9 Април, 2023 11:44 981 18

Красен Станчев: Инфлация не се сваля с административен натиск

  • красен станчев-
  • инфлация

Няма нито една група от населението, която да е заплашена от инфлация в много сериозен размер, с изключение на тези, които работят сами за себе си

 Красен Станчев: Инфлация не се сваля с административен натиск - 1

Свалянето на инфлацията у нас не е възможно с административен натиск. Трябва да се махнат всички компенсации и всички данъчни облекчения по линия на данък добавена стойност. Помощи, където има, трябва да се съсредоточат върху онези, които се нуждаят, трябва да се даде перспектива на онези, които вече са заредили своите производства за относително дълъг период. Това означава удължаване на всички договори за държавни поръчки, удължаване на всички концесии и пускане на концесии, които са спрени от предишни правителства. Това заяви основателят на ИПИ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Красен Станчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Няма нито една група от населението, която да е заплашена от инфлация в много сериозен размер, с изключение на тези, които работят сами за себе си. Около един милион души – работещите сами за себе си, за последните десет години имат увеличение на доходите от 7% - докато при всички останали, включително пенсионерите, увеличението на доходите покрива инфлацията", посочи доц. Станчев.

Икономистът коментира и предложението на временното правителство за налагане на данък "свръхпечалба", като изтъкна, че не е направен анализ на рисковете. Според него данъкът прокарва възможност за корупционни схеми.

"В този вид, в който се предлага и е одобрен от Европейския съюз, (данъкът) сега ще означава, че между фирмите и данъчните ще възникне един елементарен спор – дали нещо се смята за инвестиция и трябва да бъде включено в изчислението на печалбата, или не трябва. Отваря се врата за много интересна корупция", убеден е доц. Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 3 Отговор
    Целта е да унищожат нас от малкия бизнес и да ни превърнат в ратаи на чуждите вериги.Така ще ни командват.
  • 2 Тикви и Кратуни

    7 1 Отговор
    Тоя след грабежа на 90-те години трябваше да сме го забравили. И да служи само за назидание какво не трябва да правят тия които си мислят да грабят така!
  • 3 Последния Софиянец

    10 0 Отговор
    В Макдоналдс младите хора работят за 3 лв на час.Това ли е Клуба на богатите?
  • 4 инфлуенцер

    5 2 Отговор
    Инфлацията е в главите на някои - инфлация няма, заведенията пълни. Вчера в Хепи нямаше свободни места, че дори правостоящи имаше, не можах да вляза и си направих сам вечерята. Уж нямат пари хората, пък заведения и кръчми пълни - значи инфлация няма.
  • 5 Да бе

    6 0 Отговор
    A нещо за картелите в България, които вдигнаха цените на продуктите до небесата? Тяхно е т.н. "сдружение за модерна търговия". Например на сайта на това "сдружение" могат да се видят Билла, Фантастико, Кауфланд, Лидл и пр.
  • 6 бай ви буда

    4 5 Отговор
    Инфлация се сваля без пенсионни добавки, по големи данъци, подкрепа на лобито за замразяване на минималната заплата и пенсии, без безплатни мед услуги, дърва, телк и соц помощи и придобивки
  • 7 мдаа

    2 0 Отговор
    Онези, при които хлябът бил 1 лев, спечелиха. Да свалят сега инфлацията без натиск като са такива факири!
  • 8 А така, чуйте какво ви казва

    4 1 Отговор
    Американският агент за влияние: вас, дребните хорица и бизнеси инфлацията не ви засяга! Нооо, виж, концесиите - нови, стари, спрени - за тях държавата трябва да мисли, на тях да помага! Да могат още повече да ограбват страната!
  • 9 Име

    2 1 Отговор
    Добре - защо не либерализирате сектора - това е много сериозен въпрос - има хиляди хора, които им се работи нещо на частно - а не могат.

    Има пълен монопол върху всички дейности, нека това да се види.

    Друго е да приказваш.
  • 10 Нема ора

    1 0 Отговор
    нема кой да бачка!
  • 11 Перо

    4 0 Отговор
    Административни мерки не могат да се прилагат за страни с пазарна икономика. В БГ никога не е имало пазарна икономика, а само картелна! Така че трябва да се прилагат строги административни мерки, като при плановата икономика, след като държавната администрация не е в състояние да взема анти-картелни мерки!
  • 12 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Още ли не си разбрал,че това не е инфлация а спекулация бе мухльо?
  • 13 Евроценности

    3 0 Отговор
    Инфлация се предизвиква като се печатат милиарди за безполезни ваксини и като се спира икономиката за една година, така всички които са затънали в дългове (западна Европа) печелят, а тези които имат валутен борд и поддържат валутни резерви - губят.
  • 14 Българка

    6 1 Отговор
    Намалете и след това замразете заплатите на вички министри ,депутати, висши държавни чантаджии. Така и ще се икономиста стотици милиони. Сложете праг на заплатата в държавния сектор. В момента има български парадокс за Гинес- заплатите в държавния сектор са доста по-високи от частния. Това не е пазарна икономика. Боренето на инфлацията минава през голяма поне 40% чистка на калинки, безполезници в администрацията. Закриване и обединяване на министерства, агенции, структури
  • 15 Васил

    1 1 Отговор
    Балона с лъжата че Украйна е виновна се спука цялата работа че държавата не си върши работата а за това и се плаща.
  • 16 ограничаване

    3 0 Отговор
    на бюджетните разходи - заплати на администрация, общини, министерства и т.н е пътя за справяне с инфлацията, иначе 1997 г. ще ни се види приказка
  • 17 ха ха

    0 0 Отговор
    Свалянето на инфлацията у нас не е възможно с административен натиск. / но пък се организира с натиск от евро съюза и нашенската администрация
  • 18 нпо агент

    1 1 Отговор
    ИПИ...на сорос рожбите,заличиха България..и всеки ден продължават в същия дух..3млн.млади българи не издържаха на гаврата..наречена приватизация..Злато отице в канада, мариците в сащ..кремиковци и бг балкан сграмолясаха..продадени са за по 1лев..товя се нарича демократични промени...от Рошилд и компания..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове