Last news in Fakti

9 Април, 2023 15:36 2 161 25

Стефан Манов: Това са най-тъмните избори в скорошната ни история

  • стефан манов-
  • избори-
  • гласуване-
  • цик-
  • проверка

Всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени грешките в изборните протоколи

Стефан Манов: Това са най-тъмните избори в скорошната ни история - 1

Това са най-тъмните избори в скорошната ни история, въпреки осветлението от видеонаблюдението. Това заяви пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК

„От Обществения съвет предупреждавахме за готвената хроника на една предизвестена смърт на изборните процеси в България. Днес няма човек, който да каже точно колко човека на гласували на 02.04. Ако съберете бюлетините с хартиено гласуване и тези с машинно, няма да получите сумата, посочена от ЦИК за общ брой на действителните бюлетини. Има 1000 бюлетини разлика“

Той призова всички политически партии, които са в Народното събрание, да сезират съвместно Конституционния съд, за да бъдат поправени тези грешки.

„Може да става въпрос общо за 2000 гласа, които не променят крайния резултат. Няма да има промяна в мандатите, но това е уважение към избирателя“.

Отговорността на ЦИК е огромна по цялата линия, обясни Манов и напомни, че от Обществения съвет са предупредили, че вида на протокола на СИК създава предпоставки за грешки. Предложили са друг образец на протокол. Той обаче е подкрепен само от Росица Матева, която е била председател на Обществения съвет.

„Тези хора нямат никаква представа от това как работи СИК. Препоръчвам на ЦИК да гледа поне видеозаписите“.

Връщането на хартиената бюлетина не върна дори един глас в повече на тези избори, отбеляза той.

„Избирателната активност не се повиши“.

Стефан Манов посочи, че благодарение на видеонаблюдението сме станали свидетели на комични ситуации.

Той обясни, че от Обществения съвет към ЦИК са разработили контролна страница, в която всяка комисия може да въведе числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в червено.

„ЦИК разработи своя. Тя обаче се появи изключително късно на страницата им и не фигурира в методическите указания. Комисиите не бяха посъветвани да проверят числата си там“.

Стефан Манов каза, че има медийна информация за изпратени указания до РИК да приема протоколи с несработили контроли.

„,Т.е. с контроли, които светват в червено, защото елементарните сумирания не са верни. Това е, за да няма усещането, че се готви огромен провал поради забавяне и да се създаде впечатлението, че всичко се случва така, както трябва. Дали това е направено съзнателно, или е грешно интерпретирано от РИК, трябва да обясни ЦИК. Има 300 протокола, в които елементарната контрола не е спазена“.

Като една от най-негативните последици на случващото се Манов определи подронването на изборния процес и нежеланието да се гласува.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    18 4 Отговор
    Кога е имало Изборчета на територията бре? Некой да ми обясни! От матряла излезна още по недъгав матрял за Избор.
  • 2 При бай Тошо

    19 3 Отговор
    Беше най-добре 99.9 БКП
  • 3 !!!?

    11 15 Отговор
    Щом тези избори са най-тъмните, какво да кажем за президентските, когато Радев спечели с няколко милиона преднина !!!?
  • 4 Име

    18 12 Отговор
    ГЕРБ просто ги хвана страх - да не се повторят масовите протести - когато ги изгонихме 2020 година - ама затова е мижав резултата.

    Винаги целокупно сме гласували - на 100 процента за ГЕРБ.

    Сега е малко странно - ако пак бяха 100 процента валидни гласовете, но нищо.

    Чао ГЕРБ - не може - както и в спорта - да подправяш.
  • 5 СЗО

    14 3 Отговор
    Следващите избори ще са по-тъмни.
  • 6 хммм

    27 10 Отговор
    Най-тъмни бяха на времето когато СДС спечелиха изборите и изтипосаха египетското недоразумение Иван Костов за министър-председател и "пръв" демократ на България! Може ли да има ц и г анин-демократ?

    Коментиран от #9

  • 7 Сатана Z

    12 6 Отговор
    До днес не знаех за съществуването на лицето Стефан Манов и ,че взима заплата като работник в “ Обществения съвет” спонсориран от “Соросоиди за България” или “Отровено общество”
    В древна Гърция са гласували само богатите хора притежаващи роби и пари.В БГ всеки притежаващ лична карта може да иде да гласува за който си иска с бюлетина N100 .
    Това се нарича демократично разнообразие.Който е заинтересован —плаща Пито—платено.
    Без цивки и сополи след преброяването.
  • 8 Ко,не!

    6 9 Отговор
    Ти не си виждал ГЕРБ как правят избори,само първият път са печелили с малко измама.
  • 9 Боклук

    8 2 Отговор

    До коментар #6 от "хммм":

    За да правиш бизнес по същото ереме трябваше да си благодетел на фондацията на Елена Костова Бъдеще за България.Драгалевският Ром е кръсникът на това,което сега наричаме—Статукво
  • 10 Ддррццц

    8 5 Отговор
    Ето това е мнението на поданиците на Франция браво а нещо за Макрон и пенсийте,нали от там чакаш пенсия поданико, защо вие си живеете охотно в Франция пък давате мнението и се месите в управлението на страната това е мерзост и арогантност,сега да очакваме и мнения от Острова после от Чикаго и накрая от Турция това вече е отвратително и позорно да живееш в чужбина и да се бъркаш в управлението на България
  • 11 !!!?

    15 2 Отговор
    За следващите избори да се приеме и наблюдение с дронове, а за последващите - сателитно ! Народа плаща !!!?
  • 12 Парадокс

    7 3 Отговор
    И сега резултата е 99.5% за БКП, НО СЪС ЗНАК МИНУС.
    Когато подценяваш, унижаваш и не уважаваш един народ - това е закономерният резултат.
  • 13 Гал

    3 3 Отговор
    За този мухльо нищо освен добро.
  • 14 дом

    5 9 Отговор
    Няма как да сезират тези които им помагат да ги фалшифицират. Целта е да няма промяна, да си седи каскета мръсен, да си крадат ненаказани и да няма разследвния. Кой ще касира изборите, че не разбирам?

    Коментиран от #16

  • 15 А бе каУн

    13 8 Отговор
    Хартиената бюлетина не повиши изборния резултат ,но намали същественно манипулираните бройки от мадуровките.
  • 16 Разбирам

    10 6 Отговор

    До коментар #14 от "дом":

    Че мъката ви е голяма след ,като не можете да манипулирате на 100 % резултата с мадуровките, но това е положението .Свиквайте.Пък ако имахте малко мозък в жълтопаветните си кратуни, щяхте да си зададете въпроса.Защо ли никъде в демократичния свят ,няма само машинно гласуване.
  • 17 Бивш гербаджия

    2 7 Отговор
    двете хартиени партии герп и дпс си напазариха яко гласове, а нинова остана измамена. Тези две партии винаги са печелили избори по правилата на Алековия бай Ганьо Балкански и торта сехер банкянски с купуване. Беднотията и простотията от дебилни е лесна за купуване. Тарторите по селата водят под строй тази невежа популация да гласува за двете партии.

    Коментиран от #22

  • 18 Ванга

    2 4 Отговор
    мутрите правят и печелят избори, а не партиите. Партиите са за парлама и за заблуда на дебилното населие (85%).
  • 19 ТаУмВзе

    4 2 Отговор
    Колкото и избори да има, ГЕРБ печели. Народа си казва тежката дума.
  • 20 Еее вярвате ли в

    0 1 Отговор
    Таладъми...пардон ..честни избори?????????
  • 21 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 1 Отговор
    Обществения съвет към ЦИК са разработили контролна страница, в която всяка комисия може да въведе числата от своя протокол и да види дали контролите ще излязат, или ще светнат в червено.

    „ЦИК разработи своя. Тя обаче се появи изключително късно на страницата им и не фигурира в методическите указания. Комисиите не бяха посъветвани да проверят числата си там“.


    Това добре, обаче трябва и закон, който да казва как се процедира, какви са наказанията за умишлени грешки или некомпетентност. При умишлени фалшификации глоба и 10 години забрана за участие в изборната админиктрация, дори като обикновен имат право да гласува. При некадърност, глоба и забрана да е председател на изборна комисия. При 3 пъти хванат в некадърност, 10 години забрана за участие в изборна администрация.
  • 22 Ха,ха

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Бивш гербаджия":

    Гроздето кисело, казала лисицата.Няма мадуровки и истината лъсна.Хартията няма как да я манипулирате.
  • 23 Факт

    0 2 Отговор
    Не е важно количеството, а качеството. Кои гласуваха за старите партии, ромите чрез техните тартори. Тяхните просят, няма какво да ядат, а цар Киро циганина му вижте замъците, къде е прокуратурата или от наркотици и проституция им са от запада. Интелигентните и умните не гласуват на запад и ако, са малцинство. Ако по пощата и у дома, много от запад биха гласували, не и за герб. Не искат герб, той те ги прокудиха, за да се найрадат 16 години, а бяха млади и сега върнете се, да се върнат простите да ги командват ли, да се стягат децата ви да работят в Бг

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове