Last news in Fakti

3 Май, 2023 12:24 3 424 21

Осман Октай: ПП-ДБ направиха добър ход, като представиха кабинет. Борисов не може да ги обвини, че бягат от отговорност

  • осман октай-
  • пп-дб-
  • ход-
  • кабинет-
  • бойко борисов-
  • бягане от отговорност

Ние сме заложници на страховете и зависимостите на Борисов. Единственият вариант да не отидем на предсрочни избори е отговорността на Борисов да направи правителство – това определя неговото поведение да вкара ПП-ДБ в собствена игра и капан, коментира анализаторът

Осман Октай: ПП-ДБ направиха добър ход, като представиха кабинет. Борисов не може да ги обвини, че бягат от отговорност  - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

Атентатът срещу главния прокурор е изключително тежко събитие за България като натовска държава и член на Европейския съюз. Каквато и да е истината около този инцидент, няма да навлизам в тематиката кой има интерес, мотиви и т.н.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политическият анализатор Осман Октай. Ето и още от неговия коментар пред камерите:

Познавайки кухнята, играчите, политическата власт – в България тя е почти узаконена мафиотска власт. Познавах главния прокурор Татарчев и знам какви възможности има един главен прокурор. Не случайно неговата реплика „Над мен е Господ“ е известна. И затова задкулисието и политическите играчи, възползвайки се от конституционните възможности, направиха всичко възможно да овладеят тотално съдебната власт.

Политическата квота на парламентарните сили в състава на ВСС контролира цялата кадрова политика. Прокурорската, следствената и съдебната квоти допълнително усложняват тези зависимости, защото прокурорската квота си назначава всички свои прокурори. Затова по сигнал вчера всички излизат да протестират. Това са хората, които трябва да защитават нас – гражданите и правовата държава, а не ние да ги защитаваме. От кого да защитаваме Гешев.

Докато не се пипне Конституцията, съдебна реформа в България няма да има. Ние сме заложници от 90-а година на тази Конституция, не само по отношение на съдебната власт.
По Конституция сме парламентарна република, а вече две години парламентът не може да излъчи правителство. Дяволът е в детайлите. Пропуските съм ги обсъждал и с президента Радев. Всички власти се възползват от това, че парламентът не работи и не могат да се направят законодателни промени за определени реформи и придвижването на европрограми.

Познавайки манталитета на всички политически играчи, винаги имам различен прочит. Всичко зависи от личностите и зад тях какви стоят какъв е интересът. Това предопределя блокирането на различни реформи. Защото когато обслужваш определени кръгове ти не си независим човек.

Иван Гешев не е независим човек. Той е подставеното лице чрез ВСС и тези политически квоти, и не случайно мандатите във ВСС изтекоха. В инспектората – също. Заради тези политически блокажи не може да се поднови съставът.
Цацаров се оттегли, предложи Гешев, Гешев беше избран. Гешев ще предложи лицето Х за окръжен прокурор – той ще бъде избран. По този начин се създава йерархична връзка и зависимости между хората.

Инцидентът с Гешев дава усещане за нестабилност на държавата. Хората ще си кажат, че щом той с всички инструменти, които притежава не може да се защити – какво остава за нас. Държавата се разпада.

Единствената възможност този парламент да излъчи правителство е с мандата на Бойко Борисов.
Ние сме заложници на страховете и зависимостите на Борисов. Единственият вариант да не отидем на предсрочни избори е отговорността на Борисов да направи правителство – това определя неговото поведение да вкара ПП-ДБ в собствена игра и капан. Разговарях със сериозни хора от ПП и ДБ и им казах – не влизайте в тази игра. Спрете да коментирате вашия мандат – нека първият да представи структура, програма и да започне преговори с различни формации. Това е капан, защото Борисов иска ПП-ДБ да направят кабинет под негово ръководство и по този начин да ги обезличи. Това обаче няма как да се случи и единственият вариант този парламент да направи правителство е коалиция „Магнитски“. ПП-ДБ направиха добър ход, като представиха кабинет. Сега Бойко Борисов няма да може да ги обвини, че бягат от отговорност и ще трябва да отиде при президента със свое правителство и да получи мандата. Вече няма друг ход – ГЕРБ в коалиция с ДПС и БСП – коалиция „Магнитски“ със 128 депутати.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А Боко

    30 7 Отговор
    се върти като пумпал и никой го не ще !
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 3 Отговор
    Всичко е Интереси Интереса Клати Феса
  • 3 Булба67

    10 1 Отговор
    ,,И виждам ги как пристьпят леко,леко
    покланят се и стават пак миннстри
    креслата им отново пак са меки
    челата им отново пак са чисти"
  • 4 Тиквата иска да се навре

    22 6 Отговор
    Да получи индулгенции , да прехвърля вина , да лапа и да си върти далавери.
  • 5 Бай Иван

    25 8 Отговор
    И ако стане тази коалиция Магнитски, идва време да бъде изрината тази крадлива паплач от народа, но този път трябва да е по-брутално... камъни и дърве!
  • 6 Българка

    28 4 Отговор
    Прокурори и съдии вместо да защитават хората от насили и престъпление, правят мероприятия за защита и подкрепа на защитник на мафията. Това е огледало на превзетата държава. Колко убийства, насилия и побои над деца, липса на каквато и да е защита за жертвите на насилие и на фона на това митинги пред съдилищата.
  • 7 За слива

    15 18 Отговор
    И тоя от отдавна е дървен философ,всичкознайко по всичко , а никой не го бръсне за слива.
  • 8 Мдам

    8 14 Отговор
    Още циркаджии със идеи за сценография
  • 9 Минева

    21 8 Отговор
    Много хора, но не достатъчно много, гласуват за ББ, дори не за ГЕРБ, а за ББ. ББ може за всичко да обвини, когото иска и може за всичко да " оневини" себе си. Без ББ няма ГЕРБ. Без зомбита няма ББ.
  • 10 Турците надушват властта

    11 3 Отговор
    Реджеп им е обещал да ги направи управители на провинцията.
  • 11 Гандалф

    6 4 Отговор
    Те и итн...да помолиш..и те ще ти представят на книга правитство...като си познавал татарчев..и тои го е казал...защо тогава не тръгна срещу главния прокурор..
  • 12 без имена

    13 4 Отговор
    нека октай да даде инфо за далаверите на доган. тогава ще му повярвам.
  • 13 НЯКОЙ

    15 2 Отговор
    Коалиция "Магнитски" - оваляна в кражби, лъжи и престъпления срещу личността ! Нека отново да покаже на народа кой КОЙ Е и дано заспалите се събудят !
  • 14 123456

    4 8 Отговор
    бай Осман от Анализатор стана обикновен ЛИзатор ...
  • 15 Българин

    4 11 Отговор
    Представиха формален кабинет с вътрешната си нагласа ,че никой няма да ги подкрепи На това му се казва отбиване на номера и измиване на ръцете. Само глупаците не могат да го разберат.
  • 16 Го4о

    4 3 Отговор
    ПП бягат като зайци и се крият с неистово желание за нови избори веднага!
  • 17 Вида

    4 5 Отговор
    ПП (подмяната) на следващите избори ще получи едва 4% и ще са след ИТН!
  • 18 Гюлю

    1 2 Отговор
    Османе, вече не ставаш за нищо време е за пенсия!
  • 19 Хахаха

    1 0 Отговор
    Октай, както казват турците, беля чактън комшу булгардже. Гербспдпс и итн, хаирлия да е. Уж дпс европейци турците, а не искат ПП, беляchaktan hihi
  • 20 Хххх

    0 0 Отговор
    Дпс са с пеевски, както и да я мислиш не става, за ПП са младите, но малко народ са в малки селца и там баби ги лъжат неграмотни и по провинции не искат умни хора, искат да си работят до пенсии и без реформи и те са прави, сложна е, не ги искат младите явно пеевски, а той влезе на 18 г с мама от тотото в НС от дпсгербсп. Явно с доганя спъват нещата олигарсите, а народа старчета, страх ги е, децата им да не останат без работа, а са над 55,а може би и за внуците си, старицата без зъби сама и тя няма голяма пенсии да им помогне, ако останат без работа, истини, моята е лесна, приготвила съм багажа за отвъдното, без масраф, не искам некролог. Дошъл от вън Западняк и на българина артист от Ямбол забравих му името.. В България много пристъпници, като видял некролозите в София по дърветата. Чок сеир комшу. Не искам поп
  • 21 Аааа

    0 0 Отговор
    Политиката е като семейството. Едно сенейство не се ли разбира се развежда, поради несходство на характерите. Чудя им се на народа, 5 пъти едни и същи стари муцуни крадливи избирате. Вие ревете, не аз, рекетираха ни, взеха ни пари и това го казват старите ченгета, заклали прасета в гаража и продаваха месо, кой колко иска. Много са нещата, но олигарха пеевски не дава явно. Тегли народа в бг и извън България. Затова Путин да дойде, Запада са добри хора и едва ли биха се намесили, ако съдя по хората, които живрят, работят и учиха извън Бг. Е, ако нещо не редно, тогава действат, както в Германия. Назначил и за Директор българка в детска градина и взела начбачула българи всички и като разбрали, всички ги уволнили и назначили мъж Пакистанец. Живи и здрави, къде истини, къде се шегуваме, лошо не бе, щом квартала сете пенсионер. А младите и до пенсия няма да стигнат с вашите кражби и издевателства е 15 години и още искате. Олигарсите, пеевски, нерде е, защо не се появи и каже на народа от дпсгерб до кога ще е карат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол