Last news in Fakti

29 Април, 2023 15:34 5 436 46

Скандално: Мексико отново връща български туристи без причини и обяснения

  • туристи-
  • мексико

От януари досега са депортирани 27 българи на 6 туроператора

Скандално: Мексико отново връща български туристи без причини и обяснения - 1

Мексико отново връща български туристи без причини и обяснения, което е голям проблем за туроператорите и пътуващите хора. Това обяви за TravelNews Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). „През януари тази година имаше депортирани цели групи и след оповестяването на случаите от туроператорите, оттогава насам нямаше повече проблеми, обяви тя. Според нея е крайно време Министерството на външните работи да вземе по-категорични мерки и да извика посланика на Мексико за разрешаването на проблема. За него е информиран министърът на туризма Илин Димитров.

Тричленно семейство от Добрич е депортирано миналата седмица с изрядни документи – самолетни билети за отиване и връщане и ваучери за платено хотелско настаняване, каквито са изискванията за влизане в страната. Те са пътували с български туроператор през Мадрид, от където е имало организиран директен чартър, обясни Илиева.

При проверката в Мексико са им прибрани паспортите, след което им взимат и телефоните, държат ги два часа и ги връщат с полиция обратно на същия полет за Мадрид. Причини не са посочени, каза Павлина Илиева. Предоставени са им декларации за подпис, че не са им нарушени човешките права. Телефоните са им върнати в самолета, а паспортите чак в Мадрид след проверка от испанските власти. Същото се е случило на полета и на други туристи от Чехия и Източна Европа, подчерта Илиева. Семейството веднага е информирало за проблема българския посланик в Мексико.

„Крайно време е да бъде ясен принципът, заради който мексиканските власти връщат български туристи. Хората плащат огромни суми за самолетни билети и хотели и накрая изгарят без причини и обяснения, което не е нормално“, коментира председателят на ОБТ. Министърът на туризма Илин Димитров съобщи в своя фейсбук профил, че пуснал писмо до посланика на Мексико в Румъния, където е мисията и за България. „Ще направим среща по темата. Този въпрос трябва да се реши!“, подчерта той. Засега няма реакция от Министерството на външните работи.

Първият скандал с депортирането на български туристи избухна през януари, когато случаите зачестиха. Тогава без обяснения са депортирани 27 българи на 6 туроператора. Първият случай е от октомври 2022 г., след това има един от декември и вече няколко през януари. Всички депортирани са от летището в Канкун, където хората отиват на почивка. Най-скандалният случай е с четирима туристи, при който са били застрашени здравето и дори живота на хората. Те са били задържани и затворени в килии за 4 дни - от 9 до 13 януари 2023 г., като престъпници, без обяснения, без никаква възможност за контакт с туроператора, с посолството ни или със семейството си. Нещо повече, не им е осигурявана храна и вода, твърдяха потърпевшите българи. Според тях властите в Мексико се държат грубо, разговаряли единствено на испански и не им разрешили да се обадят на посолството ни в Мексико, което е нарушение на международното право.

Единственият случай с благоприятен изход е на четирима туристи на "Глоб Травел". Мексиканските власти конфискуват телефоните им, но един от групата има смарт часовник и е успява да изпрати съобщение до българския консул в Мексико. След неговата намеса туристите били допуснати на територията на страната, посочиха от ОБТ.

Сдружението настоява за решителна намеса на българските дипломати и незабавно преустановяване на "това грозно и абсолютно неоснователно таргетиране на случайни български граждани на летището на Канкун". ОБТ иска спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, Посолството на България в Мексико, както и от почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната абсолютно недопустима практика на мексиканските власти, при положение, че двете държави поддържат дипломатически отношения.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хахахаха

    60 11 Отговор
    жалките вечнонаведени пред чужденците ганчoвци даже мелезите-ацтеки ги ритат като бъхливикучета

    Коментиран от #37

  • 2 Мексико

    49 12 Отговор
    Е по-голям кенеф от БГ. Бил съм там, много подтискащо място. Само храната е хубава, може би защото има общо с нашата.

    Коментиран от #35

  • 3 В инету

    55 4 Отговор
    А баба все в Мексико си празнуваше почивките :)).)

    Коментиран от #40

  • 4 Дестинация

    31 2 Отговор
    за не работещи, значи ок
  • 5 Нищо скандално няма...

    18 15 Отговор
    На никой не му трябват освободени крепостни ориенталци ! И аз ги връщам назад бг патрЕотарите ...
  • 6 видял

    67 5 Отговор
    Тези луди ли са да ходят в Мексико .Та там никой не ти гарантира живота ,и във всеки магазин има тежковъоръжен военен , а полицията им е по корумпирана и от нашата !!
  • 7 Христо

    28 7 Отговор
    Разбирать се , че връща!!!Кой има пари в България мафиотите!!!!!
  • 8 Аззаззз

    65 9 Отговор
    Нашето некадърно външно министерство,освен да джафка срещу руската посланичка, нищо друго не може. Ама искаха увеличение на заплатите...

    Коментиран от #12

  • 9 зъл пророк

    28 5 Отговор
    Нещо не са доволни от нас, нищо чудно да ни имат за конкуренция в някой техен бизнес...
  • 10 няма що голям имидж

    46 4 Отговор
    Ха ха ха , даже в Мексико не ни пущат ..... Що ми се струва че сме ударили вече дъното .
  • 11 А бе,

    37 5 Отговор
    тия туристи чии го търсят у Мехико, бе ?
  • 12 Катои им видят личните карти

    26 20 Отговор

    До коментар #8 от "Аззаззз":

    И ,че пише на кирилица,ги мислят за руснаци.Затова ги връщат.
  • 13 а ааа

    17 27 Отговор
    Защото са неблагонадеждни Путинисти. Властите се страхуват да не заразят мексиканците.
  • 14 Русофил

    15 22 Отговор
    Няма един върнат руски турист. Просто няма такива вече. Немат паре.

    Коментиран от #22

  • 15 Мислят, че сме руснаци

    19 21 Отговор
    и затова ни депортират!
    Руснаците масово багат в САЩ през Мексико!

    Коментиран от #19

  • 16 Дадохме на ватниците кирилица,

    11 19 Отговор
    затова сега страдаме пак заради тях!

    Коментиран от #33

  • 17 ТЪБКОПИШKOBЕЦ📝

    26 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ИЗДИГНЕМ
    ОГРДА С МЕХИКО...👍
  • 18 Дичко

    18 2 Отговор
    Е като дойдат мексикански турски на Равда и ние да ги върнем🤣🤣🤣🤣🤣
  • 19 Не бе

    20 10 Отговор

    До коментар #15 от "Мислят, че сме руснаци":

    Мислят, че сме УКРИЯ !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 оня

    26 0 Отговор
    Ами много е просто, делкат си кинтите за резервациите:)) Все пак това е Мехико, престъпност голяма:))

    Коментиран от #42

  • 22 оня

    13 1 Отговор

    До коментар #14 от "Русофил":

    Ама мноо си проЗд бре, който има кинти точно там ли ще иде:))
  • 23 Сатана Z

    13 11 Отговор
    На летището Мексиканските най-много се интересуват от валидността на паспорта да е повече от 6 месеца преди да изтече.Моят беше почти на тази граница но им казах,че ще остана в Мексико само една седмица вместо две,за които бяхме резервирали почивката
  • 24 ПСР

    25 0 Отговор
    Културата на пазаруването и тази на пътуването.
    Пари да ми плащат,не бих отидъл там.Бандитска държава.Освен колумбийска хрема и отвличания,какво се сервира?Ацтекски нрави и обичаи?!
    Имаме ли техен Посланик у нас?
    От Външно да го викат на мига-поледно предупреждение и после шута,само това заслужават за гаврата с нашите там.Диващина.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Безхаберници

    5 7 Отговор
    Не чакайте съдействие от служебното бо
    лшевишко правителство на таварищ Радеф

    Коментиран от #36

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Госあ

    6 0 Отговор
    туристите треа да бъдат връщани отвсякъде. Най тежката част от простолюдието.
  • 30 Братле

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Чий го дирят там":

    Какво общо имат Гърция с Мексико? Ти, на минус ли си да глъвътъ да задаваш подобни въпроси?!
  • 31 Аз ще ви кажа причината,и тя е:

    20 3 Отговор
    България е в списъка на Мексико за неблагонадеждни държави! Източноевропейските държави са третокласни държави! Специално за България отношението е такова,каквото заслужаваме! А за туристите-забравете за Мексико,и не само!А за "приятелите" ни от кравария? Някой опитвал ли е да вземе туристическа виза?!Неволите му няма да имат край,а отказа сигурен!
  • 32 Пак съм аз

    11 1 Отговор
    Точно тия, от които по-голими престъпници в световен мащаб НЯМА, се гаврят с БЕЛИ хора ! Ами като дойде мексиканец в България, да се нарадва на наше "гстоприемство", че да ни запомни завинаги - а ние го можем много, много добре !!!
  • 33 Болярин

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дадохме на ватниците кирилица,":

    Прав си - дали сме на ватенките кирилица, дали сме им и религия, а и много бебета сме им "харизали" в Коми и когато идваха групово на екскурзии, ... да не говорим за ония мамашки, които идваха само заради български мъже !!!
  • 34 Хахаха...

    8 2 Отговор
    На Ганьо славата е световна.Смятай щом държава като Мексико не ни иска.Лично аз като ида в чужбина,когато някой ме пита от къде съм казвам му българин съм и почват да вдигат ръце: Аааааа България България - мафия мафия
  • 35 Някой който е бил там

    8 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мексико":

    Не знам дали си бил по-далеч от селски курорт в Гърция . В щат Куинтана Руу където са най-яките мексикански тропически курорти в карибско море е рай. Снежно бял коралов пясък , палми,яки хотели . Плажната ивица на Плая дел Кармен е супер красива. Хотелите не са високи като на Канкун. максимум 5 етажа. Толкова високи са палмите около тях. Просто е доста скъпо за кварталаджии като коментиращите. Иначе жалко за проблемите които създават митничарите им. В Доминикана е супер яко също. Бях там Февруари там проблеми никога не е имало.
  • 36 КОРЕКТИВ

    3 4 Отговор

    До коментар #26 от "Безхаберници":

    За какво служебно правителство на гарганел радеФ говориш ? Това е ГРУПИРОВКА на КПСС - БКП под шапката на КГБ и ДС !!!
  • 37 Потърпевшите не са само наши

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "хахахаха":

    Засегнати биват граждани на източноевропейски,т.е.бивши комунистически страни,а също и балтийски страни,т е бивши съветски страни.Понаправиха кинти хората.Иска им се свят да гледат.Пипадат в лъжовната заблуда на туристически оператори,които от това живеят,или от заблудата и желанието да се види свят.И...право в направилното място.Нищо няма там Нищо!Латин.американ.мизерия,опастност за личния живот на човек,дали ще остане жив.По-долу след тебе един го е описал ясно.И като не ги допускат властите,парите им изгарят,но туроператорът това не го "клати".Той пари не връща.Колко ли още трябва да изядат дръвцето,за да разберат.И какво ли има за гледане?За едно ядене струва ли си да се мъчи човек 10-12 часа в самолета без да мръдне?
  • 38 Иванов

    2 1 Отговор
    Защо досега няма ответни мерки и изгонване на техния посланик без обяснения ето така се прави за да те уважават
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ДеЦки приказки

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "В инету":

    Ми нали от там идва приказката "Баба ти от Мексико".
  • 41 Дългия

    0 0 Отговор
    Ами да три членно семейство??? Работа е ясна от Мексико в САЩ .... ! Така не се прави всички заедно ,един по един ......!
  • 42 Така

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "оня":

    При това положение би трябвало мексико да връща хапите от резервация. Щото иначе е чиста кражба.
  • 43 Бойко-тъ

    2 0 Отговор
    Всичко е заради убиеца на Тургай Сали от мексиканеца в Пловдив. Нашите във външно министерство да не се правят на ощипани а да окажат натиск. А тия българи които искат да рискуват здравето си заради корумпираната мексиканска система да продължават да ходят и да реват после. Ако бяхме читави досега всички туроператори начело с министъра на туризма да са обявили бойкот на тази дестинация.
  • 44 хммм

    1 0 Отговор
    Какви ги върши този "почетен консул в Мексико"?? Разтухва ли?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Сиси Кеч

    0 0 Отговор
    Навремето през соца българите ги брояха за хора. Сега сме в друга категория, дори под тази на Мексико.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове