Last news in Fakti

9 Април, 2023 12:06 2 379 52

Валери Жаблянов: Партията, която стана символ на корупцията, иска да състави правителство

  • валери жаблянов-
  • партии-
  • правителство

Партиите предпочетоха да останат в същия си състав, със същите си на практика почти всички еднолични ръководители, вождистката партийна система продължава да се самовъзпроизвежда, като в същото време доверието на гражданите продължава да пада

Валери Жаблянов: Партията, която стана символ на корупцията, иска да състави правителство - 1

"Изборите, които направихме, показаха хроничния дефект на нашата многопартийна демокрация от години, който се възпроизвежда, който няма как да бъде преодолян очевидно на сегашния етап. А именно става дума за следното: сравнително ниско участие на гражданите, с което вече като че ли политиците свикнаха, не се вълнуват. Не забелязвам много да се вълнуват от това колко гласове са получили от имащите право на глас български граждани. Въпросът е там да излезе сметката и да имат някакви народни представители в Народното събрание. Ясно е чия е отговорността България днес да е в това положение. И сега партията, която стана символ на корупцията, иска отново доверието на гражданите да състави правителство. Това е нонсенс", каза за "Фокус" Валери Жаблянов от "Левицата!" в коментар по темата какви избори направихме на 2-ри април и защо отново имаше ниска избирателна активност.

"Партиите предпочетоха да останат в същия си състав, със същите си на практика почти всички еднолични ръководители, вождистката партийна система продължава да се самовъзпроизвежда, като в същото време доверието на гражданите продължава да пада", допълни той като подчерта, че от "Левицата!" са искали да покажат едно от възможните решения на кризата на доверие на избирателите.

В отговор на въпроса защо българите не можаха да припознаят на тези избори нито една партия - нито от старите, нито от новите формации, Жаблянов каза: "Нашето общество не търси решение на създалата се, на възникналата ситуация в икономиката, в доходите, в инфлацията, в обедняването на населението, енергийната криза, която ни докараха тука през последните две години, растящата корупция. Лично за себе си мисля, че много хора, които участват в политиката, наблюдават политическия процес, едва ли могат да си отговорят на въпроса защо партия ГЕРБ, например, е победител в изборите. Тъй като е ясно чия е отговорността България днес да е в това положение".

"Мисля, че всеки, който е безпристрастен участник в политическия процес, спокойно може да отговори на кого е отговорността от последните години за днешното състояние на България – на партиите от десницата, на ГЕРБ, които управляваха последната година от правителството си в непрекъснати протести, на партиите от "Продължаваме Промяната", които сформираха една нескопосана коалиция, провалиха енергийната политика на България, създаваха криза в международните отношения и във външната политика", допълни той.

Според него огромна вина за ситуацията имат и политиците вляво, поради невъзможността да осъществят консолидация върху основата на ясна, ляво ориентирана управленска програма на държавата и тук не става въпрос за его: "Тук става въпрос за много сериозни, дълбоки идейни различия вляво. Значи, първо, по дефиниция говоря, за по-голямата част от нас, от левицата, левицата е носител до голяма степен и отстоява гражданските права и свободи, носител на демократичния политически модел, на многопартийната функционираща система, на социалната демокрация в нейния най-широк смисъл като форма на обществено устройство и функциониране на икономиката. Това е левицата. А за съжаление ръководството на най-голямата партия в ляво доскоро - БСП, то зави вдясно, загуби ориентация, влезе в една четворна коалиция, за която вече споменахме какъв беше резултатът от нейното управление, и склонно на всякакви компромиси в името на оцеляването на председателката на партията".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 унука на куката

    19 36 Отговор
    Никакъв символ не е станала. Това са скалъпени материали, фотошоп и празни обвинения. Нали ако имаше корупция и спекула щяха веднага да се активизират от Евро прокоратура и прочее институции и да има арести и следствия.
    След като няма, значи корупция няма. Интересно е моралната корупция с парапетите и други такива неща, как бихте коментирали г-н експерт?

    Коментиран от #23

  • 2 долу партийте

    17 21 Отговор
    президенъска република...поне да знаем кое отговорен и ду му ритнем столчето с тия партий отговорнаста се размива и си правят каквото искат

    Коментиран от #4

  • 3 Реалист

    34 14 Отговор
    Ти луд ли си че няма корупция
    Борисов Горанов Пеевски И сие. Тук има отказ от правосъдие./Гешев/

    Коментиран от #9

  • 4 долу партийте

    11 6 Отговор

    До коментар #2 от "долу партийте":

    първо се научи да пишеш,а после и да мислиш!
  • 5 стоян

    29 7 Отговор
    Най са ми интересни комунистите когато говорят за корупция - комунистите дето са собственици на 90% от бившите държавни заводи които унищожиха и разпродадоха и си построиха хотели с тия пари
  • 6 Българка

    23 19 Отговор
    Партията ГЕРБ, символ на корупцията, иска да официализира и легитимира кражбите си, чрез участие във властта. Но най-вече върхушката и вождът й искат амнистия за десетките ограбени милиарди, за разрухата , за унищожените стотици живота и бизнеси, за прогонените над милион и половина българи, за високата смъртност, бедност, липса на върховенство на закона и справедливост.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КОСМАТ ГЕРБЕРАСТ

    9 8 Отговор
    НЕ ПАРТИЯТА А МНОЗИНСТВОТО ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ ИСКАТ ТАКА КОЛКОТО И ДА ПИСКАТЕ ЛЪЖЕТЕ И МАЖЕТЕ И ГО ИСКАТ НЕ ЗА ПЪЕВИ ПЪТ А СЕГА МИ КАЖИ ЩО ЩОТ СА ПРОСТИ А НЕ ТАКИВА УМНИ КАТО ВАС А ДАЛИ Е ТАКА ВИЖ СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ИСЛЕДВАНИЯ И КВО СТАВА СОФИИСКИТЕ МИСИРИ ИСКАТ ДА СЪСТАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО ЩОТ СА МИСИРИ Е ДА ДА АМА НЕ НАЛИ ГО ПОМНИШ БУЧАРОВ АЙДЕ В КАНАЛА
  • 9 несиправ

    15 15 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    Няма такова нещо, корупция няма. А Гешев си върши съвестно работата и не се подава на правокация.
    Тези хора изградиха много и не получиха необходимото признание. Промяната дойдоха от никъде - явно щедро платени и спуснати с парашути отгоре и първата им работа беше да си вдигнат двойно заплатите и да наложат ковид мерки. Вкараха ни и компетента Ицо Петров ака Хазарта като депутат. Отделно закачаха торби с храна по вратите на хората, за да ги накарат да гласуват за тях при предизборната си кампания. Изтекоха и грозни компромати за парапети, вечери и прочее свързани с лидерите на тази партия.

    Коментиран от #12, #27

  • 10 БСП на Бунището

    18 10 Отговор
    Символ на Корупцията е БСП,таварищ Жаблянов.Даже прегърнали Паметника на руския Окупатор на България не успяхте да се спасите от потъване към Бунишето на Историята.Това,което БСП/ БКП причини на Българския Народ за 75 години във Властта е непоправимо .!!!А това,че ГЕРБ трябва да съставят Правителство не го решаваш нито ТИ нито Руските ви началници.Решил го е Народа с Избори.

    Коментиран от #14, #20

  • 11 Българка

    15 15 Отговор
    ГЕРБ трябва да съставят правителство и така осребрят пировата си победа с купен и корпоративен вот! Нали сай-умелите практици?............Но по грабене...
  • 12 дончо

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "несиправ":

    ти си щастлив човек,бе ахмак!
  • 13 ОФФчаря

    7 3 Отговор
    Стадото си сака пъдаря!
  • 14 А боц боц

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "БСП на Бунището":

    Кой те пусна от психодиспансера
  • 15 !!!?

    18 3 Отговор
    Корупцията не е патент на една партия, но символ на корупцията "наш човек", а неговия генезис е БКП/БСП !!!?
  • 16 Васко жабата

    9 3 Отговор
    На есен - пак избори.
  • 17 ТаУмВзе

    10 1 Отговор
    Коя партийка не е Символ на Корупцията и Слугинажа бре? Нали тва е целта на партийките! Па ти си гласувай колко си искаш. ПОСЛЕДНА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА Е.
  • 18 !!!?

    18 1 Отговор
    Жаблянов да прочете списъка "Магнитски"...въпреки че не е пълен, там пише кои са партиите на корупцията !!!?
  • 19 Хора разни

    9 5 Отговор
    Абе не разбрахте ли че на балканския полуостров италийския и всичко около 40 паралел има корупция и народа си я иска.Колкото по на юг се слиза толкова по ярко е изразена.Заложена е в лафа ще почерпя/да почерпя и за здраве.И хората наистина го вярват.Това е вкоренено в традициите и обичаите по тези земи и не може да се изкорени.Тези на север са други.Не ги харесваме и разбираме и те нас.Хората по света не са еднакви.Хората не толкова искат ГЕРБ по скоро не харесват това което ПП и ДБ им предлагат.Да сменим господаря със САЩ и джендърите.Ръстътнна Възраждане е ясен сигнал за това.Дори не ги интересува толкова имат ли пари защото имат или могат да имат.Ако се спрат малко с това само говорене за корупцията а се каже питища не ремонтирани 50 години ще се оправят пускане на Хемус другото само ще се нареди.В големите градове много обществен транспорт и ограничаване на колите

    Коментиран от #21, #31

  • 20 Макс

    4 15 Отговор

    До коментар #10 от "БСП на Бунището":

    За БСП си прав, но грешиш , ако мислиш че народа е избрал ГЕРБ да са първи. Това също е сделано с любезното съдействие на Кремъл .
  • 21 !!!?

    16 3 Отговор

    До коментар #19 от "Хора разни":

    Твоя Копейкн говори за вън от ЕС, вън от НАТО, вън от Еврозоната, но за него Корупция, Инфлация, Демография, Бежанци, Руски шпиони, Магистрали не са тема, защото не обслужват Кремъл !!!?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гандалф

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "унука на куката":

    И всеки когото хванат или изобличат в кражби или корупция...първата му дума е
    а шкафчетата...пресен пример..единия от собствениците на неско..обвинения за милиони..и първата му думи от белград са...а шкафчетата...

    Коментиран от #34

  • 24 пффф

    12 1 Отговор
    Абе Валерчо,абе Жаблянов, ами кой да го състави това правителство бе нашто момче?Вие от така наречената Левица дето не сте в парламента ли?Ами нормално е правителството да го състави партията спечелила изборите. Ако не намери подкрепа идва втората партия и така нататък. Вие първо влезте в парламента пък тогава говорете за правителство и неговото съставяне.
  • 25 ГЕРБ=БСП=ДПС

    5 3 Отговор
    "...вождистката партийна система продължава да се самовъзпроизвежда, като в същото време доверието на гражданите продължава да пада."

    Точна така, 2020-2021 г. гражданите потърсиха нещо различно от вождизъм с ИТН. Но за съжаление Слави Трифонов ги излъга. Оказа се, че има амбиции да е следващия вожд.

    Относно "левите" партии "Левицата" и БСП това са менте социални партии оглавени от червени милионери. Жеблянов говори за преборване с "вождизма" за нужда от обновлевие. На "вождовете" Мая Манолова, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Румен Петков... Какво им е новото? Не са ли и те стари вождове? Как ще се бори вождизма с стари вождове? Как си я представяте старите вождове да се откажат от власта и печалбите от власта? Как си я представяте рублолакеи и корупционери да се борят с корупцията? Това означава самоубийство за тях, край на кариерите им...

    България няма нужда от консолидация в "лявото", има нужда от конкуренция в "лявото", за да изкристализират истински социалистически партии. Сегашните "леви" партии до една се изградени на сгрешена мирионерска комунистическа тоталитарно-рубраджийска основа.
  • 26 1221

    3 7 Отговор
    Гласуването на хартия е хронично дефектно, но ние си го знаехме и преди изборите.
  • 27 Гандалф

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "несиправ":

    Единствената вина на гешев беше, че тръгна срещу системата...опита се да се бори срещу мафията на олигарсите, политическата мафия..приватазицията...и всички вкупом писнаха..а шкафчетата на борисов...всекидневно се облива от помия от медийте на засегнатите олигарси и политици.гешев разбра за себе си неща които не е сънувал...ако си караше мандата като старите прокурори..щеше да си изкара мандата без проблем..сега дори и името му нямаше да знаем..срещу парите и власта..няма как да се бориш..ако беше обикновен човек...тръгнал на борба срещу мафията...мислите ли..че щеше да е жив досега..единственото което ги спира да го унищожат физически..е позицията на му главен прокурор..изобщо не ми пука..колко минуса ще получа...за съжаление това си е голата истина..
  • 28 Он ончов

    4 2 Отговор
    За БСП ли говори тоз?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мики

    4 1 Отговор
    Иска да има бюджет за да разхвърлят държавни пари на частниците и да се разплати с които са му намерили гласоподаватели.
  • 31 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хора разни":

    Много е просто корупция има защото има законови условия за съществуването и.

    Корупцията идва от неограничената власт на политици и чиновници.

    Ако има законен, съдебен и бърз начин за преодоляване на политико-чиновническия корупционен натиск върху хората и бизнеса. И същевременно за наказване на чиновниците при бавна и при некачествена работа. Хората нямаше да плащат рушвети, щяха да плящат на адвокати. Хората плащат рушвети, защото това е единствения начин да преодолеят политико-чиновническия спънки.

    Корупцията може много лесно да се пребори. Като се въведе закон срещу чиновнически произвол. Примерно, чиновник, който не обработи преписка и не излезе с решение в срок от 2-3 месеца. Получава съдебна административна глоба. Чиновник, който в рамките на 2 години получи 3 или повече административни глоби, бива уволнен от съда. Но това не е достатъчно, трябва да получи и 10 годишна забрана за заемане на чиновнически пост, политически изборен пост, забрана за работа в полицията, прокуратурата, съдебната система. Но и това не е достатъчно, чиновнически началник, кмет, министър чиито подчинени са получили повече от 10 административни глоби, също трябва да биват уволнявани. И трябва да получи 10 годишна забрана за заемане на чиновнически пост, политически изборен пост, забрана за работа в полицията, прокуратурата, съдебната система. Защото о явно, че не върши работата СИ по контрол качеството на работа на подчинените му.
  • 32 Народът на Бг

    6 4 Отговор
    Докато добре смазаната машина за плячкосване и кражби - Групировката ГЕРБ и боса й борисоФ не слезе от политическата сцена,
    България ще тъне в Мизерия, Разруха и Бедност, а Народа ще продължава да бяга от страната и ще се топи!
  • 33 гост

    5 2 Отговор
    Моля лицата от Прехода и членове на партия докарала държавата до фалит и повечето хора до просешка тояга през 1997 година,да не дават оценки.Дори и да са прави за това което говорят в момента,нищо не променя случилото се през 1996-1997 година . В така наречената ,,Левица" повечето членове са стари познайници от далечното/ преди 2000 г/ и недотам далечно минало.Айде няма нужда.Видяхме ги,виждали сме ги,стига толкова.Ако имаше закон за лустрация,нямаше и да сме ги чували даже.
  • 34 оня

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Гандалф":

    Ами първо да почнат от шкафчетата, па после всички останали:)) Нека да се спазва някакъв ред:))
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ВКК

    1 3 Отговор
    И ще състави, ако не сега, следващия път. Останалите щото хич не са корумпирани!
  • 37 Баце не е корумпиран

    4 2 Отговор
    Напротив. Баце е най големият евроатлантик. Разните Паси, Ленче с кремче, Инджевци и тем подобни са се изпокрили с позеленели от завист лица..
  • 38 Помним завинаги

    6 3 Отговор
    Когато жабата излезе от болшевишкия гьол започва да кряка силно аз съм честна жаба нашия гьол е най чистия на света, сори жабо но блатото на комунизма в което си расъл и отгледан си остава най мръсното и корумпирано място твоята партия бкпбсп е основателя на корупцията и манипулацията тъй че върви си в блатото и млъкни жабо

    Коментиран от #44

  • 39 Сатана Z

    3 3 Отговор
    Другото е по-интересно.Партиите,които се бориха на ужким срещу корупцията в лицето на ГЕРБ са готови да се прегърнат с Толупа и да крадат заедно,защото на никой не му пука за народа ,а и това е Американската политика в колониите.Създаване на корумпиран компрадорски режим за да бъде държан на къса каишка.Справка Тиквата и цветният преврат последван с арест.

    Z

    Z
  • 40 ББтко

    2 1 Отговор
    На местните избори ще разберете кон боб яде ли, всичкото мингян за нас ще гласува
  • 41 ХА ХА ХА

    5 0 Отговор
    А БЕ , ТО НЯМА ЕДИН СВЕСТЕН И ЧЕСТЕН ПОЛИТИК , ВСИЧКИ СТЕ КРАДЛИВИ ПОМИЯРИ , ОТ 1946г. СЕ КРАДЕ , КАТО ЗА ПОСЛЕДНО В ТАЯ ДЪРЖАВА, ВСЕКИ МЪКНЕ И КРАДЕ СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ, ТОВА СЪМ ГО ЗАПОМНИЛ ОТ 1971 г. ПЪРВИТЕ МИ РАБОТНИ ДНИ В ЕДИН ЗАВОД, АКО НЕ КРАДЕШ ТЕ ИМАХА ЗА ШМАТКА, ТОВА Е БЪЛГАРИЯ!
  • 42 Това е

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Веселяка":

    радостта на глупака , че е по умен от другите.
  • 43 ГЕРБ

    3 0 Отговор
    Нещо бъркаш по крадливи и корумпирани от ПП ДБ няма
  • 44 Помним завинаги

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Помним завинаги":

    Когато жаблянов излезе от бсп започва да критикува силно аз съм честен човек нашата партия е най чиста на света, сори господине но в рая на социализма в който си расъл и отгледан си остава най святото и чисто. място. Твоята партия е основателя на съвременното общество тъй че
    Опитай се сега да бъдеш съвсем обективен
    Това е честен коментар

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 А ЗА КВО И Е ДА ПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО

    0 0 Отговор
    ПАРТИЯ , КОЯТО НЯМА ДА КРАДЕ ? .......
  • 48 ОЩЕ КАТО МЕ ПИТАХА ПО ТЕЛФЕОНА ДАЛИ СЪМ

    0 0 Отговор
    ЧУЛ ЧЕ СА АРЕСТУВАЛИ БОЙКО , ОТГОВОРИХ ЧЕ НЕ ... И ЧЕ МЕ СЪМНЯВА ЧЕ ТОВА Е ПОСТАНОВКА И СКОРО ЩЕ ГО ПУСНАТ ! ТЕ ПЪК ДОРИ НЕ СА ГО РАЗПИТВАЛИ А НАПРАВО ГО ПУСНАХА СУТРИНТА - ДОРИ ПАК МУ ОРГАНИЗИРАХА ВИП КОРТЕЖ СЪС СИЧКИ САЛТАНАТИ , А БОЙКО И ВЕЧЕРТА И СУТРИНТА БЕШЕ КРАЙНО ОТЕГЧЕН ........... ЧАК СЛЕД ДНИ НАПЪРЧИ ГРЕБЕНА И ЗАПОЧНА ДА ПРИЛАГА НЕГОВИТЕ СИ ПРОСТОТИИ ЗА ВНУЧЕТАТА ПЛЮЕЙКИ МИНИСТЪРА , НЕГОВ СЪПАРТИЕЦ !
  • 49 Битко

    0 0 Отговор
    Не "иска" а трябва, дрогарю!
  • 50 Професионалист

    1 1 Отговор
    Корупцията е тотална,а Бай-Ганьо не иска толкова да управлява,колкото доживотна амнистия...но няма са му се получи.
  • 51 Пп на какво са символ,

    0 0 Отговор
    Освен на корупция, пици с кристали, реанимирани соц следователи, болшевишки арести по подобие на ликвидация на опозицията 1945г, инфлация, дълг, посредници, лъжи, лтжи, лъжи, сподели жабОнов
  • 52 БоБо

    1 0 Отговор
    Глас народен, глас божи.
    Вече повече от 2 години ГЕРБ не са на власт и никой не можа да извади никакви читави доказателства, нито успя да убеди хората, че е вярно всичко това, в което ги обвиняваха или че новите могат по-добре, по-честно, по-кадърно, по-успешно и по-интелигентно да управляват.
    ГЕРБ може и да са крали, но народа имаше пари, престъпността беше ниска, България се развиваше. След тях каражбите се увеличиха, корупцията разцъфтя, престъпността се върна на нивата от началото на 90-те, инфлацията удра тавана, картели, политически скандали, шуробаджанащина, любовни-, гейски- и наркомански скандали. Проблеми с Европа, проблеми с всички и всичко. Изпуснахме Македония и сега нещата са много по-лоши. Дългът на България се удвои. Така, че жълтопаветниците и "промяната" се провалиха и хората искат да се върнат реда и спокойствието от времето, когато управляваше ГЕРБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове