Last news in Fakti

27 Април, 2023 11:11 1 250 45

Кой има интерес от неверните твърдения в интернет, че "украинската пшеница е отровна"

  • украинско зърно-
  • бабх

БАБХ обяви, че внасяното в страната украинско зърно и слънчоглед се проверява и до момента няма открити остатъчни количества от пестициди, тежки метали, наличие на ГМО и наличие на радиоактивност

Кой има интерес от неверните твърдения в интернет, че "украинската пшеница е отровна" - 1

Докато едни искат забрана за внос на украинско зърно, защото не могат да си продадат своето, други им помагат, като пускат информация, насочена към лековерни читатели, че "украинската пшеница е отровна". Има ли връзка между двете групи е трудно да се докаже, но фактите са налице. Публикации в различни информационни сайтове, споделяни и коментирани десетки пъти, твърдят, че украинската пшеница, която се внасяше в страната ни до края на миналата седмица е отровна.

Според публикациите доказателство за това твърдение е лабораторен анализ на партида, направен на 24 август 2022 г., който няма да бъде обявен официално, защото "лабораториите отказват да го направят публичен, за да си нямат проблеми с властта". дали това е вярно или не, разследва БНР.

В десетки публикации в интернет се твърди, че внасяната украинска пшеница е отровна. Според публикациите проби от въпросната пшеница са взети анонимно, защото Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) няма акредитирана лаборатория, която да отчете тези проби. Според твърдението държавата няма как да следи какво влиза в страната.

Във всички публикации е приложена снимка на предполагаем документ с резултати от лабораторно изследване на партида пшеница. На снимката присъства дата на проведеното изследване и номер на анализното свидетелство. От нея става ясно, че в изследваното количество пшеница има наличие на жива зараза трета степен и тя е негодна. Снимката в публикацията на анализното свидетелство обаче не съдържа име на лаборатория, началник база, както и печат, който да докаже истинността на изследването.

Авторът на статията посочва, че анализът е направен на 24 август м.г., а резултатите няма да бъдат обявени официално, защото "лабораториите отказват да го направят публичен, за да си нямат проблеми с властта".

В публикациите се твърди, че в България няма лицензирана лаборатория, която да изследва влизащото в страната зърно, като това е основната подвеждаща информация, която заблуждава читателите, че в страната влизат количества зърно, на които не се провежда контрол за качество.

В бланката, дадена като доказателство за открита негодна пшеница при лабораторен анализ, никъде не се посочва, че зърното е с произход Украйна.

Справката обаче показа, че към БАБХ има специална лаборатория, която следи за качеството на зърното и фуражите. И това е естествено, след като страната ни от години е голям производител на зърно и износител на големи количества. Да се твърди ,че не проверяваме собственото си зърно е нелепица.

В официална позиция на Българската агенция за безопасност на храните до БНР се посочва, че агенцията “не може да коментира анализни доклади с неясен произход, разпространени в медийното пространство от неясни източници.”

От контролния орган уточняват, че пробовземане на зърно от украински произход се извършва от 2022 г., а изследванията се извършват в акредитирани лаборатории към БАБХ. Осъществява се фитосанитарен контрол. До момента е открита само една пратка слънчоглед с жива зараза от складови неприятели – бръмбари, които не са карантинни вредители и тя е върната.

При три пратки пшеница е открита жива зараза от складови неприятели – бръмбари, които не са карантинни вредители, като тези пратки са насочени за фумигация, а именно унищожаване на неприятелите.

Украинското зърно се изпитва също за остатъчни количества от пестициди, тежки метали, наличие на ГМО и наличие на радиоактивност. До момента няма открити проби с несъответствия. Изпитванията продължават, допълват още в становището си БАБХ.

До 3 май 2023 г. е в сила заповед на изпълнителния директор на БАБХ за извършване на официален контрол на всички пратки зърно от пшеница, царевица и слънчоглед за преработка с произход Украйна, за които е получено уведомление от регионалните митнически поделения.

Заключение

Твърдението, че внасяната у нас украинска пшеница е отровна и че в България няма лицензирана лаборатория, която да осъществява контрол на вноса са НЕВЯРНО. Според официалното изявление на БАБХ внасяното в страната украинско зърно и слънчоглед се проверява и до момента няма открити остатъчни количества от пестициди, тежки метали, наличие на ГМО и наличие на радиоактивност. Представяна за доказателство снимка от предполагаем лабораторен анализ не съдържа информация за "украински произход" на изследваната пшеница.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    4 1 Отговор
    Голям= ГГ
  • 2 Две неща

    44 5 Отговор
    Първо бабх е тай корумпираната агенция в България и Второ нищо внасяно от Украйна не е безопасно стига подлизуркване за пред ония от Брюксел

    Коментиран от #37

  • 3 Знам

    39 8 Отговор
    Не е отровна, даже е полезна! Още по-полезно е сухото мляко от чернобилкия регион, ама него го ядем 30 години вече. Въобще - полезно и здравословно е украинското!
  • 4 Българка

    23 18 Отговор
    Истината е, че алчните зърнари не искат конкутенция на българския пазар, а искат с картелни договорки да щавят българските потребители с високи цени на продукцията си, които са непазарни , а спекулативни. Те използват всякакви престъпни схеми, договорки и лъжи , за да се облагодетелстват
  • 5 Псевдоним

    24 6 Отговор
    Не бих казал, че е отровна, но откакто се внася, качеството на хляба в магазина падна чувствително - трудно се замесва брашното, повече се рони и вкусът не е добър.
  • 6 плюс минус

    28 5 Отговор
    Аз съм обикновен човек, който е разочарован от сегашното качество на хляба.
    Като дете от времето на соца, купувах от близката фурна топъл хляб и докато го отнеса у дома,
    изяждах крайчетата му.
    Вече не ям крайщниците на хляба, троша ги за птичките,
    но дори и коричката на филиите е жилава.

    Коментиран от #9, #35, #38

  • 7 а ааа

    5 19 Отговор
    Основно късомишковците на мутрафоня.
  • 8 Про митак

    30 5 Отговор
    абе те и ваксиниту уж работеха, пък друго излезе накрая. То и американски биолаборатории нямаше в Украйна, пък Ториа Нюланд се изпусна. И минските се спазваха, пък Меркел...Та така и с житото

    Коментиран от #14

  • 9 Българин

    27 1 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    То да е само хляба, вече и месото, плодовете и зеленчуците на нищо не мязат, но пък си имаме ЛГБТ и наркомани на всеки ъгъл.

    Коментиран от #11

  • 10 1944

    4 15 Отговор
    глупен крадев и деса простакеса да яхат гълъбите и в сибир.
  • 11 1944

    0 17 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    ми заминавайте в северна нигерия. рая на джендарите и наркоманите и алкашите. земете и шефа си малинов. късопишковеца го пращаме в северна корея.

    Коментиран от #15

  • 12 Хахаха

    27 2 Отговор
    БАБХ били казали...най корумпираната институция у нас:)))))))))
    Звучи ми като "Урсула каза, че след петия бустер ставате безсмъртни":))))
    Познайте кои ще се вържат на това - тези с три дози:)
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    12 3 Отговор
    Ония с майбасите и чалга певачките, зърнати ли бяха, кво бяха там....
  • 14 1944

    3 11 Отговор

    До коментар #8 от "Про митак":

    поне некоя епруветка от щатска лаборатория да беше размахал господаря ти. ама вие и на гола кука кълвете кат не нормални.

    Коментиран от #16, #22

  • 15 Пацо Рабан

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "1944":

    тоа па, кой се ти да казваш на хората къде да ходят бе ломпен олигавен
  • 16 Про фан

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    това го каза Виктория Нюланд в публично изслушване бе гаммен
  • 17 бай Иван

    2 5 Отговор
    пшеницата не е украинска!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Мешка Робева

    21 1 Отговор

    До коментар #17 от "бай Иван":

    прав си, дефакто е американска, защото те притежават украйна
  • 19 Бравос

    21 1 Отговор
    При три пратки пшеница е открита жива зараза от складови неприятели – бръмбари, които не са карантинни вредители...ама разбира се, бръмбарите са деликатес в ЕС по нареждане на Урсула:)
  • 20 селянин

    4 12 Отговор
    Зърнената мафия е готова да направи и каже всичко само и само да си продава продуктите скъпо на народа, за да може да кара скъпите си Ролсовете, Бентлитата и тн. Бойкот на българските стоки народе, копувайте каквото можете чуждестранно, не може западно европейски продукти да са по евтини от нашите родни, просто е нереално.

    Коментиран от #25

  • 21 Перо

    13 1 Отговор
    Това е същия случай като аварията в Чернобил, през 1986 г. и съобщението на БГ правителството! И тогава и сега слугинажа си казва думата! А колко време е нужно за разпада на радиоактивните елементи в почвата, /над 200,000 км2/, прочетете! Освен това ционисткия режим съобщава за заболели руски войници от антракс, разровили зарити болни животни, при изкопни работи за отбранителни съоръжения!
  • 22 123

    14 0 Отговор

    До коментар #14 от "1944":

    Много си активен днес бе дженди, сигурно господаря ти от Козяк е размахал вибратора:)
  • 23 Иван

    3 7 Отговор
    Тоя въпрос е за 5 лв. Отговора е: Тия с майбасите
  • 24 руските партии заработват заплати

    2 17 Отговор
    В България сме известни, че имаме национални предатели на щатна заплата към Кремъл. Крещят по медии, пускат в интернет всичко, което им се прати от Москва и с все сили бранят руските интереси. И така 30 години "демокрация". Защо ли? Защото ако от Кремъл им спрат кранчето, тия хора ще трябва да РАБОТЯТ ИСТИНСКА РАБОТА. А те знаят, че и чеп за зеле не става от тях и с лъжи и схеми се изкарват лесните пари.

    Коментиран от #28

  • 25 А сега де

    16 3 Отговор

    До коментар #20 от "селянин":

    Остава само да обясниш защо цената на хляба скочи след като почнахме да внасяме евтиното укринско зърно, за укринските яйца по Великден да не говорим

    Коментиран от #32

  • 26 Азазаз

    12 2 Отговор
    Който ви вярва на вас купените журналисти и на тия смешковци от БАБХХХХХХ значи си е подписал спокойно присъдата с етикета напред
    Драги журналисти,нали знаете че хамериканското кранче за лъжливи новини все някога ще спре,тогава ще се видите на тясно да започнете да публикувате истината за всичко и ще започнете да носите отговорност пред народа за тоновете лъжи и подвеждаща информация,особено що се касае за здравето на хората.За едни парички сте продали сънародниците си,не ви е срам
  • 27 Хаха

    13 1 Отговор
    На българския бабх аз не вярвам виж на словенците по вярвам защото там има работеща държава. Щом тяхните резултати излезнаха с положителни за всичко това значи е вярно.
  • 28 УжасТ

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "руските партии заработват заплати":

    Нещо нервен ми се струваш след като Нексо врътна кранчето. Споко, ако слушаш и прекарваш по 20 часа дневно в сайта във възхвала на говорещия с невидими от Козяк ще те уредят чистач на тоалетни на някой сириец в Германия.
  • 29 Зърнар

    3 7 Отговор
    Много е вредно укро зърното ,навреди ми на финансите
  • 30 Започва се

    10 2 Отговор
    Със сигурност Украйна и Краваристан нямат интерес от тия твърдения!А е недопустимо да се нарушават техните интереси!
  • 31 Учуден

    13 1 Отговор
    Чудя се на кого да вярвам - на БАБХ или на словенците, много труден избор:)))
  • 32 селянин

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "А сега де":

    Само след като ти ми обясниш как олиото Март месец 2022 бе достигнало над 7лв. нали е от евтин български слънчоглед, как стана това чудо ще ми обясниш ли?
  • 33 Всички знаят

    4 0 Отговор
    И, кой има интерес!? Напишете го!
  • 34 генч

    5 1 Отговор
    ако под земеделие разбирате 90% зърнодобив и 10 % всичко останало браво на разбирачите!!!!!!!!!!!!!!!
  • 35 генчо

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    иди до лидъл и си купи пресен ляб от тяхната фурна не ефтиня нарязах лЯп от бакалията и пак ела да коментираш едно време по соца коко е било убаво ей да те е у галфона
  • 36 патриот

    8 1 Отговор
    Принудиха ни да затворим 4блока на аеца,да избием прасета,овце,кокошки и да сеем чужди сортове жито,царевица и с точно определени препарати да се пръска и сега да ползваме чужди продукти това е аман от евроатлантици
  • 37 Лаврентий Берия

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Две неща":

    Знаеш! Има и един особено опасен украински продукт. А именно - идеята, че свободния човек може да се изправи на пътя на великая и могучая РуZия и да се бори достойно с нея, вместо да преклони глава като български путинофил. Този продукт е изключително опасен за българската политика и свързаните с нея олигархични кръгове. Зърнарите получават не просто субсидии а срамни субсидии от ЕС, но освен това - крият производството за да направят и "малко" спекула с цената. Разбира се, за тях това са нови Майбаси и милиони, за някои политици - безкраен поток пари, а за вас - полезните хидеоте - африканска бедност. Как беше - проZ народ... сещайте се нататък!
  • 38 Лаврентий Берия

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "плюс минус":

    Не пич, не си обикновен човек. Диагноза си! Мога да ти обясня дилемата ти. Това с крайчето е така, защото тогава си бил дете, а днес - пенсаж! Живеете в миналото си - в спомените за "работниците с червени потници"! Смятате, че ако довлечете обратно тук комунизма и грозния Путинов империализъм, ще си "върнете младостта". Всъщност, едиствено и само ще изгоните от България децата и внуците си и ще предизвикате следващата и последната ни Национална катастрофа.
  • 39 Казуар

    2 3 Отговор
    Интерес имат яките зърнари.

    Коментиран от #40

  • 40 оня с коня

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Казуар":

    такива като тебе гледат на нещата ЕДНОСТРАНЧИВО и после се чудят що живота им е прецакан.И да - прозрял си Безспорната и всеизвестна истина че Интерес от забрана за внос на Укр зърно имат "Яките зарнари",ама някакси ти убягва че НЕСРАВНИМО по-голям интерес имат 2/3 от Българите които получават РЕНТА за земята си и чакат на тия Зърнари/не на краставичари,не на Пчелари,не на Зарзаватчии- точно и баш на Зърнарите/ съответните пари ЕЖЕГОДНО!А сметката е проста- влиза евтино Укр. зърно - остава нашето родно непродадено,Зърнара НАМАЛЯВА ВМЕСТО ДА УВЕЛИЧАВА рЕНТАТА.И ако според някои Размерът нямал значение в леглото,то при Рентите ИМА СЪС СИГУРНОСТ!!!

    Коментиран от #41

  • 41 Лаврентий Берия

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "оня с коня":

    А на теб пък ти убягва, че тези които "получават рента" далеч не са 2/3 от българите. А са един много малък процент. За разлика от съвокупния български народ, който ще плати вечния и неизкореним стремеж на т.н. зърнари към спекула! Защото те разкешват в "правилния" ешалон политици. Но като цяло, крайния ефект е ясен - още една крачка към Африканския стандарт. Сега - дали зърнарите използват политиците, дали политиците използват зърнарите, или е симбиоза - не е толкова важно. Но ще доведе до поскъпване, обосновано с "грижа за земеделието", "грижа за здравето" и нов Майбах.
  • 42 И нИгърите

    6 0 Отговор
    Украинските продукти не са произведени по условията,и алгоритмите приети в ЕС - нито се знае произходът на семената,нито с какво са пръскати и наторявани. Обществена тайна е,че повечето замаделска земя в Украйна е частна собственост на Монсанто,а Монсанто не се ползват с добра репутация. Това означава , че всяка пратка,т.е всеки кораб и камион трябва да се изследва по отделно. От къФ зор? Нали щяха да хранят африканците и затова уруваха ортаръка? Май и нИгърите не им щат продуктите?

    Коментиран от #43

  • 43 късомишко мутрофански

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "И нИгърите":

    До вчера пищеше как от европа ни пращали само боклуци да ядем сто годишно месо и незнам какво. Сега изведнъж се сети за някакви европейски стандарти условия и алгоритми.
  • 44 Коментар

    2 0 Отговор
    Бутнали са ви подкуп,за да говорите така
    Не вярвам и една дума от тази статия!Хванете бръмбарите от зърното,опечете ги и ги пратете на онези от БАБХ да си ги ядат!
  • 45 Мисля

    2 0 Отговор
    А кой има интерес да твърди,че украинската пшеница не е отровна?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове