат.

„Трябва да им кажем, че в 100% от случаите се разбира и затова по-добре не го правете“, каза Владимиров.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви американски

    61 21 Отговор
    Пак ли Путин е виновен!!! Горките, нали са на хранилка!

    Коментиран от #13, #62

  • 2 честен ционист

    36 15 Отговор
    После така ще викат и като воят на сирени стане ежедневен.
  • 3 Хаха

    45 15 Отговор
    Тоя яворчо нещо се объркал, тези неща от 6 месеца ги има в Русия, Беларус, рсм и Албания и доколко се подразбира в тези неща са станали царе украйнците. Хайде преди да нямаш достоверни източници яворчо да не говорим глупости

    Коментиран от #63

  • 4 Това

    34 6 Отговор
    Не са ли Евро-атлантически ценности?
  • 5 Сотир

    33 10 Отговор
    Със сигурност групата не е руска, а кУраинска. В БГ учат такива, а не руски деца. И кой има интерес да дестабилизира БГ. Не, не е Ру, а хората на г-н Вселенски. Те писаха, че ще изпращат своите инвалиди-националисти да всяват паника и ужас в несъгласните с тех европейски държави. Това е истината, мили деца.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДАниел

    30 0 Отговор
    Случайно или не,след броени дни същите тези училища ще бъдат избирателни секции!!??
  • 8 Копейка

    4 16 Отговор

    До коментар #5 от "Сотир":

    Айдеее бе,верно ли?
  • 9 Българин

    9 30 Отговор
    Трябва да изгоним всички руснаци и техните подлоги от Родината ни. Всеки един от тях е потенциален терорист-рашист !

    Коментиран от #15

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Това е организирана русофилска

    14 17 Отговор
    атака за сплашване на хората преди изборите! Познайте кой има интерес от дестабилизация!

    Коментиран от #18, #23

  • 12 Северноатлантик

    10 0 Отговор
    Оплачете се на червения партиен секретар , бе ! При Евроатлантизма индивида е над обществото . Поздравете и родителите на телефонните терористи : Ако са представители на "бизнеса" ще имат пачки и да измъкнат отрочето си от съд .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Матей преображенски

    14 6 Отговор
    Да,бе,да,РФ "вероятно " го е пратила,и защо ,от какъв зор.С подобни методи си служат украинските те-ро-рис-ти,за да провокират и размърдат,да дестабилизират задрямалото българско общество.Сега само сплашват,после ще почнат с истинските тер-актове.Защо да го правят ли,защото така са свикнали,за тях ние сме руснаци,симпатизираме твърде много на Русия,чакаме руските освободители и като такива сме смъртни врагове на всичко укро-наци-стко,дори както си седим ей тъй кротичко.Те не могат да ни дишат,макар неканените гости да ги храним и подслоняваме в най-луксозни условия,повечето са богати и бягат от мобилизация,скатават се тук на сигУр,защо да стават зян,нека се бият рускоговорящи от източните украински провинции,а галицийските тарикати,или са в заград-отрядите или в чужбина.И с какво да се занимават в чужбина,ами да спомогнат да стане така ,че да ни вдигнат на бойна нога,да ни изправят на нокти от напрежение,да провокират гражданска война и в мътилката да се изпратят отряди в Украйна.Затова е цялата тая активност и държавната власт нехае,съобщават го вяло,но това не са ония детински хитрини,децата да не карат часовете заради фалшиво съобщение,това е коренно различно.

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 пешо

    12 3 Отговор
    на краварите номерата
  • 17 Мнение

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "Матей преображенски":

    Целта е да се намали изборната активност на предстоящите парламентарни избори!

    Не е Украйна, не е Русия, зад тия терористични обаждания стоят терористи номер 1 на планетата - глобалистите от ФАЩ!!!
  • 18 патето Яки

    2 5 Отговор

    До коментар #11 от "Това е организирана русофилска":

    познахме, това е предизборно омаскаряване на русофилите поръчано от Бай Пън, както списъка магнитски и доклада на департамента
  • 19 Това е само един...

    11 4 Отговор
    ...от стотиците елементи,за които изпитваме носталгия по сигурността и безгрижното детство на нашите деца,по времето на Тодор Живков ...!
  • 20 Емо

    6 0 Отговор
    Експерта си противоречи. Ако станат ежедневие, никой няма да им обръща внимание и няма как да всяват страх и паника.
  • 21 Явор-голям специалист!

    19 4 Отговор
    Да ни ги обясни сега той нещата, как Путин лично ги пише тия заплахи! А каква всъщност ни е ползата на нас от явор и защо му плащаме заплатата??? Не е ли, за да предотвратява такива неща и да залавя извършителите??? Аааа, те били далеч и били неизвестни и не можело!
    Ами, да го махнат, тогава, явор - той няма работа!
  • 22 Датчик

    6 1 Отговор
    И какво от това, като прозорците на МВР гледат към храм и училище и всеки ден по няколко пъти на ден бият звънци, а те не са си научили урока и не ги алармира "червената" лампичка да вземат да включат, да плача ли да се смея ли не знам.
  • 23 И аз така мисля...!

    8 3 Отговор

    До коментар #11 от "Това е организирана русофилска":

    И по-скоро,лично Путин е наредил,да сплашат надигащата се военна НАТО-вска и икономическа сила ,наречена-България...😝!
  • 24 Азиим

    13 6 Отговор
    Всички некадърници от властта оправдават провалите си с Русия и Путин, жалки са.

    Коментиран от #41

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 този ид""иот на име явор колев...

    4 5 Отговор
    ..не го знам кое и не ме интересува....но дава ли си сметка, че ако не така както го изкарва предубедено от доларите на сорос, тея заплахи ще продължат, няма да може да им се противодейства, ако са украински тактики за дестабилизация на несъгласните стях народи ( ане продажници от властта)....дава ли си сметка тоя , че е слабо""умен и че обрича държават ада не може да продиводейства на тези терористични нападения

    Коментиран от #64

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тоя бивш деректор

    10 1 Отговор
    Много е компроментиран за да се явява публично
  • 30 НЯКОЙ

    11 1 Отговор
    Някой сериозно се е заел да откаже българите да гласуват ! И това е насочено към големите градове - там където коалицията "Продължаваме промяната, Демократична българия и други демократични партии" има превес ! Има ли някой, на когото не е ясно КОИ стоят зад тези атаки ???

    Коментиран от #37, #40

  • 31 Московийски пропагандатор

    7 12 Отговор
    Това са московийски тро ло ве. Тези същите, които се правят на уж някакви българи "ру со фи ли"
  • 32 Агент Алберт - коритото

    3 10 Отговор
    Всъщност това послание е от Украйна !

    Коментиран от #36

  • 33 Грях

    3 1 Отговор
    Хората не искат да гласуват, защото видяха какви интересчии са, а КОЙне иска да има стабилно правителство ами аз виждам това в радиото и телевизията, които се опитват да угодят на всеки.
  • 34 Май май ще се окаже

    5 4 Отговор
    Че мейловете са изпратени от ученик. Тия IT експерти са като всички нашенски експерти по всичкология.

    Коментиран от #42

  • 35 Антипутлерист

    9 0 Отговор
    Използвали са гугъл преводач за заблуда. Московийците, които се представят за българи във форумите, както и московийските камериерки се оправят и без гугъл.
  • 36 Eй ти пак

    7 0 Отговор

    До коментар #32 от "Агент Алберт - коритото":

    Ли почна да си пишеш и отговаряш сам на себе си Ш...френ копейко ще те намерят и ще почваш да п...еш редовно х....та
  • 37 Анонимен

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "НЯКОЙ":

    Няма как да стане.
  • 38 Ами...

    0 0 Отговор
    Назначете денонощна охрана и пресечете заплахите.
  • 39 Не е от България

    9 0 Отговор
    Нашите емигрираха в Русия , след "неустоимите условия" на Митрофанова.
  • 40 плод-зеленчук

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "НЯКОЙ":

    Гнилите 🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃🎃...
  • 41 То ако са само провалите

    5 6 Отговор

    До коментар #24 от "Азиим":

    Русия е прикритие на цялата им алчност и неспособност да направят нещо за народа си. Пиша народа си но не е сигурно че те се смятат за част от този народ. Ако съдим по усърдието с което изпълняват плановете на господарите си.

    Коментиран от #45

  • 42 мм... да

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Май май ще се окаже":

    Ученик на Рогатия.
  • 43 От Варна

    8 12 Отговор
    Брех, тази Руска федерация! Добре, че я има! Хем си оправдаваме некадърността, хем може да ни забележат от едно посолство, дето все ни побутва в неговата “права” пътечка!! Голям анализатор, успокоих се! Като арестуват Путин и всичко ще дойде на място. Най-разчитам на Армения, по-скоро да извърши този арест!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "То ако са само провалите":

    Може ли да дадеш определение за "НАРОД"???Вчера ти казах,че го правят руските служби,кое не разбра???Целта е да намалят гласоподавателите в неделя!

    Коментиран от #47

  • 46 Явор Колев трябва да си много прост,

    4 9 Отговор
    Или се правиш на такъв, като Борисов и Гешев, за да говориш подобни глупости, макар и срещу заплащане!!ГЕРБ и ДПС плашат хората да, не ходят да гласуват!! Хиени и Младежи ГЕРБ са най вероятните автори на тея Заплахи!! Имаше ли тея дни сбирка на Тенис кортовете в Банкя на група от20 младежи от ГЕРБ??? От 19 00ч??до 21 -22ч???Може и да бъркат хорта, а само да предполагат за какво е бил тоя Семинар!! Кой има изгода да гласуват по малко хора, по логика?? ГЕРБ и ДПС
  • 47 автогол

    1 5 Отговор

    До коментар #45 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Хелектората на зеленчуците е най-плашлив.
  • 48 333

    1 13 Отговор
    Вече стана банално,за всичко руснаците.Ние се н..........ме,пак руснаците са ни виновни.Който и да го прави ще се казва че са руснаците.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Явор Колев Налива вода в Мелницата на

    5 11 Отговор
    ГЕРБ!! Тея заплахи са организирано Мутренско-Ченгеджийско мероприятие! Да се плашат хората, да не отиват да гласуват!! Не случайно не отдавна Борисов четкаше шефа на Явор Колев!! Случайности няма!! Наша Българска работа!!! Кой има интерес да гласуват по малко хора??? ГЕРБ!!!
  • 51 Танас

    1 11 Отговор
    Ами ако са у кра ински как ли ще реагирате ?
  • 52 Българин

    2 11 Отговор
    Това е жива провокация нс Запада и САЩ,за което да се обвини РФ. Руснаците не биха го направили.Целта на запада е да всява омраза на българите към Русия.От ясно по-ясно.
  • 53 Мнение

    1 9 Отговор
    Аз лично факт не виждам в тази информация. Може би е измислена с някаква цел. Според мен вариантите са два: предизборен или медиен театър поради липса на новини.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пею

    1 14 Отговор
    Може и укронацистите.То не бяха разрушаване на паметници,боядисване на Съветслата армия.Това може и да са украинци,които сме приютили в България.Много вероятно.Те ни мразят заради помощта,която не им даваме.

    Коментиран от #59

  • 56 ¹19008е

    12 0 Отговор
    Тия гадаят по зле и от врачки бе, нямало механизъм как се действа при бомбена заплаха ами чакайте да гръмне пък тогава действаите, безполезни анализатори. Къде е тук ДАНС и МВР маи они са свързани с провокацията щом мълчат, това Служебно правителство е пълен провал
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 ИВАН

    1 15 Отговор
    Това послание е от Украйна,но не искате да го приемете.Много е лесно да се обвини Русия.

    Коментиран от #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Лесно е

    3 12 Отговор

    До коментар #58 от "ИВАН":

    Пълно е с доказателства за това!
  • 61 Иван

    14 0 Отговор
    Българските копейки преминават към брутално настъпление.
    Полицията и прокуратурата трябва да разследват всички "привърженици" на Възраждане
  • 62 Путиноид нещюастен

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "тикви американски":

    Не точно Путин е виновен, а неговите български последователи !
  • 63 Ами

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Умнико,защо им е на украинците да всяват паника в Албания,РСМ и т.н,страни,които ги подкрепят в справедливата им освободителна война срещу терористите от Раша?!Явно си толкова зомбиран,че не можеш да мислиш нормално?
  • 64 Божеее,

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "този ид""иот на име явор колев...":

    Още не си се научил на пишеш правилно,как да се очаква да можеш и да мислиш?!Жалка работа!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол