Last news in Fakti

9 Април, 2023 15:54 1 301 21

Шефката на СЕМ: Ако медиите не спазват закона, как могат да имат претенции към гражданите?

  • соня момчилова-
  • сем-
  • медии-
  • избори

Тя посочи, че живеем във времена, когато се наблюдава разпад на лидерския модел: „Трябва обаче да останем в някаква нормалност. Разделителните линии станаха бездни. Медиите са лепилото.

Шефката на СЕМ: Ако медиите не спазват закона, как могат да имат претенции към гражданите? - 1

БНР успя да отстои своя ранг. Това отбеляза пред Националното радио Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии.

БНР е единствената медия, която спази закона и независимо, че имаше социологически резултати, изчака приключването на изборния ден в 20 часа, за да ги обяви: „Ако медиите не спазват закона, как могат да имат претенции към гражданите? Какво е съобщението, което отправят към зрителите и слушателите, когато нарушават с лека ръка Изборния кодекс и показват, че няма значение, че ще понесат някаква финансова санкция от ЦИК?“

Санкциите обаче не са релевантни на пазарните условия, в които функционират медиите, смята Соня Момчилова: „Може би трябва да се помисли за актуализиранието им. Но аз винаги съм вярвала, че водещ е моралът и етиката. Когато се занимаваш с медии, трябва да си даваш сметка за мисията, която имаш. Медията възпитава. Тя е този Симеон Стълпник в Стария завет. Стои високо и по нея се равняват всички останали.“

Тези резултати, които се лансират от социолозите в изборния ден, са манипулативни, посочи председателят на СЕМ.

Соня Момчилова призна още, че има голямо вътрешно колебание дали трябва в една демокрация всеки, който има апетити и намерения към властта, да получава достъп до медиите.

Тя посочи, че живеем във времена, когато се наблюдава разпад на лидерския модел: „Трябва обаче да останем в някаква нормалност. Разделителните линии станаха бездни. Медиите са лепилото. Няма друго, което да съдини бреговете в обществото“.

Соня Момчилова коментира и бързата реакция на СЕМ по случая със скандалния клип, в който се подлага на унижение момче със специални потребности: „На СЕМ не му е работа да се меси и да регулира интернет, но не може да не реагираме на неща като това. Закономерно е хората да сигнализират СЕМ. В интернет риалити героите заживяват като реални герои. Това е един много страшен парадокс“.

Тя обясни, че на Балканите има уникални специфики на медийната среда и те трябва да бъдат взети предвид, когато се обсъждат европейски директиви.

Председателят на СЕМ напомни, че медиите трябва да бъдат внимателни, защото могат да създават ореол около един субект на отразяване.

Соня Момчилова открои и проблемът с липсата на регулация на пийпълметрията в България.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаварит Масква

    10 17 Отговор
    Волгин направи от БНР радио " Гаварит Масква"!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Питане до СЕМ!

    10 24 Отговор
    Защо в България по всички кабеларки вървят руските пропагандни канали в нарушение на европейските санкции?

    Коментиран от #6

  • 4 да де

    16 2 Отговор
    Няма по-големи ненужници от семкаджиите и точно те да говорят за законност е малко странно.
  • 5 гост

    18 1 Отговор
    Джордж Оруел, "1984", стр. 69. : " Медийната власт се състои в разчленяване на човешкото съзнание и слепването му отново по избор и в изгода на управляващите.... " Истинската истина е само тази "истина, която е изгодна на власт имащите, друга истина няма и не трябва да има! Когато управляващите кажат "ИСТИНА", ФАКТИТЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ЗАМЪЛЧАТ, а боговете...... боговете винаги са говорили с устата на управляващите. Ако г-жа Момчилова и нейните колежки от СЕМ са истински демократи не трябва да се вживяват като цензори!
  • 6 Гоооооссст

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Питане до СЕМ!":

    Ами нищо че сме приятели
    и ти наложиш санкции
    на жена си!
    1 месец без секс!
    аз задължително ли трябва да
    спазвам твоите санкции!!?!
  • 7 Точно казано

    16 1 Отговор
    „Може би трябва да се помисли за актуализиранието им. Но аз винаги съм вярвала, че водещ е моралът и етиката. Когато се занимаваш с медии, трябва да си даваш сметка за мисията, която имаш. Медията възпитава."
    В такъв случай, какво възпитава "ЕРГЕНЪТ" по БТВ ?
  • 8 СЗО

    14 0 Отговор
    От тая минка чувам само "На СЕМ не му е това работата, Не му е онова работата, не са му това задълженията"....не разбрах за какво ни е този СЕМ? Да го разформироват, и Сончето да ходи да копа домати.

    Коментиран от #10

  • 9 кошлука

    6 1 Отговор
    Калинките на баце няма ли кой да ги размете. До кога ще храня някакви недоразумения на природата!!!???
  • 10 Анонимен

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "СЗО":

    Правилно, незнам защо е този орган, в Рб няма медии, а медия, защото няма различни репортажи, а папагалско повтаряне на едно и също от сутрин до вечер, и забележимо тенденциозно.
  • 11 Бегай !

    8 3 Отговор
    Точно тази простотия отблъсква хората да гласуват.Трябва непрекъснато да се отразява гласуването в деня на избора и да няма ,ден на размисъл ! Глупост,след глупост !
  • 12 ГЕРБ=БСП=ДПС

    2 3 Отговор
    Соня Момчилова призна още, че има голямо вътрешно колебание дали трябва в една демокрация всеки, който има апетити и намерения към властта, да получава достъп до медиите."

    Медиите, дали трябва да публикувате манипулативни "социологически проучвания" на всякакви менте социологически агенции.

    Медиите, дали трябва да дават и думата на всякакви незнайни "експерти"?

    Медиите, дали не трябва да сте по-критични към политиците, които лъжат, манипулират. Политици, които адресират проблеми, но не и решения на тези проблеми.
    Пример имало инфлация, виновен бил ... еди кой си българин. Първо голяма част от инфлацията е внесена и на е подвластна на който и да е български политик. Второ държавата е тромава, докато се идентифицира проблем, намери решение и претвори решението в закон минава време, много време. Примерно промяната/влизането в сила/ на осигурително данъчните закони е хубаво да става в момента на приключване на данъчната година. Т.е. за една такава промяна отнема около 2 години. Примерно, защото данъка влиза в сила за следващата година, и се плащат в първата половина чак на по-следващата година. Държавита е бавна и силно инерционна, минават години от момента на завъртане на кормилото на държавата до момента, в който държовата вземе завоя.

    Дори днес Борисов да "умре", България няма как да се промени изведнъж, ще трябва да минат 2-÷3 години за да се изличат повечето безобразия сътворени от Борисов.
  • 13 Нахалство

    4 7 Отговор
    Точно СЕМ не спазват закона като позволяват на Кошлуков, Волгин и Костадинов да изливат прокремълска пропаганда в национален ефир.
  • 14 А СЕМ като не спазва законите:

    4 2 Отговор
    Разследване и затвор за неговите членове !
  • 15 плюс минус

    4 1 Отговор
    Освен че е безполезен, СЕМ е и много вреден.
    Какво сътвориха петте СЕМски дами с Кошлуков, чиито мандат изтече миналото лято?!
    При 8 кандидати, не избрахая нито един,
    но оставиха Кошлуков още да се вихри по уж вече "националната" телевизия.
    А и да попитам:
    колко струва годишната издръжка на СЕМ?

    Коментиран от #19

  • 16 Пази боже

    1 1 Отговор
    медии да ни възпитават, и за факти важи
  • 17 Град Симитли

    0 0 Отговор
    Например, на бай Нидялко му е през дЕдовия за закона в деня на изборите!
  • 18 Мнение

    2 1 Отговор
    Няколко години затвор добре ще й се отразят за избиването на комплексите й за сметка на националната телевизия
  • 19 Жалко

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "плюс минус":

    Ще ги вкарат в затвора преди кошлука . Това са хора без достойнство. Раждал ги е задн---- на Пеевски, а не майка
  • 20 Лин Дзи Пън - Вон

    1 1 Отговор
    Кога ще гледаме руските канали и кога ще иманяколко гледни точка? Аз вярвах, че живеем в демокрация
  • 21 бай Иван

    0 1 Отговор
    Ало СЕМ кога в България ще има нормална медийна среда бе?Обръщам се на "бе" към Вас защото нямам уважение нито към Вас ,нито към органа който представлявате. Това ли е свободата на словото и демокрацията да търсим алтернативи по ютюб каналите на важните неща за държавата, а от телевизиите да ни занимават всяка сутрин с Тротинетки, били се евророми, паднали дървета ,пропаднали в шахти коли и изчезнали улични знаци и рубрики като "Пълен абсурд".То действително в тая държава всичко е пълен абсурд. В същото време когато например се организира в държавата поход за мир, нито една от псевдомедиите да не присъства на пресконференцията в БТА. Ако беше Тротинетката там щяха кракака да си счупят да не го пропуснат. ЖАЛКИ СТЕ.След 34 години "демокрация" почнахме да съжаляваме за свободата на словото по времето на Живков.До там ни докарахте .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове