Last news in Fakti

1 Май, 2023 14:06 3 008 23

По една Монтана на година изчезва от картата на България

  • българия-
  • население-
  • смъртност

Мрем като мухи - българите са първенци в ЕС по смъртност

По една Монтана на година изчезва от картата на България - 1
Снимка: БГНЕС

Население от малко под 6 милиона и половина души, въпреки че коефициентът на раждаемост у нас е близък до средния в Европа и въпреки че през 2022 пристигналите в България са три пъти повече от напусналите страната.

Защото тогава за една година населението ни е намаляло с половин процент и как изглежда България в числа?

6 447 710 души или иначе казано – 1,5% от общото население на ЕС. Така изглеждаме според окончателните данни за населението и демографските процеси у нас през изминалата година.

Мъжете са по-малко – на всеки 1000 мъже, се падат по 1080 жени. Близо 60% от населението е в трудоспособна възраст. А лицата в така наречените „зависими възрасти” – тези над 65 години и тези под 15, представляват съответно 23,5% и малко над 14% от българите.

За сравнение процентът е близо до средния за Европа и в двете възрастови групи. Най-застаряващо оказва се, е населението в Италия, където делът на възрастните е най-висок от целия ЕС, а този на децата – най-нисък.

Половината от населението на страната живее в Югозападния и Южния централен район, а най-малък по брой на населението, е Северозападният. По-голямата част от българите са избрали да живеят в града - над 70%.

Живеем в 5256 населени места, като само селата са близо 5 000. В 205 от тях обаче, не живее никой. В сравнение с 2021 г., единствено областите Кърджали и София град са увеличили населението си. Във всички останали области, то намалява.

Факторите, които оказват влияние, са демографските процеси раждаемост, смъртност и миграция.

Данните сочат, че всяка година у нас изчезва един град с размерите на Ловеч, уточнява Нова ТВ.

През изминалата година в страната са родени близо 57 000 деца. Като момчетата са 1250 повече от момичетата. Коефициентът на раждаемост, който показва броя новородени на всеки 1000 души, е 8,8 – почти колкото средния в Европа, където е 9.

Най-много деца на глава от населението, се раждат в Ирландия, а най-малко – отново в Италия, чийто коефициент е 6,8, значително по-нисък от този в България. 27 години и половина пък е средната възраст, на която българките раждат първото си дете.

Близо 119 000 души пък, са починали у нас през последната година. Въпреки че това е с 30 000 по-малко от предходната, нивото на общата смъртност продължава да бъде най-високото в ЕС. Коефициент на смъртност от 18,4 освен у нас, има още само в Латвия.

През 2022 вътрешна миграция в страната са осъществили близо 103 000 души. Малко над 13 000 са променили настоящия си адрес в страната с такъв в чужбина. Но над три пъти повече пък са българите, завърнали се обратно у нас и чужденците пожелали България за свой дом.

„Ниската раждаемост е характерна за развитите страни, каквато смятаме, че е и България. Коефициентът е близо до средния в ЕС. Няма изненада или нещо изключително тревожно в тази насока.

Смъртността ни е най-висока в ЕС. Вярно е, че тази година имаме 30 000 случая по-малко от предходната, но това не бих го нарекла позитивна тенденция.

През 2020-2021 имаше изключително висока смъртност заради COVID. Сега се връщаме към обичайните нива, които са твърде високи”, каза Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика” към НСИ.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 какво стана

    6 8 Отговор
    Е нали не се ваксинирахме?
  • 2 Радев

    12 4 Отговор
    Важното е да се возя на бронирана кола за повече от милион. Кво ми дреме за вас?

    Коментиран от #13, #23

  • 3 Шенгенец

    10 7 Отговор
    Важни са Ви €врозоната и Шенгена !
  • 4 Про митак

    15 5 Отговор
    Важното е да се дарява на Украйна
  • 5 обективен

    14 1 Отговор
    И всичко това е благодарение на ОПГ-ГЕП. Да са живи и здрави , и след като вземат властта до 10 год. няма да има хора в държавата ,а само шведски електорат !
  • 6 Брад Бит

    6 7 Отговор
    В атлантическия рай е така. Двата пръста горе
  • 7 12"12

    2 0 Отговор
    На 27 април Евростат публикува данни, според които повече от 380 000 души са потърсили убежище в ЕС, което е с 40% повече в сравнение с 2021 г., като 44% от тях са получили статут на бежанци.

    Що се отнася до държавите-членки на ЕС, Германия е на първо място, предоставяйки убежище на 159 400 души през 2022 г. По отношение на кандидатите, общо 109 800 сирийски граждани са потърсили убежище през 2022 г., класирайки се на първо място.
  • 8 Един от всички

    15 2 Отговор
    Всичко това е в чест на неграмотния народ който е самодостатъчен и няма нужда да се ограмотява и развива защото всеки му е длъжен да се съобразява с липсата на ценности морал и съвест правят се на мутри и гангстери търсещи милионите с фенерче без ден трудов стаж ако може..
  • 9 замислен

    6 4 Отговор
    Така като чета анализа - ами нормално е хората да са концентрирани там където има работа и препитание, а там където няма да се изнасят. А къде има работа? където има пътища и транспорт. Наскоро се изнесе информация за търсене на над 2000 кадри за индустриалната зона на Пловдив, в същото време в северозападна България защо не липсват хора за работа? Къде е другарката Нинова с кортежа пенсионери скандиращи "асфалт не се яде"?

    Коментиран от #11, #20

  • 10 Слава на Евроатлантическа България

    8 6 Отговор
    Т.е. очевадно е, че ЕС ни убива... и стоим и дремем като дивеч пред заколение. Жалка работа.

    Коментиран от #12

  • 11 Не е само в Северозападна

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "замислен":

    България.
    Като изключиш София, Пловдив, Варна и Бургас на всякъде другаде е подобно положението.
    Затова трябва държавническа политика, която няма кой да я проведе.
    Тия izмекяри които ни управляват от 30 години няма да го направят.
  • 12 Недей да кредитираш

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Слава на Евроатлантическа България":

    ЕС повече от колкото заслужава.
    Ние също имаме голяма вина.
    Търпим такива като Тиквата и всичките преди него.
    А и след него.

    Коментиран от #14

  • 13 Тревопасно, кво ти е виновен Радев?

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радев":

    Да не би той да управлява?
    И дори и да управлява (чрез служебните правителства) това е от две години така.
    Преди това имахме царе, тикви, мангаУи-приватизатори и дори един, когото нарекоха Фил Кенеди.
  • 14 Слава на Евроатлантическа България

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Недей да кредитираш":

    А кой сътвори ГЕРБ и финансира до ден днешен. Германска фондация в германския райх - мотора на ЕС, може би!?
  • 15 Тошо

    7 1 Отговор
    И новите строежи никнат като гъби а панелките станаха по 100000евро
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гаглей

    7 0 Отговор
    Важното е че панелите в София и Пловдив са по 300 000 лева.
  • 19 Ивестклуб

    2 2 Отговор
    През 2022г, 103 000 души са се преместили в големите градове - София, Пловдив, Варна
    И първолак може да ти каже къде трябва да е инвестицията?
    Има страхотен глад за жилища в София
    Огромна част от хората са в изчакване цените да падната, но те не падат, така че искат не искат ще теглят кредит и ще плащат
  • 20 Някой си

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "замислен":

    То се търсят да ама заплатата колко е без да се посочва сума стига само за ядене от промоции дрехи втора ръка Стара кола глоби от катаджиите ток и вода за друго не това е България върви стремително надоло с пълна сила
  • 21 ганю

    3 0 Отговор
    на Бай ви Тошо ще му целувате снимката
    8млн работни места ви създаде всичко беше уредено
    макар и планова икономика
    сега е мъка мъка глад и щуротия
    никой от сегашните не направил това което постигна той за 30г.
    70%лека промишленост и 30%селко стопансво-гладни голи и боси нямаше
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гешев

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радев":

    Само аз мога да се возя в брониран автомобил . НСО провежда търг , за вадене на съчма от фар с начална цена 10 милиона. Да се знае , участват само наши фирми .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове