Last news in Fakti

29 Април, 2023 05:55 1 418 9

Андрей Ковачев: Османи е един от малкото, които искат да има напредък по отношение на българите и българската история

  • андрей ковачев-
  • северна македония-
  • история-
  • българи-
  • буяр османи

Само 3500 официално са се обявили за българи в РСМ, но 100 000 получиха гражданство, заяви евродепутатът

Андрей Ковачев: Османи е един от малкото, които искат да има напредък по отношение на българите и българската история - 1
Снимка: БГНЕС

Външният министър на РС Македония Буяр Османи беше на посещение в Европейския парламент и отговаряше на въпроси на комисията по външна политика. Той се стараеше да каже, че тази дискриминация срещу българите ще се преодолее и има план за това. И въпреки, че са много малко според официалното преброяване - едва 3500 души, трябва да бъдат интегрирани в обществения живот.

Това каза пред Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Това е много добре, но има едно много голямо разминаване - исторически на географската област Македония по всички източници, които съществуват на този свят се знае, че мнозинството от населението са били българи. Една част от наследниците на македонските българи заради нерадостната им съдба в титова Югославия, с много терор, насилие и дискриминация се самоопределят като етнически македонци. Това е тяхно право, но нямат право да променят самоопределението на починали хора и нямат право на дискриминация на тези, които продължават да се самоопределят като българи.

В България само за последните десетина години над 100 000 са получили българско гражданство по произход. Това означава, че са доказали с документи, че са наследници на македонски българи.

Османи е един от малкото, които искат да има напредък по отношение на българите и българската история. Моят призив е към управляващите и опозицията там да преодолеят разединението и дискриминацията, която е налагана там през последните десетилетия. Записалите се малко над 3500 души като българи в официалното преброяване са тези смели хора, които въпреки дискриминацията и говора на омразата са имали смелостта открито да заявят своята идентичност. Това им носи много негативи. Двамата председатели на клубовете в Битоля и Охрид бяха подложени на личностни атаки, обвинения от прокуратурата, че те били насаждали омраза, а истина е, че те са обект на омраза и няма кой тях да защити. А наследниците на македонските българи са стотици хиляди. Говорим за историческите източници, които би трябвало да залегнат в работата на академичната комисия по договора от 2017 г. Всички те говорят едно и също - както османските архиви, така и дипломатическите документи на различни държави - че населението е българско.

Македонските българи трябва да бъдат част от обществено политическия живот на РС Македония, да бъдат интегрирани в администрацията - в местната власт, на национално ниво, в прокуратурата, полицията, журналистите, академичната общност и т.н. Само тогава ще можем да кажем, че има подобрени, засега не виждаме такова.
Това означава, че част от политическия елит не желае европейска интеграция. Може да идем и по-нататък и да видим дали има т.нар. „дълбока държава“, която на времето Любчо Георгиевски казваше, че пречи за по-близкото сътрудничество между България и Македония.

За да тръгне процесът на присъединяване към ЕС трябва да бъде променена конституцията и българите да бъдат приети като държавотворен народ. Не е при нас инициативата да налагаме вето и каквото и да било, защото не е започнал процесът на водене на преговори. Френското предложение включва още спазване на договорите с двата протокола - там са и учебниците, и общото честване на нашата история, и всички стъпки за преодоляване на омразата и дискриминацията. Това е комплексен въпрос, не само едно формално вписване на българите в конституцията.

В РС Македония се очакват избори и сега управляващи и опозиция се надпреварват кой повече да се бие в гърдите, че е защитник на македонската идентичност срещу българите. Много е неприятно, че елитът на РС Македония все още припознава като държавна идеология за съществуването си титовата интерпретация на историята от времето на комунизма, която е изключително антибългарска и не отговаря на историческите факти.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    6 1 Отговор
    - Скъпи, излизам, нещо трябва ли ти?
    - Не, това е достатъчно.
  • 2 Вейл

    5 4 Отговор
    На изборите северните викинги ще гласуват за Мицкоски , но там също има американско посолство и разбира се, както в цяла Европа , изведнъж ще се окаже , че печели пронатовската и проевропейската партия на сегашните управляващи ....макетата да не си правят илюзии , че могат да се измъкнат от хватката на Запада с избори ....ние за това вече не гласуваме .
  • 3 фен

    12 1 Отговор
    Е нормално, той все пак е албанец, а не новопокръстен българин, като останалите.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Левият

    5 1 Отговор
    другарин с подадено то перчемче !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИЯ Е В

    1 1 Отговор
    БОКЛУКА АНДРЕЙ КОВАЧЕВ .... ДА ВЪВЕДЕ РЕД В МАКЕДОНИЯ И СУДАН ! ТОЙ Е ОТЛИЧНИК В ПОЛИТПОДГОТОВКАТА ОТ БОЙКО И ПЛЕВНЯЛИЕВ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Еиеи

    1 0 Отговор
    Албанците просто нямат интерес да крият истината.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове