Last news in Fakti

27 Септември, 2013 08:16 1 607 0

Всеки втори литър ракия е менте

  • казан-
  • ракия

Преглед на печата

Не плащаш 10 години - отпада ти дългът, съобщава "Труд"
Неплатените необезпечени дългове да се заличават след 10 години. Тази идея на депутата от ГЕРБ Емил Радев, която отлежава в парламента от началото на годината, в сряда вечерта получи изненадващата и на практика единодушна подкрепа на правната комисия. Депутатите приеха на първо четене нов член в Закона за задълженията и договорите. С него се въвежда 10 години абсолютна давност за задълженията на граждани. Това означава, че ако 10 г. от датата, на която е трябвало да дадете парите, все още не сте ги платили, дългът ви ще изчезне. В момента давността за дългове е 5 г. (или 3 г. за ток, парно, вода и т.н.), но тя започва да тече наново с всяко действие на кредитора за събиране на дълга - завеждане на дело в съда или при съдебен изпълнител. Това може да продължи до безкрай и хората се превръщат във вечни длъжници, защото не могат да направят нищо, за да излязат от тази ситуация, твърди Радев.

Янаки Стоилов е автор на процедурната хватка, с която БСП "преметна" ГЕРБ, разкрива "24 часа"
Янаки Стоилов е автор на идеята за процедурната хватка, с която БСП "преметна" ГЕРБ. След като електронната система отново не установи наличието на 121 депутати - необходимия кворум за откриване на заседанието, парламентарният шеф Михаил Миков поиска от квесторите да преброят всички налични депутати в пленарната зала, сред които бяха и хората на Бойко Борисов. Запитан за авторството на идеята, червеният юрист не отрече и обясни в интервю за "24 часа": "В политиката, а и в правото най-добро е това, което в голяма степен отразява действителното положение. Всички видяха, че в пленарната зала имаше над 200 народни представители, което бе предостатъчно за покриването на изискването за кворум. И тъй като в продължение на няколко дни групата на ГЕРБ не използва електронната система за регистрация, трябваше това да бъде проверено чрез квесторите. Това бе вариантът, за да се премине към обсъждане на въпроса, който самите те инициираха - за вота на недоверие към правителството."

Агенцията за бежанците е прахосала около 30 млн. лв., коментира "Сега"
Близо 30 млн. лв. е изхарчила Държавната агенция за бежанците през последните пет години, но въпреки това се оказа абсолютно неподготвена за първото по-сериозно предизвикателство - влизането на 5000 нелегални имигранти в страната. Това е логично, след като едва 4 960 284 лв. от парите са били предвидени за подобряване на условията за бежанците. Няма яснота за какво са похарчени останалите средства. Парите са отпускани както от бюджета, така и по линия на Европейския бежански фонд, показа проверка на "Сега". Усвоеното вече европейско финансиране, съчетано с липсата на резултати, може да се окаже една от причините България да не успее да получи допълнително европари за справяне с кризата. Вчера Българският хелзинкски комитет (БХК) поиска незабавната оставка на ръководството на институцията, след като негови представители посетиха открития на 18 септември център за настаняване в бившия интернат "Надежда Крупская" в столичния кв. "Враждебна". Сградата, за ремонта на която заедно с друга постройка в кв. "Военна рампа" бяха отпуснати 500 хил. лв. без конкурс, се руши, няма отопление, прозорците са с изпочупени и непочистени стъкла, има мухъл, има тоалетни помещения без топла, а и без никаква вода, както и нефункционираща канализация. Спи се върху матраци с по едно одеяло на трима души, съобщиха от БХК. Липсват медицинска помощ, лекарства и храна.  

Всеки втори литър ракия е менте, тревожи се "Стандарт"
Почти всеки втори литър ракия, произведен в държавата, е менте, твърдят производителите. Нелегалното производство заема около 60 на сто от пазара в страната, казва Пламен Ангелов от "Вини" АД. Едва 50 на сто от ракията е дестилирана от легални винпроми и за нея се плащат акцизи и данъци, казва той. Според различните винпроми нелегалното производство варира между 50 и 70 на сто. Само около половината от произведеното грозде и плодове се преработват от легалните фирми, останалото поема в неизвестна посока, казва шефът на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Ясно е, че количествата, за които няма данни накъде потеглят, се преработват в нелегални казани, заяви той. Според данни на националната статистика потреблението на алкохол се увеличава с 8 на сто за миналата година, а ръстът на събрания акциз е десет пъти по-малък - едва 0,8 на сто. Браншовици изчисляват, че загубите от неплатен акциз върху твърдия алкохол тази година ще са поне 200 млн. лв.

Центърът за бежанци в "Овча купел" се пръска по шевовете, съобщава "Новинар"
Капацитетът на центъра за настаняване на бежанци в "Овча купел" е превишен. Настанени са над 1000 души, а има места за около 800 възрастни и деца. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Според нея приютяването на чужденците, търсещи убежище, е много важен хуманитарен проблем на държавата. "Идват студени месеци. Трябва да се мисли за сигурността на хората, които живеят в близост до центровете. Фандъкова отчете, че към момента в центъра в „Овча купел” са настанени 1026 души, във „Враждебна” – 400, а от сряда е започнало настаняването на бежанци във "Военна рампа", където вече са отседнали 50 души.

Сделката за "Бургаски корабостроителници" се проваля, акцентира "Капитал Daily"
Сделката за "Бургаски корабостроителници" с турския инвеститор се е провалила, съобщи източник на "Капитал Daily" от морския град. Това се потвърждава от отмяната на насроченото за 30 октомври извънредно общо събрание на акционерите на дружеството, на което трябваше да бъдат гласувани назначенията на трима турски граждани в борда на директорите. По неофициална информация това, което е отблъснало чуждия инвеститор, са множеството скрити задължения, които са установени след постигната принципна договореност с продавача - свързаното с Васил Божков работническо-мениджърско дружество "Бургаски корабостроителници", притежаващо 80% от капитала на компанията. От собственика не коментираха сделката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове