Last news in Fakti

29 Март, 2023 17:11 1 107 25

Алексиев: Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори

  • христо алексиев-
  • честоти-
  • мобилни оператори

„Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди. Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години“, заявява вицепремиерът

Алексиев: Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори - 1
Снимка: БГНЕС

Очакваме близо 130 млн. лв. в бюджета от мобилните оператори за използването на честотите 700 MHz и 800 MHz. Това се посочва в коментар на служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, изпратен до медиите от пресцентъра на министерството, по повод на днешното правителствено решение за промени в Тарифата за таксите.

„Успешно приключихме освобождаването на честотите и ползването им за граждански нужди. Това беше процес, по който правителствата преди нас не успяха да вземат решение почти 20 години“, заявява вицепремиерът. Той допълва, че промените в тарифата за таксите се отнасят само за неизползвания досега спектър в обхват 700 MHz и 800 MHz и нямат никаква връзка с цените на услугите за гражданите.

Христо Алексиев посочи още, че с това решение се цели да бъде стимулиран интересът на мобилните оператори да усвоят спектъра в обхвати 700 MHz и 800 MHz.

„До този момент тези честоти не са използвани за граждански нужди и държавата не е получавала постъпления в бюджета от тях. Освен очакваните еднократни приходи за 2023 г. от близо 130 млн. лв., ежегодно мобилните оператори ще плащат такси в размер на близо 8 млн. лв.“, уточни той.

Вече бяха проведени успешни тестове за съвместно ползване на честотите от военновъздушните сили и предприятията, предоставящи електронни съобщителни мрежи и услуги. След обществено обсъждане, Комисията за регулиране на съобщенията предложи промени в размера на таксите, които отчитат състоянието на пазара, необходимостта от стимулиране развитието на 5G мрежи и насърчаване на инвестициите и иновациите.

След днешното решение от правителствената пресслужба информираха, че изменението е свързано и с изпълнение на Реформа 2: Ефективно използване на радиочестотния спектър от Плана за възстановяване и устойчивост, което ще гарантира плащанията. България трябва да приключи процедурите по предоставянето за ползване на радиочестотен спектър в обхвати 700 MHz и 800 MHz, от което зависи ускореното разгръщане и надграждане на 5G мрежите.

Страната ни е сред последните в Европа, където този обхват не се използва все още за предоставяне на мобилни услуги от пето поколение.
Решението бе част от дневния ред на днешното редовно седмично заседание на правителството.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Браво

    7 1 Отговор
    ще има за избори !
  • 3 Тоз

    23 0 Отговор
    и той чакал бил ?! А хората чакат да се пръждосате час по - скоро !

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Закс

    25 0 Отговор
    Тези пари не ги плащат операторите, а ние !!!

    Коментиран от #6

  • 6 редник

    19 1 Отговор

    До коментар #5 от "Закс":

    "Тези пари не ги плащат операторите, а ние !!!"

    Toчно така е!

    Ало, служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията - кога ще направите държавен телеком с поносими такси?!...
  • 7 две дати

    4 0 Отговор
    19 февруари 2013,2 септември 2020 ааааааааааааааааа
  • 8 ПСР

    18 0 Отговор
    Всъщност,чрез безобразното си дране с цените,ще плащаме ние,потребителите.Същото,като с банките,веригите,продавачите на нафта и бензин.
    То поне да бяха с нЕкакво качество.
  • 9 Гепард

    8 1 Отговор
    Защо Постояно Близу Сега А 1 Редовно Сриват Интернетът
  • 10 до номер 9

    7 2 Отговор
    Защото интернетът е зло.Огледай се навън ,колко е красива природата и мани тоя интернет.
  • 11 Чичак

    6 0 Отговор
    До голяма степен МО отстъпи от своята твърда позиция да не ги освобождава, заради Плана за възстановяване и устойчивост. Макар, 5G магистралите да отпаднаха, в него е записано, че тези честоти трябва да бъдат предоставени на операторите до средата на годината. Това най-вероятно е и причината за пробива в преговорите....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чичак

    4 0 Отговор
    Военните се ангажираха да освободят честотите в 700MHz и 800MHz, така че да има 2x10MHz лента за всеки от трите телекома и в двата спектъра.....Това са честотите на сравнително дълги (за мобилните оператори) вълни в 700MHz и 800MHz, които се държаха ревностно от военните. 
  • 14 Чичак

    8 0 Отговор
    130 млн. лв са смешна сума ! Семена не ами смешна.
  • 15 Очакваме близо 130 млн. лв.

    6 1 Отговор
    търг за 700 MHz спектър в Германия (проследен на живо)
    май-юни 2015г беше за 5 милиарда евро !!!!!!!
  • 16 Как и кой реши че оферта от

    7 0 Отговор
    130 млн. лв е актуална ?
  • 17 На корупция

    9 0 Отговор
    Намирисва !
  • 18 ГОРСКИ

    5 0 Отговор
    И тези пари ще отидат във някой джоб !!!!!!!
  • 19 Защо така

    3 0 Отговор
    А1 или Ментел не издават фискални бонове ,а системни
    дали има някаква малка разлика а?
  • 20 Да като ни вдигнаха таксите

    5 0 Отговор
    Що да не ви дадат процент и на вас да се хвалите, че сте свършили нещо си!
  • 21 мобиком

    5 0 Отговор
    Какви мобилни оператори - това са кожодери и едностранно променят договорите с клиентите си в посока нагоре !
    Трябва омбудсмана да се намеси те печелят милиарди на гърба на хората и предлагайки некачествени и лъжливи услуги...трябва да ги осъди някой в чужбина, понеже тук много ги пазят и никой не може да ги пипне ! ! !

    Коментиран от #23

  • 22 Русенец

    2 0 Отговор
    Затова ли ми вдигнаха таксата с 3 лв? И на чии фирми ще ги раздавате сега, като компенсации?
  • 23 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #21 от "мобиком":

    Трудна работа, да не кажа невъзможна. България е малка държава с малко народ. Събираме се колкото един голям град в щатите. Тук няма как да има разнообразие от доставчици, че да има някаква конкуренция. Ти, жената и тъщата може да си отворите три фирми и да предоставяте на народа "конкурентни услуги", ако ме разбираш.
  • 24 служебниците

    4 0 Отговор
    много си превишиха правата. Това натискане да ни облъчват са го обвързали, както винаги с някакви подаяния на пари. Не останаха ли достойни лекари и физици, които да кажат истината за влиянието на тези вълни върху организма!
  • 25 пенко

    0 0 Отговор
    ЛЯЛЬО --- МИЛИАРДИ СА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ОПЕРАТОРИТЕ КЪМ БГ !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове