Last news in Fakti

11 Април, 2023 22:54 1 623 21

Може ли да работим 4, вместо 5 дни седмично? Да, но производителността ще спадне с 20%, заплатите-също

  • работна седмица-
  • производителност на труда

В България производителността на труда е пет пъти по-малка от средната в Европа. И не произвеждаме достатъчно много продукти с висока добавена стойност, казва Добрин Иванов

Може ли да работим 4, вместо 5 дни седмично? Да, но производителността ще спадне с 20%, заплатите-също - 1

Възможна ли е четиридневна работна седмица и у нас? Малък брой фирми са пробвали да работят 32 вместо 40 часа. Прави впечатление, че и те вече се отказват от този начин на организация на работното време, информира БНТ.

Ако четиридневната работна седмица се въведе в България, ще паднат производителността на труда и заплатите, категорични са работодателските организации. Според синдикатите, идеята за 4-дневната седмица е добра, тъй като служителите ще бъдат по-отпочинали.

През лятото на 2019 г. русенска фирма нашумя с въвеждането на четиридневна работна седмица за осемте си служители. Управителят се решил на смелата постъпка, след като прочел статия по темата в специализирано издание. Заплатите на служителите останали същите като при петдневна работна седмица.

"Когато хората почиват повече, в работното време са по-мобилизирани, по-оптимизирани и обемът работа, който се свършва за 5 дни, би могъл да бъде свършен за 4 дни при такава мобилизация", казва Петър Петев, управител на консултантска фирма.

Три години по-късно обаче се оказа, че от фирмата са се отказали от четиридневната работна седмица и вече работят дистанционно. Според Асоциацията на индустриалния капитал на този етап у нас четиридневната работна седмица е неприложима. Особено в големи производства с непрекъснат цикъл.

"В България производителността на труда е пет пъти по-малка от средната в Европа. И не произвеждаме достатъчно много продукти с висока добавена стойност. Освен това имаме и дефицит на работна ръка, т.е. няма свободна работна ръка, която да замести липсващата, когато не работи през този един ден", обясни изпълнителният директор на АИКБ Добрин Иванов.

Ако се въведе, производството ще спадне с 20%, казва още Иванов, заплатите също. Моделът е тестван в скандинавските страни, в Дания и Испания, обяснява той, но засега е неприложим. Може би единственото изключение е IT секторът, където един служител може да свърши работата си вместо за пет, за четири дни. Така смята и Венелин Молнар, управител на дизайнерско бюро в Русе. Той има трима служители.

"Аз лично го намирам за приложимо там, където имаме творчески и иновативни дейности като в нашата компания примерно, където може да се комбинира това и с отдалечената работа. Докато в други бизнеси то е ясно, че след като намалее броят на отработени работни часове ще намалее и заплащането", казва той.

Синдикалистите са оптимисти. Казват, че ако работодатели и синдикати се договорят, законовата рамка може да бъде променена и работната седмица да стане четиридневна.

"Ако чрез по-кратката работна седмица се повиши производителността на един работник или служител и се даде възможност той да бъде по-дълго със своето семейство и по този начин, връщайки се по-отпочинал на работа, работи по-ефективно и продуктивно, защо да не е възможно", пита Величка Микова, национален секретар на КНСБ

Според Величка Микова тенденцията рано или късно ще дойде и в България. Важното и най-трудно за изпълнение условие обаче е да се предвидят средства, които да компенсират загубения работен ден и заплата да се получава за пълен работен месец.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 7 Отговор
    Аз работя седем дни в седмицата а трябва осем за да изкарам нещо.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 САНДОКАН

    24 2 Отговор
    Ако си на минимална заплата с колко ще спадне при четири дневна работна седмица. За един приятел питам

    Коментиран от #6

  • 3 Некой си

    21 1 Отговор
    От работа файда няма.
  • 4 Мда

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Повечето като теб и мен са така. Не можем да смогнем заради мъдрото управление на Борисов през последните "найсет" години.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Епааа

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "САНДОКАН":

    Да ти кажем ! Че те опукат на четири часа , и че ревеш за минималната !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шарко

    3 5 Отговор
    А не може ли по график едни да работят 4 дни, други да работят през останалите 3 дни. Така работното място ще бъде постоянно заето, ще се увеличи производителноста, ще намалее и безработицата.
  • 9 Пародия

    12 1 Отговор
    Умните хора си работят за западни фирми а матриала червените феодали могат и на два часа седмично да го турят а да бачка 60 часа. То затова му се вика материал не хора.
  • 10 психо

    4 1 Отговор
    кръчмарския бизнес в пристанище Варна е пример за продукт с "висока" добавена стойност... има и паркинг там "високо" технологичен платен...
  • 11 Тома

    22 1 Отговор
    Има депутати който работят и по 2 дни а заплатата им на 3 месеца се увеличава.Нещо да кажеш за тях батко
  • 12 Велизар Спасов

    16 0 Отговор
    Може да работиш и два дена, но да работиш, а не да скатаваш и тогава призводителността, ще ти се вдигне като за 10-15 дена, или казано по друг начин, като за поне две работни седмици. Лошото е, че не работим здраво, понеже не ни се плаща. Те ни лъжат и ние тях лъжем - така няма да се оправим никога, но поне не се чувстваме ощетени!
    Така че стига със смешните изявления, а просто вдигнете на хората заплатите и оттам, ще видите друго качество на труда!!!

    Коментиран от #19

  • 13 Мимо

    10 7 Отговор
    Да,бе наш ганя ако го питаш и тия четири дни , ако може първия да дойде след 10:00, останалите два - понеже има "малко работа" - да излезе "малко" по-рано обедна почивка (разбирай към 10-10:20) междувременно е пил кафе до 9-9:30, и да се върне "малко" по-късно (разбирай към 13:30-14) , а на четвъртия ден да си тръгне към обяд , че "трябва да пътува" през останалото време е НЕСПОСОБЕН да произведе или свърши каквото и да е, ама си иска "като на запад" заплата. За огромно съжаление се превърнахме точно в това - мързеливци и хитреци на дребно , а па диапазона 20-25 годишни , даже не искам да ги коментирам....жалка картинка с огромни претенции. И НЕ, не съм работодател "изедник" или "проклет бизнесмен - експлоататор" - работя си нормална работа, ама просто наблюдавам реалността около мен . Зле е и все по-зле става

    Коментиран от #20

  • 14 провинциалист от провинция Тракия

    4 2 Отговор
    Разбира се, че няма да падне производителността, а даже ще се увеличи заради по-малкото натрупана умора и по-малкото монотонност през работната седмица. Заплатата съответно е необходимо да следва това увеличение и даже да го предхожда, за да стимулира процеса.
  • 15 иноватор

    13 1 Отговор
    Най-добре да не работим изобщо и да взимаме по 10 000лв чисто, както правят тези в парламента!
  • 16 Иван от Троян

    8 2 Отговор
    Щем им падне производителността .... xaxa.?!Вие сериозно ,по скоро ще се вдигне и работника трябва да си почива вие какво си мислите че Българина е машина и може да работи 12-15 ч на ден 60ч на седмица и да си почива само 48 алоо тези ами този човек ще иска да се забавлява да се види с семейството си с приятели ,и какво му остава .Прибира се в петък в 19ч , ляга в 22ч спи до 9 ч , на следващия ден примерно остава до късно в неделя става в 10ч и толкова край с добрия сън.И понеделник пак в 6 ч е как да са здрави и щастливи българите като ги изцеждате до последно.Пък оня шефа идва на работа в 9 и 30 и си заминава в 17 ч и си се кефи и така този нито болести нито нищо, щастлив богат .ААА НЯМА ДА СТАНЕ ТАКА .Че и нагли заплатата щели да орежат .Ами шефа няма да кара последен модел мерц ами опел от магазина няма да ходи до малдивите ами до слънчака и толкова .Малко и богатите да обеднея стига са имали състояние на гърба на работника си без него ще върви фирмата АМА ДРУГ ПЪТ
  • 17 Гориил

    3 2 Отговор
    С четиридневна работна седмица ще работите по-малко и ще се пенсионирате по-късно.
  • 18 Добре

    3 0 Отговор
    Най добре въобще да не се бачка...
  • 19 Ало, ало...

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Велизар Спасов":

    Когато заплатата зависи от производителността (работа на акорд като се контролира качеството) ако искаш работи, ако искаш недей. Така излъгани няма.
  • 20 Ало, ало...

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мимо":

    За 20-25 год напълно вярно.
  • 21 гостът

    2 1 Отговор
    Пълни глупости за наивници.Някой от умниците да обясни в коя точно сфера в България може да се работи четири дни по 8 часа седмично? Освен в балона наречен IT сектор? В туризма не става, в ресторантьорство също.Въобще в сферата на търговията и услугите това е невъзможно.В завод,ако въобще имаме такива,също няма как да стане.В някои бели държави отдавна прилагат следното : 8 часа при петдневна раб.седмица. Осем часа общо присъствени ,а не 9 ,щото имало почивки пред работно време. И ИЗПЪЛНЯВАТ СТРИКТНО , а не като у нас само на хартия и записано в договора на работника.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове